Autolla Norjaan – vinkit ja kokemukset

pohjois-norja maantie autoilu
Maantie Varangin niemimaan itärannikolla. Kuva: Inger Eriksen / Shutterstock

Tällä sivulla kerrotaan autoilusta Norjassa. Mitä pitää tehdä, jos ajaa kolarin Norjassa? Entä jos auto hajoaa? Miten Norjan tietullit ja lauttamatkat maksetaan?

Norjaan omalla autolla?

Norjan maisemista nauttii parhaiten omalla autolla ajaessa. Suurta osaa parhaista nähtävyyksistä on hankalaa (tai mahdotonta) tavoittaa julkisella liikenteellä. Ja pakkohan se on myöntää: serpentiinitien ajaminen vuorenharjanteelta kohti alhaalla odottavaa vuonon rantaa on seikkailu itsessään!

Autolomalla Norjassa ovat tylsät hetket harvassa – ellei sellaiseksi lasketa monotonista matkaa Suomen halki.

Tämän artikkelin on kirjoittanut valokuvaaja Ville Palonen, joka on useiden autoreissujen aikana ajellut Pohjois-Norjan kauneimmat maisemareitit Helgelandin rannikolta Varanginvuonoon saakka.

Norjan parhaat kohteet autolla

Sopiva kesto autoreissulle Norjaan on 1-2 viikkoa. Oman kokemukseni perusteella parhaat kohteet autoiluun Norjassa ovat Lofoottien saaristo, Helgelandin rannikko ja muut Pohjois-Norjan upeat alueet kuten Tromssan saaret ja Lyngen.

Norjan parhaiden matkakohteiden sijainnit näet kätevästi täältä: Norjan kartta.

Bensan hinta Norjassa

Polttoaine on Norjassa hiukan kalliimpaa kuin Suomessa: litra bensaa maksaa Norjassa noin 1,7-1,8 euroa (11/2019).

Pohjoisessa huoltoasemien väliset matkat voivat olla pitkiä. Tankki kannattaa täyttää Suomen puolella ennen rajan ylittämistä. Vaikka Nuorgamissa tai Kilpisjärvellä bensa onkin kalliimpaa kuin eteläisessä Suomessa, on se silti varmasti edullisempaa kuin Norjassa.

Tarvitaanko Norjan-matkalle passi?

Pohjoismaiden välillä on passivapaussopimus, joten Norjaan voi matkustaa pelkän ajokortin kanssa.

Tarvitaanko Norjassa käteistä?

Norjan kruunuja kannattaa vaihtaa hätäkassaksi jo ennen matkaa, sillä etenkin pohjoisessa pankkiautomaatteja on harvassa. Onneksi kortilla voi maksaa miltei joka paikassa.

Rajanylityspaikat Norjaan

Rajanylityspaikat suoraan Norjaan ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo (40km Enontekiöstä pohjoiseen), Karigasniemi, Utsjoki, Nuorgam, ja Näätämö.

Lofooteille matkatessa suorin reitti kulkee Tornion kautta Ruotsin Haaparantaan, Kiirunaan ja sieltä Norjan rannikolle Narvikiin. Myös Helgelandiin ajetaan Haaparannan kautta. Matkalla kannattaa pysähtyä päiväksi tai pariksi ihailemaan Pohjois-Ruotsin luonnonihmeitä.

Rajanylityspaikat ovat auki ympäri vuorokauden (Näätämö klo 9-22). Yleensä autoilijan ei tarvitse edes pysähtyä rajalla. Muista kuitenkin ajaa nopeusrajoituksen 30km/h mukaan!

Norjan tullirajoitukset

norjalainen viina nuotio
Norjalainen akvaviitti kruunaa päivän. Pullon saa halvemmalla Alkosta kuin Vinmonopoletista. Kuva: Ville Palonen

Muista, että Norja ei ole EU-maa. Menomatkalla alkoholia saa viedä mukanaan: 1 litra väkeviä + 3 litraa viiniä + 2 litraa olutta. Jos viet Norjaan pelkästään olutta, mukana saa olla korkeintaan 19 tölkkiä (6,5 litraa). Kyllä, luit oikein! Lohdutuksen sana janoisille kalamiehille: Norjan supermarketeissa perusolut ei ole merkittävästi kalliimpaa kuin Suomessa.

Paluumatkalla kalamiesten kannattaa muistaa, että vuoden 2018 alusta lähtien merikaloja (turska, seiti, pallas jne) on saanut viedä ulos Norjasta ainoastaan 10 kiloa (fileinä). Määrä nousee 20 kiloon, jos on kalastanut rekisteröidyn kalastusoperaattorin kanssa.

Suomalainen ajokortti Norjassa

Suomalainen ajokortti kelpaa kaikissa Pohjoismaissa.

Autoilijan vakuutukset Norjassa

Norjassa autoillessa riittää sama (pakollinen) liikennevakuutus kuin Suomessa. Norjaan ei tarvita vakuutusyhtiöstä saatavaa ”green cardia” (kuten muihin EU:n ulkopuolisiin maihin).

Auton hajoaminen Norjassa

Jos auto hajoaa Norjassa ja tarvit hinauspalvelua, älä huolestu: Norjan tiepalvelu NAF (puh. +47 23 21 31 00 / 24h) auttaa samalla tavoin kuin Autoliiton tiepalvelu Suomessa. Apu tosin maksaa vähintään tuplasti kotimaahan verrattuna, mutta korvausta kannattaa kysellä vakuutusyhtiöstä: ainakin oma vakuutukseni korvasi auton hajoamisesta Norjassa aiheutuneet hinaus- ja korjauskulut.

Heijastinliivi on auton pakollinen varuste Norjassa.

Kolarin ajaminen Norjassa

norja poro
Poro Finnmarkissa. Kuva: Inger Eriksen / Shutterstock

Jos kyseessä on pienempi kolhu ja syyllinen on selvillä, kuljettajat voivat laatia paperit keskenään kuten Suomessakin: vaihda nimi- ja osoitetiedot, sekä tiedot vakuutusyhtiöstä.

Jos vaurioita on enemmän (tai henkilövahinkoja), soita aina poliisit paikalle. Myös kolarista villieläimen (tai poron taikka lampaan) kanssa on ilmoitettava poliisille.

Norjassa poliisin hätänumero on sama kuin Suomessa: 112. Ambulanssin hätänumero on 113 ja palokunnan 110.

Norjan promilleraja

Norjan promilleraja on 0,2 (Suomessa 0,5).

Jos ajat kolarin, älä nauti alkoholia ainakaan kuuteen tuntiin – poliisi voi määrätä onnettomuuden osapuolet verikokeeseen.

Ylinopeussakot Norjassa

norja poroaita
Linnunpelätin pitää porot poissa sillalta. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Pienistäkin ylinopeuksista (5-10km/h) saatetaan sakottaa. Norjan poliisi voi vaatia maksamaan liikennesakot heti käteisellä (tai kännykän pankkisovelluksen kautta), ennen kuin matka saa jatkua.

Norjan nopeusrajoitukset ovat matalia hyvästä syystä: Norjan tiet ovat mutkaisia (ja välillä kapeita), tunneleita ja siltoja riittää, ja sääolosuhteet asettavat omat rajoituksensa. Varaa siis tarpeeksi aikaa ja nauti rauhassa maisemista!

Norjan tietullit

norja silta tunneli
Silta ja tunneli Senjan saarella. Kuva: Ville Palonen

Norjassa on tietulleja, jotka koskevat myös turisteja. Tavallinen tietullimaksu on 2-8 euroa. Eteläisemmässä Norjassa on tietulleja erityisesti suurten kaupunkien ympärillä. Pohjoisessa – esimerkiksi Lofooteilla ja Finnmarkissa – tietulleihin ei törmää (tosin Narvikissa on yksi tietulli, ja Tromssan eteläpuolella toinen).

Tietullit maksetaan jälkikäteen. Automaattikamera nappaa ohi ajavasta autosta kuvan, ja lasku tulee postissa monen kuukauden viiveellä. Tietullimaksut perii pahamaineinen Euro Parking Collection, jolle ei kannata ryppyillä: maksumuistutusten jälkeen pienen tullimaksun hinta voi nousta tähtitieteelliseksi.

Helpoimmalla pääsee, kun rekisteröityy jo etukäteen EPC:n nettisivuille – tällöin maksut tulevat kätevästi omaan sähköpostiin yhdellä kertaa. Minulle lasku Saltenin tietulleista saapui kolme ja puoli kuukautta matkan jälkeen. Samalla laskulla oli noin kymmenen erillistä tietullimaksua, ja yhteishintaa koko komeudelle kertyi kolmisenkymmentä euroa.

Lautat ja lossit Norjassa

norja autolautta
Helgelandskysten-reitillä on kuusi lauttamatkaa. Kuva: Ville Palonen

Norja on tunneleiden ja siltojen maa, mutta leveämmät vuonot ylitetään lauttojen kyydissä – rantaa pitkin ajaminen on usein paljon hitaampaa. Norjasta löytyy yli sata yleisen tien lauttayhteyttä.

Yleensä etukäteisvarauksia ei tarvitse tehdä: parhaimmillaan laivavuoroja voi olla puolen tunnin välein. Lippu maksetaan lauttaan jonottaessa (kortilla) tai lautassa (kortti/käteinen). Hinta riippuu reitin pituudesta ja auton matkustajien määrästä. Lyhyt lauttamatka vuonon yli maksaa tyypillisesti 10-20 euroa (kruunuina). Asuntoautolle hinta on korkeampi kuin normaalin kokoiselle henkilöautolle.

Hurtigruten-laivaan oman auton kanssa

hurtigruten laiva
Hurtigruten-reitin laivoihin pääsee auton kanssa. Kuva: Ville Palonen

Hurtigruten on legendaarinen laivareitti, jolla voi risteillä viikon verran tai nousta alukseen ainoastaan muutaman pysäkinvälin ajaksi. Myös Hurtigruten-aluksiin pääsee auton kanssa, kunhan kyseessä on normaalikokoinen henkilöauto. Asuntoautot tai peräkärryt eivät Hurtigruten-aluksiin mahdu.

Lue lisää: Hurtigruten – maailman kaunein risteily

Norjan sää ja luonnonolot

pohjois-norja maantie kesällä
Heinäkuun alussakin löytyy lunta, kunhan ajaa tarpeeksi pohjoiseen – ja muutaman sadan metrin korkeudelle merenpinnasta. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Norjan arvaamaton sää saattaa hidastaa matkantekoa sekä kesällä että talvella. Lumimyrsky tai tulviva joki voi katkaista maantien, kivivyöry sulkea tunnelin, ja kova tuuli estää sillan ylittämisen. Autoilijan kannattaa siis varata mukaan evästä ja lämmintä vaatetta.

Mutta usein Norjan sää on kertakaikkiaan upea! Silloin ei ole mitään hienompaa kuin pysähtyä tien varrella olevalle taukopaikalle. Usein taukopaikoilla on piknik-pöytien lisäksi roska-astiat ja kunnolliset vessat.

Talvella autoilevien on syytä huomioida, että huonon kelin sattuessa korkeimmilla tunturiteillä liikutaan saattueessa: tunturin juurella on puomi ja sen vieressä parkkipaikka, josta tunturin ylitykseen lähdetään lumiauran johtamassa kuljetussaattueessa.

Majoitus Norjassa

norja leirintäalue mökki
Tosbotn Campingin mökeissä hinta-laatu -suhde on kohdillaan. Kuva: Ville Palonen

Norjan suuremmissa kaupungeissa toimii ketjuhotelleja, mm. tasokas Clarion ja hieman edullisempi Scandic. Molemmissa yö kahden hengen huoneessa maksaa runsaat sata euroa.

Pienillä paikkakunnilla – etenkin rannikon kalastajakylissä – kannattaa yöpyä perinteisessä kalastajan mökissä eli rørbuerissa. Edullisimmillaan mökin voi saada reilusti alle satasella, mutta sesonkiaikana suositussa kohteessa (esimerkiksi heinäkuussa Lofooteilla) hinta voi olla yli 150 euroa.

Katso tarjoukset Norjan hotelleihin ja mökkeihin.

Mökkejä löytyy myös leirintäalueilta. Yleensä leirintäalueiden mökit ovat yksinkertaisia ja suhteellisen edullisia (50-60 euroa). Telttailu leirintäalueella maksaa noin 15-25 euroa (sis. auto ja 2 henkeä).

Lue lisää: Telttailu ja leirintäalueet Norjassa

Auton vuokraaminen Norjassa

Vaikka lentäisit Norjaan (esimerkiksi pohjoisen Tromssaan tai Lofooteille), kannattaa ehdottomasti vuokrata auto edes muutamaksi päiväksi – vaikka se onkin tuplahintaista Suomeen verrattuna. Vuokra-auton hinta Norjassa neljäksi päiväksi on 200-300 euroa riippuen paikasta ja päivämäärästä.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja Norjassa.

Matkalukemista Norjaan

Norjaan autolla suuntaavan kannattaa ottaa matkalle mukaan Pohjoiskalotti ja Nordkapp -matkailukartta.

Lue lisää:

Norjan parhaat matkakohteet

Norja – vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi