Leirintäalueet ja telttailu Lofooteilla

Kvalvikan ranta Lofooteilla. Kuva: Eugene Ga / Unsplash

Jos Norja onkin kallis maa, ovat Norjan leirintäalueet hinta-laatu -suhteeltaan suorastaan erinomaisia. Hinnatkin ovat halvempia kuin Suomessa!

Yöpyminen omassa teltassa maksaa kahdelta hengeltä noin 25-30 euroa. Leirintäalueilla on huoltorakennus, josta löytyy lämmin suihku, sähköhellalla ja jääkaapilla varustettu yhteiskeittiö, ja usein jopa pyykkikone. Langaton nettiyhteyskin löytyy.

Joskus lämmintä suihkua varten tarvitaan kolikoita. Syrjäisemmillä leirintäalueilla myös yöpymismaksu pitää maksaa käteisellä. Yleisintä kuitenkin on, että kaiken voi maksaa kortilla – jopa leirintäalueen vastaanotosta saatavat suihkupoletit.

Monelta leirintäalueelta voi vuokrata pienen ja hyvin yksinkertaisen mökin, jos keli on niin huono ettei teltassa nukkuminen maistu.

Lofoottien ja Vesterålenin parhaat leirintäalueet

Andenes Camping on huippukiva leirintäalue kauniilla paikalla. Kuva: Ville Palonen

Andenes Camping sijaitsee Lofoottien naapurisaariston Vesterålenin pohjoiskärjessä, valassafareistaan tunnetun Andenesin kylän laidalla. Paikka on avara (lue: tuulinen), mutta hiekkaranta on upea ja hyvällä onnella rannalta käsin voi bongata ohi uivia valaita. Leirintäalueella ei ole mökkejä, mutta muuten se on varsin hyvin varusteltu: lämmin suihku (vaatii kolikon/poletin), langaton netti, jääkaappi-pakastin, pyykkikone, ja suuri oleskelutila huoltorakennuksessa.

Tilaa piisaa, joten oman teltan kanssa liikkuvan ei tarvitse tehdä varauksia. Jos saavut niin myöhään ettei vastaanotto ole enää auki, pystytä teltta ja käytä surutta palveluita, ja maksa yöpyminen vasta aamulla.

Lähellä on kaksi Vesterålenin suosituin päivävaellusreittiä, Røyken ja Måtinden. Molempien patikoiminen kestää 2-3 tuntia. Huipuilta aukeavat todella upeat maisemat! Muutaman kilometrin päässä on myös piiiitkä Bleikin hiekkaranta.

Lue lisää: Valassafari Lofooteilla

Toinen mukava leirintäalue Vesterålenissa on Stø Bobilcamp. Sataman lähellä olevalta leirintäalueelta ei kannata odottaa villiä luontoa, mutta palvelut ovat kelvolliset ja paikassa järjestetään myös erilaisia retkiä (kalastusta, valaiden ja hylkeiden bongaamista jne). Støn ja Nyksundin välillä kulkee päiväretkeksi sopiva komea patikointipolku.

Lofoottien saariston Vestvågøy-saaren eteläkärjessä, Ballstadissa, pystytimme telttamme Sjøstrand Rorbuerin pihanurmikolle. Paikassa voi majoittua myös perinteisissä rorbuer-kalastajamökeissä. Pihassa telttailevien käytössä on suihku, vessa, pyykkikone ja kätevä grillikatos. Omistaja, ammattikalastaja Børje Iversen, järjestää kesäisin kalareissuja kahdesti päivässä. Erittäin suositeltava majapaikka!

Lue lisää: Kalareissu Lofooteilla

Telttailu Lofooteilla

Norjassa voi telttailla jokamiehenoikeuksien nojalla. Kuva: Ville Palonen

Oman kokemuksen perusteella epävirallisen telttapaikan löytäminen Lofooteilla on paljon hankalampaa kuin esimerkiksi Finnmarkin loputtomilla rannoilla. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

Lofooteilla pätevät samat jokaisenoikeudet kuin muuallakin Pohjoismaissa: ilman erillistä lupaa saa telttailla maastossa, kunhan pitää sopivan välimatkan paikallisten ihmisten taloihin ja pihoihin. Norjassa erityistä on se, että nuotion voi sytyttää ajopuista mihin tahansa rantaan ilman, että kukaan tulee asiasta huomauttamaan. Älä kuitenkaan sytytä maastopaloa!

Parasta on varata mukaan omat polttopuut ja juomavesikanisteri. Muista viedä kaikki roskat mukanasi!

Lofooteilla on vaikea löytää aivan maantien vierestä kaunista ja tunnelmallista leiripaikkaa, johon saisi auton parkkiin teltan lähelle. Lofooteilla päätiet kulkevat rannan ja jyrkkien vuorenrinteiden välissä, ja tienvarret ovat täynnä asutusta: mistä löytyy tarpeeksi tasainen paikka, siihen on jo rakennettu talo tai kokonainen kylä.

Telttailukielto Lofoottien rannoilla

Ytresandin rannalla ei saa telttailla. Kuva: Ville Palonen

Joillain Lofoottien rannoilla telttailu on kielletty oikein virallisten kylttien voimin. Yhteen tälläiseen kylttiin törmäsimme upella Ytresandin hiekkarannalla Fredvangin lähellä. Eipä rannalla olisi muutenkaan voinut yöpyä: myöhemmin käydessämme paikalla nousuvesi oli peittänyt rantahiekan lähes kokonaan!

Onneksi löysimme passelin telttapaikan vain parin kilometrin päästä pikkuruiselta Avløysingan saarelta aivan tien (ja korkean sillan) vierestä. Vanhoista nuotiopaikoista päätellen emme olleet ainoita, joiden mielestä kaunis paikka sopi yön tai parin viettämiseen. Bonuksena löysimme rannasta simpukoita, joita keräsimme kattilallisen aamiaiseksi.

Vuonna 2021 telttailu kiellettiin virallisesti useilla sellaisilla rannoilla, jotka olivat kasvaneet liian suosituiksi yöpaikoiksi. Katso kiellettyjen alueiden kartta.

Lofoottien parhaat telttailupaikat

Nusfjordin kylän läheltä löytyy yksi Lofoottien ihanimmista telttailupaikoista. Kuva: Ville Palonen

Ajeltuamme parin viikon aikana suurimman osan Lofoottien sivuteistä, voimme suositella telttailuun seuraavia paikkoja:

Nusfjord on todella upea vuono, jonka perukassa oleva kaunis (ja turistien suosima) Nusfjordin kylä on Unescon maailmaperintökohde. Auto pitää jättää parkkipaikalle kylään. Noin kilometrin kävelyn jälkeen saavutaan ihanan rauhalliseen telttailumaastoon: korkeita laakeita kallioita, kuivaa kangasta, ja ihan kohtuullisia rantakalastuspaikkoja, joista voi virvelillä napata pari seitiä illalliseksi. Me kannoimme mukanamme kasan halkoja leirinuotiota varten, sekä ison vesikanisterin – täältä ei löydy puroa. Telttapaikan ohi kulkee hyvä patikointireitti Nusfjord-Nesland. Kallioiselta niemekkeeltä löytyy monta kelvollista telttapaikkaa, joissa saa olla omassa rauhassaan.

Kvalvikan autiorannalta löytää ikimuistoisen leiripaikan, kunhan viitsii kävellä lyhyen vaelluksen verran. Kvalvikan ranta on suosittu päiväretkikohde, jonne pääsee ainoastaan patikoimalla tunnin verran korkean vuorenharjanteen yli. Rannan läheltä löytyy puro, ja rantahiekalla lojuu paljon kuivaa ajopuuta nuotiota varten.

Eggumin luonnonsuojelualueen vieressä oleva ranta Vestvågøy-saaren pohjoisrannikolla on suosittu telttailualue. Vaikka Eggumissa ei olekaan virallista leirintäaluetta (tai ainakaan palveluja, ainoastaan vessa löytyy), yöpymisestä pitää pulittaa muutaman euron maksu kahvioon.

Å:n kylän perimmäisessä nurkassa, E10-valtatien päässä, on iso parkkipaikka, johon auto jätetään. Polku vie parin sadan metrin päähän karunkauniille kallioiselle niemelle, josta avautuu upea maisema. Täälläkin onnistuimme telttailemaan yhden yön melko mukavasti, mutta varoituksen sana: käyntimme jälkeen paikalle on ilmestynyt telttailun kieltäviä kylttejä (vaikka kaikki eivät kieltoa noudatakaan). Paikalla saattaa olla paljon väkeä ihailemassa keskiyön aurinkoa, joten puskapissalla käyminen voi osoittautua haastavaksi. Parkkipaikalla on kioski ja sen vieressä yleinen vessa, jossa voi täyttää vesikanisterin ja hoitaa aamutoimet.

Katso tarjoukset Lofoottien leirintäalueisiin.

Lue lisää:

Lofootit-matkaopas

Telttailu ja leirintäalueet Norjassa

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi