Koli – näin nautit Suomen kansallismaisemasta

Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Näkymä Ukko-Kolin laelta Pieliselle on Kansallismaisema isolla K:lla, kaikkien suomalaisten kansallismaisemien äiti, isä ja ylijumala. Jos Suomella olisi vain yksi kansallismaisema, se olisi tämä.

Kolin metsäiset järvimaisemat on ikuistettu suomalaisten kollektiiviseen muistiin.

Koli nousi maineeseen vuonna 1895, kun Eero Järnefelt kävi vaaralla ihailemassa maisemia valokuvaaja I. K. Inhan opastamana ja maalasi muutamaa vuotta myöhemmin taulun Syysmaisema Pielisjärveltä, josta tuli suomalaisen taiteen kultakauden avainteoksia.

Sen jälkeen Kolilla ovat käyneet ”pyhiinvaelluksella” lukemattomat suomalaiset kulttuurihenkilöt.

Jo muutamaa vuotta aiemmin Sibelius oli suunnannut Kolin maisemiin Pielisen rannalle häämatkalleen. Sibeliuksen Finlandia-teosta eivät tosin innoittaneet Kolin pohjoiskarjalaiset vaan Aulangon hämäläiset maisemat.

Kolia, Pohjois-Karjalan korkeinta vaaraa, ei ole ikuistettu ainoastaan maalauksiin; Juhani Ahon Panu-romaani sijoittuu sekin Kolin maisemiin.

Ukko-Koli ja sen viereiset huiput ovat muisto mahtavasta vuorijonosta, joka vuosimiljoonia sitten kulki pitkin Itä-Suomea kohoten jopa 7000 metrin korkeuteen. Nykyään Kolin korkein huippu on 347 metriä merenpinnan yläpuolella.

Ukko-Kolin uskotaan olleen pyhä paikka jo muinaissuomalaisille, ja monet kansantarinat kertovat uhrimenoista Kolilla.

Vaeltaminen Kolilla

Kolilla kulkee monta merkittyä kävelypolkua. Kuva: Ville Palonen

Ukko-Kolille on helppo kiivetä kymmenessä minuutissa: Luontokeskus Ukon pihalta nousevat portaat, jotka muutaman minuutin kiipeämisen jälkeen muuttuvat kallion laella kulkevaksi poluksi.

Kolilla ei tarvitse ihailla maisemia ainoastaan Ukko-Kolin laelta. Alueelta löytyy monta lyhyttä päiväretkeen sopivaa vaelluspolkua. Kolilla kannattaa kävellä vähintään 1,4 kilometrin mittainen Huippujen kierros. Polku kiertää Ukko-Kolin, Paha-Kolin ja Akka-Kolin komeimmat maisemat.

Pirunkirkko on Z-kirjaimen muotoinen 34 metriä pitkä rakoluola. Kuva: Ville Palonen

Loistava vaellusreitti on Herajärven kierros, jonka maisemissa vaihtelevat ahot ja koivumetsät, luonnonniityt, järvet ja komeat kalliot. Reitin varrella on myös Pirunkirkko Pielisen rannalla sekä kahluuvaijeri, jonka avulla ylitetään noin 15 metriä leveä Herajoki.

Herajärven kierros koostuu kahdesta rengasreitistä: valittavana ovat joko eteläinen (30km) tai pohjoinen (35km) kierros. Koko Herajärven kierrokselle tulee mittaa 61 kilometriä. Herajärven kierros kannattaa kulkea vastapäivään, jotta komeimmat maisemat jäävät kierroksen loppuun: vasta lopuksi noustaan Ukko-Kolin laelle.

Suositeltavia yöpymispaikkoja ovat Herajärven eteläpäässä sijaitseva Ahvenlammen autiotupa sekä Kiviniemen luontotila, jossa yöpyessä ei tarvita edes omaa makuupussia: yö aitassa (sis. lakanat ja pyyheen) maksaa 25 euroa ja aamiainen kuusi euroa!

Varaa mukaan kunnolla vettä, sillä vedentäyttöpaikkoja on vähän. Suoraan juomavedeksi kelpaavaa vettä saa ainoastaan Kiviniemestä ja luontokeskukselta.

Koli talvella

Kolin luontokeskus, Sokos Hotel Koli, laskettelurinteet ja Pielinen.

Kolin maisemat ovat upeat myös talvella. Pielisen seutu on Suomen runsaslumisimpia alueita. Erikoinen kokemus on ajaa autolla jäätietä pitkin Pielisen yli Vuonislahteen. Seitsemän kilometrin pituisella Kolin jäätiellä on pysähtyminen kielletty.

Koli on aikamoinen talviurheilun ihmemaa. Murtomaahiihtolatuja on 50 kilometriä, ja opastusta saa lumikenkäkävelyssä. Talvella voi myös lähteä moottorikelkkasafarille, ajelulle husky-valjakolla tai ratsastusretkelle islanninhevosilla (joilla ratsastaminen toki onnistuu myös kesäisin).

Kolilla on myös laskettelukeskus: sen lasketteluhissi oli Suomen ensimmäinen. Kolin kansallispuisto perustettiin vasta vuonna 1991, kun uhkana oli, että laskettelukeskuksen rinteitä laajennettaisiin ja Kolin rinteiden vanhat metsät kaadettaisiin.

Kolilla on eteläisen ja keskisen Suomen jyrkimmät rinteet, joiden profiili riittää jopa alppihiihtokisojen järjestämiseen. Seitsemän laskettelurinnettä ovat hotellille nousevan tuolihissin ja viereiselle huipulle menevän ankkurihissin välissä. Hissien ala-asemat ovat lähekkäin alhaalla Pielisen rannalla kulkevan maantien vieressä. Kolin pisin rinne on 1500 metriä ja suurin korkeusero 230 metriä.

Kolilta löytyy off piste -rinteitä, mutta kansallispuiston alueella (eli esimerkiksi Ukko-Kolin huipulta) ei saa laskea.

Luontokeskus Ukko

Kolin alueen historiasta ja luonnosta kerrotaan Metsähallituksen pitämässä Kolin luontokeskus Ukossa. Luontokeskus sijaitsee Sokos Break Hotelin vieressä. Pihasta lähtee lyhyt polku Ukko-Kolin laelle.

Kolin majoitus

Koli Relax Spa on yksi Suomen ihanimmista kylpylöistä. Kuva: Laura Huttunen

Paras majoitus Kolilla on moderni Break Sokos Hotel Koli, jonka romanttinen Relax Spa on suunnattu aikuiseen hemmotteluun: kylpylän isoista ikkunoista ja lämmitetyistä ulkoaltaista avautuvista maisemista voi nauttia kuohuviinilasillisen kera. Uima-altaan vedenalaisista kaiuttimista soi Sibeliuksen Finlandia, ja elämyssuihkussa voi valita ohjelmaksi karibialaisen ukkosmyrskyn tai viileän valtameren sumun.

Hotelli sijaitsee se klassisella näköalapaikalla Ukko-Kolilla, jolla oli matkailumaja jo sata vuotta sitten. Hotellista on vain 10 minuutin kiipeäminen Ukko-Kolin huipulle, joten maisemia voi käydä ihailemassa vaikka illallisen jälkeen.

Metsähallituksella on muutama erähenkinen vuokratupa Kolin alueella. Mökkien päivävuokra on muutamia kymppejä. Avaimet noudetaan luontokeskus Ukosta.

Oman kokemuksen perusteella hyvä tukikohta on Ikolanahon kämppä, josta on lyhyt matka Mäkrävaaran laelle. Kävelymatka lähimmältä tieltä Ikolanahoon on alle kilometri, luontokeskus Ukkoon on matkaa kolmisen kilometriä.

Kolilta löytyy myös kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Kolin vuokramökkeihin.

Matka Kolille

Kuopiosta on Kolille reilun kahden tunnin automatka. Joensuusta Kolille ajaa tunnissa.

Katso tarjoukset Break Sokos Hotel Koliin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!