Hurtigruten – Norjan ihana risteily

Hurtigruten-reitin alus seilaamassa Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Hurtigruten on Norjan rannikolla kulkeva legendaarinen laivareitti. Risteilyä Bergenistä Kirkkoniemelle kutsutaan maailman kauneimmaksi merimatkaksi.

Hurtigruten-aluksella voi taittaa myös lyhyen matkan – alukset hoitavat tavallista reittiliikennettä, ja kyytiin pääsee jopa henkilöauton kanssa. Kerran elämässä seilasi Hurtigrutenilla Lofoottien saariston halki.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

On vaikea keskittyä maisemien ihailemiseen, kun laiva näyttää rysähtävän kapean vuonon kallioseinämään hetkenä minä hyvänsä. Trollfjord-vuonoa hehkutetaan yhdeksi Lofoottien upeimmista luonnonihmeistä – mutta vieläkin suurempi ihme on se, kuinka jättimäisen risteilyaluksen voi ajaa sisään kapeaan vuonoon, tehdä hallitun U-käännöksen, ja lopuksi purjehtia takaisin merelle ilman naarmuakaan.

Trollfjord on kapea vuono, jonne ajetaan suurella laivalla. Kuva: Ville Palonen

Kallioseinämä tuntuu olevan vain muutaman metrin päässä, mutta todellisuudessa hajurako on tietysti suurempi: laivamme on noin 20 metriä leveä, ja Trollfjord on kapeimmassakin kohdassaan noin sata metriä.

Niin tai näin: seilaaminen vuonoon keskellä heinäkuun yötöntä yötä on dramaattinen kokemus, ja epäilemättä yksi koko Hurtigruten-reitin kohokohdista.

Hurtigruten on Norjan legendaarinen rannikkoreitti

Hurtigruten-reitin laivoihin pääsee auton kanssa. Kuva: Ville Palonen

Laivamme, MS Richard With, on 122 metriä pitkä. Alukseen mahtuu yli 600 matkustajaa. Laiva on saanut nimensä kapteeni Richard Withiltä, joka perusti Hurtigrutenin, Norjan rannikkoa pitkin kulkevan merireitin, vuonna 1893.

Hurtigruten, jota usein kutsutaan ”maailman kauneimmaksi merimatkaksi”, alkaa Etelä-Norjan Bergenistä ja päättyy Venäjän rajalla sijaitsevaan Kirkkoniemeen. Mittaa reitillä on noin 2000 kilometriä.

Osa matkustajista risteilee koko kuuden päivän mittaisen reitin päästä päähän, mutta kyytiin pääsee myös lyhyelle matkalle. Minä olen Richard Within kyydissä vain illasta seuraavaan aamuun asti – niin kauan kestää risteily Lofoottien halki.

Hurtigruten-aluksen takakannella kelpaa nauttia yöttömän yön maisemista. Kuva: Ville Palonen

Hytissä odottavat puhtaat lakanat, mutta suurin osa matkasta kuluu takakannella fiilistellen maisemia: teräviä vuorenhuippuja, kapeita vuonoja, ja lukemattomia pieniä saaria. Heinäkuun yöttämässä yössä ei oikein malta nukkua, kun keskiyön aurinkokin painuu vuorenhuipujen taakse vain hetkeksi.

Hurtigruten – vinkit ja kokemukset

Hurtigruten on 1800-luvun lopulla perustettu laivareitti, joka yhdistää Norjan rannikkokaupunkeja ja rannikkokyliä. Hurtigruten tarkoittaa suomeksi ”Nopeaa reittiä” – siis vaihtoehtoa vuonojen rannoilla kierteleville maanteille. Koko 2000 kilometrin matka Bergenistä Kirkkoniemeen kestää kuusi päivää. Reitin kohokohtia ovat Geirangerinvuono ja Lofootit.

Hurtigruten-laivat liikennöivät vuoden ympäri, sillä Golf-virran ansiosta reitti ei jäädy umpeen keskitalvellakaan. Suurin osa reitistä kulkee rannikkosaarten suojassa, joten kovaa merenkäynti ei tarvitse pelätä.

Hurtigrutenia liikennöi 13 alusta. Bergenistä on lähtö joka ilta. Pysäkkejä matkalla Kirkkoniemeen on 35 kappaletta. Joissain satamissa poiketaan pikaisesti, toisissa pysähdytään muutamaksi tunniksi. Matkustajille on tarjolla erilaista ohjelmaa ja retkiä, jotka kannattaa varata etukäteen. Laivoilta voi myös vuokrata polkupyörän.

Hurtigruten-laivalla ei ole pakko matkustaa päiväkaupalla. Kyytiin voi nousta vain osaksi matkaa. Itse seilasin ainoastaan muutaman pysäkinvälin Lofoottien halki – matka kesti osapuilleen kellon ympäri.

Matkustajalauttoihin mahtuu myös normaalikokoisia henkilöautoja – seilaamalla vain yhden pysäkinvälin voi säästyä jopa satojen kilometrin ajamiselta ympäri rosoista rannikkoa! Hurtigrutenilla liikkuminen on varsinkin pyöräilijöiden suosiossa.

Paljonko Hurtigruten-risteily maksaa?

Hurtigrutenin nettisivuilta (hurtigruten.com) voi ostaa lippuja koko matkalle tai yksittäisille etapeille. Lyhyiden matkojen hinta riippuu riippuu matkan pituudesta – halvimmillaan yhden pysäkinvälin voi matkustaa alle 50 eurolla. Lyhyillä matkoilla hintaan ei kuulu hyttiä.

Seitsemän päivän risteily Bergenistä Kirkkoniemeen maksaa halvimmillaan alk. 1200 euroa, 12 päivän menopaluu alk. 1600 euroa. Risteilyn lopullinen hinta riippuu mm. hytin tasosta, ylimääräisistä retkistä ja etenkin sesongista.

Suomessa risteilymatkoja Hurtigrutenille myy Matkapojat.

Hurtigruten-risteily Lofooteilla

Lofooteille voi matkustaa Hurtigruten-reittiä pitkin kulkevilla aluksilla. Matkustajalautta – johon mahtuu myös autoja – lähtee mantereelta Bodøstä joka päivä klo 15.

Lofooteilla Hurtigrutenin pysähdyspaikat ovat Stamsund, Svolvaer, Stokmarknes, Sortland, Risøyhamn ja Harstad. Pohjoisessa seuraavat pysäkit Lofoottien jälkeen ovat Senjan saaren vieressä sijaitseva Finnsnes ja Tromssa, jonka seudulta löytyy yhtä upeita maisemia kuin Lofooteilta.

Stokmarknesista löytyy Hurtigruten-museo, johon on telakoitu liikenteestä poistettu alus M/S Finnmarken.

Lue lisää:

Lofootit-opas

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi