Taormina – Sisilian kuuluisin matkakohde

Taormina
Taormina on Sisilian kuuluisin matkakohde. Kaunis kaupunki keikkuu rinteellä upeissa merimaisemissa.

Taormina on Sisilian ylivoimaisesti kuuluisin lomakohde. Korkean kukkulan laella sijaitseva Taormina on värikkäitä taloja, kapeita kujia ja upeita merimaisemia. Mahtava tulivuori Etna kohoaa jykevänä taustalla, ja alapuolella siintää Välimeri vuoroin turkoosina ja syvänsinisenä.

Pikkukaupunki hurmasi eurooppalaiset taiteilijat ja aristokraatit jo 1800-luvun jälkipuoliskolla. Taormina on inspiroinut monia kirjallisuuden merkkiteoksia – sen mitä kirjoittajat ehtivät toilailuiltaan kirjoittaa.

Ensimmäisenä matkailijana Taorminan ”löysi” Goethe, joka ehti vierailla kaupungissa jo 1700-luvun lopulla. Goethe kirjoitti: ”Jos on nähnyt Italian näkemättä Sisiliaa, ei ole nähnyt Italiaa lainkaan, sillä Sisilia on avain kaikkeen.”

Saman voisi kääntää niin, että jos ei ole käynyt Taorminassa, ei ole käynyt Sisiliassa. Sillä niin legendaarinen paikka Taormina on.

Jos ei Goethekaan ollut täysin vieras eroottisille ilotteluille, olisi hän varmasti hieraissut silmiään, jos hän olisi nähnyt pikkukaupungin 1800-luvun lopulla. Faust oli ottanut vallan Taorminasta!

Kuvankauniille rannikkokaupungille oli kehittynyt samanlainen maine kuin Caprille, boheemien – usein homoseksuaalien – onnelana, jossa perinteiset moraalisäännöt eivät päteneet.

Kuten dandy-tyylin ruumiillistuma, kirjailija ja esteetikko Harold Acton sutkautti: ”Taormina on hienostunut synonyymi Sodomalle.”

Taormina matkakohteena

sisilia taormina rannat
Taorminassa pääsee myös rannalle. Pikkukaupungin edustalla oleva Isola Bella on Sisilian kauneimpia rantoja.

Taorminan boheemit päivät jatkuivat toiseen maailmansotaan asti. Lopulta maailma muuttui. Sotien jälkeen elettiin jo uutta aikaa. Aristokraateilla ja boheemeilla ei ollut enää aikaa viettää kuukausitolkulla leppoisaa elämää. Tilalle tulivat kiireiset Hollywood-tähdet – ja tavalliset turistit.

Kun kaikkien dandyjen isä, Harold Acton, palasi Taorminaan sotien jälkeen, hän tyytyi toteamaan, että Taorminasta oli tullut ”aika lailla yhtä tylsä kuin Bournemouthista”.

Taorminalle kävi niin kuin monelle muullekin upealle kohteelle: siitä tuli oman maineensa uhri. Mutta kaunis Taormina on edelleen. Ja jo kiehtovan historiansakin ansiosta Taorminaan kannattaa ehdottomasti tutustua.

Jos on matkalla Sisiliaan ensimmäistä kertaa, Taormina on Syrakusan ohella kätevin valinta lomakohteeksi. Matkaa Catanian kansainväliselle lentokentälle on vain tunnin verran, ja Taorminasta käsin on helppo tehdä retki Etna-tulivuorelle.

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Taorminasta on myös Savoca, kaunis pikkukylä, jossa kuvattiin Kummisetä-elokuvia.

Corso Umberto – Taorminan pääkatu

Taormina Corso Umberto
Taorminan keskustassa saa helposti rahansa kulumaan.

Taorminan historialliseen keskustaan ei pääse autolla – mikä ei tosin aina estä paikallisia. Pääkatu on kapea Corso Umberto, joka kulkee vuoren rinteelle puristuneen keskustan halki Catanian portilta Messinan portille.

Kadun putiikit sopivat parhaiten ikkunaostoksille: Corso Umberto on hintatasoltaan Etelä-Italian kalleimpia ostoskatuja.

Kadun keskivaiheilla on upea Piazza IX Aprilen aukio, jolta avautuvat hienot näkymät merelle ja Etna-tulivuorelle. Aukion reunalla on aika lailla legendaarinen Wunderbar, Tennessee Williamsin suosikkikahvila.

Corso Umberto on, väentungoksestaankin huolimatta, tai juuri siitä syystä, mitä sopivin paikka paikalliselle passaggiata-iltakävelylle. Tarkoitus ei ole kuntoilu, vaan ihmisten katselu ja drinkin tai parin nauttiminen. Jätä siis kävelysauvat kotiin ja pukeudu tuulipuvun sijaan parhaimpiin vaatteisiisi.

Taorminan iltakävelyjä harrasti myös Truman Capote. Päivät nuori, lupaava kirjailija kirjoitti kuuliaisesti.

Victoria – Oscar Wilden hotelli

Corto Umberton varrella on myös Hotel Victoria, jossa Oscar Wilde asusti Sisiliassa käydessään.

Wilde oli istunut Englannissa kahden vuoden vankeustuomion poikarakkaudesta ja vapauduttuaan vuonna 1897 hän suuntasi saman tien Ranskaan ja Italiaan. Maineensa menettänyt Wilde sai Caprilla niin jäätävän vastaanoton, että hän vietti saarella vain yhden yön.

Taorminassa Wilde sen sijaan viihtyi kuukauden päivät ja ystävystyi paikalliseen julkkikseen, valokuvaaja Wilhelm von Gloedeniin. Tämä oli noussut maineeseen kuvaamalla alastomia sisilialaisia nuorukaisia kuin muinaisen Kreikan jumalhahmoja. Kuvat kiersivät näyttelyissä ympäri Eurooppaa.

Wilhelm von Gloeden vannotti kovasti Wildeä palaamaan Taorminaan. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaikka Wilde kävi vielä toisenkin kerran Sisiliassa, salanimellä, tutustumassa Palermon keskiaikaisiin nähtävyyksiin.

Kun muuan ohikulkija näki varallisuutensa ja terveytensä menettäneen Wilden Palermossa, hän uskoi tunnistaneensa kuuluisan kirjailijan ja kysyi: ”Hyvä herra, ettekö te ole Oscar Wilde?”

Mihin aina sanavalmis aforisti vastasi: ”Minä olin Oscar Wilde.”

Albergo Victoria on edelleen toiminnassa ja henkii upeasti vanhaa aikaa.

Teatro Greco – Taorminan komein nähtävyys

Taromina antiikin teatteri
Taorminan kreikkalainen teatteri rakennettiin antiikin aikana kaupungin komeimmalle paikalle. Kuva: Freysteinn G Jonsson / Unsplash

Taorminan komein nähtävyys on hieno antiikin ajan teatteri, Teatro Greco, Sisilian toiseksi suurin heti Syrakusan teatterin jälkeen. Roomalaisajalla täällä näyteltiin ja käytiin verisiä gladiaattoritaisteluita. Nykyisin ikivanhassa teatterissa pääsee nauttimaan niin klassisesta kuin popmusiikistakin.

Teatro Grecolla esiintynyt Mark Knopfler julkaisi vierailunsa innoittamana Tracker-albumillaan laulun Lights of Taormina.

Jos kävisi niin hyvä sattuma matkan aikana, että Teatro Grecossa satuttaisiin esittämään Richard Straussin teos Also Sprach Zarathustra, kannattaa käydä kuuntelemassa. Sävellyksen inspiraationa kun on ollut Friedrich Nietzschen pääteos Näin puhui Zarathustra, jota filosofin kerrotaan kirjoittaneen juuri Taorminassa. Kirjassa Nietzsche muun muassa julistaa Jumalan kuolleeksi.

Aivan antiikin ajan teatterin vieressä on Taorminan paras hotelli. Belmond Grand Hotel Timeon vanhan päärakennuksen terassilla tapasivat istua niin H. D. Lawrence kuin Truman Capotekin Etnalle avautuvia näkymiä ihaillen.

Casa Cuseni – majatalo kuin museo

Taorminaan liittyy niin paljon kulttuurihistoriaa, että monet hotellit käyvät nähtävyydestä. Mutta Casa Cuseni on ihan kirjaimellisestikin sekä museo että majatalo. Talossa vierailivat aikoinaan sekä Greta Garbo, Pablo Picasso että Roald Dahl, muiden muassa.

Bertrand Russel viimeisteli täällä tärkeimmän teoksensa, Länsimaisen filosofian historian. Kaikista huoneista on näkymät Naksoksenlahdelle ja tulivuori Etnalle.

Upean illallishuoneen on koristellut brittiläinen taiteilija Frank Brangwyn. Museokierrokset päivittäin kello 11.

Taorminan rannat

Taorminan ranta
Mazzarron ranta Taorminan edustalla. Komeampia hiekkarantoja löytyy hieman kauempaa Naksoksesta ja Letojannista. Kuva: Mick Tinbergen / Unsplash

Taorminan edustalla on koko Sisilian kuvauksellisin ranta, saaren kaunistama Isola Bella, jonka kristallinkirkas vesi sopii myös snorklailuun. Aivan vieressä on toinenkin suosittu ranta, Mazzaro.

Isola Bellan ja Mazzarron rannoille pääsee ylhäältä kaupungista kaapelivaunulla. Jos haluaa asua mahdollisimman lähellä rantoja, varma valinta ovat Suite Adalgisan huoneistot.

Tarominan edustalla on myös muita pieniä uimalahtia ja lähettyvillä Naksoksen ja Letojannin pitkät rannat. Moni pakettimatka suuntautuu erityisesti Naksoksen rannoille. Letojannissa pääsee puolestaan asumaan Le Tartarughen superviihtyisässä huoneistossa.

D. H. Lawrence Taorminassa

Taormina
Taormina on pakkautuut jyrkkien rantakukkuloiden väliin. Kuva: Alexis Subias / Unsplash

Etenkin englantilaiset matkaajat tietävät Taorminan myös kohteena, jossa kirjailija D. H. Lawrence asui kaksi vuotta. Hänen mukaansa on nimetty kaupungissa katukin, joka kiemurtelee kylän yläosissa. Jossain kadun varrella on hänen entinen kotinsa.

Lawrence sai kokea, että vapaamielinen ilmapiiri on kaksiteräinen miekka. Ainakin juorujen mukaan kirjailijan vaimolla oli suhde paikallisen muulinajajan kanssa, minkä sanotaan antaneen Lawrencelle katkeransuloisen innoituksen romaaninsa Lady Chatterley’n rakastaja.

Kirja kertoo sen verran runollisen suorasukaisesti naimisissa olevan hienostorouvan ja tämän palvelijan välisestä rakkaustarinasta, että teos voitiin julkaista Isossa-Britanniassa vasta vuosikymmeniä myöhemmin, vuonna 1960, ja silloinkin oikeudenkäynnin saattelemana.

D. H. Lawrencella olikin Taorminaan aavistuksen kaksijakoinen suhde. Yhteen otteeseen hän kirjoitti tuntevansa itsensä kaupungissa antiikin kuolemattomaksi sankariksi, ja toiseen hän manasi, että Etna saisi purkautua ja peittää kiehuvalla laavallaan koko paikan.

Retket Etnalle

Sisilian huikein luonnonihme on Etna, aktiivinen tulivuori, jonka kraaterin reunalle pääsee kurkistamaan opastetulla päiväretkellä.

Taorminan majoitus

Hotel Victoria, jossa Oscar Wilde asusti Sisiliassa käydessään, on edelleen toiminnassa ja henkii upeasti vanhaa aikaa.

Aivan antiikin ajan teatterin, Teatro Grecon, vieressä on Taorminan paras hotelli Belmond Grand Hotel Timeon.

Edellä esiteltyjen hotellien ohella historiallista tunnelmaa hehkuu myös The Ashbee, jonka suunnitteli 1900-luvun alussa C. R. Ashbee englantilaisen Arts and Crafts -tyylisuunnan mukaisesti. Hotelli toimi alun perin yksityisasuntona.

Modernimpaa boheemiperinnettä edustaa Hotel Villa Angela, jonka omistaa Simple Minds -yhtyeen Jim Kerr. Hotelli sijaitsee komeissa maisemissa hieman keskustan yläpuolella. Jalkoja säästää hotelli edullinen minibussikyyti.

Taorminasta löytyy onneksi myös edullisempaa majoitusta. Katso tarjoukset Taorminan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi