Liettuan parhaat matkakohteet

Järven keskellä sijaitseva Trakain linna on Liettuan tunnelmallisimpia nähtävyyksiä. Kuva: Wide Wings / Shutterstock

Liettua on Baltian omalaatuisimpia maita ja vähemmän tunnettuja matkakohteita, varsinkin suomalaisille. Syy on ilmiselvä: Liettuaan on maitse selvästi pitempi matka Suomesta kuin Viroon tai Latviaan.

Suorintakin tietä Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan on reilun seitsemän tunnin ajomatka Tallinnasta. Monelle lentäminen Suomesta on kätevin vaihtoehto, tosin silloin jää helposti muu maa kiertämättä.

Hieman vaivaa näkevä matkailija palkitaan: Liettuassa syvä katolisuus yhdistyy ilkikuriseen kansanluonteeseen.

Baltian maista Liettualla on mahtavin – ja kiehtovin – menneisyys: 1400-luvulla Liettuan suuriruhtinaskunta käsitti Liettuan lisäksi nykyisen Valko-Venäjän, Ukrainan ja osia Latviasta, Puolasta, Moldovasta ja Venäjästä ollen kooltaan Euroopan suurin valtio.

Liettuan suuriruhtinaskunta pysyi pitkään uskollisena vanhoille pakanajumalilleen, ja liettualaiset omaksuivat eurooppalaisista viimeisinä kristinuskon. Sittemmin heistä kuitenkin tuli hartaan katolisia.

Liettuan menneestä mahdista ovat muistona Vilnan komea vanhakaupunki ja tunnelmallinen Trakain linna.

Vilnan ohella Liettuan toinen kaunis kaupunkikohde on Kaunas, joka osuu Baltiaa halkovan Via Baltica -tien varrelle (toisin kuin Vilna). Kaunasiin on Suomesta myös edullisia lentoja.

Liettuan-matkan hyviin puoliin kuuluu myös hintataso – Liettua on hintatasoltaan Baltian halvin maa.

Vilna – Liettuan pääkaupunki sijaitsee maan itärajalla

Vilnan vanhakaupunki.

Liettuan viehättävä pääkaupunki Vilna sijaitsee maan itärajalla lähellä Valko-Venäjää. Vilnan vanhakaupunki eroaa ulkonäöltään selvästi Tallinnasta ja Riiasta: keskiajan sijaan Vilnassa näkyy barokin loisto.

Matkailijoita Vilnassa käy selvästi Baltian muita pääkaupunkeja vähemmän, mikä tekee Vilnasta rennon ja rauhallisenkin kaupunkikohteen.

Pääkaupungin omalaatuisin nähtävyys on omaksi vapaavaltiokseen julistautunut Užupiksen boheemi kaupunginosa.

Lue lisää Vilnasta tai katso tarjoukset Vilnan hotelleihin.

Pučkoriain kanjoni – komea luontokohde Vilnan vieressä

Liettuan nähtävyydet
Puckoriain kanjonissa voi patikoida komeissa maisemissa aivan pääkaupunki Vilnan vieressä. Kuva: Vaidas Geguzis, Liettuan turistitoimisto

Aivan Vilnan vieressä sijaitsee Pavilionysin kansallispuisto, jonka vetonaulana on komea Pučkoriain kanjoni, mainio kohde lyhyellä patikointiretkelle.

Kauniin, metsäisen kanjonin pohjalla virtaa Vilnia-joki.

Trakain linna – muisto Liettuan suuruudenajoista

Trakain linna järveltä nähtynä.

Vilnasta kannattaa käydä tutustumassa vaikuttavaan Trakain linnaan, joka sijaitsee tunnelmallisesti saarella keskellä kaunista järviseutua. Linnaan on Vilnasta matkaa vajaat 30 kilometriä.

Trakain linna valmistui 1400-luvun alussa, kun pakanoina pysyneet liettualaiset taistelivat kristinuskoa levittänyttä Saksalaista ritarikuntaa vastaan. Elettiin aikaa, jolloin Liettuan suuriruhtinaskunta oli mahtavimmillaan. Sankarikuningas Vytautas Suuren johtama valtakunta ulottui Itämereltä Mustallemerelle.

Linnan luona taisteltiin usein – niin Saksalaista ritarikuntaa vastaan kuin liettualaisten omissa valtakamppailuissakin.

Trakai on muutenkin mukava pikkukaupunki, jossa voi ihailla nättejä puutaloja.

Europos Parkas – Liettua on Euroopan keskellä

Euroopan karttaa katsova saattaisi erehtyä luulemaan, että Liettua on Euroopan reunalla. Maantieteilijöiden mukaan Liettuassa sijaitsee kuitenkin Euroopan maantieteellinen keskipiste.

Sitä kunniottaa Europos Parkas, Eurooppa-puisto, joka sijaitsee 17 kilometrin päässä Vilnasta. Puistoa koristavat eri Euroopan maista tulleiden kuvataiteilijoden veistokset.

Jos tarkkoja ollaan, Euroopan maantieteelliselle keskipisteelle on määritelty monta paikkaa hieman sen mukaan, miten keskipiste lasketaan. Mutta Liettuassa sijaitseva on ainoa, jonka myös Guinnessin ennätysten kirja on hyväksynyt.

Se ei tosin sijaitse aivan Europos Parkasin kohdalla, vaan muutaman kilometrin pohjoisempana Girijan kylän lähellä, keskellä golfkenttää nimeltä Europos Centro Golf Club.

Kernave – autiot kukkulat kertovat historiaa

Kernave Liettua
Liettuan keskiaikaisesta pääkaupungista ovat jääneet jäljelle mystiikkaa hehkuvat kukkulat. Kuva: Marius Jovaisa, Liettuan turismi

Unescon maailmanperintökohteita Liettuassa on vain neljä: Vilnan keskusta, Kuurinkynnäs, Struven ketju (monen muun maan kanssa jaettuna) ja Kernave.

Vilnan ja Kaunasin välissä sijaitsevan Kernaven paikalla sijaitsi 1200- ja 1300-luvuilla Liettuan suuriruhtinaskunnan pääkaupunki. Vuonna 1390 saksalainen ritarikunta hyökkäsi kaupunkiin ja tuhosi sen maan tasalle linnoineen kaikkineen.

Kaupunkia ei koskaan rakennettu uudestaan. Vuosisatojen aikana maakerrostumat peittivät rauniot, jotka näyttävät nykyisin vehreiltä, erikoisen näköisiltä kummuilta.

Alue herää eloon heinäkuun kuudes, kun Kernavessa vietetään keskiaikaisia markkinoita kuningas Mindaugasin kruunajaisten kunniaksi.

1200-luvun alussa hallinnutta Mindaugasia pidetään Liettuan perustajana. Hän oli paitsi Liettuan ensimmäinen myös viimeinen kuningas. Hänen jälkeensä Liettuan hallitsijoista käytettiin titteliä suuriruhtinas.

Mindaugasin valtakausi kesti vain kymmenen vuotta, kunnes kilpailevat vallantavoittelijat murhasivat hänet. Seurasi murhien ketju, jossa myös vallantavoittelijat murhattiin.

Kaunas – Liettuan liettualaisin kaupunki

Kaunas lintuperspektiivistä. Kuva: A. Aleksandravicius / Shutterstock

Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas kilpailee Vilnan kanssa vahvasti Liettuan kauneimman kaupungin tittelistä. Kaunas on liettualaisille rakas: Liettuan rajoja on siirretty historian saatossa moneen suuntaan, mutta Kaunas on aina sijainnut Liettuan sydänmailla. Liettualaisille Kaunas onkin kaikkein liettualaisin kaupunki.

Kaunasin vanhakaupunki on matalasti rakennettu ja pienehkö. Sitä ei ole Tallinnan ja Riian tapaan puleerattu persoonattomaksi: taloissa näkee elämän jäljet, ja valtaosa vastaantulijoista on paikallisia ihmisiä.

Kaunasissa on yhä tallella paljon sitä henkeä, johon niin moni matkailija ihastui kommunismin jälkeisessä Prahassa.

Lue lisää Kaunasista tai katso tarjoukset kaupungin edullisiin ja viehättäviin hotelleihin.

Ristien mäki – Liettuan erikoisin nähtävyys

Ristivuorella on yli 100 000 ristiä ja krusifiksia.

Sadantuhannen asukkaan Šiauliain kaupungin läheltä löytyy yksi Liettuan vaikuttavimmista nähtävyyksistä. Ristikukkulaa koristaa yli satatuhatta ristiä, joita on kaiken mallisina ja kokoisina.

Ensimmäisen kerran ristejä alettiin viedä vanhalle linnavuorelle 1800-luvun puolivälissä, kun puolalaisten ja liettualaisten kansannousu Venäjän valtakuntaa vastaan oli epäonnistunut (Liettuasta tuli osa Venäjää vuonna 1795).

Neuvostoliiton aikana Ristikukkulaa yritettiin turhaan riisua risteistä – liettualaiset toivat yhä uusia ristejä poistettujen tilalle.

Vuonna 1993 paavi Johannes Paavali II vieraili Ristikukkulalla ja pystytti sille itsekin ristin.

Kylmän sodan museo – kurkista sisään ydinohjussiiloon

Liettuassa voi kurkistaa sisään kylmän sodan aikaiseen ydinohjussiiloon. Maan alle noin 30 metrin syvyyteen kaivettu bunkkeri on Žemaitijan kansallispuiston siimeksessä matkalla Ristien mäeltä Itämeren rannalle.

Syrjäinen sijainti ei ole sattumaa – ydinohjuksen laukaisualusta rakennettiin liettualaisilta salassa. Ydinohjuksilla olisi voitu iskeä täältä käsin kaikkiin Euroopan Nato-maihin Turkki mukaan lukien.

Nimellä Plokštinės raketų bazė tunnettu ydinohjusasema oli Neuvostoliiton ensimmäinen. Vuonna 1960 rakennettu laukaisuasema paljastui Yhdysvaltain tiedustelulle vasta 18 vuotta myöhemmin – kun sen käytöstä oli jo luovuttu.

Nykyisin ohjussiilo toimii Kylmän sodan museona.

Ristien mäelle on puolentoista tunnin ajomatka ja Palangan hiekkarannoille tunnin verran.

Palanga on Liettuan paras ranta

Liettuan rannikolla hiekka ei lopu kesken.

Liettuan vastaus Viron ja Latvian rannoille on Palanga, jossa riittää komeaahiekkarantaa 25 kilometrin verran. Palangan nähtävyyksiin kuuluu Meripihkamuseo – Liettua tunnetaankin meripihkan luvattuna maana.

Palangasta 30 kilometriä etelään on Liettuan kolmanneksi suurin kaupunki Klaipeda, joka toimii porttina Kuurinkyntäälle.

Lue lisää Palangasta tai katso tarjoukset Palangan hotelleihin.

Klaipeda ja Kuurinkynnäs – luontomatkailijan Liettua

Klaipedan satama. Kuva: Mantas Volungevicius, Flickr CC

Viehättävä satamakaupunki Klaipeda on portti luonnoltaan ainutlaatuiselle Kuuriinkyntäälle, Unescon maailmanperintökohteelle.

Klaipedassa on kiva pieni vanhakaupunki, jossa voi juoda vaikka oluet sotakorvauslaivassa. Kuurinkyntäällä on puolestaan upeita hiekkadyynejä, hiekkarantoja sekä viihtyisiä kalastajakyliä.

Kuurinkynnäs on Euroopan tärkeimmän muuttolintujen vaellusreitin varrella, ja keväisin sekä syksyisin Kuurinkynnäs täyttyy lintubongareista.

Kuurin kynnäkseen tutustuu kätevimmin omalla autolla. Alue sopii mainiosti myös pyöräilyyn. Jos Venäjän sähköinen viisumi on hankittu, Kuurinkyntään läpi voi ajaa autolla Kaliningradiin asti.

Katso tarjoukset Klaipedan hotelleihin tai Kuurinkyntään majapaikkoihin.

Minija – perinteistä elämää joen ehdoilla

Minijan kylä on pikkuruinen. Kuva: Paulius-Armonavicius, Liettuan turismi

Klaipedasta kannattaa käydä retkellä ihailemassa idyllistä, jokien suistossa sijaitsevaa Minijan kylää.

Pikkuruisen kylän jakaa kahtia joki, jonka yli ei kulje yhtään siltaa. Joki toimiikin kylän pääraittina, jota pitkin kuljetaan perinteiseen tapaan veneillä. Veneitä on vuokrattavana myös matkalaisille.

Kylää ympäröivä laaja suistoalue Nemunas Delta on suosittu kohde muuttolintujen bongaukseen. Hyvä paikka lintujen ja maisemien ihailuun on mereen työntyvän niemen nokassa sijaitseva Ventės ragon ornitologinen asema.

Grutas Park – täällä näet Leninin, Stalinin ja kumppanit

Tervetuloa Neuvostopatsaiden vanhainkotiin! Aivan Liettuan eteläreunalla, vajaan parin tunnin ajomatkan päässä Vilnasta (tai Kaunasista), on Grutas Park, yksi Liettuan hauskimmista nähtävyyksistä.

Tänne on tuotu eläkepäiviään viettämään Neuvostoajan patsaita ympäri Liettuaa. Kerro terveiset Leninille ja Stalinille!

Druskininkai – Liettuan paras kylpyläkohde

Lisää patsaita löytää läheisestä Druskininkain kylpyläkaupungista, tosin kaupunkia koristavat patsaat kuvaavat sosialismin sankarien sijaan liettualaisia kansantarinoita.

Druskininkain vesi on poikkeuksellisen mineraalipitoista, ja kaupunki onkin ollut jo iät ja ajat Liettuan kuuluisin kylpyläkohde.

Kaupungin parhaana kylpylänä pidetään – sangen harhaanjohtavasti nimettyä – SPA Vilnius Druskininkaita. Viehättävä vaihtoehto on Hotel Violeta, jolla silläkin on pienet spa-tilat.

Kylpylöiden ohella kaupunkiin houkuttelee matkailijoita Liettuan suurin vesipuisto.

Liettua autolla

Liettuaan ajaa kätevästi omatoimisesti pitkin Via Balticaa. Ensimmäisenä nähtävyytenä vastaan tulee Ristien mäki, jonka kohdalla pitää tehdä päätös, suunnatako länteen kohti Palangan hiekkarantoja ja Kuurinkynnästä vai etelään kohti Kaunasia ja Vilnaa.

Liettuan nähtävyyksien ja parhaiden matkakohteiden sijainnit näyttää Liettuan-kartta.

Lennot Liettuaan

Neris-joki virtaa Vilnan läpi. Kuva: Irena Misevic / Shutterstock

Suurin osa matkailijoista saapuu Liettuaan lentämällä Vilnaan. Kaunakseen on ollut Ryanairin lentoja myös Tampereelta. Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Liettuaan.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi