Okinawa – matka Japanin paratiisisaarille

Okinawan saarilta löytyy upeita hiekkarantoja. Kuva: Dreamsky / Shutterstock

Valkoista hiekkaa, turkoosia merta, snorklaamista ja kilpikonnia. Japanin paratiisisaaret löytyvät Okinawalta. Perille pääsee lentämällä: subtrooppiset Okinawan saaret eli Ryukyu-saaret sijaitsevat Japanin ja Taiwanin välissä.

Rannoista nauttimisen lisäksi Okinawalla voi etsiä pitkän iän salaisuutta: lieneekö syy ihanassa ilmastossa vai tuoreissa merenelävissä, ovat Okinawan asukkaat maailman pitkäikäisimpiä. Alkuperäisiä okinawalaisia kutsutaan ryukyulaisiksi ja heidän kulttuurinsa on saanut paljon vaikutteita Kiinasta.

Jo Okinawan pääsaari (Okinawa Honto) on kiinnostava matkakohde, mutta jos aika riittää, kannattaa tutustua myös kaukaisemmille Ryukyu-saarille. Ne sijaitsevat niin syrjässä ja kaukana Japanista kuin Japanissa pääsee. Perillä odottaa upeita rantoja ja ihanan välitön saaritunnelma.

Alla kerrotaan ensin Okinawan pääsaaresta. Okinawan syrjäisemmistä saarista kerrotaan sivun loppupuolella.

Okinawan nähtävyydet

Shurin linna Okinawalla. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Okinawan pääsaari on satakunta kilometriä pitkä ja vain kymmenisen kilometriä leveä. Saaresta saakin varsin hyvän kuvan jo muutamassa päivässä.

Historiallisia nähtävyyksiä Okinawalla ovat Ryukyu-kuninkaiden hienot linnat, joiden arkkitehtuurissa kohtaavat japanilaiset ja kiinalaiset vaikutteet. Linnoista upein oli Shurin linna, Unescon maailmanperintökohde, joka ikävä kyllä tuhoutui tulipalossa vuoden 2019 lokakuussa.

Jylhiä rantakallioita pääsee ihailemaan Okinawan saaren pohjoiskärjessä Cape Hedossa. Cape Hedon eedusta on myös suosittu snorklauspaikka.

Gyokusendo on Japanin toiseksi suurin tippukiviluolasto. Lähes kilometrin mittaisen luolaston puroissa voi nähdä rapuja ja ankeriaita. Tunnelmaa tosin verottavat siellä täällä värikkäät jouluvalot.

Okinawan kuuluisin nähtävyys on kuitenkin Okinawan akvaario.

Okinawan akvaario

Okinawan akvaariossa näkee maailman suurimman kalan, valashain. Kuva: Lingling7788 / Shutterstock

Okinawan saarella voi rantalomailun lisäksi tutustua yhteen maailman suurimmista ja hienoimmista akvaarioista. Okinawan akvaario Churaumi Aquarium on komea mutta ristiriitainen nähtävyys: sen suuressa, 35 metriä-pitkässä pidetään myös valashaita, maailman suurimpia kaloja, mikä on herättänyt ihailun lisäksi myös vastustusta. Valashait viettävät elämänsä vaellellen trooppisissa merissä ja komean eläimen sulkeminen akvaarioaltaaseen on täysin vastoin sen normaalia käyttäytymistä.

Okinawan akvaariossa tosin yritetään saada valashaita lisääntymään, mikä olisi aikamoinen tieteellinen saavutus, sillä valashaiden lisääntymisestä tiedetään hyvin vähän – esimerkiksi niiden poikasia on nähty luonnossa vain muutamia kertoja. Akvaariolla on jo näyttöjä harvinaisten lajien lisääntymisessä: siellä on saatu jo esimerkiksi paholaisrauskut lisääntymään.

Okinawan parhaat rannat

Rantoja on Okinawalla siellä täällä. Hienoja rantoja ovat esimeriksi Okuma, Mibaru ja Nirai Beach. Jälkimmäisellä sijaitsee komea Hotel Nikko Alivila.

Intercontinental Manza Beach Resort sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Nahan lentokentästä. Hotelli on rakennettu kapealle niemelle, ja merelliset aktiviteetit odottavat aivan hotellin vieressä olevalla yksityisrannalla.

Myös Hyakunagaran on Okinawan pääsaarella. Perinteisellä japanilaisyylillä sisustetut huoneet ja ulkoilmakylpylästä avautuva merimaisema hurmaavat takuuvarmasti.

Valaiden katselu Okinawalla

Ryhävalas Keramasaarten vesissä Okinawalla. Kuva: Zawan763 / Shutterstock

Tammikuusta maaliskuun lopulle Okinawalla voi bongata ryhävalaita. Valaidenkatseluretket vievät yleensä Kerama-saarten lähelle ja maksavat alle 50 euroa.

Ostokset Okinawalla

Kokusai Dori -katu Nahan kaupungissa, Okinawalla. Kuva: FS11 / Shutterstock

Parhaat ostosmahdollisuudet ovat Okinawan suurimmassa kaupungissa Nahassa. Nahan pääkatua Kokusaidoria kutsutaan myös International Streetiksi, ja sitä reunustavat länsimaiset kaupat, ravintolat ja baarit. Sunnuntaisin katu muuttuu kävelykaduksi, jolla on monenlaista esitystä. Peace Street on puolestaan perinteinen, aasialaistyylinen kauppakatu.

Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Nahan keskustasta on American Village, laaja, amerikkalaistyylinen ostosalue. Maailmanpyöräkin löytyy.

Okinawan kulttuuri

Okinawa oli vuosisatojen ajan oma Ryukyu-saarten kuningaskuntansa, joka sai vaikutteita niin Japanista kuin Kiinastakin. Ryukyulaisten perinteistä muistuttaa muun muassa jabisen-soitin, jonka melodinen rytmi soi edelleen Okinawalla vähän kaikkialla.

Karate on muuten kotoisin juuri Okinawalta – kuten myös Karate Kidin opettaja Mr. Miyagi.

Pääsaarella Okinawan nykykulttuuriin vaikuttavat näkyvästi amerikkalaiset. Toisen maailmansodan peruja viidesosa Okinawan pinta-alasta kuuluu Yhdysvalloille, jolla on saarella suuret sotilastukikohdat.

Kerama-saaret

Tokashiki-saari, Kerama Islands National Park, Okinawa, Japani. Kuva: Tororo Reaction / Shutterstock

Okinawan-matkan kohokohtia on päiväreissu pääsaarilta pienille Kerama-saarille. Hiekka on täällä todella valoista ja meri turkoosia! Snorklaten ja sukeltaen voi nähdä kilpikonnia ja paholaisrauskuja.

Kerama-saarille kulkee useista lauttoja Nahan Tomari-satamasta. Matka kestää vajaan tunnin.

Yaeyama-saaristo – Okinawaa parhaimmillaan

Kabira Bay, Ishigakin saari, Okinawa, Japani. Kuva: Shikema / Shutterstock

Yaeyama-saaret sijaitsevat 450 kilometrin päässä Okinawan pääsaarelta luoteeseen, kohti Taiwania, jonne on matkaa vain 100 kilometriä.

Yaeyama-saarten keskus on Ishigaki-saari, jolta löytyy monin verroin Okinawan pääsaarta hienompia hiekkarantoja ja erinomaista sukeltamista.

Iriomote on Okinawan toiseksi suurin saari. Iriomote on suureksi osaksi tiheän viidakon ja vehreiden mangrovemetsien peitossa. Luksusresortti Hotel Nirakanai Iriomotejima sopii siis erityisen hyvin luontoihmiselle, mutta toki tarjolla on uima-altaita ja kylpylän hemmotteluhoitoja.

Iriomoten ja Ishigakin välissä on muutama pieni saari, kuten Taketomi ja Kohama.

Taketomilla on nähtävyytenä ryukyu-saarten parhaiten säilynyt, perinteinen ryukyu-kylä. Erinomainen hotelli Taketomilla on Hoshinoya Taketomijima, jonka tyyli on perinteinen ja ruoka poikkeuksellisen maukasta.

Kohaman saari tunnetaan Okinawan parhaisiin kuuluvista sukellus- ja snorklausvesistä. Pieneltä saarelta löytyy ”Japanin eteläisin rantahotelli” Haimurubushi. Hotellin vieressä on kaunis ranta, ja vesiurheiluaktiviteetteihin kuuluvat mm. snorklaaminen, sukellus ja melonta.

Toinen Kohaman saarella oleva tasokas lomaresortti on Hotel Allamanda Kohamajima, jossa asutaan huvilatyylisissä huoneissa vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä upeasta yksityisrannasta.

Yonaguni-saarella sukeltaessa voi puolestaan nähdä vasarahaita – ja käydä ihmettelemässä mystistä kivimuodostelmaa, josta ei vieläkään olla varmoja, onko se luonnon vai ihmisten muokkaama. Lue lisää Yonaguni-saaresta ja muista uponneista valtakunnista.

Miyako-jima – Okinawan kauneimmat rannat

Mijakojima-saari, Okinawa, Japani. Kuva: Beeboys / Shutterstock

Okinawan toinen kaunis kaukainen saaristo on Miyako-jima. Näkemistä ja tekemistä on vähemmän kuin Yaeyama-saarilla, mutta rannat vielä sitäkin kauniimpia.

Katso tarjoukset Miyakojiman hotelleihin.

Liikkuminen Okinawalla

Paras tapa liikkua Okinawan pääsaarella on vuokrata auto. Rantatiet ovat kauniita ja liikenne on maltillista. Kannattaa huomioida, että Japanissa liikenne on vasemmanpuoleista.

Vaihtoehtona saaren kiertämiseen on käyttää julkista liikennettä tai osallistua valmiille retkille.

Paras aika matkustaa Okinawalle

Okinawalla on subtrooppinen ilmasto. Suosituinta aikaa matkustaa Okinawalle kestää heinäkuulta syyskuulle, jolloin Okinawan ilmasto on trooppisimmillaan.

Liiankin vilkasta aikaa on toukokuun ensimmäinen viikko, jolloin Okinawan saaret täyttyvät japanilaisista kotimaanmatkaajista ja majoitus on varattava kuukausia etukäteen.

Okinawan sadekausi kestää toukokuulta kesäkuulle. Syyskuun loppupuoli on puolestaan taifuunikautta.

Hyvää aikaa matkustaa ovat myös kuukaudet helmikuulta huhtikuulle (ennen sadekautta) ja loka-marraskuu. Näinä kuukausina Okinawan lämpötila on 20 asteen tienoilla.

Joulukuulta maaliskuulle Okinawan lämpötila putoaa alle 20 asteen. Veden lämpötila tosin pysyttelee Okinawan saarilla aina vähintään 20 asteessa ja nousee kesäkuukausina lähellä 30 astetta.

Matka Okinawalle

Okinawan pääsaarelle on useita päivittäisiä lentoja Japanin suurimmista kaupungeista. Lentoaika Tokiosta on kolme tuntia. Lentoja Okinawan pääsaarelle on ainakin myös Hongkongista. Okinawan kaukaisillekin saarille on hyvin kohtuuhintaisia lentoja.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.

Kannattaa huomioida, että jos matkustaa Okinawalle vilkkaimman matkailusesongin ulkopuolella voi saada hyviä tarjouksia matkapaketeista. Parhaimmillaan lennot ja useamman yön majoituksen voi saada parilla sadalla eurolla per henkilö.

Katso tarjoukset Okinawan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi