Japanin parhaat matkakohteet

Hiroshimassa sijaitseva Itsukushiman temppelin portti on Japanin kuvatuimpia symboleita. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Mikä tekee Japanista niin lumoavan matkakohteen? Onko se tuoreen, raa’an kalan tuntu kielen päällä? Kirsikkakukkien loisto? Pulahdus polttavan kuumaan onsen-kylpyyn? Vai kenties erikoiset vessat?

Kaikkea sitä. Japanin tekee lumoavaksi se, kuinka maa on samaan aikaan ultramoderni ja äärimmäisen perinteinen.

Japani on maa, joka on säilyttänyt identiteettinsä vahvana modernissa, globalisoituneessa maailmassakin.

Matkakohteena Japani on uskomattoman monipuolinen. Suurkaupunkien vilskeen lisäksi Japanin-lomalla voi kokea perinteisten pikkukylien tunnelmaa ja vierailla samuraiden linnoissa. Jos matkustaa Japanin eteläisimmille saarille, löytää paratiisimaisia hiekkarantoja ja pohjoisesta Hokkaidon saarelta karhujen asuttamia erämaita sekä laskettelijoiden rakastamia lumiparatiiseja.

Suosittu suomalainen perusteos Japaniin tutustumiseen on Tapani Jussilan matkaopaskirja Japani-passi. Japanin-matkakuumeseen auttaa myös paikallista ruokakulttuuria esittelevä teos Street Food Aasia – Japani & Korea.

Japanin parhaat kaupunkikohteet

Shibuyan risteys Tokiossa on eräs maailman vilkkaimpia. Kuva: ESB Professional / Shutterstock

Japanin keskus on maan pääkaupunki Tokio, hengästyttävä metropoli ja superlatiivien kaupunki. Jos haluaa nähdä ihmiskunnan tulevaisuuden, sen näkee 38 miljoonan asukkaan Tokiossa, maailman suurimmassa kaupungissa. Tokiossa on syke, jollaista löytää harvasta paikasta maailmassa.

Tokiolla on maine kalliina matkakohteena, mutta kaupungista löytyy kohtuuhintaisia hotelleja – ja vieläpä keskeisellä sijainnilla, kuten Shinjukun sydämessä sijaitseva Shinjuku Washington Hotel.

Lue lisää Tokiosta tai katso tarjoukset Tokion hotelleihin.

Umedan kaupunginosa Osakassa. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Tokiossa saa hyvän kuvan modernista Japanista, mutta Japanista voi saada hyvän kuvan myös käymättä lainkaan Tokiossa. Valtavan suurkaupungin tunnelmaa löytää myös Osakasta, josta käsin on huomattavasti Tokiota vaivattomampi käydä Kiotossa, Japanin tärkeimmässä kulttuurikohteessa.

Osakan omia nähtävyyksiä on esimerkiksi upea samuraiden linna. Lue lisää Osakasta tai katso tarjoukset Osakan hotelleihin.

Kaupunkikohteesta käy myös Nagoya, johon Finnairilla on myöskin suoria lentoja. Nagoya on hyvä paikka aloittaa Japanin-matka, jos ajatus megalomaanisista suurkaupungeista ahdistaa. Nagoayn keskusta on sen verran kompakti, että moneen paikkaan pääsee ihan kävelemällä. Myös Nagoyan hotellit ovat selvästi edullisempia kuin vaikkapa Tokiossa.

Japanin parhaat nähtävyydet

Geishoja Kioton Gionissa. Kuva: Juri Pozzi / Shutterstock

Japanin nähtävyyksistä kiinnostuneelle ylivoimaisesti paras matkakohde on Kioto, josta löytyvät Japanin kauneimmat temppelit ja puutarhat sekä lumoavat geisha-korttelit. Keisarillisena pääkaupunkina toimineessa Kiotossa on niin hengästyttävän paljon näkemistä ja tekemistä, että jo pelkästään Kiotossa voisi viettää täyden Japanin-loman.

Kioton viehättävyyttä matkakohteena lisää sekin, että aivan kaupungin keskustastakin löytyy tunnelmaltaan kotoisia ryokan-majataloja. Kohtuuhinnalla pääsee yöpymään esimerkiksi Watazen Ryokanissa.

Lue lisää Kiotosta tai katso tarjoukset Kioton hotelleihin.

Japanin must see -nähtävyyksiä on tietenkin myös pyhä Fuji-vuori, jolla on helppo käydä Tokiosta käsin.

Fuji-vuori kohoaa Kawaguchiko-järven takana. Kuva: Karn684 / Shutterstock

Japanin nähtävyyksistä koskettavimpia ovat ydinpommien tuhoamat Hiroshiman ja Nagasakin kaupungit. Näistä kuuluisampi ja suositumpi vierailukohde on Hiroshima.

Atomic Dome (Atomikupoli) Hiroshiman Rauhanpuistossa. Kuva: Luciano Mortula – LGM / Shutterstock

Hiroshimasta voi tehdä päivän tai parin retken Dogo Onsenille, yhdelle Japanin perinteisimmistä kuumista lähteistä. Dogo Onsen sijaitsee Matsuyamassa, jonne on Hiroshimasta noin kolmen tunnin matka. Katso tarjoukset Matsuyaman ryokan-majoitukseen.

Jos on kiinnostunut Japanin autoteollisuudesta, Toyotan tehtaisiin pääsee tutustumaan Nagoyan lähellä.

Himejin linna ja Japanin samurai-ajan matkakohteet

Matsumoton linna, Japani. Kuva: Phattana Stock / Shutterstock

Samurai-ajan Japanista löytyy runsaasti nähtävyyksiä ympäri Japania. Kauneimmillaan samuraiden aikaa edustaa valkoinen Himejin linna, Japanin parhaiten säilynyt linna. ”Valkoisen haikaran linnassa” samuraiden aika tuntuu heräävän eloon. Himejin linna on esiintynyt myös James Bond -elokuvassa Elät vain kahdesti.

Himejin linnalla on varsin helppo käydä vierailulla Osakasta. Osakassa on omakin linnansa, mutta se on rakennettu kokonaan uudelleen toisen maailmansodan jälkeen. Myös Nagoyan linna on uudelleen rakennettu.

Sen sijaan lähellä laskettelukeskuksestaan tunnettua Naganoa sijaitseva upea Matsumoton linna on hyvin säilynyt. Matsumoton linna eroaa muista linnoista mustalla värityksellään ja sitä kutsutaankin myös Korppilinnaksi.

Kuuluisa on myös Kumamoton linna, joka sijaitsee syrjemmässä Kyushun saarella.

Vanhan ajan Japanin tunnelmiin pääsee myös sopivasti vilkkaimmilta matkailureiteiltä sijaitsevassa Kanazawassa, jonka upea vanhakaupunki säästyi toisen maailmansodan pommituksilta. Tältä Japani näytti samuraiden aikaan!

Nakasendo – vaellus Japanin historiaan

Nakasendo Trail kulkee viehättävien pikkukylien kautta. Kuva: Milosz Maslanka / Shutterstock

Nakasendo-reitti (Nakasendo Trail) yhdisti aikoinaan Japanin tärkeimmät kaupungit Edon eli nykyisen Tokion ja Kioton.

Polusta pätkiä on säilynyt vanhassa asussaan, ja Nakasendon käveleminen onkin kuin matka Japanin historiaan. Matkan varrelle osuu kauniita, perinteisen asunsa säilyttäneitä kyliä, kuumia lähteitä ja perinteisiä ryokan-majataloja.

Jos rahat riittävät, kannattaa valita yhdeksi yöpaikaksi 300 vuotta vanha Tawaraya-ryokan, joka on edelleen alkuperäisen perheen omistama. Huoneiden yhteydessä on zen-tyyppiset puutarhat, joissa voi mietiskellä upean kaiseki-aterian valmistumista odotellessa.

Matkalukemiseksi mukaan kokoelmat japanilaista haiku- ja tanka-runoutta.

Japanin kuumat lähteet ja ryokan-majatalot

Perinteinen japanilainen ryokan-kylpylähotelli Naganon vuorilla. Kuva: Vincent St. Thomas / Shutterstock

Japanin-matkan kohokohtia on vierailu perinteisessä ryokan-majatalossa, jossa rentoudutaan kuumissa lähteissä (onsen) ja hyvällä ruualla herkuttelemalla.

Ryokanit tapaavat olla kalliita, mutta ne ovat myös ikimuistoisia elämyksiä.

Japanin-matkalla pitäisi koettaa viettää ainakin yksi päivä ja yö ryokanissa kokeakseen perinteistä japanilaista vieraanvaraisuutta parhaimmillaan.

Ryokaneja löytää eri puolilta Japania. Parhaat ryokanit saavat kylpyvetensä luonnon kuumista lähteistä.

Katso tarjoukset Japanin ryokan-majoitukseen.

Rantaloma Japanissa

Okinawan saarilta löytyy upeita hiekkarantoja. Kuva: Dreamsky / Shutterstock

Japanissa voi viettää myös rantalomaa valkoisilla hiekkarannoilla, turkoosin meren äärellä. Vastaus on Okinawan saaristo, joka sijaitsee Japanin ja Taiwanin puolivälissä. Saaristoa kutsutaan myös nimellä Ryukyu-saariksi siellä asuvan vähemmistökansan, ryukyulaisten, mukaan.

Rantoja on Okinawalla siellä täällä. Hienoja rantoja ovat esimeriksi Okuma, Mibaru ja Nirai Beach. Jälkimmäisellä sijaitsee komea Hotel Nikko Alivila. Myös Hyakunagaran on Okinawan pääsaarella. Perinteisellä japanilaisyylillä sisustetut huoneet ja ulkoilmakylpylästä avautuva merimaisema hurmaavat takuuvarmasti.

Okinawasta saa hyvän kuvan jo matkustamalla Okinawan pääsaarelle, jolle on runsaasti varsin edullisia lentoja Japanin suurimmista kaupungeista. Eksoottisimmillaan ja kauneimmillaan saaristo on kuitenkin kaukaisemmilla saarillaan.

Esimerkiksi Kohaman saari tunnetaan Okinawan parhaisiin kuuluvista sukellus- ja snorklausvesistä. Pieneltä saarelta löytyy ”Japanin eteläisin rantahotelli” Haimurubushi. Hotellin vieressä on kaunis ranta, ja vesiurheiluaktiviteetteihin kuuluvat mm. snorklaaminen, sukellus ja melonta.

Lue lisää Okinawasta.

Japanin laskettelukeskukset

Nisekon hiihtokeskus, Hokkaido, Japani. Kuva: Antb / Shutterstock

Japanin vuorilla riittää puuterilunta, ja Japania pidetäänkin yhtenä maailman parhaista laskettelukohteista. Ja mikä parasta – Japanin laskettelukeskukset ovat selvästi Euroopan suosituimpia laskettelukohteita edullisempia.

Japanin kuuluisin laskettelukeskus on Naganon lähellä sijaitseva Hakuba, jossa riittää jyrkkyyttä ja korkeuseroja. Rinteitä on yli sata. Perille on hyvät yhteydet suoraan Tokion Naritan lentokentältä. Toinen kuuluisa laskettelukeskus Naganon lähellä on Shiga-Kogen, Japanin suurin laskettelukeskus. Shiga-Kogenin vieressä sijaitsee myös Jigokudani Monkey Park, joka on kuuluisa kuumissa lähteissä viihtyvistä apinoista.

Hienoja laskettelumaastoja löytää myös pohjoiselta Hokkaidon saarelta esimerkiksi Nisekosta. Lumi on Hokkaidossa täydellistä puuteria. Hokkaidolla laskettelu on myös selvästi edullisempaa kuin Naganossa. Katso tarjoukset Nisekon hotelleihin.

Japanissa riittää näiden kahden suuren laskettelukeskuksen lisäksi pienempiäkin laskettelukohteita, mutta suurimmassa osassa niistä on vain muutama hissi ja rajallisesti palveluja. Pienemmissä laskettelukeskuksissa puhutaan yleensä myös huonosti englantia.

Lue lisää Hokkaidosta.

Hanami – kun kirsikkapuut kukkivat Japanissa

Yoshinoyama, Nara, Japani. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Japani on kauneimmillaan kirsikkapuiden kukinta-aikaan, jota kutsutaan nimellä hanami. Kirsikkapuiden loistoa pääsee ihailemaan ympäri Japania, mutta kaikkein kuuluisin paikka Hanamin ihailuun on Narassa sijaitseva Yoshinoyama-vuori, jota koristavat kymmenettuhannet kirsikkapuut.

Kirsikkapuut kukkivat Japanissa huhtikuusta toukokuun alkuun. Voisi kuvitella, että tämä on myös vilkkainta turistisesonkia, jolloin on vaikea löytää hotellihuonetta. Näin ei suinkaan ole, sillä Hanami ei osu samaan aikaan japanilaisten omien lomien kanssa.

Japanin erikoiset matkakohteet

Yonagunin salaperäisillä raunioilla Japanissa. Kuva: Vincent Lou, Flickr CC
Yonagunin salaperäisillä raunioilla Japanissa. Kuva: Vincent Lou, Flickr CC

Japanista löytyy myös todella erikoisia matkakohteita. Japanin erikoisimpia nähtävyyksiä ovat itsensä muumioineet munkit, jotka istuvat lootusasennossa Ryusui-ji Dainichiboun temppelissä Tsuruokan kaupungissa. Lue lisää Japanin muumiomunkeista.

Japanin mystisin nähtävyys löytyy puolestaan meren pinnan alta kaukaiselta Yonagunin saarelta. Taiwanin kupeessa sijaitsevan saaren vesissä on temppelimäiseltä rakennukselta näyttävä kivimuodostelma, jonka alkuperästä ei olla varmoja.

Näkyyn pääsee tutustumaan sukeltamalla – ja samalla voi nähdä vasarahaita. Lue lisää Yonagunista ja muista uponneista valtakunnista.

Japanin hintataso

Japanilla saattaa olla maine kalliina matkakohteena, mutta se ei ole lainkaan totta. Tokion ja Kioton hotellit ovat toki kalliita, mutta molemmista kaupungeista löytää myös kohtuuhintaista majoitusta.

Katso tarjoukset Japanin budjettihotelleihin.

Ja kun matkustaa suurimpien metropolien ulkopuolelle, laskee Japanin hintataso hyvin kohtuulliseksi ja alle Euroopan keskitason.

Edullisia ravintoloita löytää ympäri Japania.

Liikkuminen Japanissa

Japani on iso maa. Esimerkiksi Tokiosta Fukuokaan on matkaa tuhat kilometriä. Jos Japanin asettaisi Euroopan kartalle, ulottuisivat jo Japanin pääsaaret Helsingistä Pohjois-Italiaan. Japanin eteläisimmät pikkusaaret osuisivat vielä paljon kauemmaksi.

Onneksi luotijunat kulkevat nopeasti ja matkan Tokiosta Fukuokaankin taittaa viidessä tunnissa.

Halvat lennot Japaniin

Finnair lentää suoraan Japaniin Tokion, Nagoyan, Osakan ja Fukuokan lentokentille. Katso parhaat lentotarjoukset Japaniin.

Japanin retket ja aktiviteetit

Miltä kuulostaisi päiväretki, jolla ihmetellään lumiapinoita, vieraillaan temppelissä ja maistellaan sakea? Entä opastettu katuruokakierros – tai ramen-nuudelien maistelukierros paikallisen gurun johdolla?

Nämä ja monet muut Japanin retket, kiertoajelut ja aktiviteetit voit varata kätevästi netistä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi