Sisilian parhaat ravintolat

Jokaisella Sisilian kaupungilla on oma perinneherkkunsa. Kuva: Ville Palonen.

Sisiliassa jokaisesta kaupungista ja kylästä löytää oman perinneherkkunsa, ja paikallisuuden korostaminen onkin viety Sisiliassa äärimmäisyyksiin. Catanian kaupungin asukkaiden mielestä vain siellä osataan valmistaa oikeaoppinen Pasta alla Norma eli munakoiso-tomaatti-pasta. Mutta Cataniassa ei kannata tilata jälkiruuaksi cassatta-jäädykettä, koska se taas on palermolaisten bravuuri.

Sisiliaan kannattaisikin matkustaa jo yksin ruuan perässä. Päälle tulevat Sisilian kauniit maisemat ja tunnelmalliset vanhat kaupungit.

Näiden Sisilian parhaisiin kuuluvien ravintoloiden perässä kannattaa kiertää vaikka Sisilian ympäri.

Teksti: Ilkka Karisto

Antica Dolceria Bonajuton – Modican paras suklaapuoti

Modican suklaapuodit ovat maailmankuuluja.

Perinnetietoisten sisilialaisten käsissä monet tuontireseptit ovat säilyneet alkuperäisessä muodossaan, toisin kuin omissa kotimaissaan. Jännittävin esimerkki löytyy Modican kauniista barokkikaupungista, jossa suklaata valmistetaan yhä samoilla menetelmillä kuin atsteekkien ajan Meksikossa.

Modican kuuluisin suklaapuoti on Antica Dolceria Bonajuto, joka on toiminut yli 130 vuotta samassa talossa.

Pienessä suklaapuodissa on lauantai-iltana ruuhkaa. Torinolainen turistiryhmä tungeksii tiskille ja lappaa suuhunsa maistiaisia: chilisuklaata, valkopippurisuklaata, kanelisuklaata, suolasuklaata, sataprosenttista täyssuklaata…

Keittiön puolella Luca Cannatella hölskyttää kulunutta puulaatikkoa, joka on täytetty kaakaorasvan ja sokerin tahnamaisella seoksella. Mitään muuta Antica Dolceria Bonajuton suklaisiin ei lisätä – paitsi mausteet maustettuihin suklaisiin.

”Sukuni muutti tänne, kun Espanjan valloitti Sisilian, ja he toivat mukanaan atsteekkien suklaanvalmistusreseptin. Kaikkialla muualla Euroopassa on sittemmin siirrytty teollisiin menetelmiin, mutta me pidämme perinteestä kiinni”, kertoo Pierpaolo Ruta, Antica Dolceria Bonajuton nykyinen omistaja.

Eroa on paitsi raaka-aineissa – teollisiin suklaisiin lisätään mm. soijalesitiiniä, maitojauhetta ja jopa kasvisöljyä –, myös valmistustavassa: Modicassa suklaata ei keitetä. Sokeri ja kaakaorasva lämmitetään vain 45 asteiseksi. Sokeri ei sula, vaan jää rakeiseksi.

”Tämä kylmämenetelmä säilyttää myös vitamiinit ja kaakaopapujen alkuperäiset aromit. Teollisessa suklaassa ne usein tuhotaan, mikä on typerää, vähän sama kuin tekisi oikein hyvää viiniä ja keittäisi sitä sitten kaksi päivää”, Ruta sanoo.

Antica Dolceria Bonajuton kaakaopavut tulevat Ghanasta. Se on yllättävää, sillä asiantuntijat pitävät afrikkalaista kaakaota kaikkein heikkolaatuisimpana.

”Juuri siksi valitsimme afrikkalaisen kaakaon. Halusimme näyttää, että siitä saa huippulaatuista suklaata, jos sitä vaan käsittelee oikein.”

Kun Pierpaolo Ruta otti sukuyrityksensä ohjakset käsiinsä vuonna 1992, Modicassa toimi kaksi kilpailevaa suklaanvalmistajaa. Nyt niitä on yli neljäkymmentä. Turistit ovat löytäneet sisilialaisen suklaan.

”Vielä parikymmentä vuotta sitten ulkomailla tiedettiin Sisiliasta vain Palermo, Taormina ja mafia. Nyt turistit tulevat myös tänne sisämaahan.”

Toden totta tulevat: torinolaisten poistuttua kestää vain kolme minuuttia, kun seuraava suklaanhimoinen turistilauma täyttää Antica Dolceria Bonajuton myymälän.

On aika jatkaa matkaa. Illallisaika lähestyy, ja Modicassa voi jatkaa suklaateemalla läpi aterian: Monissa paikkakunnan perinneruuissa käytetään suklaata. Tunnetuimpia näistä ovat suklaakastikkeessa valmistettu jänis sekä mpanatigghi, empanadilla-tyyppinen piiras, jonka sisällä on lihaa ja suklaata.

Modican ravintoloista eksklusiivisin ja huomaamattomin on Fattoria delle Torri (Vicolo Napolitano 14, puh: +39 0932 751286), joka sijaitsee vanhassa palatsissa.

Jos kaipaa rennompaa ja eläväisempää ympäristöä, saman kujan trattoria-pizzeria Matteotti on oiva valinta.

Ristorante Centrale – barokkikaupunki Ennan paras ravintola

sisilia ravintolat
Enna on kuanis barokin ajan pikkukaupunki. Kuva: Ville Palonen

Enna on tunnelmallinen barokkikaupunki, jonka perinneherkkuna ovat biscoti ennesi -keksit. Mutta mikä on Ennan paras ravintola?

Vastaus on yksimielinen: Ristorante Centrale, keskusaukion kupeessa. Kadulle ravintola näyttää vaatimattomalta, jopa nuhjuiselta. Kaksi kokkia tupakoi oven edessä.

”Oletteko tulossa syömään?” toinen heistä huutaa ja viittilöi sisään. Astumme ovesta – suoraan ahtaaseen keittiöön.

Patojensa ääressä ahertavat kokit tervehtivät iloisesti ja muodostavat kunniakujan, jota pitkin kävelemme hölmistyneinä keittiön perälle. Mikä ihmeen paikka tämä oikein on? Taas aukeaa ovi, ja meidät ohjataan kynnyksen yli, avaraan ruokasaliin, joka on täynnä häliseviä illallisseurueita.

Tarjoilija ei ole moksiskaan. Pöytä salin nurkasta järjestyy saman tien. Alkupalalajitelma on ensiluokkainen: läjä erilaisia kinkkuja ja juustoja, artisokkaa, marinoitua paprikaa, karamellisoitua sipulia…

Vasta nyt huomaamme ravintolan pääovessa tarran, joka kertoo Michelin-oppaan suosittelevan Centralea. Sisääntulomme naurattaa entistä enemmän: harvaan Michelin-ravintolaan saa kävellä keittiön kautta.

Ennen pääruokaa syömme italialaiseen tapaan vielä vadillisen pastaa. Valinta osuu annokseen nimeltä maccheroni rossi ai gamberi eli punaista makaronia katkaravuilla. Nappivalinta. Mutta vielä pitäisi jaksaa vasikanleike kastikkeella, joka on valmistettu marsala-viinistä (Sisilian länsirannikon erikoisuus). Jälkiruokaa ei uskalla edes harkita.

Ehkä kyse on vain harjoituksen puutteesta: salin toisella laidalla nauttii illallista parinkymmenen hengen seurue, ja pöydän päässä istuva tanakka herrasmies on laskujemme mukaan työntänyt napaansa lautasellisen kinkkua, kaksi pasta-annosta ja vadillisen grillattuja anjoviksia.

Poistuessamme – tällä kertaa pääovesta – näen, kuinka tarjoilija kattaa miehen eteen jälleen uudet aterimet.

Piana degli Albanes – Sisilian parhaat cannolit

sisilia ravintolat
Sisilian parhaat ravintolat kutsuvat herkuttelemaan. Cannelonitkin ovat Sisiliassa mahtavan kokoiset. Kuva: Ville Palonen

Sisilian erikoisimpia kyliä on Piana degli Albanes, pieni pala Albaniaa saarella. Se käy selväksi pian kylään saavuttua. Katukyltit ovat albaniaksi. Joka toisen kuppilan seinällä näkee kaksipäisen kotkan, Albanian vaakunan.

Albaanit muuttivat kylään jo 1400-luvun lopulla. He olivat pakolaisia, jotka olivat joutuneet jättämään kotinsa ottomaanien armeijan vyöryttyä Balkanin vuoristojen yli.

Jyrkkään vuorenrinteeseen rakennetussa Piana degli Albanesissa asuu nykyisin 6500 ihmistä, ja albanialaisuudesta on säilynyt paljon muutakin kuin kieli: asukkaat ovat ortodoksikristittyjä, ja juhlapyhinä aikaan he pukeutuvat perinteisiin albaaniasuihin ja tanssivat tanssejaan.

Näyttävimmät juhlat järjestetään pääsiäisenä. Silloin ruokapöytään kannetaan perinneherkkuja kuten maidossa keitettyä Dorëzët-spagettia ja Verdhët-piirasta, joka sisältää lammasta, ricotta-juustoa, munia ja metsäsieniä.

Mutta erityisen kuuluisa Piana degli Albanesi on cannolista.

Cannoli on pötkylämäinen jälkiruoka, jossa makeutettu ricotta on upotettu rapeaan vohvelikuoreen. Kummisetä III -elokuvan loppukohtauksessa cannoli on suuressa roolissa: Corleonen perheen pettänyt mafiapomo Don Altobello murhataan myrkytetyllä cannolilla Palermon oopperatalossa.

Sisilialaisten mielestä herkullisimmat cannolit saa Piana degli Albanesista. Kaupungin parasta cannoli-paikkaa tiedustellessa äänet jakautuvat kolmelle kahvilalle: pääkadun Antico Bar Sportille, Via Matteottin Bar Elenalle ja korkealla kylän päällä sijaitsevalle Bar Cuccialle.

Objektiivista totuutta ei saada selville, sillä hyvästä yrityksestä huolimatta viimeiset pötkylät jäävät syömättä: kahvilakierroksen aikana selviää, että Piana degli Albanesin cannolit eivät ole kuuluisia pelkästään maustaan, vaan myös koostaan.

Cannolinien maistelun ohella kylässä kannattaa myös maistella pääruokia. Trattoria San Giovanni (Via Giacomo Matteotti 32, puh: +39 091 8561025)

on sympaattisen vanhan pariskunnan, Ginan ja Vincenzon, pitämä ravintola, jonka lista on pysynyt vuosikaudet samana. Spagetti pistaasikastikkeella on täysosuma, samoin lampaankyljykset.

Padre Aldo – Palermon kuuluisin kotiravintola

palermo ravintolat
Lautasellinen mustaa spagettia, olkaa hyvä. Kuva: Ville Palonen

Palermo tunnetaan kotiravintoloistaan. Idea on yksinkertainen: kuka tahansa voi avata ravintolan kotonaan tai kadulla kotinsa edessä. Eihän nyt Sisiliassa viranomaisten lupaa mihinkään tarvitse…

Kaupungin tunnetuin kotiravintola on Kalsan kaupunginosassa sijaitseva Padre Aldo. Itse asiassa se on nykyisin niin tunnettu, että kadulle on tuotu jopa englanninkielinen mainoskyltti. Paikka näyttääkin jo ihan tavalliselta ravintolalta. Mutta palvelu on yhä omalaatuista.

”Grilattua kalaa”, tarjoilija ilmoittaa ykskantaan ja häipyy pöydästämme kuuntelematta vastaväitteitä.

Joudumme hakemaan hänet takaisin keittiöstä, sillä tarkoituksemme oli tilata myös alkuruoka.

”Mustaa spagettia”, mies tiuskaisee. ”Ja sitten syötte lajitelman grillattua kalaa.”

Viereisessä pöydässä istuva saksalainen antropologi Javier Holzscheiter nauraa.

”Älkää välittäkö, paikalliset saavat saman kohtelun. Hän päättää täällä. Mutta ruoka on loistavaa.”

Holzscheiter on oikeassa. Valtavan kalalautasen napakympiksi osoittautuvat miekkakalamedaljongit.

Padre Aldon kaltaisissa kotiravintoloissa voi selvitä pitkästä illallisesta viineineen kympillä. Halvoille hinnoille on selitys: ravintolat eivät maksa veroja – mutta kylläkin suojelurahaa mafialle.

Trattoria Al Cancelletto – mafiasta vapaa ravintola

Onneksi Sisiliassa voi matkustaa myös tukematta mafiaa. Seitsemän vuotta sitten perustettu Addiopizzo-järjestö ylläpitää listaa yrityksistä, jotka kieltäytyvät maksamasta suojelurahaa (pizzo). Mukana on muun muassa hotelleja, baareja ja kauppoja – kaikkea mitä matkailija tarvitsee.

Palermon ravintoloista Addiopizzoon on liittynyt toistaiseksi vasta 18. Trattoria Al Cancelletto oli yksi ensimmäisistä.

”Emme me sitä ennenkään maksaneet mafialle. Halusimme kuitenkin tukea tätä ideaa”, kertoo ravintolan keittiössä työskentelevä Giuseppe Lonardo.

Entä nyt? Ovatko mafiosot ottaneet silmätikuksi ravintolan, joka julistaa vastustavansa mafiaa?

”Ei minkäänlaisia ongelmia. Tämä on pieni perheyritys, jonka liikevaihto on hyvin vaatimaton. Ei mafia ole kiinnostunut meidän tapaisista paikoista.”

Hyvän omantunnon lisäksi Al Cancellettosta saa loistavaa ruokaa.

Alkupalalautasen bresaola-suolalihan, parmesaanin ja rucolan yhdistelmä on suorastaan tyrmäävä. Ja turhankin täyttävä: kuin olisi syönyt pitsan ilman pohjaa. Sen jälkeen pöytään kannetaan valtava katkarapupasta. Kastikkeeseen ei ole käytetty muuta kuin valkoviiniä, oliiviöljyä ja valkosipulia – eikä se mitään muuta todellakaan kaipaa. Kuten ei viikon mässäilystä turvonnut vatsakaan.

Paitsi ehkä vielä pääruuaksi hieman grillattua mustekalaa…

Sisilia – saari täynnä elämyksiä

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

Booking.com

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi