Syrakusa – Sisilian kiehtovin kohde

Syrakusa katedraali
Syrakusan katedraali. Kuva: Richard, Flikcr CC

Syrakusa (Syracuse) on Sisilian paras kohde matkailijalle, joka etsii Sisilian lomaltaan paikallista tunnelmaa ja kiehtovia tarinoita. Täällä Platon oli vangittuna ja Heureka-elämyksen saanut Arkhimedes juoksi alasti kaupungin katuja. Syrakusa taitaa myös olla maailman ainoa paikka, jossa voi astua sisään jättimäiseen korvaan.

Syrakusassa riittää komeaa historiaa Unescon maailmanperintökohteen arvoisesti. Kaupunki perustettiin jo 2700 vuotta sitten. Antiikin aikana kaupunki oli Sisilian tärkein ja yksi kreikkalaisen maailman mahtavimmista.

Syrakusa on oikea 120 000 asukkaan kaupunki, monin verroin suurempi kuin pittoreskit mutta läpeensä matkailun ehdoilla elävät lomakohteet Taormina ja Cefalù. Paikallisuus näkyy paitsi sisilialaisessa tunnelmassa myös edellisiä edullisemmassa hintatasossa.

Samalla Syrakusa on kuitenkin mukavan pieni ja intiimi verrattuna Sisilian suuriin kaupunkeihin Palermoon ja Cataniaan.

Syrakusa kirkko
Syrakusan moderni nähtävyys on hämmentävän näköinen sukkulakirkko. Kuva: Jeanne Menjoulet, Flickr CC

Kätevä on myös Syrakusan sijainti Sisilia itärannikolla vajaan tunnin matkan päässä Catanian kansainvälisestä lentokentästä. Syrakusasta käsin on myös helppo kiertää Sisilian kaakkoisosan muita kauniita barokkikaupunkeja.

Mukavaa on sekin, että Syrakusan keskusta on tasaista, eli täällä ei joudu tarpomaan ylös alas portaita niin kuin monissa muissa Sisilian mäkisissä pikkukaupungeissa.

Syrakusan heikkous on se, ettei kaupungilla ole kunnollista uimarantaa, tosin uimaan kyllä pääsee siellä täällä pienillä rantakaistaleilla, myös aivan keskustasta.

Ortigia – Syrakusan keskusta

Syrakusan keskusta Ortigia sijaitsee pienellä saarella. Kuva: Augustino Artnoir Sella, Flickr CC

Syrakusan mukavinta aluetta on Ortigia, kaupungin historiallinen keskusta. Orgtigia sijaitsee omalla pienellä saarellaan, jonka sillat yhdistävät muuhun kaupunkiin. Meri kimaltaa ympärillä turkoosina.

Suurin osa keskustan arkkitehtuurista edustaa barokkia, jonka tyyliseksi kaupunki rakennettiin vuoden 1693 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Vaikka kaupunki kärsikin toisen maailman sodan pommituksissa, jäljellä on myös antiikin raunioita, Bysantin ajan muistoja ja normannien jälkeensä jättämiä keskiaikaisia rakennuksia.

Ravintoloita ja kivoja putiikkeja on melkein joka kujalla. Kun poikkeaa sivuun pääkaduilta, matkailijat vaihtuvat paikalliseen elämään.

Keskustan pohjoisreunalla on Arethusan lähde, ikivanha allas, joka toimi antiikin aikana keskustan makean veden lähteenä. Kreikkalaisen mytologian mukaan Arethusa oli jumalaista alkuperää oleva nymfi, joka muuttui Syrakusassa lähteeksi.

Syrakusan katedraali

Syrakusan katedraali
Syrakusan katedraalin sivulla näkyvät yhä antiikin ajan temppelin doorilaiset pylväät. Kuva: Jeanne Menjoulet, Flickr CC

Erityisen hyvä esimerkki Syrakusan arkkitehtuurin monikulttuurisuudesta on Syrakusan tuomiokirkko (pääsymaksu). Paikalla oli uhripaikka jo esihistoriallisella ajalla, ja 400-luvulla ennen ajanlaskun alkua paikalle rakennettiin kreikkalainen Athene-jumalattaren temppeli.

600-luvulla temppeli muutettiin kirkoksi, sitten moskeijaksi ja lopulta nykyiseksi barokkityyliseksi katedraaliksi.

Jokaisesta aikakaudesta on jäljellä merkkejä. Esimerkiksi antiikin ajan temppelin doorilaisia pylväitä voi yhä ihailla katedraalin sisätiloissa ja osin myös ulkoseinässä. Niiden välit tosin muurattiin yhteen, kun rakennus muutettiin katedraaliksi.

Athenen temppeli oli roomalaisen historioitsijan Ciceron mukaan upeasti koristeltu. Sen ovetkin oli tehty kullasta ja norsunluusta. Cicero käytti temppelin koristelujen ryöväämistä esimerkkinä Sisilian silloisen kuvernöörin, roomalaisen Gaius Verresin, korruptiosta.

Temppelin sisälle vierailemaan voi melkein kuvitella Syrakusan kuuluisimman asukkaan, matemaatikko Arkhimedeen.

Arkhimedeen kotikaupunki

Syrakusa paikallinen
Syrakusa on mukava paikka tarkkailla paikallista elämää. Kuva: Jeanne Menjoulet, Flickr CC

Ortigan sydämessä on pieni ja kaunis Arkhimedeen aukio, Piazza Archimede, jota koristaa metsästyksen jumalatar Dianan suihkulähde.

Aukio on nimetty kaupungin maineikkaimman asukkaan mukaan. 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua elänyt Arkhimedes oli antiikin kuuluisin matemaatikko ja keksijä, joka muistetaan erityisesti kahdesta lausahduksesta.

”Heureka! (Olen löytänyt sen!)” Arkhimedeen kerrotaan huutaneen, kun hän istui kylpyyn ja vedenpinnan noususta keksi, miten monenmuotoisten kappaleiden tilavuus voitaisiin laskea tarkasti.

Tarinan mukaan mies oli löydöstään niin innoissaan, että hyppäsi ammeesta ja juoksi Syrakusan halki alasti.

Arkhimedeen hauta
Syrakusan keskustan laidalla väitetään olevan Arkhimedeen hauta. Sen aitoudesta ei tosin taida olla todisteita. Kuva: Jeanne Menjoulet, Flickr CC

Toinen lausahdus on traagisempi. Kun roomalaiset hyökkäsivät Syrakusaan, kaupunki piti kolmen vuoden ajan puoliaan vihollista vastaan. Keskustaa suojasivat paitsi mahtavat muurit, myös monenmoiset Arkhimedeen suunnittelemat sotakoneet.

Lopulta syrakusalaiset muuttuivat menestyksestään niin itsevarmoiksi, että roomalaiset onnistuivat juonimaan kaupungin puolustuksen nurin eräänä juhlapäivänä.

Roomalaisten komentaja oli painottanut joukoilleen, että Arkhimedeen henki tulisi säästää. Mutta kun roomalainen sotilas astui miekka kädessä Arkhimedeen talolle, hiekkaan laskutoimituksiaan piirtänyt tiedemies kivahti tälle: ”Älä sotke ympyröitäni!”

Suivaantunut sotilas surmasi tiedemiehen.

Syrakusan linnoitus Castello Maniace

Syrakusa linnoitus
Syrakusan linnoituksen sisällä.Kuva: Jeanne Menjoulet, Flickr CC

Aivan Ortigian kärjessä on keskiajalla rakennettu linnoitus Castello Maniace. Sitä ihaillessa voi kuvitella kuinka mahtavasti linnoitettu Ortigia oli antiikin aikana, kun Syrakusa piti vuosikaudet puoliaan roomalaisia vastaan.

Arkeologinen puisto ja Syrakusan teatteri

Syrakusan teatteri
Syrakusan teatteri oli antiikin aikana Sisilian suurin. Kuva: Jeanne Menjoulet, Flickr CC

Parin kilometrin päässä Syrakusan keskustasta on Arkeologinen puisto, Parco Archeologico della Neapolis, jossa pääsee ihailemaan sekä kreikkalaista että roomalaista teatteria, Hieron II:n alttaria ja erikoista luolaa nimeltään Dionysoksen korva.

Teattereista selvästi komeampi on kreikkalainen teatteri, joka tunnetaan myös nimellä Syrakusan teatteri. Se oli Sisilian suurin ja yksi koko kreikkalaisen maailman suurimmista.

Mahtavan kokoinen on myös Hieron II:n alttari. Lähes 200 metriä pitkällä alttarilla saattoi uhrata kerralla 450 härkää valtiollisissa uhrimenoissa.

Raunioituneen alttarin pystytti Syrakusan kuningas, Hiero II, jonka 50 vuotta kestäneen valtakauden aikana kaupunki eli kultakauttaan, rauhan ja vaurauden aikaa. Hiero II oli hyvissä väleissä myös Arkhimedeen kanssa.

Kultakausi päättyi, kun Hieron seuraaja Hieronymos liittoutui karthagolaisten kanssa roomalaisia vastaan. Huonostihan siinä kävi – sekä Arkhimedeelle että kaupungille, josta tuli osa Rooman imperiumia.

Dionysioksen korva

Historiallisen puiston erikoisin nähtävyys on Dionysioksen korva. Se on 25 metriä korkea, suippo luola joka kaartuu S-kirjaimen muotoisesti 65 metrin matkalla. Luola louhittiin antiikin aikana kalkkikivikukkulaan kaupungin vesisäiliöksi.

Nimensä luola sai taiteilijamestari Caravaggiolta, joka kävi hänkin ihmettelemässä luolaa Sisiliassa käydessään. Caravaggio oli vaikuttunut luolan erikoisesta muodosta ja poikkeuksellisen hyvästä akustiikasta. Muotonsa ansiosta luola voimistaa äänen 16-kertaiseksi.

Luolan nimi ei tosin viittaa antiikin mytologian Dionysos-jumalaan vaan Syrakusan muinaiseen itsevaltiaaseen, tyranni Dionysios vanhempaan, jonka kerrotaan pitäneen luolassa poliittisia vankejaan, jotta heidän hiljaisimmatkin kuiskauksensa kuuluisivat vartijoille.

Tarina on sikälikin hauska, että Dionysioksen hallintokaudella filosofi Platon vieraili itsevaltiaan kutsusta Syrakusassa, mutta riitautui tämän kanssa ja joutui Dionysioksen vangiksi.

Kaksikon riitautuminen ei ollut ihme, sillä Platonin opetusten mukaan hallitsijoiden pitäisi olla valistuneita filosofikuninkaita, jotka eivät saisi hallita vain voimalla, vaan valtansa ansaitakseen heidän olisi oltava myös erityisen hyveellisiä.

Ehkä Platonia on pidetty vankina juuri tässä luolassa – ja ties vaikka hän olisi keksinyt täällä kuuluisan luolavertauksensa todellisuuden luonteesta!

Pantalican nekropolis

Reilun tunnin ajomatkan päässä Syrakusan keskustasta on Pantalican nekropolis, joka käsittää tuhansia muinaisia hautaluolia ajalta 1200–600 eaa.

Vaikka nähtävyys on Unescon maailmanperintökohde, vierailijoita on yleensä sangen vähän ja laajalla alueella saa kierrellä aika lailla omassa rauhassaan, menneisyyden haamut seuranaan.

Syrakusan majoitus

Jos aikoo liikkua julkisilla, kannattaa asustaa Ortigian keskustassa, jonka ytimessä on useita tunnelmallisia hotelleita kuten laatuunsa nähden hämmästyttävän kohtuuhintainen Alla Giudecca. Hotelli sijaitsee keskustan vanhoissa juutalaiskortteleissa 1400-luvun talossa, jonka kellarissa voi käydä ihailemassa ikivanhaa juutalaista rituaalikylpylää.

Jos taas aikoo kiertää autolla Sisiliaa, kannattaa hotelli valita hieman keskustan ulkopuolelta, sillä Ortigian puolelle ei pääse yksityisautoilla. Sellainen hotelli on esimerkiksi Grand Hotel Minareto, jonka edustalla on oma pikku ranta.

Katso tarjoukset Syrakusan majoitukseen.

Catanian lentokentältä Syrakusaan

Catanian lentokentältä kulkee bussi Syrakusaan. Myös Palermoon on bussiyhteys (noin neljä tuntia). Syrakusan bussiasemalta on kävelymatka Ortigiaan.

Lue lisää: Sisilia

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi