Lyngen – Pohjois-Norjan Alpit

Lyngenin niemimaan vuoret ovat jylhiä. Kuva: HildaWeges Photography / Shutterstock

Norjan Lapissa sijaitseva Lyngenfjord (suomeksi Yykeänmuotka tai Yykeänvuono) on tunnettu upeasta vuoriryhmästään, Lyngen Alpeista. Minne tahansa ilmansuuntaan Lyngenfjordilla katsookin, hallitsevat maisemaa jylhät ja lumiset vuorenhuiput.

Lyngenin vuoret tarjoavat rajattomat ulkoilumahdollisuudet, joissa voi talvella lasketella ja jääkiipeillä, kesällä vaeltaa ja pyöräillä.

Kevättalvella Lyngen on loistava kohde bongata revontulia. Lyngenin nähtävyyksiä ovat pohjoisten kansojen museo, maailman pohjoisin viskitislaamo ja hylätty NATO-tukikohta.

Lyngenin isoimpia asutuskeskuksia ovat Lyngseidet (Yykeänmuotka), Skibotn (Yykeänperä) ja Olderdalen. Kylät eri puolilla vuonoa sijoittuvat kauaksi toisistaan, joten helpoin kulkemistapa on omalla tai vuokra-autolla. Eri paikkakuntien ja vuonojen välillä on päivittäin myös lauttaliikennettä, joka kulkee useita kertoja päivässä myös hiljaisempina aikoina.

Lyngenfjord sijaitsee noin kahden tunnin auto- ja lauttamatkan päässä lähimmästä kaupungista Tromssasta, Pohjois-Norjan keskuksesta.

Teksti: Henna-Mari Koski

Tekemistä Lyngenissä

Lyngen on vapaalaskijoiden pohjoinen paratiisi. Kuva: Piotr Snigorski / Shutterstock

Lyngen tunnetaan parhaiten upeista ulkoilumahdollisuuksistaan, ja kohteessa onkin helppo vuokrata talviurheiluvälineitä kuten suksia ja lumikenkiä.

Lyngenissä järjestetään myös päivittäin erilaisia ulkoiluretkiä, kuten koiravaljakko-ajoa ja jääkiipeilyä.

Retket on helpointa varata netissä paikallisen matkatoimiston Visit Lyngenfjordin sivuilta. Visit Lyngenfjordin toimisto Lyngseidetissä tarjoaa myös ilmaiseksi neuvontaa ja karttoja.

Suosittu omatoimiretki on patikointi aivan Lyngenin niemimaan pohjoiskärkeen. Lyngstuvasta löytyy vain muutaman metrin korkuinen pikkumajakka sekä punainen mökki, jossa voi pitää tauon ja jopa yöpyä maksutta! Mökin lähellä on lähde, josta saa juomavettä. Kävelymatkaa autolta Lyngstuvalle tulee noin 3 kilometriä.

Maailman pohjoisin viskitislaamo ja hylätty NATO-tukikohta

Revontulista inspiraationsa saanutta Bivrost-viinaa valmistaa maailman pohjoisin viskitislaamo Aurora Spirit vain kymmenen kilometrin päässä Lyngseidetin keskustasta.

Tislaamon lisäksi rakennuksessa on upea ravintola, joka kunnioittaa sisustuksellaan ja tarjonnallaan paikallista muinahistoriaa ja alkuperäisväestöjä. Tislaamossa järjestetään päivittäin tuotteiden maistelutilaisuuksia sekä esitellään valmistusprosessia.

Tislaamolla vierailu on paljon muutakin kuin viskiä ja votkaa – alueella on toisen maailman sodan aikana toiminut saksalaisten tukikohta, joka sai jatkokäyttöä kylmän sodan aikana norjalaisten NATO-tukikohtana. Viimeisen sotilaan lähdettyä paikka on jätetty ennalleen, ja esimerkiksi bunkkerista löytyvä lokikirja on edelleen vierailijoiden luettavissa.

Pohjoisten kansojen museo  ja alkuperäiskansojen festivaali

Saamelaista kulttuuria Lyngenissä tuo esille Manndalenissa sijaitseva pohjoisten kansojen museo, joka on omistettu saamelaista kulttuuria edustaville näyttelyille ja tapahtumille. Museossa voi tutustua alueen saamelaishistoriaan historiallisesta ja poliittisesta näkökulmasta.

Heinäkuussa museon alueella juhlitaan maailman suurinta alkuperäiskansojen festivaalia Riddu Riddu’a, jonne saapuu vierailijoita ja esiintyjiä ympäri maailmaa, esimerkiksi Australian aboriginaaleja.

Revontulia Ykeänvuonolla

Kevättalvi Pohjois-Norjassa on revontulien aikaa – kuljit mihin tahansa pois katuvaloista, näkyy tähtitaivaalla lähes varmasti kirkkaan vihreät valojuovat, bivrost, jotka vanhan viikinkitarun mukaan näyttivät jumalten reitin taivaalla.

Sana bivrost tarkoittaa revontulia ja on viikinkien muinaisnorjalainen nimitys taivaan upealle valoilmiölle.

Taataksesi parhaimman valoshow’n voit myös varata retken revontulijahtiin, jossa kokenut opas selvittää sääolosuhteet ja parhaimman revontulinäkymän juuri kyseiselle illalle. Revontulijahdin lisäksi retkillä pääsee kuulemaan paikallista historiaa ja muinaisia viikinkitarinoita Lyngenfjordin alueelta.

Kulttuurikahvila Ruija

Mainio paikka kahvitauolle kiertäessä autolla ympäri vuonon tai tullessa Suomesta Kilpisjärven kautta, on Skibotnissa sijaitseva kulttuurikahvila Ruija. Ruijan yhteydessä on myös saamen ja kveenin kielen kielikeskus.

Kulttuurikahvilassa on esillä ja ostettavissa tuliaiseksi tai matkamuistoksi pohjoismaista designia paikallisesti ja naapurimaista.

Matka Lyngenfjordiin

Lyngen lintuperspektiivistä. Kuva: Harvepino / Shutterstock

Etelä-Suomesta Lyngeniin pääsee helpoiten lentämällä Tromssaan ja jatkamalla matkaa vuokra-autolla tai bussilla.

Lyngenvuono on myös mainio kohde roadtripille Suomesta. Lyngeniin ajetaan Kilpisjärven kautta, joka sijaitsee vain 45 minuutin ajomatkan päässä Skibotnista.

Lue vinkkejä ja kokemuksia autoilusta Norjassa.

Lyngenin hotellit ja majoitus

Lyngenissä erittäin kehuttu majapaikka on vapaalaskijoiden ja kiipeilijöiden suosima Magic Mountain Lodge. Katso tarjoukset Lyngenin hotelleihin ja majataloihin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi