Klaipeda – juo oluet sotakorvauslaivassa!

Klaipeda
Klaipedan joenrannan maisemaa koristaa Old Mill Hotel. Kuva: Mantas Volungevicius, Flickr CC

Satamakaupunki Klaipeda on muuttunut ehkä kaikkein radikaaleimmin Baltian suurimmista kaupungeista viimeisen 30 vuoden aikana – ja nimenomaan myönteiseen suuntaan.

Menneiden aikojen Klaipeda oli harmaa ja hämärä loukko, jossa siivoton satama-alue tuntui jatkuvan koko kaupungin yli. Vanha kaupunkikin oli vain rykelmä toinen toistaan huonokuntoisempia taloja, joihin oli vaikea kuvitella viihtyisiä ravintoloita tai kahviloita.

Nyt on Itämeren rannalla sijaitseva Klaipeda, Liettuan kolmanneksi suurin kaupunki, kohonnut kukoistukseen, mikä näkyy siistittyinä katuina ja puistoina, korjattuina ja maalattuina rakennuksina sekä uusina ravintoloina ja kahviloina.

Neuvostoliitto pilkistää ajoittain esiin enää vain laitakaupungilla, mutta sinne ei ole pakko mennä.

Nykyisin Klaipeda on mukava yön tai useammankin pysähdyspaikka. Täältä käsin on helppo ottaa retkikohteiksi Kuurin kynnäs ja hiekkadyyneistään kuuluisa Palanga.

Klaipeda oli pitkään osa Saksaa

Klaipeda on saanut uuden elämän – jo toisen kerran viimeisen sadan vuoden aikana. Vuonna 1945, toisen maailmansodan päätteeksi, Klaipeda oli surullinen rauniokaupunki, jossa asui vain kymmenkunta siviiliä.

Kaupungin historialliset siteet Liettuaan ovat itse asiassa varsin höllät. Satamakaupungin perusti Saksalainen ritarikunta 1200-luvulla ja asukkaat käännytettiin kristinuskoon, kun muualla Liettuassa palvottiin vielä pakanajumalia.

Vuosisatojen ajan kaupunki tunnettiin nimellä Memel, ja se oli Saksan vallan alla aina ensimmäisen maailmansodan loppuun asti.

Klaipedan nähtävyydet

Klaipedan satama on Baltian suurimpia. Nykyisin siihen pysähtyy myös risteilyaluksia. Aivan kaupungin edustalla oleva Kuurin kynnäs luo luonnollisen suojan myrskyiltä.

Keskustan satama-alueen näyttävimpiä rakennuksia on Danes-joen rannalla sijaitseva tyylikäs Old Mill Hotel, jonka vieressä on nähtävillä Klaipedan keskiaikaisesta linnasta jäljelle jääneitä vehreitä vallituksia. Niiden yhteydessä toimii pieni museo.

Hotellin edustalla, pienen sillan kohdalla, on patsas Klaipedan musta haamu. Se muistuttaa vanhasta kummitustarinasta, kuinka 1500-luvun lopulla satamassa käyskennellyt huppupäinen hahmo varoitti varuskuntaa muonavarojen vähyydestä.

Lisää patsaita voi bongata Klaipedan vanhassakaupungissa, jonne on hotellilta ja satama-alueelta viiden minuutin kävely.

Pienen ja pittoreskin vanhakaupungin kapeilla mukulakivikujilla on kiva kuljeskella pientä Taikahiirtä etsien. Kyseessä on pikkuruinen hiiripatsas, Stebuklingasis peliukas, jonka koskettamisen sanotaan tuovan onnea (kuinkas muuten). Myös sen korviin voi kuiskia toiveita.

Älä googlaa etukäteen sen sijaintia – muuten menetät osan hauskuudesta. Pieni vinkki sentään annettakoon: jos olet liikkeellä kesällä, patsaan edustalla on mukava olutterassi.

Kuunari Meridianas – muisto Suomen sotakorvauksista

Klaipeda
Kuunari Meridianas oli Suomen sotakorvauksia Neuvostoliitolle. Taustalla Klaipedan vanhaakaupunkia. Kuva: Andrius Aleksandravičius / Lithuania Travel

Vanhankaupungin reunalla Danes-joen rantaan on ankkuroitu vanha kuunari Meridianas, joka toimii nykyisin ravintolalaivana. Käy ainakin oluella – kyseessä on Suomesta Neuvostoliitolle sotakorvauksena toimitettu laiva, joka toimi aikoinaan Klaipedassa harjoituskäytössä.

Missä muualla olet päässyt yhtä lähellä pahamaineisia sotakorvauksia? Tuoppi menneille!

Klaipedan rannat

Heti keskustan pohjoispuolelta alkaa pitkä hiekkaranta, Melnrage Beach, joka jatkuu rantakohde Palangaan asti. Rannan keskustanpäässä on toisenmaailmansodanaikaisen bunkkerin rauniot.

Rantaa reunustavat suojellut dyynit. Niiden takana on hellyttävän neuvostoaikaisen näköistä omakotitaloasutusta. Siellä täällä on myös pieniä hotelleja.

Vaan kun koittaa kaunis kesäpäivä, Klaipedan asukkailla on tapana suunnata Kuurinkynnäkselle Smiltynėn rannalle. Perille pääsee Klaipedan keskustan satamasta lautalla, joka on vain kävelijöille ja pyöräilijöille tarkoitettu. Parin kilometrin päässä keskustasta kulkee toinen lautta, jolle pääsee myös autolla.

Klaipedan hotellit

Old Mill Hotel on hyvä hotelli sataman kupeessa. Klaipedan hotelleista ehdottomasti tyylikkäin ja tunnelmallisin on kuitenkin vanhankaupungin kulmalla sijaitseva National Hotel.

Hotel Nationalissa myös syödään hyvin ja nautiskellaan cocktaileja suositussa drinkkibaarissa, jossa pörräävät kaupungin silmäätekevät.

Suosittuja hotelleja myös vanhankaupungin vieressä sijaitseva Memel sekä Danes-joen toisella puolen kohoava moderni tornihotelli Amberton.

Matka Klaipedaan

Klaipedaan on reilun parin tunnin automatka Kaunasista ja tunti enemmän Vilnasta. Rantakohde Palanga on 30 kilometrin päässä ja Kuurinkynnäs aivan vieressä. Sille pääsee Smiltynėn lauttarannasta, muutaman kilometrin päässä keskustasta.

Klaipeda kokemuksia

Klaipedasta kirjoitti Baltiaan erikoistunut toimittaja Sami Lotila. Sivun tekemiseen on osallistunut myös matkailutoimittaja Antti Helin.

Lue lisää: Liettua

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi