Enna ja aito illallinen Sisilian keskellä

Enna Sisilia
Enna on kaunis pikkukaupunki upeissa maisemissa. Kuva: Ville Palonen

Olemme kai ajaneet harhaan. Tie muuttuu koko ajan kuoppaisemmaksi, eikä puoleen tuntiin vastaan ole tullut yhtään autoa. Aurinko painuu mailleen, ja iltahämyssä vuoristomaisemat sen kun komistuvat. Kunnes tulee pimeys.

Köröteltyämme ties kuinka monennen mäen laelle näemme kaukaisuudessa vihdoin Ennan valot.

Enna on kuuluisa kekseistään – biscoti ennesi – mutta nyt tarvitsemme jotain järeämpää. Paikkakunnan parhaan ravintolan löytää kysymällä paikallisilta:

”Dove si mangia bene qui vicino?”

Vastaus on yksimielinen: Ristorante Centrale, keskusaukion kupeessa.

Kadulle ravintola näyttää vaatimattomalta, jopa nuhjuiselta. Kaksi kokkia tupakoi oven edessä.

”Oletteko tulossa syömään?” toinen heistä huutaa ja viittilöi sisään. Astumme ovesta – suoraan ahtaaseen keittiöön.

Patojensa ääressä ahertavat kokit tervehtivät iloisesti ja muodostavat kunniakujan, jota pitkin kävelemme hölmistyneinä keittiön perälle. Mikä ihmeen paikka tämä oikein on? Taas aukeaa ovi, ja meidät ohjataan kynnyksen yli avaraan ruokasaliin, joka on täynnä häliseviä illallisseurueita.

Tulimme näköjään sisään takaoven kautta.

Tarjoilija ei ole moksiskaan. Pöytä salin nurkasta järjestyy saman tien. Alkupalalajitelma on ensiluokkainen: läjä erilaisia kinkkuja ja juustoja, artisokkaa, marinoitua paprikaa, karamelisoitua sipulia…

Vasta nyt huomaamme ravintolan pääovessa tarran, joka kertoo Michelin-oppaan suosittelevan Centralea. Sisääntulomme naurattaa entistä enemmän: harvaan Michelin-ravintolaan saa kävellä keittiön kautta.

Ennen pääruokaa syömme italialaiseen tapaan vielä vadillisen pastaa. Valinta osuu annokseen nimeltä maccheroni rossi ai gamberi eli punaista makaronia katkaravuilla. Nappivalinta. Mutta vielä pitäisi jaksaa vasikanleike marsala-viinistä (Sisilian länsirannikon erikoisuus) valmistetulla kastikkeella.

Jälkiruokaa ei uskalla edes harkita.

Ehkä kyse on vain harjoituksen puutteesta: salin toisella laidalla nauttii illallista parinkymmenen hengen seurue, ja pöydän päässä istuva tanakka herrasmies on laskujemme mukaan työntänyt napaansa lautasellisen kinkkua, kaksi pasta-annosta ja vadillisen grillattuja anjoviksia.

Poistuessamme – tällä kertaa pääovesta – näen, kuinka tarjoilija kattaa miehen eteen jälleen uudet aterimet.

Ennan nähtävyydet

Aamulla Enna paljastaa todelliset kasvonsa: kaunis vanhakaupunki on rakennettu uskomattomaan paikkaan, v-kirjaimen muotoiselle vuoren harjanteelle.

Väitetään, että kirkkaalla säällä kaupungin laidalla sijaitsevan Castello di Lomardian linnoituksen torneista näkee puoli Sisiliaa. Tänään on pahaksi onneksi sumuista.

Vierailun arvoinen on myös Ennan sisältä komea katedraali.

Castello di Lomardia – Sisilian komein linna

Ennan linna on Sisilian suurin ja komein. Ulkoasu on keskiajalta, normannien valtakaudelta, mutta paikalla on seissyt linnoitus jo antiikin ajoista.

Linna ja kaupungin vaikeapääsyinen sijainti tekivät siitä vaikean valloitettavan – ja siten useiden taisteluiden näyttämön. Kun Sisiliasta on taisteltu, Enna on usein ollut puolustautujien viimeinen, epätoivoinen linnoitus.

Enna valloittaminen on vaatinut kekseliäisyyttä. Niin roomalaiset kuin arabitkin onnistuivat lopulta valloittamaan linnoituksen ja kaupungin ryömimällä sisään viemäreitä pitkin.

Ennasta saivat alkunsa orjasodat

Roomalaisajalla Enna oli myös Ensimmäisen orjasodan näyttämö, kun profeetaksi julistautunut entinen orja Eunus villitsi Sisilian orjat kapinaan. Ennasta kapinansa aloittaneet orjat onnistuivat valtaamaan melkein koko Sisilian, kunnes roomalaiset lähettivät mannermaalta suuren armeijan murskaamaan kapinan.

Orjat linnoittautuivat Ennaan, mutta kaupungin puolustus kaatui lopulta petokseen. Orjasodan päätteeksi 20 000 orjaa ristiinnaulittiin elävältä. Mutta se ei estänyt orjien kapinointia: Roomassa käytiin vielä kaksi muutakin orjasotaa, joista kuuluisimmassa, Kolmannessa orjasodassa, kapinoitsijoita johti Spartacus.

Ennan majoitus

Ennaan on reilun tunnin ajomatka Cataniasta ja pari tuntia Palermosta. Ennan vanhassakaupungissa on muutama majatalo kuten erinomainen Bed & Breakfast -paikka B&B Centro Sicilia on vanhankaupungin ainoita ellei ainoa hotelli. Pyydä huone näköalalla, se kannattaa. Hintakin on hyvin kohtuullinen, yleensä alle sata euroa.

Lue lisää: Sisilia

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi