Liettuan parhaat matkakohteet

Järven keskellä sijaitseva Trakain linna on Liettuan tunnelmallisimpia nähtävyyksiä. Kuva: Wide Wings / Shutterstock

Liettua on Baltian omalaatuisimpia maita ja vähemmän tunnettuja matkakohteita, varsinkin suomalaisille. Syy on ilmiselvä: Liettuaan on maitse selvästi enemmän matkaa Suomesta kuin Viroon tai Latviaan. Jos haluaa tutustua Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan on käytännössä lennettävä.

Hieman vaivaa näkevä matkailija palkitaan: Liettuassa syvä katolisuus yhdistyy ilkikuriseen kansanluonteeseen.

Baltian maista Liettualla on mahtavin menneisyys: 1400-luvulla Liettuan suuriruhtinaskunta käsitti Liettuan lisäksi nykyisen Valko-Venäjän, Ukrainan ja osia Latviasta, Puolasta, Moldovasta ja Venäjästä ollen kooltaan Euroopan suurin valtio.

Liettuan suuriruhtinaskunta pysyi pitkään uskollisena vanhoille pakanajumalilleen, ja liettualaiset omaksuivat eurooppalaisista viimeisinä kristinuskon. Sittemmin heistä kuitenkin tuli hartaan katolisia.

Liettuan menneestä mahdista ovat muistona Vilnan komea vanhakaupunki ja tunnelmallinen Trakain linna.

Vilnan ohella toinen kaunis kaupunkikohde on Kaunas, joka osuu Baltiaa halkovan Via Baltica -tien varrelle toisin kuin Vilna. Kaunasiin on Suomesta myös edullisia lentoja.

Liettuan-matkailun hyviin puoliin kuuluu myös hintataso – Liettua on Baltian halvin maa.

Vilna – matka barokin kaupunkiin

Vilnan vanhakaupunki.

Vilnan vanhakaupunki eroaa ulkonäöltään selvästi Tallinnasta ja Riikasta: keskiajan sijaan Vilnan vanhassakaupungissa näkyy barokin loisto.

Matkailijoita Vilnassa käy selvästi Baltian muita pääkaupunkeja vähemmän, mikä tekee Vilnasta rennon ja rauhallisen matkakohteen.

Vilnan omalaatuisimpiin nähtävyyksiin kuuluu omaksi vapaavaltiokseen julistautunut Užupiksen boheemi kaupunginosa.

Liettuan uskonnolliseen hurmokseen voi puolestaan tutustua vanhaan kaupunginmuuriin kuuluneessa Aamunkoiton portissa, jossa uskovaisten katkeamaton virta käy rukoilemassa ihmeitä tekevää Madonnan-kuvaa.

Lue lisää Vilnasta tai katso tarjoukset Vilnan hotelleihin.

Pučkoriain kanjoni – komea luontokohde Vilnan vieressä

Liettuan nähtävyydet
Puckoriain kanjonissa voi patikoida komeissa maisemissa aivan pääkaupunki Vilnan vieressä. Kuva: Vaidas Geguzis, Liettuan turistitoimisto

 

Aivan Vilnan vieressä sijaitsee Pavilionysin kansallispuisto, jonka vetonaulana on komea Pučkoriain kanjoni, mainio kohde lyhyellä patikointiretkelle. Kauniin, metsäisen kanjonin pohjalla virtaa Vilnia-joki.

Trakain linna – muisto Liettuan suuruudenajoista

Trakain linna järveltä nähtynä.

Vilnasta kannattaa käydä tutustumassa vaikuttavaan Trakain linnaan, joka sijaitsee tunnelmallisesti saarella keskellä kaunista järviseutua. Linnaan on Vilnasta matkaa vajaat 30 kilometriä.

Trakain linna valmistui 1400-luvun alussa, kun pakanoina pysyneet liettualaiset taistelivat kristinuskoa levittänyttä Saksalaista ritarikuntaa vastaan. Elettiin aikaa, jolloin Liettuan suuriruhtinaskunta oli mahtavimmillaan. Sankarikuningas Vytautas Suuren johtama valtakunta ulottui Itämereltä Mustallemerelle.

Linnan luona taisteltiin usein – niin Saksalaista ritarikuntaa vastaan kuin liettualaisten omissa valtakamppailuissakin.

Trakai on muutenkin mukava pikkukaupunki, jossa voi ihailla nättejä puutaloja.

Kernave – kukkulat kertovat historiaa

Kernave Liettua
Liettuan keskiaikaisesta pääkaupungista ovat jääneet jäljelle mystiikkaa hehkuvat kukkulat. Kuva: Marius Jovaisa, Liettuan turismi

Vilnan ja Kaunasin välissä sijaitseva Kernave on yksi Liettuan harvoista Unescon maailmanperintökohteista. Paikalla sijaitsi 1200- ja 1300-luvuilla Liettuan suuriruhtinaskunnan pääkaupunki. Vuonna 1390 saksalainen ritarikunta hyökkäsi kaupunkiin ja tuhosi sen maan tasalle linnoineen kaikkineen.

Kaupunkia ei koskaan rakennettu uudestaan. Vuosisatojen aikana maakerrostumat peittivät rauniot, jotka näyttävät nykyisin vehreiltä, erikoisen näköisiltä kummuilta.

Alue herää eloon heinäkuun kuudes, kun Kernavessa vietetään keskiaikaisia markkinoita kuningas Mindaugasin kruunajaisten kunniaksi. 1200-luvun alussa hallinnutta Mindaugasia pidetään Liettuan perustajana. Hän oli paitsi Liettuan ensimmäinen myös viimeinen kuningas. Hänen jälkeensä Liettuan hallitsijoista käytettiin titteliä suuriruhtinas.

Mindaugasin valtakausi kesti vain kymmenen vuotta, kunnes kilpailevat vallantavoittelijat murhasivat hänet. Seurasi murhien ketju, jossa myös vallantavoittelijat murhattiin.

Kaunas – Liettuan liettualaisin kaupunki

Kaunas lintuperspektiivistä. Kuva: A. Aleksandravicius / Shutterstock

Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas kilpailee Vilnan kanssa vahvasti Liettuan kauneimman kaupungin tittelistä. Kaunas on liettualaisille rakas: Liettuan rajoja on siirretty historian saatossa moneen suuntaan, mutta Kaunas on aina sijainnut Liettuan sydänmailla. Liettualaisille Kaunas onkin kaikkein liettualaisin kaupunki.

Kaunasin vanhakaupunki on matalasti rakennettu ja pienehkö. Sitä ei ole Tallinnan ja Riian tapaan puleerattu persoonattomaksi: taloissa näkee elämän jäljet, ja valtaosa vastaantulijoista on paikallisia ihmisiä.

Ihana pääkatu Vilniaus kulkee vanhankaupungin halki ja jatkuu vanhankaupungin ulkopuolella Laisves Aleja -nimisenä kävelykatuna. Hiukan syrjemmästä löytyy vinkeitä funkkistaloja, kirpputoreja ja huivipäisiä hedelmänmyyjämummoja. Kaunasissa on yhä tallella paljon sitä henkeä, johon niin moni matkailija ihastui kommunismin jälkeisessä Prahassa.

Kaunasin omalaatuisin nähtävyys on Paholaisen museo, joka on omistettu vanhalle vihtahousulle.

Lue lisää Kaunasista tai katso tarjoukset kaupungin edullisiin ja viehättäviin hotelleihin.

Ristikukkula – Liettuan erikoisin nähtävyys

Ristivuorella on yli 100 000 ristiä ja krusifiksia.

Sadantuhannen asukkaan Šiauliain kaupungin läheltä löytyy yksi Liettuan vaikuttavimmista nähtävyyksistä. Ristikukkulaa koristaa yli satatuhatta ristiä, joita on kaiken mallisina ja kokoisina.

Ensimmäisen kerran ristejä alettiin viedä vanhalle linnavuorelle 1800-luvun puolivälissä, kun puolalaisten ja liettualaisten kansannousu Venäjän valtakuntaa vastaan oli epäonnistunut (Liettuasta tuli osa Venäjää vuonna 1795).

Neuvostoliiton aikana Ristikukkulaa yritettiin turhaan riisua risteistä – liettualaiset toivat yhä uusia ristejä poistettujen tilalle.

Vuonna 1993 paavi Johannes Paavali II vieraili Ristikukkulalla ja pystytti sille itsekin ristin.

Palanga ja Liettuan parhaat rannat

Liettuan rannikolla hiekka ei lopu kesken.

Liettuassa voi viettää myös rantalomaa. Palangan edustalla on hiekkarantaa 25 kilometrin verran. Palangan nähtävyyksiin kuuluu Meripihkamuseo – Liettua tunnetaankin meripihkan luvattuna maana.

Katso tarjoukset Palangan hotelleihin.

Klaipeda ja Kuurin kynnäs – luontomatkailijan Liettua

Klaipedan satama. Kuva: Mantas Volungevicius, Flickr CC

Klaipeda on purjehtijoiden suosima satamakaupunki ja portti luonnoltaan ainutlaatuiselle Kuuriin kynnäkselle, joka on suojeltu Unescon maailmanperintökohde. Klaipedasta on Kuurin kynnäkselle vain kymmenen minuutin lauttamatka.

Kuurinkynnäs on lähes sata kilometriä pitkä mutta vain 400 metrin levyinen niemimaa, jonka jakavat keskenään Liettua ja Venäjälle kuuluva Kaliningrad. Liettuan puoleista osaa niemekkeestä kutsutaan nimellä Neringa.

Kuurin kynnäs on Euroopan tärkeimmän muuttolintujen vaellusreitin varrella, ja keväisin ja syksyisin Kuurinkynnäs täyttyy lintubongareista.

Lintujen lisäksi Neringassa riittää ihailtavaa komeissa hiekkadyyneissä, pitkissä hiekkarannoissa, tunnelmallisissa kalastajakylissä ja pakana-ajoista muistuttavalla, puupatsaiden täyttämällä Noitien mäellä.

Kuurin kynnäs Liettua
Kuurin kynnäs tunnetaan komeista hiekkadyyneistään. Kuva: Laimonas Ciunys, Liettuan turismi

Nähtävyytenä on nobelkirjailija Thomas Mannin entinen kesähuvila, joka toimii nykyisin museona. Huvila sijaitsee aivan Kaliningradin rajalla viehättävässä Nidassa, Kuurin kyntään matkailukeskuksessa.

Mann rakennutti huvilan palkintorahoillaan vuonna 1930, mutta ehti nauttia huvilastaan vain muutaman kesän ajan, kun natsit alkoivat mellastaa Euroopassa. Adolf Hitleriä kirjoituksissaan voimakkaasti kritisoinut Mann muutti Sveitsin kautta turvaan Yhdysvaltoihin.

Kuurin kynnäkseen tutustuu kätevimmin omalla autolla. Alue sopii mainiosti myös pyöräilyyn. Kylissä on hyvin majoituspaikkoja.

Minija – perinteistä elämää joen ehdoilla

Minijan kylä on pikkuruinen. Kuva: Paulius-Armonavicius, Liettuan turismi

Klaipedasta kannattaa käydä retkellä ihailemassa idyllistä, jokien suistossa sijaitsevaa Minijan kylää.

Pikkuruisen kylän jakaa kahtia joki, jonka yli ei kulje yhtään siltaa. Joki toimiikin kylän pääraittina, jota pitkin kuljetaan perinteiseen tapaan veneillä. Veneitä on vuokrattavana myös matkalaisille.

Kylää ympäröivä laaja suistoalue Nemunas Delta on suosittu kohde muuttolintujen bongaukseen. Hyvä paikka lintujen ja maisemien ihailuun on mereen työntyvän niemen nokassa sijaitseva Ventės ragon ornitologinen asema.

Liettuan nähtävyydet kartalla

Liettuan nähtävyyksien ja parhaiden matkakohteiden sijainnit näet Liettuan kartallamme.

Matka Liettuaan – autolla tai lentäen

Neris-joki virtaa Vilnan läpi. Kuva: Irena Misevic / Shutterstock

Suurin osa matkailijoista saapuu Liettuaan lentämällä Vilnaan. Kaunakseen on ollut Ryanairin lentoja myös Tampereelta. Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Liettuaan.

Liettuaan tutustuu kätevästi myös automatkalla ajamalla omatoimisesti pitkin Via Balticaa tai osallistumalla vaikkapa Ikaalisten matkatoimiston Baltian-kiertomatkalle.

Top10matkatarjoukset -sivulta löytyy edullisia Vilnan-matkapaketteja, joihin sisältyvät lennot ja hotelli.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi