Autolla Norjaan – vinkit ja kokemukset

Senjan maisematie nähtynä Bergsbotnin näköalapaikalta. Kuva: Ville Palonen

Tällä sivulla kerrotaan kokemuksia autoilusta Norjassa. Mitä pitää tehdä, jos ajaa kolarin Norjassa? Entä jos auto hajoaa? Miten Norjan tietullit ja lauttamatkat maksetaan? Millaiset tullirajoitukset Norjassa on?

Tämän artikkelin on kirjoittanut valokuvaaja Ville Palonen, joka on useiden autoreissujen aikana ajellut Pohjois-Norjan rannikon kauneimmat maisemareitit Helgelandin rannikolta Varanginvuonoon saakka. Tutuksi ovat tulleet myös Finnmarkin tuntureissa kiemurtelevat syrjäiset tieurat, jotka vievät parhaille kalapaikoille.

Norjaan omalla autolla?

Norjan maisemista nauttii parhaiten omalla autolla ajellessa. Suurta osaa Norjan parhaista nähtävyyksistä (tai kalapaikoista) on hankalaa – tai suorastaan mahdotonta – tavoittaa julkisella liikenteellä. Ja pakkohan se on myöntää: serpentiinitien ajaminen vuorenharjanteelta kohti alhaalla odottavaa vuonon rantaa on seikkailu itsessään!

Autolomalla Norjassa ovat tylsät hetket harvassa – ellei sellaiseksi lasketa matkaa Suomen halki. Tämän vuoksi olemme tehneet artikkelin, joka kertoo parhaat vinkit Nelostien varrelle. Matkalle Etelä-Suomesta aina Jäämeren rannalle mahtuu paljon muutakin kuin pelkkiä aakkosasemia ja peltipoliiseja.

Lue lisää: Parhaat vinkit Nelostien varrelle

Pohjois-Norjan parhaat kohteet omalla autolla

Sopiva kesto autoreissulle Norjaan on 1-2 viikkoa, josta Norjan puolelle kannattaa budjetoida vähintään useampi päivä – mieluiten viikko – ja Suomen puolen ajomatkoihin loput ajasta.

Norjan teillä ei matka taitu yhtä ripeästi kuin Suomen tasaisilla ja suorilla valtateillä. Keskinopeudeksi kannattaa arvioida 60km/h, eli 500 kilometrin matka on passeli kokonaisen päivän ajomatka. Monessa paikassa, kuten vaikkapa Senjan saarella, ajellaan vieläkin hitaammin.

Varsinkaan ensikertalaisen ei siis kannata ahnehtia, sillä koko Pohjois-Norjaa on aivan mahdotonta nähdä yhden kesäreissun (tai kokonaisen kesän) aikana. Ympäriinsä ajelun sijaan on parasta keskittyä yhteen selkeään alueeseen. Jos esimerkiksi Lofootit kiinnostavat, nauti lomasta siellä äläkä kiirehdi samalla reissulla myös Nordkappiin!

Oman kokemukseni perusteella parhaat kohteet autoiluun Norjassa ovat Lofoottien saaristo, Helgelandin rannikko ja muut Pohjois-Norjan upeat alueet kuten SenjaTromssan saaret ja Lyngen.

Norjan parhaiden matkakohteiden sijainnit näet kätevästi täältä: Norjan kartta.

Bensan hinta Norjassa

Polttoaine on Norjassa suunnilleen saman hintaista kuin Suomessa: Norjassa litra bensaa maksaa noin 1,7 euroa ja litra dieseliä noin 1,6 euroa (7/2021).

Pohjoisessa huoltoasemien väliset matkat voivat olla pitkiä. Tankki kannattaa täyttää Suomen puolella ennen rajan ylittämistä. Vaikka Nuorgamissa tai Kilpisjärvellä bensa onkin kalliimpaa kuin eteläisessä Suomessa, on se yleensä ollut vähän edullisempaa kuin Norjassa.

Tarvitaanko Norjan-matkalle passi?

Pohjoismaiden välillä on passivapaussopimus, joten Norjaan voi matkustaa pelkän ajokortin kanssa. Mukaan kannattaa ottaa myös kansainvälinen Kela-kortti eli eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Norjan koronarajoitukset vuonna 2021

Norjaan voi matkustaa kesällä 2021 lomalle, mutta ei kaikkialta Suomesta.

Lue päivitetty yhteenveto Norjan maahantulorajoituksista: Norjan koronarajoitukset – Norjaan voi matkustaa kesällä 2021!

Tarvitaanko Norjassa käteistä?

Norjassa voi maksaa miltei joka paikassa kortilla. Käteistä rahaa saattaa tarvita esimerkiksi (pienempien) leirintäalueiden maksuihin. Norjan kruunuja kannattaa vaihtaa hätäkassaksi jo ennen matkaa, sillä etenkin Pohjois-Norjassa pankkiautomaatteja on harvassa.

10 ja 20 kruunun kolikoita tarvitaan leirintäalueiden ja taukopaikkojen suihkuihin, joista saa lämmintä vettä kolikoilla.

Rajanylityspaikat Norjaan

Rajanylityspaikat suoraan Norjaan ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo (40km Enontekiöstä pohjoiseen), Karigasniemi, Utsjoki, Nuorgam, ja Näätämö.

Lofooteille matkatessa suorin reitti kulkee Tornion kautta Ruotsin Haaparantaan, Kiirunaan ja sieltä Norjan rannikolle Narvikiin. Myös Helgelandiin ajetaan Haaparannan kautta. Matkalla kannattaa pysähtyä päiväksi tai pariksi ihailemaan Pohjois-Ruotsin luonnonihmeitä.

Rajanylityspaikat ovat auki ympäri vuorokauden (Näätämö klo 9-22). Yleensä autoilijan ei tarvitse edes pysähtyä rajalla. Muista kuitenkin ajaa nopeusrajoituksen 30km/h mukaan!

Norjan tullirajoitukset

norjalainen viina nuotio
Norjalainen akvaviitti kruunaa päivän. Pullon saa halvemmalla Alkosta kuin Vinmonopoletista. Kuva: Ville Palonen

Muista, että Norja ei ole EU-maa. Menomatkalla alkoholia saa viedä mukanaan: 1 litra väkeviä + 3 litraa viiniä + 2 litraa olutta. Jos viet Norjaan pelkästään olutta, mukana saa olla korkeintaan 19 tölkkiä (6,5 litraa). Kyllä, luit oikein! Lohdutuksen sana janoisille kalamiehille: Norjan supermarketeissa olut ei ole juuri kalliimpaa kuin Suomessa, ja valikoima on erinomainen.

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Norjaan ei saa viedä perunoita. Onneksi niitä saa sentään ostaa kaupasta!

Paluumatkalla kalamiesten kannattaa muistaa, että vuoden 2021 alusta lähtien merikaloja (turska, seiti, pallas jne) on saanut viedä ulos Norjasta ainoastaan, mikäli on kalastanut rekisteröidyn kalastusoperaattorin kanssa (eli esimerkiksi vuokrannut veneen rekisteröidystä majapaikasta). Tullia varten tarvitaan rekisteröidyn kalastusoperaattorin leimaama kirjallinen todistus, jonka kanssa merikalojen fileitä saa viedä korkeintaan 18 kiloa kahdesti vuodessa. Sakko kalasaaliin salakuljettamisesta on 800 euroa + 20 euroa per kilo.

Suomalainen ajokortti Norjassa

Suomalainen ajokortti kelpaa kaikissa Pohjoismaissa.

Autoilijan vakuutukset Norjassa

Norjassa autoillessa riittää sama (pakollinen) liikennevakuutus kuin Suomessa. Norjaan ei tarvita vakuutusyhtiöstä saatavaa ”green cardia” (kuten muihin EU:n ulkopuolisiin maihin).

Auton hajoaminen Norjassa

Jos auto hajoaa Norjassa ja tarvit hinauspalvelua, älä huolestu: Norjan tiepalvelu NAF (puh. +4723213100 / 24h) auttaa samalla tavoin kuin Autoliiton tiepalvelu Suomessa. Apu tosin maksaa vähintään tuplasti kotimaahan verrattuna, mutta korvausta kannattaa kysellä vakuutusyhtiöstä: ainakin oma vakuutukseni korvasi auton hajoamisesta Norjassa aiheutuneet hinaus- ja korjauskulut.

Heijastinliivi on auton pakollinen varuste Norjassa.

Kolarin ajaminen Norjassa

Ringvassøyan sivuteillä pitää olla tarkkana. Keskellä tietä voi maata jopa kymmenien lampaiden laumoja. Kuva: Yaroslava Troynich

Jos kyseessä on pienempi kolhu ja syyllinen on selvillä, kuljettajat voivat laatia paperit keskenään kuten Suomessakin: vaihda nimi- ja osoitetiedot, sekä tiedot vakuutusyhtiöstä.

Jos vaurioita on enemmän (tai henkilövahinkoja), soita aina poliisit paikalle. Myös kolarista villieläimen (tai poron taikka lampaan) kanssa on ilmoitettava poliisille.

Norjassa poliisin hätänumero on sama kuin Suomessa: 112. Ambulanssin hätänumero on 113 ja palokunnan 110.

Norjan promilleraja

Norjan promilleraja on 0,2 (Suomessa 0,5).

Jos ajat kolarin, älä nauti alkoholia ainakaan kuuteen tuntiin – poliisi voi määrätä onnettomuuden osapuolet verikokeeseen.

Ylinopeussakot Norjassa

norja poroaita
Linnunpelätin pitää porot poissa sillalta. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Pienistäkin ylinopeuksista (5km/h) saatetaan sakottaa. Suomalaisittain sakot ovat korkeita – ylinopeussakko voi helposti olla 500-600 euroa.

Norjan nopeusrajoitukset ovat matalia hyvästä syystä: Norjan tiet ovat mutkaisia (ja välillä kapeita), tunneleita ja siltoja riittää, ja sääolosuhteet asettavat omat rajoituksensa. Varaa siis tarpeeksi aikaa ja nauti rauhassa maisemista!

Norjan tietullit

norja silta tunneli
Silta ja tunneli Senjan saarella. Kuva: Ville Palonen

Norjassa on tietulleja, jotka koskevat tietysti myös ulkomaalaisia. Tavallinen tietullimaksu on 2-8 euroa. Eteläisemmässä Norjassa on tietulleja erityisesti suurten kaupunkien ympärillä. Pohjoisessa – esimerkiksi Lofooteilla ja Finnmarkissa – tietulleihin ei törmää (tosin Narvikissa on yksi tietulli, ja Tromssan eteläpuolella toinen).

Tietullit maksetaan jälkikäteen. Automaattikamera nappaa ohi ajavasta autosta kuvan, ja lasku tulee postissa monen kuukauden viiveellä. Tietullimaksut perii pahamaineinen Euro Parking Collection, jolle ei kannata ryppyillä: maksumuistutusten jälkeen pienen tullimaksun hinta voi nousta tähtitieteelliseksi.

Helpoimmalla pääsee, kun rekisteröityy jo etukäteen EPC:n nettisivuille – tällöin maksut tulevat kätevästi omaan sähköpostiin yhdellä kertaa. Minulle saapui lasku Saltenin tietulleista kolme ja puoli kuukautta matkan jälkeen. Samalla laskulla oli noin kymmenen erillistä tietullimaksua, ja yhteishintaa koko komeudelle kertyi kolmisenkymmentä euroa.

Lautat ja lossit Norjassa

norja autolautta
Helgelandskysten-reitillä on kuusi lauttamatkaa. Kuva: Ville Palonen

Norja on tunneleiden ja siltojen maa, mutta leveämmät vuonot ylitetään lauttojen kyydissä – rantaa pitkin ajaminen on usein paljon hitaampaa. Norjasta löytyy yli sata yleisen tien lauttayhteyttä.

Yleensä etukäteisvarauksia ei tarvitse tehdä: parhaimmillaan laivavuoroja voi olla puolen tunnin välein. Monissa lautoissa etukäteen varaaminen ei ole edes mahdollista, vaan suosituimmilla yhteyksillä kannattaa saapua jonon jatkoksi jo hyvissä ajoin. Minulle kävi Senjan ja Lofoottien välisellä lautalla niin, että kun saavuin satamaan puoli tuntia ennen lautan lähtöä, en mahtunutkaan kyytiin. Ei auttanut kuin odottaa seuraavaa lauttaa kokonaiset neljä tuntia.

Lippu maksetaan lauttaan jonottaessa (kortilla) tai lautassa (kortti/käteinen). Joissain lautoissa automaattikamerat kuvaavat autojen rekisterinumerot, ja lasku saapuu myöhemmin postissa (aivan kuten tietulleissakin).

Hinta riippuu reitin pituudesta ja auton matkustajien määrästä. Lyhyt lauttamatka vuonon yli maksaa tyypillisesti 10-20 euroa (kruunuina), ja vajaan kahden tunnin matka Senjalta Lofooteille maksaa kahdelta hengeltä yhteensä 60-70 euroa. Asuntoautolle hinta on korkeampi kuin normaalin kokoiselle henkilöautolle.

Hurtigruten-laivaan oman auton kanssa

hurtigruten laiva
Hurtigruten-reitin laivoihin pääsee auton kanssa. Kuva: Ville Palonen

Hurtigruten on legendaarinen laivareitti, jolla voi risteillä viikon verran tai nousta alukseen ainoastaan muutaman pysäkinvälin ajaksi. Myös Hurtigruten-aluksiin pääsee auton kanssa, kunhan kyseessä on normaalikokoinen henkilöauto. Asuntoautot tai peräkärryt eivät Hurtigruten-aluksiin mahdu.

Lue lisää: Hurtigruten – maailman kaunein risteily

Norjan sää ja luonnonolot

pohjois-norja maantie kesällä
Heinäkuun alussakin löytyy lunta, kunhan ajaa tarpeeksi pohjoiseen – ja muutaman sadan metrin korkeudelle merenpinnasta. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Norjan arvaamaton sää saattaa hidastaa matkantekoa sekä kesällä että talvella. Lumimyrsky tai tulviva joki voi katkaista maantien, kivivyöry sulkea tunnelin, ja kova tuuli estää sillan ylittämisen. Autoilijan kannattaa siis varata mukaan evästä ja lämmintä vaatetta.

Mutta usein Norjan sää on kertakaikkiaan upea! Silloin ei ole mitään hienompaa kuin pysähtyä tien varrella olevalle taukopaikalle. Usein taukopaikoilla on piknik-pöytien lisäksi roska-astiat ja kunnolliset vessat. Kerran olen nähnyt taukopaikalla jopa (kolikoilla toimivan) suihkun!

Norjaan syksyllä

Kesä – varsinkin heinäkuu – on suosituinta aikaa autoilla Pohjois-Norjassa. Mutta myös syyskuu on erinomainen aika matkustaa Norjaan! Syitä on monta.

Syys-lokakuussa tunturit hehkuvat ruskan väreissä, korkeimmat lumihuiput peittyvät valkeaan ensilumeen pakkasöiden jälkeen, ja pimenevissä illoissa on mahdollista nähdä revontulien tanssivan taivaalla.

Lisäksi sisämaan tuntureilla on mukava patikoida, kun itikat eivät kiusaa samalla tavalla kuin kesällä. Syksyllä turistejakaan ei ole niin paljon kuin kiivaimman kesälomasesongin aikaan, joten syksy onkin erinomainen ajankohta vierailla kaikkein suosituimmilla alueilla kuten Lofooteilla, Senjalla ja Nordkappissa.

Syksyn miinuspuolia ovat leirintäalueiden (ainakin osan) sulkeutuminen sekä loppusyksyn arvaamattomat ajokelit; lokakuun alussa matkaillessa kannattaa jo vakavasti harkita talvirenkaita.

Talvella autoilevien on syytä huomioida, että huonon kelin sattuessa korkeimmilla tunturiteillä liikutaan saattueessa: tunturin juurella on puomi ja sen vieressä parkkipaikka, josta tunturin ylitykseen lähdetään lumiauran johtamassa kuljetussaattueessa.

Majoitus Norjassa

norja leirintäalue mökki
Tosbotn Campingin mökeissä hinta-laatu -suhde on kohdillaan. Kuva: Ville Palonen

Norjan suuremmissa kaupungeissa toimii ketjuhotelleja, mm. tasokas Clarion ja hieman edullisempi Scandic. Molemmissa yö kahden hengen huoneessa maksaa normaalisti runsaat sata euroa. Usein tällainen suurempi perushotelli löytyy keskeiseltä paikalta, esimerkiksi Hurtigruten-laivareitin satamaterminaalien läheltä. Näin on muun muassa Bodøn kaupungissa (Scandic Bodø) josta laivareitti kulkee Lofooteille, sekä Nordkappin lähellä sijaitsevassa Honningsvågissa (Scandic Bryggen).

Norjasta löytyy myös tasokkaita ja trendikkäitä hotelleja. Esimerkeiksi käyvät vaikkapa Nordkappin tyylikkäin hotelli The View ja Lofoottien Thon Hotel Lofoten.

Pienillä paikkakunnilla – etenkin rannikon kalastajakylissä – kannattaa yöpyä perinteisessä kalastajan mökissä eli rørbuerissa. Edullisimmillaan mökin voi saada reilusti alle satasella, mutta sesonkiaikana suositussa kohteessa hinta voi olla yli 150 euroa – siis saman verran kuin kahden hengen huone hyvässä hotellissa.

Norjan ikimuistoisimmat rørbuerit löytyvät Lofoottien kauniista eteläkärjestä: Å Rorbuer ja Reine Rorbuer ovat (hyvästä syystä) äärimmäisen suosittuja, joten varaus kannattaa tehdä etukäteen.

Senjan parhaana pidetty lomakeskus on upella paikalla sijaitseva moderni Hamn i Senja, josta löytyy sekä hotellihuoneita että omalla keittiöllä varustettuja huoneistoja. Hotelli sopii erinomaisesti kalastus- ja patikointiretkien tukikohdaksi. Toinen erinomaisella paikalla sijaitseva majoitus on Mefjord Brygge, jossa voi osallistua kalaretkelle tai vuonosafarille. Paikasta löytyy myös sauna.

Lyngenissä samanhenkinen majapaikka on erinomainen XLyngen, joka järjestää kalastusretkiä, koiravaljakkoajeluita ja muita luontoelämyksiä.

Katso tarjoukset Norjan hotelleihin ja majoitukseen.

Yksinkertaisia mökkejä löytyy leirintäalueilta. Yleensä leirintäalueiden mökit ovat spartalaisen karuja (sähköt ja jääkaappi sentään löytyvät) ja suhteellisen edullisia (50-60 euroa). Telttailu leirintäalueella maksaa noin 15-25 euroa (sis. auto ja 2 henkeä).

Lue lisää: Telttailu ja leirintäalueet Norjassa tai vertaa Norjan leirintäalueiden hintoja.

Auton vuokraaminen Norjassa

Vaikka lentäisit Norjaan (esimerkiksi pohjoisen Tromssaan tai Lofooteille), kannattaa ehdottomasti vuokrata auto edes muutamaksi päiväksi – vaikka se onkin tuplahintaista Suomeen verrattuna. Vuokra-auton hinta Norjassa neljäksi päiväksi on 200-300 euroa riippuen paikasta ja päivämäärästä.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja Norjassa.

Matkalukemista Norjaan

Norjaan autolla suuntaavan kannattaa ottaa matkalle mukaan Pohjoiskalotti ja Nordkapp -matkailukartta.

Lue lisää:

Norjan parhaat matkakohteet

Norja – vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

5 KOMMENTIT

 1. Jos on vuokra-auto, saako sen pois sieltä EPC-rekisteristä? Haluaisin, että oma laskutukseni toimisi, mutta en halua muiden auton vuokraajien laskuja itselleni.
  Ehkä on paras kysyä vuokraamolta, onko heidän autot rekisteröity EPC:hen, jolloin he voivat jakaa laskut oikeille tahoille.

  • Parasta kysyä vuokraamolta, kuinka tietullien maksut hoituvat heidän autojensa kohdalla. Veikkaan, että EPC:n järjestelmään ei edes pysty rekisteröimään kuin oman autonsa, mutta varma en ole.

 2. Kiitos vinkeistä kolarin ja hinauksen varalle! Meillä on ajatuksena ollut autolla tehtävä reissu Norjaan. Ystäväni alkoi näitä miettiä koska hän joutui jo Lappeenrannassa vähän aikaa sitten auton hinaamaan korjaamolle. Auto on kyllä korjattu ja huollettu mutta matka tulee olemaan pitkä. Täytyy vinkata hänelle myös tuo vakuutuksiin liittyvä seikka.

 3. Todellakin pahaa mainetta kerää tuo Euro Parking Collection.
  Firma ottaa ensimmäistä kertaa yhteyttä kirjeellä jossa on väittämä että he ovat laittaneet useita laskuja ja kehoituksia. Yhtään laskua tai muistutusta ei ole aiemmin tullut. Maksu on yhden päivän ajoista kaikkine lisineen karvan alle 30€. Ilmeisesti firmalla on ollut kynnys laskuttaa oikeaa määrää kun on pitänyt venyttää maksatusta ja nyt kun voidaan laskuttaa muistutuksestakin niin laskua pukkaa. Norjassa vierailu voi maksaa näemmä lopulta omakotitalon hinnan. Oli itselläni viimeinen vierailu Norjassa omalla autolla

  • Olen samaa mieltä, että EPC:n toimintavoissa on erittäin kyseenalaisia piirteitä. Firma hallinnoi Norjan tietullien lisäksi montaa muutakin vastaavaa, esimerkiksi Unkarin ja Portugalin tietulleja sekä (ainakin ennenvanhaan) Tukholman pysäköintivalvontaa. Yksi kaverini sai Unkarista sakon, vaikka oli maksanut moottoritiemaksun ja kuittikin löytyi. Mikään valitus ei auttanut, ja lopulta maksettavaa tuli 80 euron sijaan yli 200 euroa! Norjan kohdalla olen itse välttynyt hankaluuksilta niin, että olen jo etukäteen rekisteröinyt autoni EPC:n sivuilla – tällä tavalla tietullimaksut tulevat automaattisesti omaan sähköpostiin ja kaikki yhdellä kertaa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi