Kummisedän jäljillä – näin koet Sisilian mafiakohteet!

Corleone Sisilia
Sisilian kuuluisin liikennemerkki. Kuva: Daniel Enchec, Flickr CC

Kummisetä-elokuvat nostivat Sisilian mafian maailmanmaineeseen, ja monelle Sisiliasta tuleekin edelleen ensimmäisenä mieleen mafia.

Mafia todellakin on kotoisin Sisiliasta ja vaikuttaa saarella edelleen. Iso osa yrityksistä maksaa sille suojelurahaa – muttei välttämättä veroja valtiolle. Matkailija ei sen sijaan mafiaa kohtaa – paitsi Kummisetä-elokuvien muodossa.

Nämä Kummisetä-kohteet vievät sekä Sisilian oikeisiin että elokuvallisiin mafiamaisemiin.

Corleone – Sisilian aito mafiakohde

Corleone Sisilia
Corleone on kaunis pikkukaupunki, vaikkei se Coppolalle kelvannutkaan. Kuva: Daniel Enchec, Flickr CC

Kummisetä-elokuvat kertovat New Yorkin alamaailman herruudesta kamppailevasta Corleonen mafiaperheestä, ja Sisiliassa todellakin on kaupunki nimeltä Corleone.

Corleonen maine mafian keskuksena ei ole tuulesta temmattu: 11 000 asukkaan pikkukaupungista on kotoisin moni pahamaineisimmista mafiapomoista.

Palermon lähellä sijaitsevaan kaupunkiin mutkitteleva vuoristotie on yksi Sisilian kauneimmista, ja Corleonessa voi tutustua mafian vastaiseen CIDMA-museoon.

Tämän lähemmäksi aitoa Sisilian mafiaa matkailija tuskin pääsee. Sen sijaan Kummisetä-elokuvia ei Corleonessa kuvattu – ohjaaja Francis Ford Coppola ei pitänyt kaupunkia tarpeeksi kuvauksellisena.

Savoca – Kummisetä-elokuvan jäljillä

Sisilian pääasiallinen kohde Kummisetä-elokuvien faneille on tunnelmallisesti vuorenharjanteella tasapainoileva Savoca, joka sijaitsee kätevästi lähellä Taorminaa.

Kylässä kuvattiin suurin osa ensimmäisen Kummisetä-elokuvan Sisilia-kohtauksista. Näissä maisemissa Michael Corleone piileskeli New Yorkissa riehuvaa mafiasotaa ja ihastui ensisilmäyksellä Apolloniaan.

Savocassa voi istahtaa elokuvasta tuttuun Vitellin baariin, jossa Michael Corleone esitteli – helkutin hienossa kohtauksekssa – itsensä Apollonian isälle ja pyysi samalla tämän kättä: ”Nimeni on Michael Corleone. Moni maksaisi paljon siitä tiedosta. Mutta silloin tyttäresi menettäisi isänsä – sen sijaan että hän saisi aviomiehen.”

Savoca Sisilia Kummisetä
Kummisetä-elokuvissa esiintynyt Vitellin baari sijaitsee Sisilian Savocassa Kuva: Ramon Cutanda Lopez, Flickr CC

Nähtävyytenä on myös Santa Lucian kirkko, jossa vietettiin pariskunnan elokuvahäitä, sekä Kapusiiniluostari, jonka kryptaan on muumioitu kaupungin menneitä merkkihenkilöitä.

Vaikka Savocassa käykin paljon Kummisetä-elokuvien faneja, ei kylä ole onneksi muuttunut miksikään teemapuistoksi. Elokuvasta on vain pari näkyvämpää merkkiä: vaatimaton, metallista leikattu Coppolan patsas ja ravintola La Pineta, jossa on Kummisetä-menu. Ravintolan omistaja esiintyi kukkaistyttönä Michaelin ja Apollonian häissä.

Forza d’Agrò – kylä näytteli Corleonea

Kaikissa kolmessa Kummisetä-elokuvassa esiintyi myös samoilla seuduilla sijaitseva Forza d’Agrò, joka on sekin säilyttänyt vanhan asunsa.

Forza d’Agròn kirkko ja kujat saivat kunnian esittää elokuvissa varsinaista Corleonen kaupunkia.

Palermon Teatro Massimo ja Kummisetä III:n komea päätös

Sisilian Kummisetä-kohteisiin kuuluu ehdottomasti myös Palermo, jonka komeassa teatterissa, Teatro Massimo, käydään kolmannen elokuvan komea loppukohtaus salamurhaajineen ja kuolettavine cannelloneineen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi