Norja – vinkit ja kokemukset

Norjassa palvelu pelaa: levähdyspaikoilla on ensiluokkaiset huoltorakennukset, joista saattaa löytyä jopa (kolikoilla toimiva) suihku! Kuva: Yara Troynich

Tällä sivulla kerrotaan kokemuksia Norjasta ja vinkkejä Norjan-matkan suunnitteluun. Tarvitaanko Norjaan passi? Paljonko majoitus maksaa, entä ruoka? Kannattaako Norjan kruunuja vaihtaa ennen matkaa?

Norjan hintataso

Norjalla on maine järkyttävän kalliina maana, mutta se ei pidä täysin paikkaansa. On totta, että esimerkiksi ravintolassa syöminen ja alkoholi ovat reilusti tyyriimpiä kuin kotona – mutta Norjassa voi matkustaa myös melko edullisesti.

Esimerkiksi autoreissulla bensa on vain hiukan kalliimpaa kuin Suomessa, ja leirintäalueella telttailu jopa edullisempaa! Supermarketissa ruoka maksaa osapuilleen saman verran kuin Suomessa. Alla esimerkkejä Norjan hinnoista:

Pikaruoka (kebab) = 10€

Pääruoka edullisessa ravintolassa = 10-20€

Tuoppi olutta = 7-9€

Litra bensaa = 1,9€

Leirintäalue (oma teltta) = 20-25€ (2 henkeä)

Leirintäalue (pieni mökki) = 50-70€ (2-4 henkeä)

Hotellihuone = 70-130€ (2 henkeä)

Kalareissu Lofooteilla = 70-80€

Moottoriveneen vuokraaminen päiväksi = 60-120€

Rahanvaihto ja luottokortit Norjassa

Norjassa luottokortti (tai Visa Electron) kelpaa lähes missä tahansa. Käteistä rahaa saattaa tarvita esimerkiksi (pienempien) leirintäalueiden maksuihin ja kalalupiin. Joillain leirintäalueilla suihkuista saa lämmintä vettä vain 10 kruunun kolikoilla.

Norjan valuutta on kruunu: 1€ = 10 NOK (4/2021)

Norjan kruunuja on helpointa vaihtaa jo kotimaassa ennen matkalle lähtöä – esimerkiksi Pohjois-Norjassa pankkiautomaatteja on todella harvassa Suomeen verrattuna.

10 ja 20 kruunun kolikoita tarvitaan leirintäalueiden ja taukopaikkojen suihkuihin, joista saa lämmintä vettä kolikoilla.

Tarvitaanko Norjan-matkalle passi?

Pohjoismaiden välillä on jo vuonna 1954 solmittu passivapaussopimus. Norjaan voi siis matkustaa ilman passia, kuvallisen henkilökortin tai pelkän ajokortin kanssa.

Mukaan kannattaa ottaa myös kansainvälinen Kela-kortti eli eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Norjan koronarajoitukset

Norjan maahantulokset poistettiin helmikuussa 2022.

Puhutaanko Norjassa englantia?

Suurin osa norjalaisista puhuu englantia – varsinkin matkailubisneksen piirissä olevat sekä tietysti nuoriso. Finnmarkissa (rajan lähellä) voi kokeilla onneaan myös suomeksi.

Norjan sää ja ilmasto

Miekkavalaita troolarin ympärillä Tromssan lähellä. Kuva: Alessandro De Maddalena / Shutterstock

”Jos sää on huono, odota viisi minuuttia”, vitsaillaan Norjassa. Vuoristossa ja vuonojen rannoilla sää voi tehdä täyskäännöksen todella nopeasti. Mutta satoi tai paistoi, Norjassa tuulee melkein aina.

Muista myös toinen norjalainen sanonta: ”Ei ole huonoa keliä, on vain huonoja vaatteita.” Pakkaa mukaan myös kesällä vähintään lämpökerrasto, pipo ja sormikkaat.

Omien kokemusten mukaan etenkin Pohjois-Norjan rannikoilla sää voi kesällä olla aivan mitä tahansa: ensin hikoillaan 30 asteen helteessä shortseissa, ja seuraavana päivänä palellaan untuvatakki päällä hyytävän pohjoistuulen armoilla.

Norja syksyllä

Kesä – varsinkin heinäkuu – on suosituinta aikaa matkustaa Pohjois-Norjaan. Mutta jos matkaa siirtää parilla kuukaudella, on mahdollisuus kokea Norjan luonto aivan erilaisena kuin keskikesällä.

Syyskuu on erinomainen aika matkustaa Norjaan monestakin syystä: tunturit hehkuvat ruskan väreissä, korkeimmat lumihuiput peittyvät valkeaan ensilumeen pakkasöiden jälkeen, ja pimenevissä illoissa on mahdollista nähdä revontulten tanssivan taivaalla.

Lisäksi sisämaan tuntureilla on mukava vaeltaa kun itikat eivät kiusaa samalla tavalla kuin kesällä. Turistejakaan ei ole yhtä paljoa kuin kiivaimman sesongin aikaan, joten syksy onkin hyvä ajankohta vierailla kaikkein suosituimmilla alueilla kuten Lofooteilla, Senjalla ja Nordkappissa.

Syksyn miinuspuolia ovat leirintäalueiden (ainakin osan) sulkeutuminen ja loppusyksyn arvaamattomat ajokelit; lokakuun alussa matkaillessa kannattaa jo harkita talvirenkaita.

Onko Norjassa hyttysiä?

Hyvät uutiset: Norjan rannikkoalueilla ei tarvitse huitoa hyttysiä. Esimerkiksi puolentoista viikon aikana Lofooteilla tämän oppaan kirjoittaja, valokuvaaja Ville Palonen, sai ainoastaan yhden paukaman.

Huonot uutiset: Norjan sisämaassa (etenkin pohjoisen Finnmarkissa) hyttysiä inisee niin verenhimoisina parvina, että kalareissulle tunturijoelle ei kannata lähteä ilman kunnollista hyttyshattua.

Joissain paikoissa kiusana ovat myös mäkärät ja pienen pienet polttiaiset. Aggressiivisia polttiaisia esiintyy vain paikoitellen: jos ne iskevät kimppuusi, pakkaa välittömästi tavarat ja siirry suosiolla vähän matkan päähän.

Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että Norjan rannikolla on huomattavan paljon vähemmän itikoita kuin vaikkapa suomalaisella kesämökillä.

Norjan kalapaikat ja kalastusluvat

Kalareissulla voi saada vaikka vauraan turskan. Kuva: Ville Palonen

Norjan rannikolla on lukemattomia hyviä kalapaikkoja, ja mikä parasta: merellä kalastamiseen ei tarvita minkäänlaista kalastuslupaa!

Finnmarkin sisämaassa luvat ovat kohtuuhintaiset (noin 10-15€/vrk), ja muuallakin järvi- ja koskiluvat on helppo ostaa netistä. Poikkeus ovat Norjan lohijoet, jotka tunnetaan kalliina kalapaikkoina.

Lue lisää: Kalastaminen Norjassa (Jäämeri, Lofootit ja Saltstraumen)

Norjaan omalla autolla

Norjassa tunnelit ja sillat eivät lopu kesken. Kuva: Ville Palonen

Norja on parhaimmillaan vuoristoisia serpentiiniteitä ajellessa. Pakkaa mukaan autojääkaappi, teltta ja retkikeitin, kassillinen koivuhalkoja, sadevaatteet ja kalavehkeet. Sopiva autoreissun kesto on 1-2 viikkoa – mutta jo parin päivän pikapyrähdyksellä kehittyy riippuvuus Pohjois-Norjan upeisiin maisemiin!

Lue lisää: Omalla autolla Norjaan.

Norjan tullirajoitukset

Norja ei ole EU-maa, joten matkailija joutuu pohtimaan tullirajoituksia. Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Norjaan ei saa viedä perunoita! Onneksi niitä saa sentään ostaa kaupasta.

Menomatkalla alkoholia saa viedä mukanaan: 1 litra väkeviä + 3 litraa viiniä + 2 litraa olutta. Jos viet Norjaan pelkästään olutta, mukana saa olla korkeintaan 19 tölkkiä (6,5 litraa). Kyllä, luit oikein!

Lohdutuksen sana janoisille kalamiehille: perunoiden lisäksi Norjan supermarketeista saa olutta, joka ei ole kamalan paljon kalliimpaa kuin Suomessa.

Vuoden 2021 alusta lähtien merikaloja (turska, seiti, pallas jne) on saanut viedä ulos Norjasta ainoastaan, mikäli on kalastanut rekisteröidyn kalastusoperaattorin kanssa, eli esimerkiksi vuokrannut veneen rekisteröidystä majapaikasta. Sakko kalasaaliin salakuljettamisesta on 800 euroa + 20 euroa per kilo.

Hurtigruten-risteily Norjassa

Hurtigruten on legendaarinen laivareitti, jolla voi risteillä viikon verran – tai nousta alukseen ainoastaan muutaman pysäkinvälin ajaksi. Hurtigrutenin kyydissä kulkee myös oma auto.

Lue lisää: Hurtigruten – maailman kaunein risteily

Leirintäalueet ja telttailu Norjassa

Norjassa voi telttailla jokamiehenoikeuksien nojalla. Kuva: Ville Palonen

Norjassa on yli tuhat leirintäaluetta. Varustelutaso on yleensä hyvä: jääkaapilla ja pakastimella varustettu yhteiskeittiö, pyykkitupa, langaton nettiyhteys ja niin edelleen. Varaa 10 kruunun kolikoita mukaan, sillä joissain paikoissa suihkusta saa lämmintä vettä vain lisämaksua vastaan.

Jos haluaa telttailla villin luonnon helmassa, kannattaa suunnata Finnmarkiin. Tiuhaan asutuilla alueilla on välillä vaikea löytää tarpeeksi rauhallista telttailupaikkaa.

Lue lisää: Norjan leirintäalueet ja telttailu Norjassa tai vertaa Norjan leirintäalueiden hintoja.

Norjan hotellit

Norjasta löytyy niin hotelleja, majataloja, aamiaismajoitusta kuin yksinkertaisia mökkejäkin. Kahden hengen hotellihuoneen saa noin sadalla eurolla, ja yksinkertaisen pikkumökin voi löytää jopa 50 eurolla.

Pienillä paikkakunnilla – etenkin rannikon kalastajakylissä – kannattaa yöpyä perinteisessä kalastajan mökissä eli rørbuerissa. Edullisimmillaan mökin voi saada reilusti alle satasella, mutta sesonkiaikana suositussa kohteessa hinta voi olla yli 150 euroa. Norjan hienoimmat rørbuerit löytyvät Lofoottien kauniista eteläkärjestä: Å Rorbuer ja Reine Rorbuer ovat (hyvästä syystä) äärimmäisen suosittuja, joten varaus kannattaa tehdä etukäteen.

Katso tarjoukset Norjan hotelleihin ja majoitukseen.

Norjan nähtävyydet kartalla

Norjan matkakohteiden sijainnit näet kätevästi täältä: Norjan kartta. Kartalta löytyvät parhaat nähtävyydet, vaellusreitit, kalapaikat ja majoitukset.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi