Sardinia – täältä löydät Euroopan kauneimmat rannat!

italia sardinia ranta
Sardianian rannat ovat Italian – ja Euroopan – kauneimmat.

Sardinia kutsuu rantalomalle – Sardinian rannat ovat Italian ja koko Euroopan kauneimmat. Meri on Sardinian rannoilla niin turkoosia ja hiekka valkoista, että on oikein hieraistava silmiään: voiko Euroopasta tosiaan löytyä näin hienoja rantoja. Sardiniaa ei olekaan syyttä kutsuttu Euroopan Karibiaksi ja Pikku-Tahitiksi.

Eikä nyt puhuta vain muutamasta erityisen kauniista hiekkarannasta: Sardinialla on rantaviivaa tuhat kilometriä, joilla on satoja toinen toistaan ihanampia rantoja. Ja mikä parasta: Sardinian rannoilta löytyy tilaa ja rauhaa jopa elokuussa, vilkkaimman turistisesongin aikaan (toisin kuin monista muista Italian rantakohteista). Näin siksi, että monet Sardinian kauneimmista rannoista ovat säilyneet luonnontilassa eikä niille ole rakennettu hotelleja.

italia sardinia ranta
Turkoosi meri odottaa Sardinian-lomalla.

Sardinialla on totuttu tilaan: suurella saarella on asukkaita vain puolitoista miljoonaa, ja suurin osa heistäkin asuu etelärannikolla pääkaupunki Cagliarin tuntumassa. Sardinian suurin asukasryhmä ovatkin lampaat, joita on saarella neljä miljoonaa.

Sardinialla on maine kalliina rantakohteena, mutta Sardinian hintatasoa ei kannata etukäteen pelästyä. Kansainvälinen jetset kokoontuu mahtavien huvijahtiensa kanssa ylelliselle Costa Smeraldan rannikolle, mutta muu Sardinian hintataso edustaa normaalia Italiaa.

Sardinia on Välimeren toiseksi suurin saari Sisilian jälkeen, mutta rantalomalle Sardinia on Euroopan paras saari.

Sardinian nähtävyydet

italia sardinia ranta
Sardiniaa on kiva kiertää omaa suosikkirantaansa etsien.

Sardian nähtävyydet ovat jääneet rantojen varjoon, mutta saarella kyllä riittää nähtävää ja tehtävää. Liikaa Sardinian-lomalla ei kannata kuitenkaan hötkyillä, vaan tehdä niin kuin rauhallisuudestaan tunnetut sardinialaiset ja nauttia hetkestä: lämpimästä ilmasta, turkoosista merestä ja hyvästä ruuasta.

Samalla saattaa matkailijakin löytää sardinialaisten pitkän iän salaisuuden – Sardiniassa elää väkilukuun nähden enemmän satavuotiaita kuin missään muualla.

italia sardinia nuraghe
Muinaiset nuraghe-rakennelmat ovat Sardinian mystisin nähtävyys.

Sardinian upeimpia nähtävyyksiä ovat Unescon maailmanperintökohteen arvon saaneet nuraghe-rakennelmat, joita on tuhansia ympäri saarta. Yli 3500 vuotta vanhat linnakemaiset tornit ovat edelleen mysteeri: ei olla varmoja, olivatko ne pronssikautisia hautoja vai linnoituksia. Rakennelmat on kasattu taidokkaasti kivistä, jotka on pinottu päällekkäin ilman laastia.

Suurin nuraghe on Su Nuraxi di Barumini. Muita komeita nuragheja ovat Nuraghe Santu Antine ja Nuraghe La Prisgiona, jonka lähellä sijaitsee Jättiläisen haudaksi kutsuttu komea, pronssikautinen hautamonumentti Coddu Vecchiu.

Sardinian rannikolla voi tehdä retkiä useisiin luoliin kuten Grotta del Bueen.

Sardiniassa riittää myös vanhoja ja tunnelmallisia pikkukaupunkeja. Vilkkaimpia on keskiaikainen Alghero, jonka rannoille tehdään pakettimatkoja myös Suomesta. Algheron satamasta kannattaa tehdä veneretki läheiselle niemelle Grotta di Nettunoon eli Neptunuksen luolaan. Hienosti valaistuun tippukiviluolaan voi tutustua myös omatoimisesti – jos on valmis kapuamaan 665 askelman portaat alas ja ylös.

italia sardinia
Orgosolo tunnetaan katutaiteestaan.

Inglesias on kaunis, linnoitettu kaupunki ja Castelsardo on puolestaan komealla merenrannan jyrkänteellä sijaitseva värikäs vanhakaupunki.

Orgosolo on vuoriston kätköissä sijaitseva kylä, jolla oli pitkään maine roistojen lymypaikkana. Rosmoja ei enää Orgosolassa tiettävästi ole, sen sijaan Orgosolossa voi ihailla paikallisen kommunistin ja taiteilijan Francesco Del Casinon 1970- ja 1980-luvuilla maalaamaa katutaidetta.

italia sardinia
Sardinialaiset pitävät kiinni kulttuuristaan. Sardinian kansallispukuja pääsee ihailemaan pääkaupunki Cagliarissa juhlapäivien kulkueissa.

Sardinian pääkaupunki on 150 000 asukkaan leppoisa Cagliari, jonka Museo Archeologico Nazionalessa kannattaa käydä tutustumassa Sardinian pitkään historiaan. Museon erikoisin näyttely koostuu anatomiaa esittelevistä vahanukeista 1800-luvun alusta.

Cagliaria viehättävämpi kaupunki on Sardinian toiseksi suurin kaupunki, historiallinen Sassari, jossa on useita upeita kirkkoja ihasteltavaksi.

italia sardinia ranta
Sardinia on lomkohteena myös kauniiden ja rikkaiden suosiossa. Hulppeat jahdit ovat tuttu näky Sardinian rannikolla.

Sardinian luksustunnelmia voi käydä haistelemassa Costa Smeraldan keskuksessa, Porto Cervon huvivenesatamassa, jossa voi kesäisin bongata maailman övereimpiä huvipursia – ja kaduilla Ferrareita ja Maserateja, jotka ajetaan maihin huvijahdeista.

Costa Smeralda eli Smaragdirannikko nousi maailmanmaineeseen 1960 luvun vaihteessa, kun Aga Khan osti koko rannikon omakseen ja kehitti siitä maailman rikkaiden ja kuuluisien ylellisen leikkikentän.

Ai kuka on Aga Khan? Hän on vuonna 1936 Sveitsissä syntynyt ismailiittishiamuslimien hengellinen johtaja, Ison-Britannian kansalainen, jonka suonissa virtaa iranilaisitalialainen veri. Hän on vanhan ajan jetsetin ruumiillistuma ja yksi maailman rikkaimmista miehistä. Aikamoinen heppu siis.

italia sardinia ranta
La Maddalenan saaristossa on pääsaaren lisäksi lukemattomia pikkusaaria ja luotoja.

Porto Cervosta luoteeseen on kuvankaunis La Maddalenan saaristo, jonka samannimiseen viehättävään pikkukaupunkiin pääsee lautalla Palausta. La Maddalenan upeisiin rantoihin tutustutaan veneretkillä.

Voit varata kätevästi netistä Sardinian opastetut retket ja aktiviteetit.

Sardinian rannat

italia sardinia ranta
Cala Goloritzen rannalle pääsee vain veneellä tai patikoimalla.

Sardiniassa on hienoja rantoja ympäri saarta: niin koillis-, itä-, etelä- kuin länsirannikollakin.

Sardinian kuuluisin rantakohde on Costa Smeraldan rannikko saaren koilliskulmassa, jonne maailman rikkaat ja kuuluisat saapuvat lomailemaan ökyristeilijöillään. Karun kauniilla alueella on laskettu olevan peräti 80 rantaa.

Aga Khan myi Costa Smeraldan omistuksen kymmenisen vuotta sitten Qatarin emiirille, minkä jälkeen alueelle on rakennettu lisää hotelleja, mutta myös majataloja.

Katso tarjoukset Costa Smeraldan majoitukseen.

Sardinian kuuluisin ranta on puolestaan Costa Smeraldasta etelään San Teodoron alueella sijaitseva Spiaggia Cala Brandinchi, Sardinian alkuperäinen Pikku-Tahiti, jolla meri on uskomattoman turkoosia ja kirkasta. Rannalla ei ole hotelleja, päiväretkeläisiä sitäkin enemmän. Vähintään yhtä upea ranta on tosin vieressä sijaitseva, yli kolme kilometriä pitkä La Cinta, joka on tuulisina päivinä purjelautailijoiden suosiossa.

Katso tarjoukset San Teodoron hotelleihin.

italia sardinia ranta
Golfo di Orosei luolien ja autiorantojen rannikko.

Sardinian itärannikon puolivälissä on upea Golfo di Orosei, jonka huikean kauniille autiorannoille kuten Cala Goloritzé ja Cala Luna pääsee vain patikoimalla tai venekyydillä. Golfo di Oreosein alueeseen tutustutaan venekyydeillä, jotka lähtevät Cala Gononen pikkukaupungista. Ohjelmaan kuuluu usein myös vierailu kuvauksellisessa Grotta del Bue Marino -luolassa.

Katso tarjoukset Cala Gononen majoitukseen.

italia sardinia ranta
Algherosta voi tehdä veneretken Neptunuksen luolaan.

Sardinian länsirannikon suosituin lomakohde on Alghero, viehättävä vanhakaupunki, jonka rannoille suuntaa suurin osa Suomesta tehtävistä Sardinian-matkoista. Katso tarjoukset Algheron hotelleihin.

Costa Verde eli Vihreä rannikko on puolestaan liki 50 kilometrin pätkä länsirannikon koskematonta aluetta, jonka kullankeltaisia hiekkarantoja Spiaggia di Piscinas ja Spiaggia di Scivu reunustavat hiekkadyynit. Täältä löytää taatusti rauhaa.

italia sardinia ranta
Chian rannikkoa Sardiniassa.

Sardinian eteläkärjessä Chian alueella on useita kauniita rantoja, kuten komea Su Giudeu ja pittoreski Su Portu, jota kivinen vahtitorni on suojannut ikiajat.

Lyhyen kävelyn päässä Su Giudeulta sijaitsee esimerkiksi viihtyisä Hotel Aquadulci.

Sukellus ja snorklaus Sardiniassa

Meri on kirkasta, ja Sardiniassa kannattaa kokeilla myös snorklaamista. Parhaat snorklauspaikat ovat yleensä rantakallioiden luona. Olbian lähellä sijaitsevalla Cala Moresca -rannalla voi snorklatessa bongata esimerkiksi mustekaloja.

Sukeltajia Sardinialle houkuttelevat Euroopan parhaisiin kuuluvat luolasukellukset. Sardiniassa on kymmeniä luolia sukellettavaksi. Kuuluisia ovat esimerkiksi Välimeren suurimpiin vedenalaisiin luoliin kuuluva Grotta di Nereo sekä nimensäkin mukaan aavemaisen kaunis Grogga dei fantasmi.

Sardinian luolasukelluksilla pääsee ihailemaan niin tippukiviä kuin luolissa asuvia otuksia kuten hummereita.

Vaeltaminen Sardiniassa

italia sardinia vuori
Sardinian sisämaan vuoristoa.

Sardinian rannat ovat niin hienot, ettei lomaltaan oikein muuta kaipaakaan. Mutta Sardinian vuoristoisessa sisämaassa voi myös patikoida. Vaelluskenkiään pääsee kuluttamaan myös patikoimalla tiettömille luonnonrannoille.

Sardinian ruoka ja juoma

Lammas on tuttu näky niin Sardinian maaseudulla kuin ruokapöydässäkin.

Sardinian kuuluisin paikallisherkku on bottarga, suolattu ja kuvattu kalanmäti, joka tarjoillaan pastan kera.

Kuuluisa sardinialainen herkku on myös lampaanmaidosta tehdystä pecorino-juusto, jota löytää esimerkiksi jälkiruokana tarjoiltavien, hunajalla kuorrutettujen seadas-leivosten sisältä.

Merenelävien ohella myös lampaanlihaa on paljon tarjolla.

Sardiniassa valmistetaan tietenkin myös viiniä: valkoviinit tehdään vermentino-rypäleistä ja punaviinit cannonau-rypäleistä.

Sardinian viinikulttuuriin voi tutustua vierailemalla Vigne Surraun viinitilalla, jonka sanotaan tekevän saaren parhaat valkoviinit. Toinen kuuluisa viinitila on La Beddu.

Liikkuminen Sardiniassa

italia sardinia ranta
Cla Goloritzen maisemia Sardinian itärannikolla.

Sardinia on suuri saari ja etäisyydet ovat pitkät. Parhaiten Sardiniaan tutustuu vuokraamalla auton.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja tai lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla.

Matka Sardiniaan

Sardiniaan pääsee lentämällä sekä laivalla. Lauttayhteys on esimerkiksi Genovaan, Napoliin ja Sisilian Palermoon. Lautalla pääsee myös aivan vieressä sijaitsevalle Korsikalle.

Pakettimatkoja Suomesta Sardiniaan järjestää esimerkiksi TUI.

Katso tarjoukset Sardinian hotelleihin.

Katso lentotarjoukset Sardiniaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi