Fuji-vuori – pyhiinvaellus Japanin katolle

Fuji-vuori kohoaa Kawaguchiko-järven takana. Kuva: Karn684 / Shutterstock

Japanilaiseen estetiikkaan ja shintolaiseen uskontoon kuuluu hillityn harmonian ja luonnonkauneuden arvostaminen, ja mikä olisikaan harmonisempi näky kuin Fuji, täydellisen symmetrinen, lumihuippuinen tulivuori.

Fuji on Japanin korkein (3776 m.) ja pyhin vuori, ja japanilaisen perinteen mukaan jokaisen japanilaisen pitäisi ainakin kerran kiivetä ja katsoa auringonnousu Fujin huipulta.

Mutta Fujista voi nauttia aivan hyvin, tai oikeastaan kiipeämistä paremminkin, etsiytymällä hyvälle näköalapaikalle.

Fuji on valitettavan usein pilvien takana piilossa. Paras näkyvyys on usein aamuisin ja viileinä kuukausina.

Kauneimmillaan Fuji on marraskuulta toukokuulle, jolloin sen huippu on yleensä lumivaipan peitossa.

Kiipeäminen Fuji-vuorelle

Vaeltajien ryhmä nousemassa Fuji-vuorelle Japanissa. Kuva: Pakawat Thongcharoen / Shutterstock

Suurimman osan vuodesta Fujin huippu on lumen takia saavuttamattomissa tavallisille vaeltajille. Vaeltamaan Fujille pääsee vain heinäkuun alusta syyskuun alkuun.

Vaelluskausi on lyhyt – ja suosittu. Huipulle vievällä on yleensä aina paljon patikoijia, etenkin viikonloppuisin. Rauhallisinta on heinäkuun alussa ennen japanilaisten koululaisten lomien alkua. Todella vilkasta on elokuussa buddhalaisen Obon-juhlan aikaan, jolloin melkein kaikilla japanilaisilla on lomaa.

Fujin huipulle vie useita reittejä. Näistä suosituin on Yoshida Trail, jolla kiipeäminen aloitetaan 2300 metrin korkeudesta. Huipulle kestää patikoida yleensä viidestä seitsemään tuntia. Alas pääsee suunnilleen puolesssa ajassa.

Huipulle pystyy kävelemään kuka tahansa normaalikuntoinen. Matkaan lähdetään yleensä keskellä yötä, jotta vuoren huipulle ehditään katsomaan auringonlaskua. Kiipeilykaudella kesäaikaan aurinko nousee Fujilla puoli viiden tai viiden aikaan.

Rinteillä on myös majoja joissa voi nukkua – ja näin jakaa kapuamisen kahteen osaan.

Mutta kannattaako Fuji-vuorelle kiivetä? Hyvä kysymys. Joidenkin mielestä kiipeäminen on huippuelämys, toisten mielestä antikliimaksi: eihän vuoren rinteiltä edes kunnolla näe itse vuorta.

Fuji-vuori junan ikkunasta

Suosituin paikka ihailla Fujia on junanikkuna. Ihan totta. Fuji-vuorelle avautuvat hyvät näkymät Japanin vilkkaimpiin kuuluvalta Tokion ja Osakan väliseltä luotijunaradalta. Maisemat vuorelle avautuvat noin 40 minuuttia Tokiosta lähdön jälkeen junan oikealla puolen.

Kylpyläkaupunki Hakone

Fujin eteläpuolella sijaitseva Hakone on Japanin suosituimpia ja perinteisimpiä kylpyläkaupunkeja. Suosiota ei ainakaan vähennä mahdollisuus ihailla Hakonesta käsin Fuji-vuorta – silloin kun vuori ei ole pilvien peitossa.

Fujin viisi järveä

Kauneimmat näkymät Fujille avautuvat tulivuoren pohjoispuolelta niin sanotulta Fujin viiden järven alueelta. Suosittu paikka ihailla Fujia on Kawaguchiko-järvi, jonka rannalla on kylpylöitä. Perille pääsee Tokiosta ainakin bussilla.

Voiko Fujin nähdä Tokiosta?

Tokion pilvenpiirtäjiä ja Fuji-vuori. Kuva: f11photo / Shutterstock

Kyllä. Kirkkaina päivinä Fujin voi nähdä Tokion pilvenpiirtäjien näköalatasanteilta. Aiheesta pidetään oikein kirjaa: Fujin voi nähdä Tokiosta noin 120 päivänä vuodessa eli keskimäärin joka kolmas päivä. Hyvät näkymät vuorelle avautuvat esimerkiksi Bunkyo Civic Centerin näköalatasanteelta.

Opastetut retket Fujille

Fuji-vuoreen tutustutaan usein päiväretkillä Tokiosta, joka sijaitsee sadan kilometrin päässä. Netistä voi varata kätevästi opastetut retket Fuji-vuorelle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi