Minsk – kaupunkiloma kieli poskessa

Minsk
Lenin toivottaa tervetulleeksi Itsenäisyyden aukiolle Minskissä.

Myönnetään, Valko-Venäjän pääkaupunki Minsk kuuluu kategoriaan kieli poskessa -matkakohteet. Mutta eivätkös juuri sellaiset kohteet ole lopulta kaikkein hauskimpia ja ikimuistoisempia? Matka Minskiin jää taatusti paremmin mieleen kuin viides vierailu Lontoossa.

Kahden miljoonan asukkaan Minskiin ei matkusteta ihailemaan maailmanluokan museoita tai etsimään kaupungin trendikkäintä uutta kaupunginosaa. Minskiin mennään ihmettelemään Lenin-patsasta ja Saddam Husseinin lahjoittamaa kirjastoa. Sekä syömään ja juomaan hyvin (halvalla).

Perille pääsee Helsingistä suoralla lennolla eikä viisumiakaan enää tarvita.

Minskin nähtävyydet

Minsk nähtävyys
Minskin kuuluisin nähtävyys on sangen erikoisen näköinen Valko-Venäjän kansalliskirjasto. Kuva: tjabeljan, Flickr CC

Minsk pommitettiin lähes maan tasalle toisessa maailmansodassa, ja sodan jälkeen kaupunki rakennettiin sosialististen ihanteiden mukaan: kadut ovat leveitä ja rakennukset stalinistisen mahtavia. Minskin ”vanhakaupunkikin” on uudelleen rakennettu.

Minskin kuuluisin nähtävyys on Valko-Venäjän kansalliskirjasto, joka tunnetaan myös lempinimellä Tiedon timantti, kiitos rakennuksen timanttimaisen muodon. 2000-luvun alussa rakennetun kirjaston rakentamiseen lahjoitti rahaa itse Saddam Hussein. Kannattaa käydä iltaisin ihailemassa rakennuksen seinän valoshow’ta.

Aivan pakollinen nähtävyys on myös Itsenäisyyden aukio, jota koristaa Leninin patsas. Leninin takana kohoaa mahtava kokoinen Hallituksen talo, jossa kokoontuu Valko-Venäjän parlamentti. Kovin suurta valtaa parlamentilla ei ole, sillä Lukašenka johtaa maata käytännössä diktaattorina. Aukio on Euroopan suurimpia.

Aukion laidalla on myös 1900-luvun alussa valmistunut Pyhien Simonin ja Helenan kirkko, joka säilyi kuin ihmeen kaupalla toisen maailmansodan pommituksista.

Kantakaupungin alueella sijaitsee myös toisen maailmansodan ponnistuksia kunnioittava monumentti Minsk on sankarikaupunki, jonka obeliski nousee 45 metrin korkeuteen.

Minsk vanhakaupunki
Minskin vanhakaupunki rakennettiin 1980-luvulla uudestaan. Alkuperäinen kaupunginosa tuhoutui toisessa maailmansodassa.

Erikoinen nähtävyys on myös Kennedyn murhanneen Lee Harvey Oswaldin asunto. Ennen kuuluisaa murhatyötään Oswald oli loikannut Neuvostoliittoon saatuaan potkut Yhdysvaltain merijalkaväestä. Loikkari sai valtiolta asuttavakseen paikallisiin oloihin hyvinkin tilavan asunnon ja töitä elektroniikkatehtaalta.

Vaan elämä sosialistisessa maassa alkoi maistua nopeasti puulta ja Oswald palasi Yhdysvaltoihin. Oswaldin entinen asunto on osoitteessa 4 Vulica Kamunistycnaja. Taloa voi ihailla ulkoapäin.

Kunnian kukkula – täällä se kunnian kukko laulaa

Minsk
Kunnian kukkula on pakko kokea Minskin-matkalla. Kuva: Borish Kukushkin, Flickr CC

Kaupungin ulkopuolella kannattaa käydä ihailemassa Kunnian kukkulaa, jolle vuonna 1969 pystytetty monumentti juhlistaa Valko-Venäjän vapauttamista natseista. Neljä mahtavan kokoista bajonettia ympäröi jättimäistä sormusta kukkulan laella.

Kyseessä on tekokukkula; sen maa on tuotu niin sanottujen neuvostoliittolaisten sankarikaupunkien alueelta. Sankarikaupungeissa käytiin erityisen kovia taisteluita hyökkääviä saksalaisia vastaan.

Unescon maailmanperintökohteet Mirin linna ja Njasvižin kartano

Valko-Venäjä nähtävyydet
Mirin linna on Unescon maailmanperintökohde ja Valko-Venäjän kauneimpia nähtävyyksiä.

Minskistä voi käydä päiväretkellä myös Mirin linnassa, Unescon maailmanperintökohteessa. Kaunis punavalkotiilinen linna edustaa renessanssityyliä. Erityisen mielenkiintoista historiaa linnaan ei tosin liity.

Lähettyvillä on toinenkin Unescon maailmanperintökohde, 1500-luvulta periytyvä palatsimainen Njasvižin kartano.

KHL-otteluun Minskiin

Dinamo Minks pelaa jääkiekkoa Venäjän ammattilaissarja KHL:ssä. Seuran kotikaukalo on hieno Minsk-Arena, joka toimi vuoden 2014 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuiden pääareenana. Liput KHL-otteluihin ovat edullisia.

Balettiin Minskissä

Valko-Venäjän kansallisbalettia pidetään erittäin korkeatasoisena, joten kannattaa harkita yhden illan viettämistä klassisen kulttuurin parissa. Baletti esiintyy vuonna 1939 valmistuneessa Valko-Venäjän kansallisoopperassa, joka on yksi kaupungin komeimmista rakennuksista.

Minskin hintataso

Minsk on halpa kaupunkikohde. Ravintoloissa syö yleensä kympillä ja oluen saari parilla eurolla.

Minsk – vaarat ja turvallisuus

Minsk on hyvin turvallinen matkakohde kuten koko Valko-Venäjä. Rikollisuutta on hyvin vähän.

Lennot Minskiin

Finnair ja valkovenäläinen Belavia lentävät suoraan Helsingistä Minskiin.

Viisumia ei tarvita, mutta matkavakuutus vaaditaan. Vaihtoehtoina on pyytää vakuutusyhtiöltä todistus matkavakuutuksesta (matkavakuutuskortti ei riitä) tai ostaa lentokentältä halpa paikallinen matkavakuutus.

Katso lentotarjoukset Minskiin.

Katso hotellitarjoukset Minskiin.

Minskin lentokentältä keskustaan

Minskin takseilla on pahana tapana pyytää lentokentällä huijarihintoja, miltä kiirastulelta säästyy, jos varaa lentokenttäkuljetuksen etukäteen netistä.

Minsk kokemuksia

Kerro kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Minskistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

 1. Hei, Antti Helin!
  Hyvin mielenkiintoista! Ilmi ei käy aika, päätten euroaikaa.
  Minä olin retkellä venäjä, viro, lalvia, liettua ja valkkari minsk via bresk, varsova. Olimme ekoja muutamia satoja ~700 yksityisiä autoijoita läpi Baltian, läpi!? Oli ollut erikosluvalla jopa autolla aiemmn.
  Tapahtui 1988 heinäkuu! Villi matka, yks, kolmin autoillen. Täytyi olla tarkka matkassuunnitelma, reitti, tunnilleen, hotellit jne. Yritimme pikkasen sivulle katsella matkalla, mutta kun oli vatija, liittymässä!
  Muistan Minskistä hyytävän suuret rakennuskolossit, leveät kadut, amerikan tyyliäkö? Vain lyhyesti, yö hotellissa. Muistan lento/heli tarkkailun, ei meitä, mutta heillä, oli Valvottavaa!
  Huomautan kokemukseni heinäkuu 1988!
  PS. putlerin uskossa elävät useat!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi