Kuurinkynnäs – tällainen on Liettuan suurin luonnonihme

Kuurinkynnäs
Kuurinkyntään vanhat kalastajakylät henkivät puutaloineen vanhan ajan tunnelmaa.

Kuurinkynnäs on Unescon maailmanperintökohde ja Liettuan suurin luonnonihme, sata kilometriä pitkä mutta hyvin kapea niemimaa, jota reunustavat komeat dyynit ja hiekkarannat.

Kapeimmillaan Kuurinkyntäällä on leveyttä vain muutama sata metriä ja leveimmilläänkin alle neljä kilometriä. Suurin osa siitä on hiekkaa.

Kuurinkyntään hiekkaranta on Euroopan komein ja taatusti pisin. Se jatkuu länsirannalla katkeamattomana koko kyntään pituuden. Rannan pituutta on melkeinpä mahdoton hahmottaa: sitä kun lähtisi kävelemään Kuurinkyntään pohjoispäässä, saisi kävellä sata kilometriä rantaa pitkin. Huimaavaa!

Itäpuolella on siellä täällä komeita hiekkadyynejä.

Kuurinkynnäs on Euroopan tärkeimmän muuttolintujen vaellusreitin varrella, ja keväisin ja syksyisin Kuurinkynnäs täyttyy lintubongareista. Hiekkadyynien ja lintujen ohella ihailtavaa riittää tunnelmallisissa kalastajakylissä. Kuurinkynnäs sopii mainiosti pitkiin pyöräretkiin.

Puolet Kuurinkyntäästä kuuluu Liettuaan, ja toinen puoli Venäjän Kaliningradin alueeseen. Kuurinkyntään Liettuan puoleiseen osaan matkustetaan maan kolmanneksi suurimman kaupungin, viihtyisän Klaipedan, kautta.

Klaipedan tapaan Kuurinkynnäs kuului Saksaan aina ensimmäisen maailmansodan loppuun saakka.

Smiltynė – Kuurinkyntään suosituin ranta

Kuurin kynnäs Liettua
Kuurinkynnäs tunnetaan komeista hiekkadyyneistään. Kuva: Laimonas Ciunys, Liettuan turismitoimisto

Kuurinkyntään suosituin ranta on Smiltynė, jonne on Klaipedasta vain 10 minuutin lauttamatka ja kilometrin verran kävelyä. Samalla tulee käveltyä Kuurinkyntään poikki. Lauttaranta kun on kyntään itäpuolella ja ranta länsipuolella.

Klaipedasta kulkee kaksi erilaista lauttaa: Aivan keskustasta lähtevään lauttaan pääsevät vain jalankulkijat ja pyöräilijät. Autolautta kulkee parin kilometrin päässä keskustasta.

Tänne Klaipedan asukkaat tulevat viettämään kauniita kesäpäiviä.

Liettuan merimuseo ja delfinaario

Aivan Smiltynėn ja Kuurinkyntään pohjoiskärjessä, Klaipedan satamaa vastapäätä, sijaitsevat Liettuan merimuseo ja delfinaario. Kerran elämässä -sivusto suosittelee kiertämään delfinaariot kaukaa ja bongaamaan vapaita delfiinejä niiden normaalissa elinympäristössä.

Ei kannata jäädä pelkästään tänne, vaan ajaa pitkin Kuurinkynnästä etelään aina Nidaan asti.

Juodkrante ja Noitien mäki

Juodkrante Kuurinkynnäs
Juodkranten näkymiä.

Lauttarannasta on vajaan parinkymmenen kilometrin matka Juodkranteen, entiseen kalastajakylään, jossa on majataloja ja ravintoloita. Tienvarrella myydään savustettua kalaa.

1800-luvun jälkipuoliskolla Juodkrante, silloinen Schwarzort, oli merkittävä meripihkan kaivuukeskus. 1900-luvun vaihteessa turismi korvasi meripihkan, mistä muistuttavat monet kauniit, vanhat puuhuvilat.

Puuhuviloissa on useita viihtyisiä majataloja kuten mainio Villa Flora.

Juodkranten nähtävyytenä on Noitien mäki, Raganų kalnas, puupatsain koristellulle kukkula, joka kunnioittaa Liettuan pakana-aikoja. Jos Liettua onkin nykyisin vankan katolinen maa, saapui kristinusko maahan myöhemmin kuin muualle Eurooppaan.

Noitien mäeltä on 30 kilometriä Nidan kylään. Matkalle osuvat mahtavat Harmaat hiekkadyynit, Negyvosios kopos.

Nida ja Thomas Mannin kesähuvila

Aivan Kaliningradin alueen rajalla sijaitsee Kuurinkyntään vilkkain matkailukeskittymä, viihtyisä Nida. Kylälle luovat tunnelmaa pienet, siniset ja punaiset puutalot, joiden räystäät on maalattu iloisen värisiksi.

Kylässä on nähtävyytenä nobelkirjailija Thomas Mannin entinen kesähuvila, joka toimii nykyisin museona. Mann rakennutti paikalliseen tyyliin tehdyn huvilan palkintorahoillaan vuonna 1930, mutta ehti nauttia huvilastaan vain muutaman kesän ajan, kun Euroopassa  alkoivat mellastaa natsit.

Hitleriä kirjoituksissaan voimakkaasti kritisoinut Mann muutti Sveitsin kautta turvaan Yhdysvaltoihin.

Nidassa on suosittu vierasvenesatama ja runsaasti majapaikkoja. Yksi mukavimmista majataloista on Vila Elvyra, joka sijaitsee meren rannassa, hieman keskutan ulkopuolella.

Kun itse kylä sijaitsee Kuurinkyntään itälaidalla, sen varsinainen hiekkaranta on länsilaidalla – kuten kaikkialla Kuurinkyntäällä. Nudisteille on varattu oma rantaosuutensa. Rannan vieressä on mainio pizzeria Zuikio Darzas.

Parnidisin hiekkadyyni ja Sartren patsas

Nida patsas
Filosofi Sartre puskee tuulta päin Nidan komean hiekkadyynin laella .

Nidan vieressä sijaitsee komea Parnidisin hiekkadyyni. Mahtavan dyynin laelle on pystytetty monumentiksi aurinkokello.

Dyynillä on myös patsas Tuultapäin, joka kuvaa ranskalaista eksistentialistifilosofia Sartrea. Tämä kävi Kuurinkyntäällä vuonna 1965 yhdessä Simone de Beauvoirin kanssa. Jostain syystä Beauvoir on jäänyt patsasta vaille.

Sartre on kuvannut hienosti kokemustaan Kuurinkyntään hiekkadyyneistä: ”Tunnen seisovani paratiisin porteilla (…) Ensimmäistä kertaa elämässäni pilvet ovat jalkojeni alla.”

Näin pääset perille

Kuurinkynnäs paras ravintola
Kuurinkyntään paras ravintola voi hyvinkin olla Nidassa sijaitseva pizzeria Zuikio Darzas. Kuva: vita-Marija Murenaite / Unsplash

Kuurinkynnäkseen tutustuu kätevimmin omalla autolla. Alue sopii mainiosti myös pyöräilijöille, joita varten on omat pyörätiet. Kuurinkyntään kylien välillä kulkevat myös bussit.

Klaipedassa on kaksi lauttalaituria, joista pääsee Kuurinkyntäälle. Keskustan vanhasta satamasta pääsevät lautalla jalankulkijat ja pyöräilijät. Keskustan eteläpuolella olevasta satamasta pääsevät autoilijat. Autoilla saapuville kansallispuistomaksu on 5–20 euroa vuodenajasta riippuen.

Kuurinkyntäällä voi ylittää rajan Kaliningradin alueelle – tosin vain autolla tai bussilla (eikä esimerkiksi kävellen; polkupyörästä emme ole varmoja). Nidasta on puolentoista tunnin ajomatka Kaliningradiin.

Kaliningradin alueelle käy ilmainen, elektroninen Venäjän-viisumi.

Katso tarjoukset Kuurinkyntään majoitukseen.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi