Telttailu ja leirintäalueet Norjassa

Norjassa parasta on telttailu autiorannoilla. Tässä ollaan Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Autoreissun Pohjois-Norjassa kruunaa nukkuminen luonnon helmassa, valtameren aaltoja kuunnellen ja komeita maisemia katsellen. Telttailu Norjan rannikolla on hauskaa myös siksi, ettei hyttysistä ole haittaa samalla tavalla kuin sisämaassa tai vaikkapa Lapissa.

Asuntoauton tai teltan kanssa saa leiriytyä syrjäisten vuonojen rannoilla, sillä Norjassa pätevät samanlaiset jokamiehenoikeudet kuin Suomessa: tilapäinen telttailu on sallittua, kunhan pysyy sopivan matkan päässä lähimmistä taloista. Nyrkkisääntönä voi pitää vähintään parin sadan metrin hajurakoa lähimpään asutukseen.

Kokemuksen mukaan Lofootit on haastava (muttei mahdoton) paikka löytää tarpeeksi rauhallinen ranta telttailuun.

Lue lisää: Lofoottien parhaat telttailupaikat

Finnmarkin vuonojen autioilla rannoilla telttailu on selvästi vaivattomampaa, sillä asutusta on paljon harvemmassa. Norjan eteläosistakin löytyy rauhallisia telttapaikkoja – ja jos ei löydy, suuntaa suosiolla leirintäalueelle!

Sommarøyn saarelta löytyy kauniita autioita hiekkarantoja. Kuva: Ville Palonen

Eräs upeimmista telttailupaikoista on Tromssan länsipuolella sijaitseva Sommarøy, jonka ympäristössä on todella monta hienoa epävirallista leiripaikkaa – emme ole nähneet moista missään muualla Pohjois-Norjassa! Etenkin, jos auton luota viitsii kävellä muutaman sadan metrin päähän, saa telttailla aivan autiolla hiekkarannalla.

Vinkkejä telttailuun Pohjois-Norjassa

Lofooteilta löytyy huikeita leiripaikkoja. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Norjassa tuulee usein paljon navakammin kuin kotimaassa, joten kiinnitä teltta kunnolla tarpeeksi suuriin kiviin. Yöllä ei ole hauskaa herätä siihen, että myrskytuuli repii telttakangasta riekaleiksi.

Autiolla rannalla leirinuotion voi sytyttää aaltojen mukanaan huuhtomista ajopuista. Muista sammuttaa hiillos huolellisesti grillaamisen päätteeksi (ennen nukkumaanmenoa).

Varmuuden vuoksi kannattaa pakata mukaan kassillinen omia polttopuita. Märkien ajopuiden sytyttely viimeisen vessapaperirullan avulla tihkusateessa ei ole herkkua edes pinttyneimmälle partiolaiselle. Kokeneimmilla ketuilla on tietysti mukana pieni kaasupoltin eli tohotin, jolla syttyy märkäkin klapi.

Avotulella kokkaaminen on nokista touhua, joten ruoka kannattaa valmistaa retkikeittimen (Trangia tms) avulla. Pidä mukana varakaasu keittimeen.

Juomavettä on hyvä pitää mukana (kahdessa) viiden litran kanisterissa, sillä kauniista leiripaikasta ei läheskään aina löydy puroa. Kanisterin voi täyttää vesihanasta huoltoasemalla tai leirintäalueella. Vettä kuluu yllättävän paljon: juomiseen, ruoanlaittoon sekä hampaiden, käsien ja kasvojen pesuun. Astiat voi sentään pestä suolaisella merivedellä.

Kerää kaikki roskat mukaan jatkaessasi matkaa! Vie ne seuraavalle huoltoasemalle samalla, kun käyt hieromassa tuttavuutta iki-ihanan posliinipöntön kanssa. Jos paskot luontoon, tee se kaukana polusta/telttapaikasta ja peittele jälkesi erittäin huolellisesti.

Norjan leirintäalueet ja mökit

Tosbotn Campingin mökeissä hinta-laatu -suhde on kohdillaan. Kuva: Ville Palonen

Norjassa leirintäalueet ovat loistava majoitusvaihtoehto – maasta löytyy yli tuhat yli tuhat leirintäaluetta!

Norjan leirintäalueiden varustelu on suorastaan erinomainen. Leirintäalueilta löytyy huoltorakennus, jossa on suihku, yhteiskeittiö, jääkaappi-pakastin, langaton nettiyhteys ja usein jopa pyykinpesukone.

Hyväksi havaittu tapa venyttää penniä automatkalla tai kalareissulla on yöpyä muutama yö luonnossa, ja sen jälkeen kerätä voimia parin yön ajan leirintäalueen sivistyksen parissa.

Usko tai älä, mutta leirintäalueiden hinnat ovat Norjassa edullisempia kuin Suomessa! Esimerkiksi Lofooteilla kaksi henkeä (auton ja oman teltan kanssa) yöpyy noin 20 eurolla.

Sommarøyn leirintäalueella yöpyminen maksetaan kortilla automaattiin. Kuva: Yaroslava Troynich

Luottokortti ei aina kelpaa pienimmillä leirintäalueilla, joten varaa mukaan käteistä (Norjan kruunuja). Myös kolikoita tarvitaan: joissain paikoissa on vanhanaikaiset suihkut, joista saa lämmintä vettä vain lisämaksua vastaan. Tällainen paikka tuli viimeksi vastaan vuoden 2019 kesällä Tromssan lähellä Sommarøyn pikkusaarella: telttapaikka maksettiin kortilla automaattiin, mutta suihkuissa lämmin vesi maksettiin 10 kruunun kolikoilla (5 min) ja pyykinpesukone 20 kruunun kolikoilla. Kolikkojen vaihtaminen kylän ainoassa grillikioskissa ei onnistunut, mutta onneksi paikallisen hotellin respa ymmärsi hädän. Joka tapauksessa: jos aiot yöpyä Norjan leirintäalueilla, hanki 10 kruunun kolikkoja varmuuden vuoksi hyvissä ajoin!

Jos sää on huono (tai telttailu ei muuten vain maistu), voi leirintäalueelta vuokrata mökin. Pienimmät ovat leikkimökin kokoisia koppeja, isommissa on monipuolinen varustelu. Mökkien hintahaitari on yleensä 50-150 euroa. Pienemmillä leirintäalueilla kannattaa kokeilla tinkimistä – kahden hengen pikkumökin voi saada jopa 40 eurolla.

Kokemuksia Norjan leirintäalueista

Alla muutama oma suosikkimme Pohjois-Norjan leirintäalueista (etelästä pohjoiseen).

Tosbotn Campingin mökit maksavat noin 50e/yö. Hinta-laatu -suhde on suorastaan erinomainen. Kuva: Yara Troynich

Tosbotn Camping sijaitsee Tosen-vuonon pohjukassa Helgelandin rannikolla. Leirintäalueen tunnelmalliset ruohokattoiset mökit ovat hinta-laatu -suhteeltaan vallan erinomaisia, ja isäntä Magne Bakken on todella ystävällinen ja avulias heppu. Paikasta voi vuokrata edullisen kalastusveneen. Lue lisää: Kalareissu Tosbotnissa

Topcamp Havblikk on suuri ja erittäin hyvin varusteltu leirintäalue Nesnan pikkukaupungissa Helgelandin rannikolla. Paikassa on kolmisenkymmentä eri kokoista mökkiä ja huonetta, ja lisäksi 100 asuntovaunu-/telttapaikkaa. Huoltorakennuksen keittiö-olohuone on tilava ja moderni. Topcamp Havblikk on hiukan tavallista kalliimpi: kahden hengen telttailu maksoi yhteensä noin 30 euroa.

Pluscamp Saltstraumen on Bodøn kaupungin lähellä sijaitsevan Saltstraumenin salmen suosituin majapaikka. Suurella leirintäalueella on vuokramökkejä, asuntovaunupaikkoja sekä oma alue telttailijoille. Hinta on samaa tasoa kuin muilla Norjan leirintäalueilla: kahden hengen yöpyminen teltassa maksaa noin 20-25 euroa. Pluscamp Saltstraumen on hyvin varusteltu: tilavia suihkuja on monta, keittiö on siisti ja tilava, ja pyykkitupakin löytyy.

Lofoottien etelärannikolla Ballstadissa pystytimme telttamme Sjøstrand Rorbuerin  pihanurmikolle. Paikassa voi majoittua myös perinteisissä rørbuer-kalastajamökeissä. Pihassa telttailevien käytössä on suihku, vessa, pyykkikone ja kätevä grillikatos. Omistaja, ammattikalastaja Børje Iversen, järjestää kesäisin kalareissuja kahdesti päivässä. Erittäin suositeltava majapaikka!

Andenes Camping on huippukiva leirintäalue kauniilla paikalla. Kuva: Ville Palonen

Andenes Camping sijaitsee Vesterålenin pohjoiskärjessä, valassafareistaan tunnetun Andenesin kylän laidalla. Paikka on avara (lue: tuulinen), mutta hiekkaranta on upea ja hyvällä onnella rannalta käsin voi bongata ohi uivia valaita. Leirintäalueella ei ole mökkejä, mutta muuten se on varsin hyvin varusteltu: lämmin suihku (vaatii kolikon/poletin), langaton netti, jääkaappi-pakastin, pyykkikone, ja suuri oleskelutila huoltorakennuksessa. Tilaa piisaa, joten oman teltan kanssa liikkuvan ei tarvitse tehdä varauksia.

Sommarøyn leirintäalueella on siistit suihkut, ja pyykinpesukonekin löytyy. Kuva: Yaroslava Troynich

Tromssan länsipuolelta löytyy arktisten hiekkarantojen paratiisi, Sommarøy. Edullinen majoitus Sommarøyssa on simppeli ja siisti Sommarøy Camping. Paikka toimii itsepalveluperiaatteella: osta automaatista lippu kerran vuorokaudessa, ja saat samalla vessoihin, kylpyhuoneisiin ja yhteiskeittiöön käyvän ovikoodin.

Lyngenin niemimaan ainoa leirintäalue on länsirannikon Svensby Turcenter, josta löytyy niin vuokramökkejä kuin telttapaikkojakin. Paikan valttikortti on ihan passeli sauna, jonka käyttö sisältyy (myös telttapaikan) hintaan. Telttapaikka kahdelle hengelle maksaa saman kuin muuallakin Norjassa – eli 25 euroa – joten tämä on suorastaan erinomainen diili. Lautta kohti Tromssaa lähtee vain parin sadan metrin päästä leirintäalueesta.

Vertaa Norjan leirintäalueiden hintoja.

Lue lisää:

Norja – vinkit ja kokemukset

Omalla autolla Norjaan

Norjan nähtävyydet kartalla 

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi