Telttailu ja leirintäalueet Norjassa

Norjassa parasta on telttailu autiorannoilla. Tässä ollaan Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Autoreissun kruunaa nukkuminen luonnon helmassa, valtameren aaltoja kuunnellen ja komeita maisemia katsellen. Asuntoauton tai teltan kanssa saa leiriytyä syrjäisten vuonojen rannoilla, sillä Norjassa pätevät samanlaiset jokamiehenoikeudet kuin Suomessa: tilapäinen telttailu on sallittua, kunhan pysyy sopivan matkan päässä lähimmistä taloista. Nyrkkisääntönä voi pitää vähintään parin sadan metrin hajurakoa lähimpään asutukseen.

Kokemuksen mukaan Lofootit on haastava (muttei mahdoton) paikka löytää tarpeeksi rauhallinen ranta telttailuun.

Lue lisää: Lofoottien parhaat telttailupaikat

Finnmarkin vuonojen autioilla rannoilla telttailu on selvästi vaivattomampaa, sillä asutusta on paljon harvemmassa. Norjan eteläosistakin löytyy rauhallisia telttapaikkoja – ja jos ei löydy, suuntaa suosiolla leirintäalueelle!

Vinkkejä telttailuun Pohjois-Norjassa

Lofooteilta löytyy huikeita leiripaikkoja. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Norjassa tuulee usein paljon navakammin kuin kotimaassa, joten kiinnitä teltta kunnolla tarpeeksi suuriin kiviin. Yöllä ei ole hauskaa herätä siihen, että myrskytuuli repii telttakangasta riekaleiksi.

Autiolla rannalla leirinuotion voi sytyttää aaltojen mukanaan huuhtomista ajopuista. Muista sammuttaa hiillos huolellisesti grillaamisen päätteeksi (ennen nukkumaanmenoa).

Varmuuden vuoksi kannattaa pakata mukaan kassillinen omia polttopuita. Märkien ajopuiden sytyttely viimeisen vessapaperirullan avulla tihkusateessa ei ole herkkua edes pinttyneimmälle partiolaiselle. Kokeneimmilla ketuilla on tietysti mukana pieni kaasupoltin eli tohotin, jolla syttyy märkäkin klapi.

Avotulella kokkaaminen on nokista touhua, joten ruoka kannattaa valmistaa retkikeittimen (Trangia tms) avulla. Pidä mukana varakaasu keittimeen.

Juomavettä on hyvä pitää mukana kanisterissa, sillä kauniista leiripaikasta ei läheskään aina löydy puroa. Kanisterin voi täyttää vesihanasta huoltoasemalla tai leirintäalueella.

Kerää kaikki roskat mukaan jatkaessasi matkaa! Vie ne seuraavalle huoltoasemalle samalla, kun käyt hieromassa tuttavuutta iki-ihanan posliinipöntön kanssa. Jos paskot luontoon, peittele jälkesi erittäin huolellisesti.

Norjan leirintäalueet ja mökit

Tosbotn Campingin mökeissä hinta-laatu -suhde on kohdillaan. Kuva: Ville Palonen

Norjassa leirintäalueet ovat loistava majoitusvaihtoehto – maasta löytyy yli tuhat yli tuhat leirintäaluetta!

Leirintäalueiden varustelu on suorastaan mahtava. Leirintäalueilta löytyy huoltorakennus, jossa on suihku, yhteiskeittiö, jääkaappi-pakastin, langaton nettiyhteys ja usein jopa pyykinpesukone.

Hyväksi havaittu tapa venyttää penniä automatkalla tai kalareissulla on yöpyä muutama yö luonnossa, ja sen jälkeen kerätä voimia parin yön ajan leirintäalueen sivistyksen parissa.

Usko tai älä, mutta leirintäalueiden hinnat ovat Norjassa edullisempia kuin Suomessa! Esimerkiksi Lofooteilla kaksi henkeä (auton ja oman teltan kanssa) yöpyy noin 15-20 eurolla.

Sommarøyn leirintäalueella yöpyminen maksetaan kortilla automaattiin. Kuva: Yaroslava Troynich

Luottokortti ei aina kelpaa pienimmillä leirintäalueilla, joten varaa mukaan käteistä (Norjan kruunuja). Myös kolikoita tarvitaan: joissain paikoissa on vanhanaikaiset suihkut, joista saa lämmintä vettä vain lisämaksua vastaan. Tällainen paikka tuli viimeksi vastaan vuoden 2019 kesällä Tromssan lähellä Sommarøyn pikkusaarella: telttapaikka maksettiin kortilla automaattiin, mutta suihkuissa lämmin vesi maksettiin 10 kruunun kolikoilla (5 min) ja pyykinpesukone 20 kruunun kolikoilla.

Jos sää on huono (tai telttailu ei muuten vain maistu), voi leirintäalueelta vuokrata mökin. Pienimmät ovat leikkimökin kokoisia koppeja, isommissa on monipuolinen varustelu. Mökkien hintahaitari on yleensä 50-150 euroa. Pienemmillä leirintäalueilla kannattaa kokeilla tinkimistä – kahden hengen pikkumökin voi saada jopa 40 eurolla.

Vertaa Norjan leirintäalueiden hintoja.

Lue lisää:

Norja – vinkit ja kokemukset

Omalla autolla Norjaan

Norjan nähtävyydet kartalla 

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi