Kuurinkynnäs – tällainen on Liettuan suurin luonnonihme

Kuurinkynnäs
Kuurinkyntään vanhat kalastajakylät henkivät puutaloineen vanhan ajan tunnelmaa.

Kuurinkynnäs on Unescon maailmanperintökohde ja Liettuan suurin luonnonihme, sata kilometriä pitkä mutta hyvin kapea niemimaa, jota reunustavat komeat dyynit ja hiekkarannat.

Kapeimmillaan Kuurinkyntäällä on leveyttä vain muutama sata metriä ja leveimmilläänkin alle neljä kilometriä. Suurin osa siitä on hiekkaa.

Kuurinkynnäs on Euroopan tärkeimmän muuttolintujen vaellusreitin varrella, ja keväisin ja syksyisin Kuurinkynnäs täyttyy lintubongareista. Hiekkadyynien ja lintujen ohella ihailtavaa riittää tunnelmallisissa kalastajakylissä.

Puolet Kuurinkyntäästä kuuluu Liettuaan, ja toinen puoli Venäjän Kaliningradin alueeseen. Kuurinkyntään Liettuan puoleiseen osaan matkustetaan maan kolmanneksi suurimman kaupungin, viihtyisän Klaipedan, kautta.

Klaipedan tapaan Kuurinkynnäs kuului Saksaan aina ensimmäisen maailmansodan loppuun saakka.

Lauttamatka Klaipedasta Smiltyneen kestää alle 10 minuuttia.

Liettuan merimuseo ja delfinaario

Kuurin kynnäs Liettua
Kuurinkynnäs tunnetaan komeista hiekkadyyneistään. Kuva: Laimonas Ciunys, Liettuan turismitoimisto

Kuurinkyntään vilkkainta – ja turistisinta – osaa on sen pohjoiskärki Klaipedan kohdalla. Täällä sijaitsevat Liettuan merimuseo ja delfinaario. Kerran elämässä -sivusto suosittelee kiertämään delfinaariot kaukaa ja bongaamaan vapaita delfiinejä niiden normaalissa elinympäristössä.

Ei kannata jäädä pelkästään tänne, vaan ajaa pitkin Kuurinkynnästä Nidaan asti.

Juodkrante ja Noitien mäki

Juodkrante Kuurinkynnäs
Juodkranten näkymiä.

Lauttarannasta on vajaan parinkymmenen kilometrin matka Juodkranteen, entiseen kalastajakylään, jossa on majataloja ja ravintoloita. Tienvarrella myydään savustettua kalaa.

1800-luvun jälkipuoliskolla Juodkrante, silloinen Schwarzort, oli merkittävä meripihkan kaivuukeskus. 1900-luvun vaihteessa turismi korvasi meripihkan, mistä muistuttavat monet kauniit, vanhat puuhuvilat.

Puuhuviloissa on useita viihtyisiä majataloja kuten mainio Villa Flora.

Nähtävyytenä on Noitien mäki, Raganų kalnas, puupatsain koristellulle kukkula, joka kunnioittaa Liettuan pakana-aikoja. Jos Liettua onkin nykyisin vankan katolinen maa, saapui kristinusko maahan myöhemmin kuin muualle Eurooppaan.

Noitien mäeltä on 30 kilometriä Nidan kylään.

Nida ja Thomas Mannin kesähuvila

Aivan Kaliningradin alueen rajalla sijaitsee Kuurinkyntään vilkkain matkailukeskittymä, viihtyisä Nida. Kylälle luovat tunnelmaa pienet, punaiset puutalot, joiden räystäät on maalattu iloisen sinivalkoisiksi.

Kylän reunalla on nähtävyytenä nobelkirjailija Thomas Mannin entinen kesähuvila, joka toimii nykyisin museona. Mann rakennutti huvilan palkintorahoillaan vuonna 1930, mutta ehti nauttia huvilastaan vain muutaman kesän ajan, kun Euroopassa  alkoivat mellastaa natsit.

Hitleriä kirjoituksissaan voimakkaasti kritisoinut Mann muutti Sveitsin kautta turvaan Yhdysvaltoihin.

Komea nähtävyys on myös kylän vieressä sijaitseva Parnidisin hiekkadyyni. Mahtavan dyynin laelle on pystytetty monumentiksi aurinkokello.

Nida patsas
Nidan komean hiekkadyynin alella filosofi Sartre puskee tuulta päin.

Dyynillä on myös patsas Tuultapäin, joka kuvaa ranskalaista eksistentialistifilosofia Sartrea. Tämä kävi Kuurinkyntäällä vuonna 1965 yhdessä Simone de Beauvoirin kanssa. Jostain syystä Beauvoir on jäänyt patsasta vaille.

Sartre on kuvannut hienosti kokemustaan Kuurinkyntään hiekkadyyneistä: ”Tunnen seisovani paratiisin porteilla (…) Ensimmäistä kertaa elämässäni pilvet ovat jalkojeni alla.”

Nidassa on myös suosittu vierasvenesatama. Kylän mukavimpia majapaikkoja on Vila Elvyra. Ravintoloista parhaita on pizzeria

Näin pääset perille

Kuurinkynnäs paras ravintola
Kuurinkyntään paras ravintola voi hyvinkin olla Nidassa sijaitseva pizzeria Zuikio Darzas. Kuva: vita-Marija Murenaite / Unsplash

Kuurinkynnäkseen tutustuu kätevimmin omalla autolla. Alue sopii mainiosti myös pyöräilijöille, joita varten on omat pyörätiet. Kuurinkyntään kylien välillä kulkevat myös bussit.

Klaipedassa on kaksi lauttalaituria, joista pääsee Kuurinkyntäälle. Keskustan vanhasta satamasta pääsevät lautalla jalankulkijat ja pyöräilijät. Keskustan eteläpuolella olevasta satamasta pääsevät autoilijat. Autoilla saapuville kansallispuistomaksu on 5–20 euroa vuodenajasta riippuen.

Kuurinkyntäällä voi ylittää rajan Kaliningradin alueelle – tosin vain autolla tai bussilla (eikä esimerkiksi kävellen; polkupyörästä emme ole varmoja). Nidasta on puolentoista tunnin ajomatka Kaliningradiin.

Kaliningradin alueelle käy ilmainen, elektroninen Venäjän-viisumi.

Katso tarjoukset Kuurinkyntään majoitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi