Preikestolen – Norjan upein näköalapaikka

Preikestolen ei sovi korkean paikan kammoisille. Kuva: Yu Xichao / Shutterstock

Preikestolen eli ”Saarnastuoli” kuuluu Norjan upeimpien luonnonihmeiden joukkoon: se on satoja metrejä korkea kalliokieleke, jolta avautuu huikea näkymä vuonon yli. Jos vertailukohtaa pitäisi etsiä kotimaasta, mieleen juolahtaa Ukko-Koli – mikäli se olisi popsinut säkillisen steroideja.

Preikestolen on äärimmäisen suosittu retkikohde. Kauniina kesäpäivänä tasaisella kallionkielekkeellä voi istuskella samaan aikaan yli sata ihmistä. Kauden aikana vierailijoita voi olla jopa 150 000.

Preikestolenista on siis turha hakea luonnonrauhaa. Mutta jos etsii äärimmäistä näköalapaikkaa – sellaista, josta voi kurkistaa tyhjyyteen – sekä hyväntuulisia kohtaamisia muiden ulkoilijoiden kanssa, on Saarnastuoli yksi Norjan parhaista ulkoilukohteista.

Matkalukemiseksi kannattaa pakata mukaan norjalaisen Are Kalvøn ilkikurisen hauska Helvetillinen vaelluskirja. Siinä vitsaillaan sydämellisellä otteella norjalaista vaelluskiihkoa. Osuu ja uppoaa myös suomalaisiin.

Preikestolenille on helppo mennä

Syitä suosioon on kaksi: Preikestolen on maailmanluokan luontokohde – eräs hulppeista maisemistaan tunnetun Norjan suosituimmista selfie-paikoista – ja kaiken lisäksi paikka on suhteellisen helposti tavoitettavissa.

Preikestolen sijaitsee eteläisessä Norjassa, 42 kilometrin pituisen Lysevuonon (Lysefjord) rannalla. Lähin suurempi kaupunki on Lahden kokoinen Stavanger, josta Preikestoleniin voi tehdä päiväretken omalla autolla tai julkisilla. Alhaalla parkkipaikan vieressä on myös mahdollista yöpyä Preikestolen fjellstue -hostellissa.

Kuinka Preikestolenille kiivetään?

Preikestolen alapuolelta nähtynä.

Vaellusreitti Preikestolen-kielekkeelle alkaa hostellin luota. Polku on vain 3,8 kilometrin mittainen, mutta lyhyeltä kuulostavan matkan ei kannata antaa hämätä. Hostelli on noin 270 metrin korkeudella merenpinnasta ja kieleke 604 metrin korkeudella – eli nousua kertyy kokonaiset 330 metriä (itse asiassa korkeuserometrejä kertyy noin 500, sillä toki polku kulkee välillä alaskin päin).

Huippukuntoinen vaeltaja harppoo ylös tunnissa, mutta muiden kannattaa varata nousuun kaksi tuntia. Laskeutuminen käy hieman joutuisammin, mutta polvet joutuvat koville.

Reitti on hyvin merkitty, eikä eksymisen vaaraa ole. Polku jyrkimmillään alussa, jossa pitää myös varoa ikävää kivikkoa. Mitä ylemmäs päästään, sitä helpommaksi kiipeäminen muuttuu.

Kauniilla säällä ruuhkaa voi olla kuin moottoritiellä. Preikestolenilla näkee myös lapsia, mutta koska pikkulapsia joutuu nostelemaan ja kantamaan jyrkimmissä paikoissa – ja vahtimaan herkeämättä ylhäällä – ei paikka sovi aivan perheen pienimmille.

Preikestolen on huikea näköalapaikka

Autio Preikestolen on harvinaista herkkua. Kuva: Adalbert Dragon / Shutterstock

Ylhäällä ponnistelu palkitaan. Preikestolen eli ”saarnastuoli” on noin 25×25 metrin kokoinen tasainen kieleke, joka työntyy ulospäin lähes pystysuorasta kallioseinästä. Jos et ole varma pelkäätkö korkeita paikkoja, asia selviää viimeistään reunan yli kurkistaessa.

Preikestolenilla ei ole kaiteita, mutta kuin ihmeen kaupalla siellä ei ole tapahtunut vakavia onnettomuuksia (vuonna 2013 pudonneen espanjalaismiehen tapaus julistettiin lopulta itsemurhaksi). Väenpaljoudessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä ihmisten töniminen tällaisessa paikassa ei ole leikin asia!

Huimapäisimmät istuvat tietysti Saarnastuolin reunalle fiilistelemään ilmavaa tunnelmaa. Jos haluat ottaa yleiskuvia, pitää kiivetä polkua pitkin hiukan ylemmäs.

Tuulisella tai sateisella säällä kannattaa olla erityisen varovainen. Talvella kiipeämistä ei suositella, ja Preikestolen fjellstue -hostellikin toimii ainoastaan kesäkaudella.

Paras aika kiivetä Preikestolenille

Preikestolen on ainutlaatuinen näköalapaikka.

Paras aika vierailla Preikestolenilla on kesäkausi, jolloin valoa riittää myöhäiseen iltaan saakka. Talvella kiipeäminen on vaarallista. Hostelli on auki huhtikuun puolivälistä syyskuulle.

Varusteet ja jalkineet Preikestolenille

Vaikka Preikestolenilla vierailee porukkaa lapsista vanhuksiin, ei kiipeäminen sovi ihan jokaiselle. Eniten retkestä nauttii normaalikuntoinen ulkoilija, jolla on mukana oikeat varusteet.

Preikestolenille voi nousta – ja noustaankin – vaikka sandaaleissa tai pikkukengissä, mutta nilkkojen kannalta parempi valinta ovat vaelluskengät tai tukevat maastolenkkarit. Norjassa sää voi muuttua nopeasti, ja sateella kivikkoinen polku muuttuu vaarallisen liukkaaksi.

Päiväreppuun kannattaa pakata tuulta ja vettä pitävä taukotakki, juomapullo sekä pientä evästä, jolla voi palkita itsensä ylhäällä. Muista, että retki kestää yhteensä nelisen tuntia.

Preikestolen – matka

Preikestoleniin pääsee Stavangerista sekä julkisilla että omalla autolla. Molemmilla matka kestää noin puolitoista tuntia. Matkalla ylitetään vuono autolautan kyydissä.

Preikestolenia pääsee ihmettelemään myös Stavangerista järjestettävällä muutaman tunnin mittaisella risteilyllä. Koko päivän retkellä voi yhdistää risteilyn ja opastetun kävelyn Preikestolenille.

Preikestolen – majoitus

Preikestolen fjellstue on avoinna huhtikuusta syyskuuhun. Tunturihotellista löytyy sekä oikeita hotellihuoneita että jaetulla kylpyhuoneella ja kerrossängyillä varustettuja hostellihuoneita.

Preikestolenin lähistöltä löytyy monia muitakin upeita – ja vähemmän ruuhkaisia – päiväpatikointireittejä, joten hostellissa voi hyvin viettää kaksi tai kolmekin yötä.

Jos haluaa majoittua aivan Lysevuonon rannalla upeissa maisemissa, kannattaa tutustua Flørli 4444 -majataloon. Kehutusta majapaikasta löytyy historialliseen rakennukseen kunnostettu hostelli, leirintäalue ja huoneistoja. Flørliin pääsee helposti julkisella liikenteellä Stavangerista. Paikka sopii etenkin patikoijille.

Katso tarjoukset Lysevuonon majoitukseen.

Kjeragbolten – Lysevuonon kuuluisa kivenlohkare

Kjeragbolten on kallioiden väliin kiilautunut lohkare.

Lysevuonon rannalta löytyy toinenkin kuuluisa luontokohde. Kjerag on jopa Saarnastuoliakin ilmavampi kalliokieleke. Paikka on etenkin base-hyppääjien suosiossa, sillä pystysuoraa pudotusta on kilometrin verran!

Kjerag sopii retkikohteeksi myös tavalliselle ulkoilijalle. Menopaluureissu on noin 10 kilometrin mittainen. Patikointi kestää koko päivän, sillä nousua tulee kokonaiset 700 metriä. Base-hyppääjien lisäksi ihmeteltävää riittää Kjeragboltenissa, joka on kallioiden väliin kiilautunut kivenlohkare. Huimapäisimmät voivat kiivetä Kjeragboltenin päälle.

Lue lisää:

Norjan parhaat matkakohteet

Norjan kartta – nähtävyydet kartalla

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!