Kiova – kaupunki Tšernobylin loisteessa

Kiova
Jättimäinen Äiti synnyinmaa -patsas suojaa – tai valvoo – Kiovaa ja ukrainalaisia. Kuva: Spoilt.exile, Flickr CC

Tämä opas on kirjoitettu ennen Putinin julmaa ja täysin irrationaalista hyökkäystä Ukrainaan. Sanomme nimenomaan Putinin hyökkäystä, sillä emme usko valtaosan venäläisistä hyväksyvän diktaattorinsa toimia.

Toivomme, että vapaus ja rauha voittavat, mutta sitä odotellessa inhimillinen kärsimys kasvaa. Jos haluat auttaa ukrainalaisia pakolaisia, tee lahjoitus Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Pienikin summa auttaa!

 

Jos Kiova, Ukrainan pääkaupunki, ei olekaan matkakohteena kovin tunnettu, saati suosittu, on se mukava kaupunki muutaman päivän pysähdykselle osana Tšernobylin-vierailua.

Niinpä: Tšernobyl, Ukrainan mielenkiintoisin nähtävyys, sijaitsee yllättävän lähellä maan pääkaupunkia. Jos ydinvoimalaonnettomuuden aikaan tuulet olisivat puhaltaneet toiseen suuntaan, saattaisi Kiova olla nykyisin maailman suurin autiokaupunki.

Vaan ukrainalaisten onneksi tuuli puhalsi kohti Valko-Venäjää.

Nykyisin Tšernobylistä on tullut niin suosittu nähtävyys, että voisi sanoa koko Kiovan-matkailun elävän ydinonnettomuuden loisteesta, niin hullulta kuin se kuulostaakin.

Kiovan nähtävyydet ovat muutenkin kallistuneet traagisen puolelle: nähtävänä on natsien pahamaineinen Babi Yarin murhapaikka sekä Ukrainan nälänhädälle omistettu museo.

Niinhän se on: Ukrainan historia ei ole ollut ruusuilla tanssimista.

Kiehtovinta Kiovassa onkin kaupungin tunnelma, kuinka Ukraina ja ukrainalaiset etsivät paikkaansa idän ja lännen, Venäjän ja Euroopan välissä. Kiova on huivipäisiä mummoja ortodoksisen katedraalin mystisissä tunnelmissa ja nuorisoa, joka vitsailee katkeran suloisesti maan korruptiosta ja yrittää rakentaa Ukrainalle aiempaa parempaa tulevaisuutta.

Lopputuloksena on hullu, bulgakovimainen kaupunki, joka on kuin mustasta komediasta. Lopulta ei voi kuin vain itsekin nauraa paikallisten kanssa ja kohottaa huulille toinen, kolmas ja neljäskin vodkalasi eli hortika.

Kiovan nähtävyydet

Kiova
Kiova on Dnepr-joen rannalla. Kuva: Spoilt.exile, Flickr CC

Kiovan keskustan komeimpia nähtävyyksiä ovat upein mosaiikein koristeltu, tuhatluvulla rakennettu Pyhän Sofian katedraali sekä Petšerskin lavra eli Kiovan luolaluostari, jotka muodostavat yhdessä Unescon maailmanperintökohteen. Tuhatluvulla perustettu luostari on yksi ortodoksisen maailman merkittävimmistä.

Kiovan luolaluostarin lähellä on kaupungin vaikuttavin museo. Holodomor-kansanmurhan museo on omistettu niille miljoonille ukrainalaisille, jotka kuolivat vuosina 1932–33 Stalinin tarkoituksella Ukrainaan masinoimassa nälänhädässä. Arviot uhrien määrästä vaihtelevat 7–10 miljoonan välillä. Holodomor tarkoittaa nälällä tappamista.

Kiovan kultainen portti on neuvostoajalla uudelleen rakennettu Kiovan kaupunginmuurien portti. Tiilestä ja puusta tehty portti on vaikuttavan näköinen, tosin historioitsijat ovat montaa mieltä siitä, kuinka kurantin näköinen se on.

Alkuperäinen portti rakennettiin keskiajalla tuhatluvun alussa Kiovan suuriruhtinas Jaroslav I Viisaan aikana, kun kaupungista käsin johdettu Kiovan Venäjä, nykyisen Venäjän edeltäjä, eli kukoistuskauttaan.

Portin edustalla on Jaroslav Viisaan hieman koomisen näköinen patsas – suuriruhtinas esittelee tarjottimella perustamaansa Pyhän Sofian katedraalia, jonne hänet on myös haudattu. Kiovalaiset ovatkin antaneet patsaalle lempinimen Mies ja kakku.

Keskustan ulkopuolella, Dnepr-joen rannalla, kohoaa mahtavan kokoinen patsas Äiti synnyinmaa. Jalustoineen 102 metriä korkea patsas heiluttaa miekkaa ja kilpeä, jossa on edelleen Neuvostoliiton sirppi ja vasara -vaakuna. Patsas pystytettiin Neuvostoliiton aikana – kaiketi muistuttamaan ukrainalaisia, että he kuuluvat osaksi Äiti Venäjää.

Kiovan pääkatu, Maidan-aukio ja Bessarabian tori

Kiova
Kiovassa aikuisenkin sopii heittäytyä karusellin hurmaan. Kuva: Spoilt.exile, Flickr CC

Kiovan pääkatu ja tavallaan kaupungin selkäranka on bulevardi Khreshchatyk, joka kulkee keskustan halki. Leveää katua reunustavat mahtavat, uusklassiset Stalinin ajan rakennukset, joiden liikkeissä myydään nykyisin Zaraa, Mangoa ja muita kansainvälisiä edullisia muotimerkkejä.

Kadun varrella istuskelevat maatuska-mummot myyvät puolestaan vessapaperirullia, jotka on koristeltu kovasti Vladimir Putinia muistuttavilla kasvoilla.

Pääkadun varrella on Stalinin aikaan rakennettu Itsenäisyyden aukio Maidan Nezalezhnosti, jolla käytiin vuosien 2013 ja 2014 mielenosoitukset venäläismielistä ja korviaan myöten korruptoitunutta presidentti Viktor Janukovytšia vastaan. Useita mielenosoittajia kuoli.

Katu päättyy Bessarabian torin, kauniin, jugendtyyliseen kauppahallin luokse.

Pyhän Andrein kirkko ja Mihail Bulgakovin kotimuseo

Kiovan idyllisimmät maisemat löytyvät Andriyivskyy Descent -kadun varrelta.

Kaupungin turistisin katu on puolestaan matkamuistokojujen värittämä Andriyivskyy Descent, joka laskeutuu jyrkästi kaartuen alas kauniilta Pyhän Andrein kirkolta alas Podilin historialliseen kaupunginosaan.

Turkoosinvärisen Pyhän Andrein barokkikirkon on suunnitellut Venäjällä uransa luonut italialainen Francesco Bartolomeo Rastrelli, sama kaveri, joka vastasi Pietarin Talvipalatsista.

Podilin historialliseen kaupunginosaan johtavan kadun varrella on Kiovassa syntyneen kirjailijasuuruuden Mihail Bulgakovin kotimuseo.

Bulgakovin tunnetuin teos on tietysti satiiri Neuvostoliitosta, Saatana saapuu Moskovaan, jota pidetään yhtenä 1900-luvun avainromaaneista. Jos et ole jo teosta lukenut, niin nyt kiireen vilkkaa kirjastoon tai kirjakauppaan. Teos on huikea lukuelämys.

Perillä Podilissa odottaa Tšernobyl-museo.

Kuoleman rotko Babi Yar

Keskustan ulkopuolella on rotko Babi Yar, jonka reunalla natsit teloittivat kahden päivän aikana ampumalla yli 33 000 juutalaista. Tapahtuma oli verisin natsien suorittamista yksittäisistä joukkomurhista.

Saman rotkon reunalla murhattiin myöhemmin myös romaneja ja sotavankeja. Kaikkiaan Babi Yarin rotkoon uskotaan kuolleen jopa 150 000 ihmistä.

Muistomerkki Babi Yarin uhreille saatettiin pystyttää vasta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Neuvostoliiton ristiriitaista suhtautumista holokaustiin kuvastaa sekin, että Babi Yarin mukaan nimettyä Dmitri Šostakovitšin 13. sinfoniaa ehdittiin esittää Neuvostoliitossa vain kahdesta, kunnes sensuuri kielsi sen.

Retket Kiovasta

Hylätyt kaasunaamarit peittävät kuin matto Tšernobylin lähellä sijaitsevan Pripjatin koulun luokkahuoneen lattian. Kuva: Kalle Viira

Kiovan ikimuistoisin retkikohde on tietysti Tšernobyl, jonne vain kahden tunnin ajomatka. Ydintuhoalueelle pääsee vain opastetuilla retkillä.

Toinen kiinnostava retkikohde on syrjäytetyn presidentin, Viktor Janukovytšin, yletön palatsi Mezhyriya.

Mezhyriya – Viktor Janukovytšin yletön palatsi

Ukrainan läpeensä korruptoitunut presidentti Viktor Janukovytš potkittiin vallasta niin sanotuissa Euromaidan-mielenosoituksissa. Pian paljastui, että hänen Kiovan ulkopuolella sijaitseva virka-asuntonsa Mezhyriya oli rakennettu ylettömäksi palatsiksi, jossa kanarianlinnut visersivät kullatuissa häkeissä.

Janukovytš itse oli kutsunut asuntoaan ”pieneksi puutaloksi”. Hulppean puuhuvilan rakentamisesta vastasi muuten suomalainen yritys.

Mezhyriya päätettiin säilyttää muistomerkkinä korruptiolle. Matkaa on alle tunti Kiovasta.

Kiovan ravintolat

Turistisella Andriyivskyy Descent -kadulla kannattaa käydä syömässä ainakin mainiossa Kanapa-ravintolassa, joka tarjoaa loistavaa ukrainalaista ruokaa. Maista ainakin suussa sulavaa borssikeittoa, jolle tekstuuria antavat pikkuruiset palat rapeaksi paistettuja possunkorvia.

Kiovan yöelämä

Kiova on kiva paikka bongailla baareja, sillä hauskimmat ja tunnelmallisimmat tapaavat sijaita talojen sisäpihoilla tai hieman piilossa kellarikerroksessa. Etsivä palkitaan!

Yöelämään tutustumisen voi aloittaa vaikkapa trendikkäästä Alchemist- drinkkibaarista.

Liikkuminen Kiovassa

Kiovassa liikkuu kätevästi – ja edullisesti – metrolla. Metrolippu maksaa euroissa noin 25 senttiä.

Kiovan hintataso

Kiova on todella edullinen kohde. Esimerkiksi museoiden pääsymaksut ovat yleensä noin euron luokkaa. Ravintoloissa syö ja juo (hyvin) edullisesti.

Katso tarjoukset Kiovan hotelleihin.

Kiovan lentokentältä keskustaan

Kiovan pääasiallinen kansainvälinen lentokenttä Boryspil (KBP) sijaitsee 30 kilometrin päässä keskustasta. Kenttää käyttävät niin Ukrainian International Airlines, AirBaltic kuin suurin osa muistakin kansainvälisistä lentoyhtiöistä.

Taksi lentokentältä keskustaan maksaa noin 15 euroa. Lentokentältä pääsee keskustaan Kiovan rautatiasemalle myös uudehkolla junayhteydellä. Junat lentokentältä keskustaan kulkevat vuorokaudenajasta riippuen tunnin tai puolen välein.

Kiovan toinen lentokenttä on lähempännä keskustaa sijaitseva Zhuliany (IEV), jota käyttää osa halpalentoyhtiöistä kuten Wizz Air ja valkovenäläinen Belavia (Kiovan voikin yhdistää kätevästi matkaan Minskiin).

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!