Norja – vinkit ja kokemukset

Norjassa palvelu pelaa: levähdyspaikoilla on ensiluokkaiset huoltorakennukset, joista saattaa löytyä jopa (kolikoilla toimiva) suihku! Kuva: Yara Troynich

Tällä sivulla kerrotaan kokemuksia Norjasta ja vinkkejä Norjan-matkan suunnitteluun. Tarvitaanko Norjaan passi? Paljonko leirintäalueella yöpyminen maksaa? Kannattaako Norjan kruunuja vaihtaa ennen matkaa?

Norjan hintataso

Norjalla on maine järkyttävän kalliina maana, mutta se ei pidä täysin paikkaansa. On totta, että esimerkiksi ravintolassa syöminen ja alkoholi ovat reilusti tyyriimpiä kuin kotona – mutta Norjassa voi matkustaa myös suhteellisen edullisesti.

Esimerkiksi autoreissulla bensa on vain hiukan kalliimpaa kuin Suomessa, ja leirintäalueella telttailu jopa edullisempaa! Supermarketissa ruoka maksaa hiukan enemmän kuin Suomessa. Alla esimerkkejä Norjan hinnoista:

Pikaruoka (kebab) = 10€

Pääruoka edullisessa ravintolassa = 10-20€

Tuoppi olutta = 7-9€

Litra bensaa = 1,6€

Leirintäalue (oma teltta) = 15-25€ (2 henkeä)

Leirintäalue (pieni mökki) = 40-60€ (2-4 henkeä)

Hotellihuone = 70-130€ (2 henkeä)

Kalareissu Lofooteilla = 70-80€

Moottoriveneen vuokraaminen päiväksi = 50-100€

Rahanvaihto ja luottokortit Norjassa

Norjassa luottokortti (tai Visa Electron) kelpaa lähes missä tahansa. Käteistä rahaa saattaa tarvita esimerkiksi (pienempien) leirintäaluiden maksuihin ja kalalupiin. Joillain leirintäalueilla suihkuista saa lämmintä vettä vain 10 kruunun kolikoilla.

Norjan valuutta on kruunu: 1€ = 9,5 NOK (7/2019)

Norjan kruunuja on helpointa vaihtaa jo kotimaassa ennen matkalle lähtöä – esimerkiksi Pohjois-Norjassa pankkiautomaatteja on todella harvassa Suomeen verrattuna.

Tarvitaanko Norjan-matkalle passi?

Pohjoismaiden välillä on jo vuonna 1954 solmittu passivapaussopimus. Norjaan voi siis matkustaa ilman passia, kuvallisen henkilökortin tai ajokortin kanssa.

Puhutaanko Norjassa englantia?

Suurin osa norjalaisista puhuu englantia – varsinkin matkailubisneksen piirissä olevat sekä tietysti nuoriso. Finnmarkissa (rajan lähellä) voi kokeilla onneaan myös suomeksi.

Norjan sää ja ilmasto

Miekkavalaita troolarin ympärillä Tromssan lähellä. Kuva: Alessandro De Maddalena / Shutterstock

”Jos sää on huono, odota viisi minuuttia”, vitsaillaan Norjassa. Vuoristossa ja vuonojen rannoilla sää voi tehdä täyskäännöksen todella nopeasti. Mutta satoi tai paistoi, Norjassa tuulee melkein aina.

Muista myös toinen norjalainen sanonta: ”Ei ole huonoa keliä, on vain huonoja vaatteita.” Pakkaa mukaan myös kesällä vähintään lämpökerrasto, pipo ja sormikkaat.

Omien kokemusten mukaan etenkin Finnmarkissa sää voi olla aivan mitä tahansa: ensin hikoillaan 30 asteen helteessä shortseissa, ja seuraavana päivänä palellaan untuvatakki päällä hyytävän pohjoistuulen armoilla.

Onko Norjassa hyttysiä?

Hyvät uutiset: Norjan rannikkoalueilla ei tarvitse huitoa hyttysiä. Esimerkiksi puolentoista viikon aikana Lofooteilla tämän oppaan kirjoittaja Ville Palonen sai ainoastaan yhden paukaman.

Huonot uutiset: Norjan sisämaassa (etenkin pohjoisen Finnmarkissa) hyttysiä inisee niin verenhimoisina parvina, että kalareissulle tunturijoelle ei kannata lähteä ilman kunnollista hyttyshattua.

Joissain paikoissa kiusana ovat myös mäkärät ja pienen pienet polttiaiset. Aggressiivisia polttiaisia esiintyy vain paikoitellen: jos ne iskevät kimppuusi, pakkaa välittömästi tavarat ja siirry suosiolla vähän matkan päähän.

Norjan kalapaikat ja kalastusluvat

Kalareissulla voi saada vaikka vauraan turskan. Kuva: Ville Palonen

Norjan rannikolla on lukemattomia hyviä kalapaikkoja, ja mikä parasta: merellä kalastamiseen ei tarvita minkäänlaista kalastuslupaa! Finnmarkin sisämaassa luvat ovat kohtuuhintaiset (noin 10-15€/vrk), ja muuallakin järvi- ja koskiluvat on helppo ostaa netistä. Poikkeus ovat Norjan lohijoet, jotka tunnetaan kalliina kalapaikkoina.

Lue lisää: Kalastaminen Norjassa (Jäämeri, Lofootit ja Saltstraumen)

Norjaan omalla autolla

Norjassa tunnelit ja sillat eivät lopu kesken. Kuva: Ville Palonen

Norja on parhaimmillaan vuoristoisia serpentiiniteitä ajellessa. Pakkaa mukaan autojääkaappi, teltta ja retkikeitin, kassillinen koivuhalkoja, sadevaatteet ja kalavehkeet.

Lue lisää: Omalla autolla Norjaan.

Norjan nähtävyydet kartalla

Norjan matkakohteiden sijainnit näet kätevästi täältä: Norjan kartta.

Hurtigruten-risteily Norjassa

Hurtigruten on legendaarinen laivareitti, jolla voi risteillä viikon verran – tai nousta alukseen ainoastaan muutaman pysäkinvälin ajaksi.

Lue lisää: Hurtigruten – maailman kaunein risteily

Leirintäalueet ja telttailu Norjassa

Norjassa voi telttailla jokamiehenoikeuksien nojalla. Kuva: Ville Palonen

Norjassa on yli tuhat leirintäaluetta. Varustelutaso on yleensä hyvä: jääkaapilla ja pakastimella varustettu yhteiskeittiö, pyykkitupa, langaton nettiyhteys ja niin edelleen. Varaa kolikoita mukaan, sillä joskus suihkusta saa lämmintä vettä vain lisämaksua vastaan.

Jos haluaa telttailla villin luonnon helmassa, kannattaa suunnata Finnmarkiin.

Lue lisää: Norjan leirintäalueet ja telttailu Norjassa tai vertaa Norjan leirintäalueiden hintoja.

Norjan hotellit

Norjasta löytyy niin hotelleja, majataloja, aamiaismajoitusta kuin yksinkertaisia mökkejäkin. Kahden hengen hotellihuoneen saa noin sadalla eurolla, ja todella yksinkertaisen pikkumökin voi löytää jopa 50 eurolla.

Katso tarjoukset Norjan hotelleihin ja majoitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi