Taormina – Sisilian kaunein kohde

Taormina
Taormina on Sisilian suosituin matkakohde.

Taormina on Sisilian ylivoimaisesti legendaarisin lomakohde. Värikkäiden talojen, kapeiden kujien ja upeiden merimaisemien pikkukaupunki hurmasi eurooppalaiset taiteilijat ja aristokraatit jo 1800-luvun jälkipuoliskolla. Taormina on inspiroinut monia kirjallisuuden merkkiteoksia – sen mitä kirjoittajat ehtivät toilailuiltaan kirjoittaa.

Korkean kukkulan reunalla sijaitsevan Taorminan maisemat ovatkin vertaansa vailla. Mahtava tulivuori Etna kohoaa jykevänä taustalla, ja alapuolella siintää Välimeri vuoroin turkoosina ja syvänsinisenä.

Ensimmäisenä matkailijana Taorminan ”löysi” Goethe, joka ehti vierailla kaupungissa jo 1700-luvun lopulla. Kun Goethe kirjoitti, että ”jos on nähnyt Italian näkemättä Sisiliaa, ei ole nähnyt Italiaa lainkaan, sillä Sisilia on avain kaikkeen”, saman voisi kääntää niin, että jos ei ole käynyt Taorminassa, ei ole käynyt Sisiliassa.

Sillä niin legendaarinen paikka Taormina on.

Taorminan boheemi maine

Vaikka Goethekaan ei ollut lainkaan vieras eroottisille ilotteluille, olisi hän varmasti hieraissut silmiään, jos hän olisi nähnyt pikkukaupungin 1800-luvun lopulla. Faust oli ottanut vallan Taorminasta!

Kuvankauniille rannikkokaupungille oli kehittynyt samanlainen maine kuin Caprille, boheemien – usein homoseksuaalien – onnelana, jossa perinteiset moraalisäännöt eivät päteneet.

Kuten Taorminassa viihtynyt, dandy-tyylin ruumiillistuma, kirjailija ja esteetikko Harold Acton sutkautti: ”Taormina on hienostunut synonyymi Sodomalle.”

Ja Taormina vastasi lupaukseen vielä paljon Capria paremmin. Kohteiden eron sai kokea etenkin Oscar Wilde, joka oli istunut Englannissa kahden vuoden vankeustuomion poikarakkaudesta.

Vapauduttuaan vuonna 1897 hän suuntasi saman tien Ranskaan ja Italiaan. Maineensa menettänyt Wilde sai Caprilla niin jäätävän vastaanoton, että hän vietti saarella vain yhden yön.

Taorminassa Wilde sen sijaan viihtyi kuukauden päivät ja ystävystyi paikalliseen julkkikseen, valokuvaaja Wilhelm von Gloedeniin, joka oli noussut maineeseen kuvaamalla alastomia sisilialaisia nuorukaisia kuin muinaisen Kreikan jumalhahmoja. Kuvat kiersivät näyttelyissä ympäri Eurooppaa.

Vapaamielinen ilmapiiri on toki kaksiteräinen miekka. Sen sai kokea Taorminassa kaksi vuotta asunut kirjailija D. H. Lawrence. Ainakin juorujen mukaan kirjailijan vaimolla oli suhde paikallisen muulinajajan kanssa, minkä sanotaan antaneen Lawrencelle katkeransuloisen innoituksen romaaninsa Lady Chatterley’n rakastaja.

Kirja kertoo sen verran runollisen suoraotteisesti naimisissa olevan hienostorouvan ja tämän palvelijan välisestä rakkaustarinasta, että teos voitiin julkaista Isossa-Britanniassa vasta vuosikymmeniä myöhemmin, vuonna 1960, ja silloinkin oikeudenkäynnin saattelemana.

D. H. Lawrencella olikin Taorminaan aavistuksen kaksijakoinen suhde. Yhteen otteeseen hän kirjoitti tuntevansa itsensä kaupungissa antiikin kuolemattomaksi sankariksi, ja toiseen hän manasi, että Etna saisi purkautua ja peittää kiehuvalla laavallaan koko paikan.

Millainen on Taormina matkakohteena tänä päivänä?

Taorminan boheemit päivät jatkuivat toiseen maailmansotaan asti. Lopulta maailma muuttui. Sotien jälkeen elettiin jo uutta aikaa. Aristokraateilla ja boheemeilla ei ollut enää aikaa viettää kuukausitolkulla leppoisaa elämää. Tilalle tulivat kiireiset Hollywood-tähdet – ja tavalliset turistit.

Kun kaikkien dandyjen isä, Harold Acton, palasi Taorminaan sotien jälkeen, hän tyytyi toteamaan, että Taorminasta oli tullut ”aika lailla yhtä tylsä kuin Bornemouthista”.

Taorminalle kävi niin kuin monelle muullekin upealle kohteelle: siitä tuli oman maineensa uhri. Mutta kaunis Taormina on edelleen. Ja jo kiehtovan historiansakin ansiosta Taorminaan kannattaa ehdottomasti tutustua.

Jos on matkalla Sisiliaan ensimmäistä kertaa, Taormina on Syrakusan ohella kätevin valinta lomakohteeksi. Matkaa Catanian kansainväliselle lentokentälle on vain tunnin verran, ja Taorminasta käsin on helppo tehdä retki Etna-tulivuorelle.

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Taorminasta on myös Savoca, kaunis pikkukylä, jossa kuvattiin Kummisetä-elokuvia.

Corso Umberto – Taorminan pääkatu

Taormina Corso Umberto
Taorminan keskustassa saa helposti rahansa kulumaan.

Taorminan historialliseen keskustaan ei pääse autolla – mikä ei tosin aina estä paikallisia. Pääkatu on kapea Corso Umberto, joka kulkee vuoren rinteelle puristuneen keskustan halki Catanian portilta Messinan portille.

Kadun putiikit sopivat parhaiten ikkunaostoksille: Corso Umberto on hintatasoltaan Etelä-Italian kalleimpia ostoskatuja.

Kadun keskivaiheilla on upea Piazza IX Aprilen aukio, jolta avautuvat hienot näkymät merelle ja Etna-tulivuorelle. Aukion reunalla on aika lailla legendaarinen Wunderbar, Tennessee Williamsin suosikkikahvila.

Corso Umberto on, väentungoksestaankin huolimatta, tai juuri siitä syystä, mitä sopivin paikka paikalliselle passaggiata-iltakävelylle. Tarkoitus ei ole kuntoilu, vaan ihmisten katselu ja drinkin tai parin nauttiminen. Jätä siis kävelysauvat kotiin ja pukeudu tuulipuvun sijaan parhaimpiin vaatteisiisi.

Taorminan iltakävelyjä harrasti myös Truman Capote. Päivät nuori, lupaava kirjailija kirjoitti kuuliaisesti.

Corto Umberton varrella on myös edelleen toimiva Hotel Victoria, jossa Oscar Wilde asusti.

Niin, entäpä Oscar Wilde? Alastonkuvaaja Wilhelm von Gloeden oli kovasti vannottanut Wildeä palaamaan Taorminaan. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaikka Wilde kävikin vielä toisenkin kerran Sisiliassa, salanimellä, tutustumassa Palermon keskiaikaisiin nähtävyyksiin.

Kun muuan ohikulkija näki varallisuutensa ja terveytensä menettäneen Wilden Palermossa, hän uskoi tunnistaneensa kuuluisan kirjailijan ja kysyi: ”Hyvä herra, ettekö te ole Oscar Wilde?”

Mihin aina sanavalmis aforistien taitaja vastasi: ”Minä olin Oscar Wilde.”

Teatro Greco – Taorminan komein nähtävyys

Teatro Greco Taormina
Taorminan Teatro Greco sijaitsee upealla paikalla.

Taorminan komein nähtävyys on hieno antiikin ajan teatteri, Teatro Greco, Sisilian toiseksi suurin heti Syrakusan teatterin jälkeen. Roomalaisajalla täällä käytiin myös verisiä gladiaattoritaisteluita. Nykyisin ikivanhassa teatterissa pääsee nauttimaan niin klassisesta kuin popmusiikistakin.

Teatro Grecolla esiintynyt Mark Knopfler julkaisi vierailunsa innoittamana Tracker-albumillaan laulun Lights of Taormina.

Jos muuten Teatro Grecossa satuttaisiin esittämään matkan aikana Richard Straussin teos Also Sprach Zarathustra, kannattaa käydä kuuntelemassa. Sävellyksen inspiraationa kun on ollut Friedrich Nietzschen pääteos Näin puhui Zarathustra, jota Jumalan kuolemaakin julistaneen filosofin kerrotaan kirjoittaneen juuri Taorminassa.

Isola Bella ja Taorminan rannat

sisilia taormina rannat
Isola Bellan ranta Taorminan edustalla.

Taorminan edustalla on koko Sisilian kuvauksellisin ranta, saaren kaunistama Isola Bella, jonka kristallinkirkas vesi sopii myös snorklailuun.

Tarominan edustalla on myös muita pieniä uimalahtia sekä Naksoksen ja Letojannin pitkät rannat.

Taorminan majoitus

Taorminan parhaat hotellit kertovat kaupungin kuuluisaa historiaa. Kaupungin ylellisimpiä hotelleja on Belmond Grand Hotel Timeo, jonka vanhan päärakennuksen terassilla tapasivat istua niin H. D. Lawrence kuin Truman Capotekin Etnalle avautuvia näkymiä ihaillen.

Toinen komea historiallinen hotelli on The Ashbee Hotel, jonka suunnitteli 1900-luvun alussa C. R. Ashbee englantilaisen Arts and Crafts -tyylisuunnan mukaisesti alun perin ystävänsä asunnoksi.

Historiallista tunnelmaa tihkuu myös Casa Cuseni, jonka omistajien vieraina vierailivat Greta Garbo, Pablo Picassa ja Roald Dahl, muiden muassa. Bertrand Russel viimeisteli täällä tärkeimmän teoksensa, Länsimaisen filosofian historian. Kaikista huoneista on näkymät Naxoksenlahdelle ja tulivuori Etnalle.

Majatalo toimi myös osin museona: upean illallishuoneen on koristellut brittiläinen taiteilija Frank Brangwyn. Museokierrokset päivittäin kello 11.

Modernimpaa boheemiperinnettä edustaa Hotel Villa Angela, jonka omistaa Simple Minds -yhtyeen Jim Kerr.

Taorminasta löytyy onneksi myös edullisempaa majoitusta. Katso tarjoukset Taorminan hotelleihin.

Taormina kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Taorminasta ja auta muita matkailijoita päättämään, onko Taormina heille sopiva Sisilian-kohde.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi