Tosbotn – merikalastusta Norjan rannikolla Tosen-vuonossa

Veneellä kalastaessa voi saada vaikka vauraan turskan. Kuva: Yara Troynich

Helgelandin rannikon eteläpäässä sijaitsee pitkä ja kapea Tosen-vuono, joka on erittäin suositeltava kalareissun kohde. Tosbotnin pikkukylästä löytyy edullisia vuokraveneitä ja majoitusta. Kalastamisen lisäksi Tosbotnissa voi vaeltaa lähialueen kauniilla tunturipoluilla.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Ville Palonen, jolla on kokemusta Norjan merikalastuksesta muun muassa Lofooteilta, Saltstraumenista, Tromssasta ja Pykeijasta.

Tosen-vuono on turvallinen kalapaikka

Tosbotn on niin pieni, ettei sitä voi oikein kutsua edes kyläksi. Kuva: Ville Palonen

Tosbotn on turvallinen kalastuskohde verrattuna sellaisiin Pohjois-Norjan paikkoihin, jotka ovat avomeren tuntumassa – niissä kun tuulinen tai sumuinen sää saattaa peruuttaa kalastuspäivän kokonaan.

Tosenvuono on vain kilometrin leveä, mutta pituutta sillä on yli 10 kilometriä. Vuonon ympärillä kohoaa jyrkkärinteisiä tuntureita, joten suurimman osan ajasta paikka on varsin hyvin tuulelta suojassa. Edes kovalla tuulella ei tarvitse jännittää, vaikkei olisikaan kokenut merikapteeni.

Jyrkät ja syvät kalliorannat ovat hyviä kalapaikkoja. Kuva: Ville Palonen

Kapeasta muodostaan huolimatta Tosenvuonolla on syvyyttä kokonaiset 400 metriä. Suuria kaloja siis liikkuu pelipaikoilla satavarmasti. Vuonon rannat ovat jyrkät, ja pohjoisrannalla kulkevan maantien vierestä löytyy monta otollista rantakalastuspaikkaa. Saalis on kuitenkin taattu, jos vuokraa veneen.

Vuokraveneellä pääsee kalastamaan niin vuonossa olevien saarten matalikot kuin luokseenpääsemättömän etelärannan äkkijyrkät kalliot. Veneestä saaliiksi saadaan seitiä, kookkaita turskia ja merikissoja. Jopa ruijanpallas on mahdollinen – vaikkakin suhteellisen harvinainen – saalis.

Norjassa tavallisia saaliskaloja ovat turska, seiti ja punasimppu. Kuva: Yara Troynich

Kun osuu oikealle paikalle oikeaan aikaan, alkaa tärppejä tulla heti kun viehe uppoaa syvyyksiin. Tavallinen saalis on alle kahden kilon seiti tai pohjasta iskevä parin kolmen kilon turska. Me saimme kolmen päivän aikana useita parin kilon seitejä ja monta turskaa, joista suurin painoi melkein kymmenen kiloa! Saaliiksi tuli myös molvaa, koljaa ja punasimppua.

Kalastamisen lisäksi veneestä voi ihailla jylhiä maisemia ja bongata vuonossa kalastavia delfiininsukuisia pyöriäisiä. Jos helle yllättää, vuonon perällä olevasta Tosbotnøya-saaresta löytyy autiorantoja, joissa lapsetkin voivat pulahtaa uimaan turvallisesti. Tosbotn sopiikin kalareissun kohteeksi koko perheelle.

Tosbotn Camping – loistava tukikohta kalareissulle

Tosbotn Campingin mökit ovat hauskan näköisiä. Kuva: Yara Troynich

Tosbotn Camping & Cottages on Tosen-vuonon ainoa majapaikka – mutta eipä muuta tarvitakaan! Leirintäalueen tunnelmalliset ruohokattoiset mökit ovat hinta-laatu -suhteeltaan vallan erinomaisia, ja isäntä Magne Bakken on todella ystävällinen ja avulias heppu.

Leirintäalueelta löytyy grilli polttopuineen, suihkut ja pesukone. Omassa teltassakin voi yöpyä. Edulliseen hintaan nähden Tosbotn Campingin varustelutaso on suorastaan loistava.

Tosbotn Campingin mökit maksavat noin 50e/yö. Hinta-laatu -suhde on suorastaan erinomainen. Kuva: Ville Palonen

Pikkumökit ovat tilavampia kuin miltä äkkiseltään näyttävät. Mökkien varusteisiin kuuluu kaksi kerrossänkyä (= 4 hengelle), iso jääkaappi-pakastin, pieni sähköliesi, vedenkeitin ja ruokapöytä. Kahdelle hengelle mökki on suorastaan luksusta. 

Juoksevaa vettä tai vessaa mökeissä ei sentään ole, mutta huoltorakennus on vain muutaman askelen päässä.

Kuinka paljon maksaa veneen vuokraaminen Norjassa?

Kesäyönä meri voi olla aivan peilityyni. Kuva: Yara Troynich

Tosbotn Camping vuokraa yksinkertaisia mutta kaikin puolin kunnollisia veneitä. Pikku-Busteria muistuttavia alumiiniveneitä on neljä kappaletta, ja niiden lisäksi kaksi hieman kookkaampaa lasikuituvenettä. Vuokraveneiden kyytiin mahtuu jopa neljä henkeä (vaikkapa kokonainen perhe), mutta 2-3 kalastajaa on ihanteellinen määrä.

Meidän veneemme – josta pidimme kovasti – oli todella vakaa (vaikkakin hidas) ruotsalaisvalmisteinen lasikuituvene. Veneen lattia oli tasainen ja laidat niin korkeat, että kaikki matkustajat pystyivät seisomaan samaan aikaan (myös laidan yli pissaaminen onnistui turvallisesti).

Veneet on varustettu 15-20-hevosvoiman perämoottoreilla. Vuorokauden venevuokra maksoi vain 50 euroa – todellinen pilkkahinta Norjassa! Me maksoimme mökistä, veneestä ja bensoista yhteensä 360 euroa (4 yötä, vene 3 vrk). Tämä oli hinta kahdelle hengelle, mutta neljän hengen hinta olisi ollut täsmälleen sama.

Kalapaikoille on vain 2-3 kilometrin matka (10-15 minuuttia), joten bensaa kuluu todella vähän. Bensatankin (ja varakanisterin) saa leirintäalueelta. Polttoaine maksetaan jälkikäteen käytön mukaan. Me maksoimme bensasta noin 10e/päivä (sis. kaksi muutaman tunnin mittaista kalareissua per päivä). 

Tosbotn Campingissa vuokravene on käytössä kellon ympäri, joten kalaan voi lähteä milloin hyvänsä. Omat kalareissumme venyivät puoleen yöhön saakka. Hintaan kuuluu hyvin varusteltu perkausvaja, josta löytyy isot pöydät ja juokseva vesi. Ikävä kyllä perkausvajassa ei ole sähköä, joten jos menet iltakalaan, ota mukaan otsalamppu!

Leirintäalueen huoltorakennuksessa on isoja pakastimia saaliin säilyttämistä varten. Veneen vuokraan kuuluvat myös pelastusliivit, nostokoukut ja isot muovilaatikot saalista varten. Muista napata vajasta mukaan myös kunnollinen ”pappi”, eli kalan tainnuttamiseen käytettävä (puinen) pamppu.

Vuoden 2021 alusta lähtien merikaloja (turska, seiti, pallas jne) on saanut viedä ulos Norjasta ainoastaan, mikäli on kalastanut rekisteröidyn kalastusoperaattorin kanssa, eli esimerkiksi vuokrannut veneen rekisteröidystä majapaikasta. Tullia varten tarvitaan rekisteröidyn kalastusoperaattorin leimaama kirjallinen todistus. Sakko kalasaaliin salakuljettamisesta on 800 euroa + 20 euroa per kilo.

Virvelit ja uistimet pitää olla omasta takaa. Merikalastamiseen Norjassa tarvitaan paksu kuitusiima (vähintään 0,25mm) ja painavat pilkkiuistimet (100-500 grammaa). Edullisia varusteita voi ostaa esimerkiksi suomenkielisestä Happy Angler -verkkokaupasta. Mutta älä osta kaikista halvinta ”jäämerivapaa” – Bilteman 25 euron vapa napsahti poikki jo toisena kalastuspäivänä! Siiman toisessa päässä oli vaivainen kahden kilon seiti. Tuon kokemuksen jälkeen investoin parempaan (mutta silti alle 100 euron hintaiseen) vapaan, joka on kestänyt taistelut monen ison kalan kanssa.

Lue lisää: Kalastaminen Norjassa – vinkit ja kokemukset

Lomsdal-Vistenin kansallispuiston vaellusreitit

Tosbotnin lähellä pääsee patikoimaan Lomsdal-Vistenin kansallispuiston tunturimaisemiin. Kuva: Ville Palonen

Lomsdal-Vistenin kansallispuiston tunturimaisemiin pääsee helposti ja nopeasti, kun ajaa leirintäalueelta länteen (kohti E6-valtatietä) noin 10 kilometriä. Maantie nousee jyrkästi kuuden kilometrin mittaisen Tosen-tunnelin läpi. Tunnelin yläpää on jo 400 metrin korkeudella merenpinnasta.

Heti tunnelin jälkeen tien vieressä on iso parkkipaikka, josta lähtee vaelluspolku kohti ylhäällä huippuharjanteella kohisevaa vesiputousta. Ylös kiipeäminen kestää kaksi tuntia ja paluumatka tunnin. Puolet reitistä on puurajan yläpuolella, joten maisemat ovat avarat. Alhaallakin kasvaa ainoastaan vaivaiskoivuja.

Tosbotnin lähellä pääsee patikoimaan Lomsdal-Vistenin kansallispuiston tunturimaisemiin. Kuva: Ville Palonen

Stadtskog eli Norjan Metsähallitus myy kalastuslupia (Statskogs Norgeskort for innlandsfiske) kansallispuiston alueen puroihin ja tunturijärviin. Vuorokausilupa maksaa toimitusmaksuineen noin 8 euroa, ja sen voi ostaa netistä kännykällä.

Lue ohjeet Finnmarkin ja Tromssan kalastuslupien ostamiseen: Kalastaminen Norjan tunturijärvillä.

Matka Tosbotniin

Tosbotn on pieni kylä – oikeastaan vain kourallinen taloja – jonne pääsee joko Helgelandin rannikolta Brønnøysundista tai sisämaasta E6-valtatieltä. Syrjäisen paikan ainoa haittapuoli on ruokakaupan puute: lähimmät supermarketit ovat reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Troforsissa (jonka kautta ajetaan Ruotsiin) ja Hommelstøssä (jonka kautta ajetaan Brønnøysundiin). Osta siis kaikki ruoka ja juoma etukäteen.

Käytännössä Tosen-vuonossa paras (ja ainoa) tukikohta on Tosbotn Camping & Cottages, josta käsin voi tehdä muutaman tunnin mittaisia kalastus- tai patikointireissuja.

Lue lisää:

Helgelandskysten – upea rannikkoreitti

Omalla autolla Norjaan

Kalastaminen Norjassa – vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi