Ukraina – olet sydämessämme!

Ukraina
Ukrainan pääkaupunki Kiovan metrokäytävät muuttuivat pommisuojiksi helmikuussa 2022. Kuva: Spoilt.exile, Flickr CC

Tämä opas on kirjoitettu ennen Putinin julmaa ja täysin irrationaalista hyökkäystä Ukrainaan. Sanomme nimenomaan Putinin hyökkäystä, sillä emme usko valtaosan venäläisistä hyväksyvän diktaattorinsa toimia.

Toivomme, että vapaus ja rauha voittavat, mutta sitä odotellessa inhimillinen kärsimys kasvaa. Jos haluat auttaa ukrainalaisia pakolaisia, tee lahjoitus Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Pienikin summa auttaa!

 

Niin hurjalta kuin se voikin kuulostaa, Ukrainan suurin vetonaula matkakohteena on Tšernobyl. Ukrainan toiseksi kuuluisin nähtävyys on entisen presidentin yletön palatsi, muistomerkki korruptiolle.

Niinpä. Sen minkä Ukraina häviää historiallisissa nähtävyyksissä, se voittaa modernin ajan elämyksissä. Molemmissa on helppo käydä retkellä Ukrainan pääkaupungista Kiovasta.

Muuten maailmanluokan nähtävyydet ovat Ukrainassa yllättävän harvassa näin isoksi maaksi. Pinta-alaltaan Ukraina on Euroopan toiseksi suurin Venäjän jälkeen.

Yksi syy nähtävyyksien niukkuuteen on se, että Ukraina menetti Venäjälle Krimin, yhden mielenkiintoisimmista alueistaan. Toinen on se, että kyllähän Ukrainassa on nähtävää, mutta turhan hajallaan ympäri laajaa maata.

Maisemiltaankin Ukraina onkin pääosin lättänää ja viljavaa aroa, tosin Slovakian rajalla maa kohoaa vuoristoksi.

Eli jos haluat nähdä ja kokea Ukrainaa, pääset hyvin alkuun rajaamalla matkasi Kiovaan ja muutamaan päiväretkeen.

Ukrainan parhaat nähtävyydet

Ukrainan nähtävyydet
Kaasunaamarit olivat vaatimaton suoja säteilyä vastaan. Kuva: Kalle Viira

Tšernobyl on huikea paikka, maailman paras paikka kokea maailmanlopun tunnelmia. Ja jos Tšernobyl jotain opettaa niin sen, ettei ihmisten katoaminen tarkoita elämän loppua, vaan uutta kukoistusta. Villisiat, hirvet ja villihevoset viihtyvät. Kun ihmiset ovat poissa, luonto löytää tasapainonsa.

Hurjaa on sekin, kuinka lähellä Tšernobyl on Kiovaa – jos ydinonnettomuuden aikaan tuulet olisivat puhaltaneet toiseen suuntaan, Kiova saattaisi olla nykyisin autiokaupuki.

Ukraina Lviv
Lviv on kaunis ukrainalaiskaupunki Puolan rajalla.

Pääkaupunki Kiovan nähtävyytenä on puolestaan syrjäytetyn presidentin yletön (suomalaisten rakennuttama) hirsilinna sekä ukrainalaisten katkeransuloinen arkipäivä.

Kiovan ohella Ukrainan muita käymisen arvoisia kaupunkeja ovat Mustanmeren rannalla sijaitseva satamakaupunki Odessa ja Puolan rajalla oleva Lviv.

Katariina Suuren perustama Odessa tunnetaan portaistaan, jotka nosti maineeseen Sergei Eisensteinin ohjaama elokuvahistorian klassikko Panssarilaiva Potemkin.

Lvivin vanha keskusta on puolestaan Unescon maailmanperintökohde. Lvivissä sijaitsee myös Ukrainan paras taidemuseo: neuvostoaikana Lvivin taidemuseota pidettiin koko valtakunnan kolmanneksi parhaana Pietarin Eremitaašin ja Moskovan Puškinin taidemuseon jälkeen.

Ukrainalainen ruoka

Borssikeittto on kotoisin Ukrainasta.

Nyt tulee tärkeä tieto: borssikeitto ei ole alun perin kotoisin Venäjältä vaan Ukrainasta! Pääosin ukrainalainen keittiö muistuttaa vahvasti venäläistä – ainakin maallikon silmissä.

Ukrainan valuutta ja hintataso

Ukraina
Pääkaupunki Kiovan nähtävyyksiä on jättimäinen Äiti synnyinmaa -patsas.

Ukrainan valuutta on hvryvnia (UAH), lausutaan suunnilleen grivna.

Hintatasoltaan Ukraina on hyvin edullinen. Hyvän lounaan saa viidelle eurolla tai alle, kahvin ja leivoksen kahdella.

Matka Ukrainaan

Ukraine International lentää Helsingistä suoraan Kiovaan. Kiova on yllättävän lähellä Helsinkiä – lento kestää vain kaksi tuntia. Aikavyöhyke on sama kuin Suomessa.

Maata pitkin Ukrainaan pääsee esimerkiksi matkustamalla Krakovasta tai Varsovasta Lviviin.

Suomalaiset eivätkä muidenkaan EU-maiden kansalaiset tarvitse viisumia Ukrainan-matkalle.

Katso lentotarjoukset Kiovaan.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!