Etna – näin koet Sisilian tuittupäisen tulivuoren

tuolivuori etna
Etna kohoaa mahtavana Taorminan edustalla.

Tulivuori Etna on hyvin, hyvin vihainen. Ja usein. Sisilian itäosan maisemia hallitseva mahtava, usein lumihuippuinen tulivuori on Euroopan korkein ja yksi maailman aktiivisimmista. 3300 metriä korkea Etna on purkautunut yli 250 kertaa viimeisen 3500 vuoden aikana, kun kirjaa on pidetty.

Antiikin aikalaisilla olikin Etnan ärjyntään selkeä syy. Kreikkalaisen myytin mukaan Zeus vangitsi vuoren sisään Typhonin, kaikkien hirviöiden isän, joka on siitä asti sylkenyt tulta ja tappuraa vuoren kraatterista.

Erityisen aktiivinen Etna on ollut 2000-luvulla, jolloin se on purkautunut eri voimakkuuksin jo liki kymmenen kertaa.

Etna filmitähtenä

Erityisen komea purkaus koettiin vuonna 2002. Filmimateriaalia purkauksesta käytettiin elokuvan Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto loppuhuipennuksessa, kun pimeälle puolelle kääntynyt Anakin Skywalker kamppailee tulisella planeetalla lasermiekat säihkyen Obi-Wan Kenobia vastaan – ja häviää.

Vuonna 2017 Etnan pienempi purkaus johti puolestaan 10 ihmisen loukkaantumiseen, kun Etna sylki heidän päälleen kiveä, jäätä ja kuumaa höyryä. Vammat eivät onneksi olleet vakavia.

Tuhkaa Etna pöllyttelee Sisilian ylle vähän väliä, mikä johtaa aika ajoin Catanian lentokentän sulkemiseen.

Etnan aktiivisuus tekeekin tuolivuoresta jännittävän vierailukohteen – rinteiltä saattaa pahimmillaan joutua lähtemään niin sanotusti tuli perseen alla.

Etna, hedelmällisyyden tuoja

Sisilia Etna
Etnan alarinteet ja lähiseudut ovat viljavia – kiitos tuhkasateiden.

Jos tulivuori ottaa, se myös antaa. Etnan tuhkapöllähdysten ansiosta maa tuolivuoren ympärillä on erityisen hedelmällistä viljelyyn.

Vierailu Etna-tulivuorella

etna köysirata
Talvella Etnan rinteillä voi myös lasketella.

Etna on Unescon maailmanperintökohde ja suosittu nähtävyys. Huipun tuntumaan vie köysirata. Kavuttavaa Etnan kraatterille jää 500 metriä kuumaisissa maisemissa.

Huipulla ollaan korkealla, reilusti yli 3000 metrissä, jolloin ilmassa on jo selkeästi vähemmän happea kuin maantasolla, joten ei kannata ihmetellä, jos hengästyttää tavallista enemmän.

Varaa mukaan kunnon kengät ja kesälläkin lämmintä vaatetta. Mukaansa tarvitsee myös oppaan. Jos aikoo huipulle, retki onkin kätevintä varata etukäteen netistä.

Köysiradan lähtöpysäkki, Rifugio Sapienza, sijaitsee 1920-metrin korkeudessa. Perille pääsee autolla. Kaapelirata aukeaa aamuisin kello 9, ja viimeinen lähtö ylös on kesällä 16.15 ja talvella 9–15.45. Liput noin 30 euroa.

Etna kraatteri Sisilia
Silvestri-kraatterin juurelle pääsee autolla.

Vieressä on suosittu nähtävyys, sammunut kraatteri Crateri Silvestri, jolle voi kävellä kaapeliradan parkkipaikalta. Tämä on hyvä paikka nauttia Etnan maisemista, jos ei aio huipulle asti.

Joulukuusta maaliskuulle Etnan rinteillä toimii laskettelukeskus.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi