Bergen – tunnelmallinen ”Norjan Turku”

Bergenin historiallinen satama-alue Brygge. Kuva: Ville Palonen

Seitsemän vuoren ympäröimä Bergen tunnetaan komeista vuonomaisemistaan ja värikkäästä vanhastakaupungistaan. Atlantin rannikolla sijaitseva Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki, josta tulee mieleen Turku: Bergen on tunnelmallinen ja eläväinen entinen pääkaupunki, jossa riittää niin kulttuuria kuin hyviä ravintoloitakin.

Bergen perustettiin vuonna 1070, ja se toimi Norjan pääkaupunkina ennen Osloa. Vuosisatojen ajan Bergen oli tärkeä kauppasatama, ja se pysyikin Norjan suurimpana kaupunkina 1830-luvulle saakka. Nykyään Bergenissä on noin 270 000 asukasta.

Bergen sopii hyvin lyhyenkin kaupunkiloman kohteeksi: parhaat nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, maisemia pääsee katsomaan kaupungin keskustasta lähtevällä köysiratajunalla, ja Helsingistä voi lentää Bergeniin suoralla lennolla vain kahdessa tunnissa.

Bergenin nähtävyydet

Bergen on historiallinen hansakaupunki, jossa näkee edelleen pitkät perinteet merenkulun keskuksena. Bergenin tunnetuin nähtävyys on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva satama-alue, Bryggen. Tunnelmallisen vanhankaupungin värikkäät makasiinirakennukset ovat puisia, ja niistä löytyvät matkamuistokauppojen ja käsityöpuotien lisäksi Bergenin kalleimmat ravintolat. Alueeseen tutustuminen kannattaa aloittaa vierailulla Bryggens Museum -museoon.

Bergenin mukalkivikadut ja puutalot hurmaavat tunnelmallaan. Kuva: Ville Palonen

Nähtävyydestä käy myös harhailu Bryggenin takana olevan kukkulan rinteillä risteileviä mukulakivikatuja pitkin. Joka puolella on viehättäviä kulmauksia kukkaistutuksineen, ja kontrastia valkeisiin puutaloihin tuovat muraalit ja muu katutaide.

Bergenin kalatorilla voi tutustua erilaisiin meren herkkuihin. Kuva: Ville Palonen

Fisketorget on kauppahalli, jonka tiskeillä näkee kaikki meren herkut: ruijanpallasta, merikrottia, merikissaa, eläviä kuningasrapuja ja hummereita, savuankeriasta ja rautua, kuivattua turskaa ja tuoreita ostereita. Hallissa on ostereita tarjoileva viinibaari sekä pari ravintolaa joista saa skageneita ja kalakeittoa. Js haluaa selvitä pikkurahalla, voi ostaa mukaan ulkona syötäväksi vaikkapa palan savustettua turskaa ja pari kämmenen kokoista villiosteria. Varo satamassa kärkkyviä lokkeja!

Kesäisin Fisketorget on auki joka päivä aamusta iltaan. Ulkona satamassa on ruokatori, josta saa tuoreiden kalojen lisäksi muun muassa saksanhirviburgereita ja vohveleita.

Vaikka Norjan ravintoloiden hinnat tekevätkin kipeää, ei Bergenissä kannata pihistellä; kaupungista löytyy monta todella ensiluokkaista ruokaelämystä. Yksi ikimuistoisimmista on persetorsk eli ”prässätty” turska. Tämä suomalaisittain hauskalta kuulostava kalaruoka on uunissa haudutettua graavikalaa: ensin filee maustetaan sokerilla ja suolalla, sitten se ”prässätään” painon alla yön yli, ja lopuksi haudutetaan uunissa. Lopputulos on kiinteä ja makeahko. Paras paikka perseturskan maistamiseen on Bien Basar -ravintola, jonka annokset ovat todella runsaita.

Perseturska on hieno ja herkullinen perinneruoka. Kuva: Ville Palonen

Bergenhus Festningsmuseum eli toisen maailmansodan vastarintaa esittelevä museo sijaitsee Bergenhus Fortress -linnoituksessa sataman vieressä.

Bergenin suurin museo on KODE Art Museums and Composer Homes, johon kuuluu neljä museorakennusta kaupungin keskustassa sekä kolmen säveltäjän (Ole Bull, Harald Sæverud and Edvard Grieg) kotimuseot. KODE 3 -museosta löytyy ainutlaatuinen kokoelma taidemaalari Edvard Munchin teoksia.

Kaupungin suurin kulttuuritapahtuma on touko-kesäkuun vaihteessa järjestettävä kaksiviikkoinen Bergen International Festival.

Lapsiperheille sopivia nähtävyyksiä ovat VilVite-tiedekeskus ja Bergen Aquarium -meriakvaario, jossa näkee pingviinejä ja hylkeitä. Pääsylippu maksaa noin 30 euroa.

Bergenin keskustan nähtävyydet on helppo kiertää kävellen. Muille alueille pääsee toimivan joukkoliikenteen (Bybanen-raitiovaunu ja bussit) kyydissä. 24 tunnin raitiovaunulippu maksaa 10 euroa ja sen voi ostaa lataamalla kännykkään Skyss-sovelluksen. Sähköskoottereita löytyy yhtä paljon kuin Suomestakin.

Netistä voi varata etukäteen Bergenin museoiden pääsyliput, opastetut kaupunkikierrokset ja vuonoristeilyt.

Bergenin parhaat maisemat

Bergeniä ympäröi seitsemän vuorta. Helpoin vierailukohde on Mount Fløyen, jonka näköalatasanteelle pääsee kätevästi kaupungin keskustasta lähtevällä Fløibanen-funikulaarilla eli vaijerijunaradalla. Nousu 320 metrin korkeuteen kestää 5-8 minuuttia ja maksaa kymmenisen euroa (meno-paluu 15e). Ylhäältä löytyy kahvila, ravintola sekä Bergenin paras lasten leikkipuisto.

Fløyen-vuoren huipulta lähteen monta eritasoista patikointireittiä. Lyhyimpien polkujen kiertäminen kestää reilun tunnin ja sopii koko perheelle. Haastetta kaipaava voi vaeltaa useamman tunnin mittaisen Vidden Trail -reitin Fløyenin huipulta Ulriken-vuorelle. Aurinkoisena päivänä maisemat ovat todella upeat!

Bergenin maisemia voi ihailla myös yli 600 metrin korkeuteen merenpinnasta nousevan Ulriksbanen-köysiradan kyydistä. Köysiradan päätepysäkki on 643 metriä korkea Ulriken, korkein Bergeniä ympäröivistä seitsemästä huipusta. Ulriken-vuorelle voi nousta myös kävellen. Huipulla on kahvila-ravintola.

Bergenin hotellit

Bergen on ehdottomasti kesäkaupunki. Parasta aikaa vierailuun ovat touko-elokuu, mutta silloin hotelli kannattaa varata hyvissä ajoin. Syksyllä majapaikoissa on enemmän tilaa ja edullisemmat hinnat.

Eräs Bergenin tunnelmallisimmista majapaikoista on Det Hanseatiske Hotel. Boutique-hotellin huoneet on sisutettu erittäin tyylikkäästi, ja sijainti satamassa on vertaansa vailla!

Pieni Klosterhagen Hotel sijaitsee 900 vuotta vanhan luostarin vieressä. Keskeinen mutta rauhallinen sijainti, intiimit huoneet ja herkullinen aamiainen.

Skuteviken Apartments Anno 1790 on ihastuttavan tunnelmallisella puutaloalueella sijaitseva wanhan ajan ”huoneistohotelli”.

Tietysti Bergenistä löytyy myös tutun ja turvallisen Scandic-ketjun hotelleja: Strand, Neptun, Bergen City, ja hieman sivummalla sijaitseva mutta parhaat arvostelut saanut Scandic Ørnen.

Katso tarjoukset Bergenin hotelleihin.

Lennot Bergeniin

Bergen on hyvien lentoyhteyksien päässä: Bergeniin voi lentää suoralla Finnairin lennolla maaliskuusta lokakuuhun. Lentoaika Bergeniin (BGO) on Helsingistä noin kaksi tuntia.

Bergenin lentokentälle pääsee kätevästi Light Rail -pikaraitiotien kyydissä. Juna kulkee keskustasta kymmenen minuutin välein, ja matka kestää noin 45 minuuttia. Hinta on noin 4 euroa. Lentokenttäbussi maksaa reilun kympin ja taksi noin 40–50 euroa.

Hurtigruten-risteily Bergenistä Kirkkoniemelle

Hurtigruten on 1800-luvun lopulla perustettu laivareitti, joka yhdistää Norjan rannikkokaupunkeja ja -kyliä. Noin 2000 kilometrin mittainen ”maailman kaunein merimatka” alkaa Etelä-Norjan Bergenistä ja päättyy Venäjän rajalla sijaitsevaan Kirkkoniemeen.

Koko matka kestää kuusi päivää, mutta kyytiin pääsee myös vain muutaman etapin ajaksi. Jokin Hurtigrutenia liikennöivistä 13 aluksesta lähtee Bergenistä joka ilta.

Suomessa risteilymatkoja Hurtigrutenille myy Matkapojat.

Lue lisää Hurtigrutenista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!