Lofootit-matkaopas

Lofootit
Hamnøyan kalastajakylä Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Lofootit on yksi koko Skandinavian upeimmista paikoista: alppimaisen terävät vuoret kohoavat suoraan merestä, kapeissa vuonoissa ui hylkeitä ja miekkavalaita, ja jääkylmä vuorovesi huuhtoo pitkiä hiekkarantoja. Ilmassa tuoksuu meri – sekä loputtomilla kuivaustelineillä roikkuva turska.

Luoteis-Norjan rannikolla sijaitseva Lofoottien saariryhmä on parhaimmillaan kiireettömällä autoreissulla. Vaikka Norjassa ollaankin, lomamatkan voi tehdä myös pienellä budjetilla: Lofooteille pääsee siltaa pitkin omalla autolla, tietulleja ei ole, kaupassa ruoka maksaa vain hiukan enemmän kuin Suomessa, ja tasokkailla leirintäalueilla voi yöpyä todella edullisesti.

Tässä oppaassa Lofootteihin (Lofoten) lasketaan kuuluvaksi myös viereinen saaristo, valassafareista kuuluisa Vesterålen. Matkailijan kannalta Lofootit ja Vesterålen ovat yksi ja sama kesälomakohde: Lofoottien eteläkärjestä (Å) ajaa Vesterålenin pohjoiskolkkaan (Andenes) noin kuudessa tunnissa.

Oppaan on kirjoittanut Pohjois-Norjan maisemiin rakastunut valokuvaaja Ville Palonen, joka viettää kesälomansa Norjassa autoillen, patikoiden ja kalastaen.

Lofoottien nähtävyydet

Lofooteille ei mennä katselemaan museoita, historiallisia rakennuksia tai muita perinteisiä nähtävyyksiä. Saariston vetonaula on luonto ja suorastaan henkeäsalpaavat maisemat.

Lofooteilla on 25 000 asukasta ja Vesterålenissa 30 000. Lofoottien epävirallinen ”pääkaupunki” on alle 5000 asukkaan Svolvaer. Kaupungista löytyy jääveistosgalleria Magic Ice, pieni Sotamuseo, sekä monta paikallista matkanjärjestäjää, joiden retkillä pääsee katsomaan revontulia, bongaamaan valaita, kalastamaan tai näkemään jylhän Trollfjorden-vuonon.

Katso tarjoukset Svolvaerin hotelleihin.

Svolvaerin lähellä Kabelvågissa on meriakvaario Lofoten Aquarium. Stokmarknesista löytyy Hurtigruten-museo, johon on telakoitu liikenteestä poistettu alus M/S Finnmarken.

Lofoottien suurin museo on Lofotr Vikingmuseum. Viikinkimuseo on ylösalaisin käännettyä venettä muistuttava viikinkipäällikön talo, jonka pihamaalla laiduntaa hevosia, lehmiä ja lampaita. Sisältä löytyy käsitöitä ja muita viikinkien ajan esineitä.

Elokuussa Viikinkimuseossa järjestetään festivaalit, joiden aikana on mahdollisuus purjehtia viikinkilaivalla sekä kokeilla jousiammuntaa ja taistelukirveen heittämistä.

Lofoottien suosituin nähtävyys on aivan saariston eteläkärjessä sijaitseva pikkylä, ytimekkäästi nimetty Å (tai pidemmältä nimeltään Å i Lofoten). Ulkoilmamuseota muistuttavaa kylää pidetään Lofoottien kauneimpana.

Lofootit Å
Å on pittoreski pikkukylä Lofoottien eteläkärjessä. Kuva: Ville Palonen

Å:sta löytyy muutama pikkumuseo, joista kiinnostavin on turskankalastuksesta kertova Lofoten Tørrfiskmuseum eli Kapakalamuseo. Kylästä löytyy pari ravintolaa ja leipomo, sekä muutamia majapaikkoja.

Parhaimmillaan Å:n lumon kokee yöpymällä perinteisessä kalastajan mökissä eli rørbuerissa. Muista varata etukäteen! Katso tarjoukset: Å-Hamna Rorbuer.

Muita pittoreskeja kyliä ovat Å:n lähellä olevat Hamnøya ja Reine, jossa on (Lofoottien mittakaavassa) monipuolinen tarjonta ravintoloita ja majoitusta. Reinen maisemat kuuluvat Lofoottien upeimpiin, ja kylän ympäriltä löytyykin suosittuja patikointireittejä.

Vaeltaminen Lofooteilla

Lofooteilla on kymmeniä toinen toistaan hienompia vaellusreittejä. Suurin osa on muutaman tunnin mittaisia päiväretkiä, joille varusteiksi riittävät eväät, vaelluskengät ja goretex-asu.

Lofoottien parhaita patikointireittejä ovat kiipeäminen Reinebringenin huipulle sekä vaellus Kvalvikan autiorannalle, jolle ei pääse kuin kävellen.

Reinebringen on koko Lofoottien suosituin päivävaellus, ja hyvästä syystä: huipulta aukeava näkymä kuuluu Lofoottien kauneimpiin maisemiin. Polku vuoren huipulle on lyhyt, mutta niin jyrkkä, ettei sovi ihan jokaiselle. Sadesäällä ylös ei kannata kiivetä: polku on vaarallisen liukas, ja maisema pilvien tai sumun peitossa.

Retki Reinebringenille kestää kolmisen tuntia. Auto kannattaa pysäköidä Reinen kalastajakylän satamaan.

Kvalvika on yksi Lofoottien kauneimmista hiekkarannoista – kenties juuri siksi, ettei sinne kulje minkäänlaista tietä. Kvalvikaan pääsee vain kävellen (tai periaatteessa veneellä), ja se onkin suosittu päivävaelluksen kohde. Edestakainen reitti on noin 7 kilometriä pitkä ja kulkee avoimessa tunturimaastossa loivan harjanteen yli. Kvalvikan ranta on myös ikimuistoinen telttailupaikka yöksi tai pariksi.

Kvalvikan ranta Lofooteilla. Kuva: Eugene Ga / Unsplash

Toinen syrjäinen ja kaunis autioranta on Horseidstranda (Horseid Beach), jonne kulkee helppo muutaman kilometrin mittainen polku. Horseid-ranta on hauska päiväretki myös siksi, että vaelluspolun alkuun matkustetaan 15 minuutin lauttamatkalla Reinen kalastajakylästä. Samalla kertaa näkee siis Lofoottien kenties valokuvauksellisimman vuonon, Reinevuonon.

Svolvaerin kaupungin vierestä löytyy kaksi huikeaa näköalapaikkaa, Tjeldbergtind ja Fløya.

Tjeldbergtindille vie hyvin merkitty polku, jolla on pituutta pari kilometriä yhteen suuntaan. Korkeuseroa kertyy noin 350 metriä. Retki kestää kolme tuntia ja sopii koko perheelle.

Nousu Fløyalle on hieman haastavampi, mutta sekin sopii päiväretkeksi kenelle tahansa normaalikuntoiselle. Reitillä ei ole pituutta sen enempää kuin Tjeldbergtindin polulla, mutta korkeuseroa kertyy reilusti enemmän: Fløyan huippu kohoaa 590 metriä merenpinnan yläpuolelle. Jos ei halua kiivetä huipulle saakka, matkan varrella on upea näköalapaikka, Djevelporten eli Paholaisen portti. Retki Fløyalle kestää neljä tuntia.

Kalastaminen Lofooteilla

Lofootit kalastus turska
Kalareissulla voi saada vaikka vauraan turskan. Kuva: Ville Palonen

Lofooteilla on useita ruijanpallasta ja turskaa tavoitteleville kalastajille tarkoitettuja kalastuskeskuksia, mutta aloittelijakin voi osallistua muutaman tunnin mittaiselle kalareissulle ammattikalastajan veneessä – tai narrata turskia ja seitejä missä tahansa niemenkärjessä. Kolmen tunnin kalareissu maksaa noin 60-80 euroa. Merikalastukseen ei vaadita kalastuslupia.

Loistava paikka kalaretkelle osallistumiseen (ja yöpymiseen) on Ballstadissa sijaitseva Sjøstrand Rorbuer.

Lue lisää: Kalastusretki Lofooteilla

Andenes – valassafari Lofooteilla

Lofootit Andenes valas kaskelotti
Kaskelotti sukeltaa. Andenes, Lofootit, Norja. Kuva: Ville Palonen

Lofooteilla voi nähdä miekkavalaita jopa rannalta käsin, mutta avomerelle tehtävällä valassafarilla nähdään myös pitkäeväpallopäävalaita, ryhävalaita ja jopa maailman suurin peto, kaskelotti.

Valassafarien keskus on Vesterålenin saarten pohjoiskärjessä sijaitseva Andenes. Myös lännempänä oleva Stø tunnetaan valassafareista, mutta oman kokemuksen perusteella Andenes on varmempi paikka kaskelottien näkemiseen.

Andenesin pikkukaupungissa voi kiivetä historialliseen majakkaan ja vierailla erinomaisessa Valasmuseossa, jonka sisäänpääsy kuuluu valassafarin hintaan. Kaupungin lähellä on kaksi Vesterålenin suosituinta päivävaellusreittiä, Røyken ja Måtinden. Molempien patikoiminen kestää 2-3 tuntia. Huipuilta aukeavat todella upeat maisemat! Muutaman kilometrin päässä Andenesista odottaa huikean pitkä Bleikin hiekkaranta.

Andenesista pääsee auton kanssa lautalla Senjan saarelle.

Andenesin majapaikoista hinta-laatusuhteeltaan paras on Kristina Apartment & Alma House. Edullisempi vaihtoehto on hiukan pikkukaupungin ulkopuolella sijaitseva Andenes Camping. Paikka on avara (lue: tuulinen), mutta hiekkaranta on upea ja hyvällä onnella rannalta käsin voi bongata ohi uivia valaita. Leirintäalueella ei ole mökkejä, mutta muuten se on varsin hyvin varusteltu: lämmin suihku (vaatii kolikon/poletin), langaton netti, jääkaappi-pakastin, pyykkikone, ja suuri oleskelutila huoltorakennuksessa.

Tilaa piisaa, joten oman teltan kanssa liikkuvan ei tarvitse tehdä varauksia. Jos saavut niin myöhään ettei vastaaotto ole enää auki, pystytä teltta ja käytä surutta palveluita, ja maksa yöpyminen vasta aamulla.

Katso tarjoukset Andenesin hotelleihin.

Lue lisää: Valassafari Lofooteilla

Paras aika matkustaa Lofooteille

Lofootit hiekkaranta
Lofooteilla on komeita hiekkarantoja, mutta keskikesälläkin vesi on liian kylmää uimiseen. Kuva: Ville Palonen

Lofootit sijaitsee reilusti Napapiirin pohjoispuolella. Saariston ”pääkaupunki” Svolvaer on suunnilleen samalla korkeudella kuin Saariselkä. Talvisin siis piisaa lunta ja pimeyttä. Golfvirran ansiosta Lofooteilla ei ole talvella kuitenkaan yhtä kova pakkanen kuin Lapissa.

Paras aika matkustaa Lofooteille on yöttömän yön kesä.

Heinä-elokuu on vilkkainta turistisesonkia, joten mutkaisilla teillä saa varautua matelemaan saksalaisten karavaanarien perässä. Majoitus kannattaa varata etukäteen hotellivarauspalvelun kautta, mutta leirintäalueille mahtuu vallan mainiosti.

Pohjois-Norjassa sää voi olla mitä tahansa: me saimme kokea kahden viikon automatkalla heinäkuussa niin helteisiä shortsikelejä kuin tuulisia sadepäiviäkin. Mukaan kannattaa pakata lämpökerrasto, pipo ja sadetta pitävät vaatteet.

Ja lopuksi paras uutinen: Lofooteilla ei ole käytännössä lainkaan hyttysiä!

Lofootit syksyllä

Myös syksy on vallan mainio aika matkustaa Lofooteille: maisema hehkuu ruskan väreissä, terävimmät vuorenhuiput saavat valkean kuorrutuksen ensimmäisten pakkasöiden jälkeen, ja pimenevissä illoissa on mahdollista nähdä revontulien tanssivan taivaalla.

Syksyllä turisteja ei ole niin paljon kuin kiivaimman kesälomasesongin aikaan, joten esimerkiksi syyskuun puoliväli on erinomainen ajankohta vierailla Lofooteilla.

Lofoottien hintataso

Norjalla on maine kalliina maana, eikä syrjäinen Lofootit ole poikkeus. Miltä kuulostaa kuusi euroa kilosta tomaatteja – keskellä kesää?

No, onneksi moni asia Norjassa on suunnilleen saman hintaista kuin Suomessakin: yleisesti ottaen ruoka supermarketeissa on vain hiukan kalliimpaa, bensa maksaa alle 1,5 euroa litralta, ja hotellihuoneen saa alle satasella. Leirintäalueet ovat jopa halvempia kuin Suomessa!

Omalla autolla Norjaan matkatessa kannattaa ostaa ainakin osa sapuskoista menomatkalla Suomen puolelta. Itse olen hankkinut Norjan supermarketeista täydennykseksi lähinnä vihanneksia, leipää ja kananmunia – sekä tietysti kookoksella kuorrutettuja skoleboller-leivoksia.

Kun matkustat Norjaan, ole tarkkana ruokajuomien kanssa! Tullirajoitusten vuoksi Norjaan saa viedä korkeintaan 19 tölkkiä olutta. Autoja tosin ei pysäytetä juuri milloinkaan Ruotsin ja Norjan raja-asemalla Riksgränsenissä – mutta kannattaako ottaa riskiä sakkojen saamisesta? Norjan ruokakaupoissa puolen litran tölkki keskiolutta maksaa vain kolme euroa, eli ero Suomen hintoihin ei ole valtava.

Lofoottien majoitus ja vuokramökit

Reinen maisemia Lofoottien eteläkärjessä. Kuva: Ville Palonen

Lofoottien ”isommista” kaupungeista löytyy hotelleja ja hostelleja. Syrjäkylillä on erilaisia leirintäalueita ja yksityisten vuokraamia mökkejä.

Svolvaerissa kehuttuja majapaikkoja ovat sataman ylle kohoava tyylikäs Thon Hotel Lofoten sekä satamaa vastapäätä sijaitseva perinteisempi Rorbuanlegget Svolvaer Havn.

Lofoottien tunnelmallisin majoitusmuoto on rørbuer (rorbuer), perinteinen kalastajan mökki. Paalujen päälle merenrantaan rakennettuja punaisia rørby-mökkejä löytyy lähes jokaisesta rannikon kylästä. Yleensä rørbuer-mökit ovat suhteellisen pieniä ja vaatimattomia – mutta tunnelma on takuulla kohdallaan, kun saa nukahtaa ikkunan takaa (tai lattian alta) kuuluvaan aaltojen kohinaan. Mökkien hinnat vaihtelevat sadan euron molemmin puolin.

Erittäin suositeltava majapaikka on Ballstadissa sijaitseva Sjøstrand Rorbuer. Paikassa voi majoittua perinteisissä rørbu-kalastajamökeissä, tai pihassa oman teltan tai asuntoauton kanssa. Suihku, pyykkikone ja grillikatos ovat myös telttailijoiden käytössä. Omistaja, ammattikalastaja Børje Iversen, järjestää kesäisin kalareissuja kahdesti päivässä.

Å:n kylässä ikimuistoinen majapaikka on kylän keskustassa sijaitseva Å-Hamna Rorbuer. Muutaman kilometrin päästä Reinestä löytyy erinomaiset arvostelut saanut Reine Rorbuer.

Katso tarjoukset Lofoottien hotelleihin ja majoitukseen.

Leirintäalueet ja telttailu Lofooteilla

Lofootit telttailu leiripaikka
Lofooteilta löytyy huikeita leiripaikkoja. Kuva: Ville Palonen

Lofoottien leirintäalueet ovat laadukkaita ja jopa halvempia kuin Suomessa. Yöpyminen omassa teltassa maksaa kahdelta hengeltä noin 20-25 euroa. Leirintäalueilla on huoltorakennus, josta löytyy lämmin suihku, sähköliedellä ja jääkaapilla varustettu yhteiskeittiö, ja usein jopa pyykkikone.

Epävirallisen telttapaikan löytäminen Lofooteilla on hieman hankalaa, muttei aivan mahdotonta.

Lue lisää: Leirintäalueet ja telttailu Lofooteilla

Lennot Lofooteille

Menopaluulento Helsingistä Lofooteille maksaa noin 400 euroa. Katso parhaat lentotarjoukset Svolvaeriin.

Jos lennät Lofooteille, kannattaa paikan päällä vuokrata auto tai asuntoauto. Katso tarjoukset autonvuokraan Lofooteilla.

Autolla Lofooteille

Lofootit tunneli maantie
Norjassa tunnelit ja sillat eivät lopu kesken. Kuva: Ville Palonen

Paras tapa matkustaa Lofooteille on oma auto. Helsingistä matkaa on noin 1500 kilometriä. Reitti kulkee Oulun, Tornion, Kiirunan ja Narvikin kautta.

Hyvä vaihtoehto on vuokrata asuntoauto esimerkiksi Oulun kieppeiltä. Oulusta ajaa Svolvaeriin yhdessä pitkässä päivässä (taukojen kanssa 12 tuntia). Ei ole kuitenkaan hassumpi ajatus pysähtyä päiväksi tai pariksi ihailemaan Pohjois-Ruotsin luonnonihmeitä, kuten Abiskoa ja Kebnekaisea.

Lofooteille pääsee mantereelta siltaa pitkin, eikä muuallakaan ole ”pakollisia” lauttamatkoja. Vuonot ylitetään siltoja pitkin tai alitetaan suorastaan hurjien tunneleiden kautta. Lofooteilla ei ole tietulleja. Mantereella Narvikin lähellä on yksi tietulli (Leirvik), jonka hinta on noin 4 euroa. Lasku tulee automaattisesti postissa.

Lofoottien halki kulkee valtakunnalliseksi maisemareitiksi nimetty E10-valtatie. Tie on hyvässä kunnossa, mutta kovin mutkainen. Usein nopeusrajoitus putoaa 50 kilometriin tunnissa tai jopa alemmas.

Etäisyydet Lofooteilla ovat lyhyet: yhdessä päivässä ajelee vaikka 350 kilometrin matkan koko saariston halki etelästä (Å) pohjoiseen (Andenes).

Huoltoasemia ei ole aivan joka kylässä, joten kannattaa täyttää tankki Svolvaerissa mennen tullen.

Lue lisää: Autolla Norjaan – vinkit ja kokemukset

Hurtigruten-risteily Lofooteilla

Lofootit Hurtigruten risteilyalus
Hurtigruten-reitin alus seilaamassa Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Lofooteille voi matkustaa myös risteilemällä legendaarista Hurtigruten-reittiä pitkin. Matkustajalautta – johon mahtuu myös henkilöautoja – lähtee mantereelta Bodøstä joka päivä klo 15.

Jos suunnittelet matkaa Bodøn kautta, lue myös seuraavat oppaat, jotka kertovat Norjan rannikon upeista autoreissun kohteista:

Bodø, Saltstraumen ja Saltenin autiorannat

Helgeland – upea maisemareitti Norjan rannikolla

Lofooteilla Hurtigrutenin pysähdyspaikat ovat Stamsund, Svolvaer, Stokmarknes, Sortland, Risøyhamn ja Harstad. Pohjoisessa seuraavat pysäkit Lofoottien jälkeen ovat Finnsnes ja Tromssa, jonka naapurisaaret ovat niin upeita että ne vetävät vertoja Lofooteille! Lue lisää:

Tromssan saaret: Kvaløya, Ringvassøya ja Sommarøy

Hurtigrutenilla liikkuminen on varsinkin pyöräilijöiden suosiossa.

Yksittäisten etappien hinnat maksavat (kansipaikoilla) alk. noin 30 euroa.

Hurtigruten – maailman kaunein risteily

Norjan koronarajoitukset

Lue päivitetty tilanne Norjan maahantulorajoituksista: Norjan koronarajoitukset – milloin Norjaan voi matkustaa?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

13 KOMMENTIT

  • Heips! Pitää paikkansa: mantereen ja Lofoottien välissä on silta. Lisäksi Lofooteilla odottaa muutama hurjan pitkä tunneli. Mutta pakollisia lauttoja ja/tai tietulleja ei ole. Aikaa säästääkseen moni etelästä tuleva matkustaa lautalla mantereen Bodøstä, tai pohjoisessa Andenesin ja Senjan saaren välillä. Mutta jos Suomesta ajaa Lofooteille suorinta reittiä (Kiirunan ja Narvikin kautta), ei matkalla ole yhtäkään lauttaa.

 1. Todella hyvä ja kattavasti kirjoitettu opas, kiitos! Mitä rantoja suosittelet? Kuulin, että Unstad, Ramberg ja Haukland olisivat näkemisen arvoisia. Ja pitääkö Trollfjordiin varata retki erikseen vai voiko paikan päälle vaan mennä? Käsitin, että jonkilainen venematka siellä olisi se juttu.

  • Kiitos! Ramberg on ihan hieno biitsi, mutta siinä vuonon / salmen länsipuolella oleva Ytresand on ehdottomasti kauniimpi (varsinkin laskuveden aikaan). Telttailu ei ole sallittu rannan tuntumassa, mutta lähellä on muistaakseni leirintäalue. Toinen upea ranta siinä lähellä on Kvalvika, jonne kävellään tunturin yli (kestää tunnin tai pari yhteen suuntaan, eli parhaimmillaan koko päivän retkenä tai jopa yöpyä teltan kanssa biitsillä leirinuotion äärellä). Moni firma tekee risteilyjä Trollfjordeniin, lähdöt Svolvaerista. Risteilyjen kesto on nelisen tuntia ja hinta 80-90 euroa. Trollfjordeniin voi varmaan vaeltaakin vuorten yli, mutta mahtaa olla sen verran hikinen reissu ettei sovi yhden päivän retkeksi. Maantie menee aika kaukana…

 2. Abiskon/Riksun kautta jos ajaa niin löytyy näköjään ainakin yksi tietulli E10 Leirvik/Narvik. Elokuun reissulta tuli näin helmikuussa tullimaksu. Huimat 4,52€?

 3. Hei, kiitos mahtavasta opastussivusta. Omaa matkaa suunnitellessa muutama kysymys… pääseekö Lofoottien eteläkärjestä helposti autolautalla mantereelle, vai kannattaako ajaa mennen tullen sillan kautta. Suunnitelmissa on tulla Tromssan suunnalta. Tromssasta tai läheltä ei taida päästä lautalla vaan pitää ajaa mantereen kautta?

  • Hei Minna! Pahoittelut vastauksen viipymisestä, mekin olemme olleet lomatunnelmissa (ja samalla suunnitelleet seuraavaa Norjan-reissua).

   Tromssasta asti pääsee Lofooteille Hurtigruten-laivan kyydissä. Maisemat ovat todella upeat! Lue lisää Hurtigrutenista täältä: https://kerranelamassa.fi/norja-matkailu/hurtigruten-risteily

   Nopeampi ja edullisempi tapa on ajaa mantereen kautta, varsinkin jos et aja kerralla Tromssasta asti vaan ”sieltä suunnalta”. Laivalla pääsee myös lyhyen matkan Senjan saarelta Andenesiin, joka tunnetaan valassafareistaan.

   Lofoottien eteläkärjestä pääsee laivalla mantereelle Bodøn kaupunkiin, jonka ympärillä on todella hienoja maisemia. Mantereen kautta ajamalla matka on hurjan pitkä, joten laiva on suositeltava vaihtoehto. Lue lisää Bodøsta täältä: https://kerranelamassa.fi/norja-matkailu/pohjois-norja/helgeland/bodo-saltstraumen

 4. Tiemaksujen maksamiseen ei taida olla vaihtoehtoja? Viime kesän Geirangerin reissulta tuli toukokuussa maksuvaatimus englantilaisen lakitoimiston kautta. Varsinaiset laskut ja huomautukset eivät löytäneet perille.

 5. Hyvä ja kattava opas. Pieni käännöskukkanen jonka voisitte korjata. Tørrfisk ei ole turskankalastus vaan kuivaamalla valmistettu kala. Kala toki taitaa olla turskaa mutta turska on torsk ja tørr tarkoittaa kuivaa.

 6. Kiitos Ville! Kattava info Lofooteista. Kerran käynyt mutta paljon jäi näkemättä ja kokematta. Uusiksi vielä joskus.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi