Liettuan parhaat matkakohteet

Trakain linna on yksi Liettuan suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: Wide Wings / Shutterstock

Liettua on Baltian omalaatuisimpia maita ja vähemmän tunnettuja matkakohteita, varsinkin suomalaisille. Syy on ilmiselvä: Liettuaan on maitse selvästi enemmän matkaa Suomesta kuin Viroon tai Latviaan. Jos haluaa tutustua Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan on käytännössä lennettävä.

Liettuassa syvä katolisuus yhdistyy ilkikuriseen kansanluonteeseen.

Baltian maista Liettualla on mahtavin menneisyys: 1400-luvulla Liettuan suuriruhtinaskunta käsitti Liettuan lisäksi nykyisen Valko-Venäjän, Ukrainan ja osia Latviasta, Puolasta, Moldovasta ja Venäjästä ollen kooltaan Euroopan suurin valtio.

Liettualaiset myös omaksuivat eurooppalaisista viimeisinä kristinuskon. Mutta sittemmin heistä tuli hartaan katolisia.

Liettuan menneestä mahdista on muistona Vilnan komea vanhakaupunki. Toinen kaunis kaupunki on Kaunas, joka osuu Baltiaa halkovan Via Baltica -tien varrelle toisin kuin Vilna.

Liettuan-matkailun hyviin puoliin kuuluu myös hintataso – Liettua on Baltian halvin maa.

Vilna – matka barokin kaupunkiin

Vilnan vanhakaupunki.

Vilnan vanhakaupunki eroaa ulkonäöltään selvästi Tallinnasta ja Riikasta: keskiajan sijaan Vilnan vanhassakaupungissa näkyy barokin loisto.

Matkailijoita Vilnassa käy selvästi Baltian muita pääkaupunkeja vähemmän, mikä tekee Vilnasta rennon ja rauhallisen matkakohteen.

Vilnan omalaatuisimpiin nähtävyyksiin kuuluu omaksi vapaavaltiokseen julistautunut Užupiksen boheemi kaupunginosa.

Liettuan uskonnolliseen hurmokseen voi puolestaan tutustua vanhaan kaupunginmuuriin kuuluneessa Aamunkoiton portissa, jossa uskovaisten katkeamaton virta käy rukoilemassa ihmeitä tekevää Madonnan-kuvaa.

Lue lisää Vilnasta tai katso tarjoukset Vilnan hotelleihin.

Trakain linna

Trakain linna järveltä nähtynä.

Vilnan länsipuolella kannattaa käväistä tutustumassa vaikuttavaan Trakain linnaan. Trakai sijaitsee keskellä kaunista järviseutua. Linnaan on Vilnasta matkaa vajaat 30 kilometriä.

Kaunas – Liettuan liettualaisin kaupunki

Kaunas lintuperspektiivistä. Kuva: A. Aleksandravicius / Shutterstock

Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas kilpailee Vilnan kanssa vahvasti Liettuan kauneimman kaupungin tittelistä. Kaunas on liettualaisille rakas: Liettuan rajoja on siirretty historian saatossa moneen suuntaan, mutta Kaunas on aina sijainnut Liettuan sydänmailla. Liettualaisille Kaunas onkin kaikkein liettualaisin kaupunki.

Kaunasin vanhakaupunki on matalasti rakennettu ja pienehkö. Sitä ei ole Tallinnan ja Riian tapaan puleerattu persoonattomaksi: taloissa näkee elämän jäljet, ja valtaosa vastaantulijoista on paikallisia ihmisiä.

Ihana pääkatu Vilniaus kulkee vanhankaupungin halki ja jatkuu vanhankaupungin ulkopuolella Laisves Aleja -nimisenä kävelykatuna. Hiukan syrjemmästä löytyy vinkeitä funkkistaloja, kirpputoreja ja huivipäisiä hedelmänmyyjämummoja. Kaunasissa on yhä tallella paljon sitä henkeä, johon niin moni matkailija ihastui kommunismin jälkeisessä Prahassa.

Kaunasin omalaatuisin nähtävyys on Paholaisen museo, joka on omistettu vanhalle vihtahousulle.

Kaunaksen hyviin puoliin kuuluvat edulliset ja viehättävät hotellit.

Ristikukkula – Liettuan vaikuttavin nähtävyys

Ristivuorella on yli 100 000 ristiä ja krusifiksia.

Sadantuhannen asukkaan Šiauliain kaupungin läheltä löytyy yksi Liettuan vaikuttavimmista nähtävyyksistä. Ristikukkulaa koristaa yli satatuhatta ristiä, joita on kaiken mallisina ja kokoisina.

Ensimmäisen kerran ristejä alettiin viedä vanhalle linnavuorelle 1800-luvun puolivälissä, kun puolalaisten ja liettualaisten kansannousu Venäjän valtakuntaa vastaan oli epäonnistunut (Liettuasta tuli osa Venäjää vuonna 1795).

Neuvostoliiton aikana Ristikukkulaa yritettiin turhaan riisua risteistä – liettualaiset toivat yhä uusia ristejä poistettujen tilalle.

Vuonna 1993 paavi Johannes Paavali II vieraili Ristikukkulalla ja pystytti sille itsekin ristin.

Palanga ja Liettuan parhaat rannat

Liettuan rannikolla hiekka ei lopu kesken.

Liettuassa voi viettää myös rantalomaa. Palangan edustalla on hiekkarantaa 25 kilometrin verran. Palangan nähtävyyksiin kuuluu Meripihkamuseo – Liettua tunnetaankin meripihkan luvattuna maana.

Katso tarjoukset Palangan hotelleihin.

Luontomatkailijan Liettua – Klaipeda ja Kuurin kynnäs

Klaipedan satama. Kuva: Mantas Volungevicius, Flickr CC

Klaipeda on purjehtijoiden suosima satamakaupunki ja portti luonnoltaan ainutlaatuiselle Kuuriin kynnäkselle, joka on suojeltu Unescon maailmanperintökohde. Klaipedasta on Kuurin kynnäkselle vain kymmenen minuutin lauttamatka.

Kuurinkynnäs on lähes sata kilometriä pitkä mutta vain 400 metrin levyinen niemeke, jonka Liettua ja Venäjälle kuuluva Kaliningrad jakavat keskenään. Liettuan puoleista osaa niemekkeestä kutsutaan nimellä Neringa.

Kuurin kynnäs on Euroopan tärkeimmän muuttolintujen vaellusreitin varrella, ja keväisin ja syksyisin Kuurinkynnäs täyttyy lintubongareista.

Lintujen lisäksi Neringassa riittää ihailtavaa tunnelmallisissa kalastajakylissä ja pakana-ajoista muistuttavalla, puupatsaiden täyttämällä Noitien mäellä.

Nobelkirjailija Thomas Mannin entinen kesähuvila ja nykyinen museo sijaitsee aivan Kaliningradin rajalla viehättävässä Nidassa. Mann rakennutti huvilan palkintorahoillaan 1930-luvulla, muttei ehtinyt huvilastaan juuri nauttia, kun natsit alkoivat mellastaa Euroopassa.

Kuurin kynnäkseen tutustuu kätevimmin omalla autolla. Kylissä on hyvin majoituspaikkoja.

Liettuan nähtävyydet kartalla

Liettuan nähtävyyksien ja parhaiden matkakohteiden sijainnit näet Liettuan kartallamme.

Matka Liettuaan

Neris-joki virtaa Vilnan läpi. Kuva: Irena Misevic / Shutterstock

Suurin osa matkailijoista saapuu Liettuaan lentämällä Vilnaan. Kaunakseen on ollut Ryanairin lentoja myös Tampereelta. Vertaile eri lentoyhtiöiden hintoja Liettuaan.

Liettuaan tutustuu kätevästi myös automatkalla ajamalla omatoimisesti pitkin Via Balticaa tai osallistumalla vaikkapa Ikaalisten matkatoimiston Baltian-kiertomatkalle.

Top10matkatarjoukset -sivulta löytyy edullisia Vilnan-matkapaketteja, joihin sisältyvät lennot ja hotelli.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(2) {
  [0]=>
  string(6) "Baltia"
  [1]=>
  string(7) "Liettua"
}