Koli – näin nautit Suomen kansallismaisemasta

Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Näkymä Ukko-Kolin laelta Pieliselle on Kansallismaisema isolla K:lla, kaikkien suomalaisten kansallismaisemien äiti, isä ja ylijumala. Jos Suomella olisi vain yksi kansallismaisema, se olisi tämä.

Kolin metsäiset järvimaisemat on ikuistettu suomalaisten kollektiiviseen muistiin.

Koli nousi maineeseen vuonna 1895, kun Eero Järnefelt kävi vaaralla ihailemassa maisemia valokuvaaja I.K. Inhan opastamana ja maalasi muutamaa vuotta myöhemmin taulun Syysmaisema Pielisjärveltä. Siitä tuli yksi suomalaisen taiteen kultakauden avainteoksista.

Sen jälkeen Kolilla ovat käyneet ”pyhiinvaelluksella” lukemattomat suomalaiset kulttuurihenkilöt.

Jo muutamaa vuotta aiemmin Sibelius oli suunnannut Kolin maisemiin Pielisen rannalle häämatkalleen. Sibeliuksen Finlandia-teosta eivät tosin innoittaneet Kolin pohjoiskarjalaiset maisemat, vaan Aulangon hämäläiset maisemat.

Kolia, Pohjois-Karjalan korkeinta vaaraa, ei ole ikuistettu ainoastaan maalauksiin; Juhani Ahon Panu-romaani sijoittuu sekin Kolin maisemiin.

Ukko-Koli ja Luontokeskus Ukko

Kolilla kulkee monta merkittyä kävelypolkua. Kuva: Ville Palonen

Kolin ykkösnähtävyys on Ukko-Koli, alueen korkein huippu ja kuuluisin näköalapaikka. Ukko-Koli ja sen viereiset huiput ovat muisto mahtavasta vuorijonosta, joka vuosimiljoonia sitten kulki pitkin Itä-Suomea kohoten jopa 7000 metrin korkeuteen. Nykyään Kolin korkein huippu on 347 metriä merenpinnan yläpuolella.

Ukko-Kolin uskotaan olleen pyhä paikka jo muinaissuomalaisille, ja monet kansantarinat kertovat uhrimenoista Kolilla.

Alueen historiasta ja luonnosta kerrotaan Metsähallituksen pitämässä Kolin luontokeskus Ukossa. Luontokeskus sijaitsee Ukko-Kolin vieressä sijaitsevan Break Sokos Hotel Kolin naapurissa. Pihasta lähtee lyhyt polku Ukko-Kolin laelle.

Huippujen kierros – lyhyt vaellus Kolin kansallismaisemassa

Koli Mäkrävaara
Mäkrävaaran laelta näkyy Ukko-Koli ja Pielinen. Tältä paikalta Eero Järnefelt maalasi Kolia. Kuva: Ville Palonen

Ukko-Kolille on helppo kiivetä kymmenessä minuutissa: Luontokeskus Ukon pihalta nousevat portaat, jotka muutaman minuutin kiipeämisen jälkeen muuttuvat kallion laella kulkevaksi poluksi.

Mutta Kolilla ei tarvitse ihailla maisemia ainoastaan Ukko-Kolin laelta. Alueelta löytyy monta lyhyttä päiväretkeen sopivaa vaelluspolkua.

Kolilla kannattaa kävellä vähintään 1,4 kilometrin mittainen Huippujen kierros. Polku kiertää Ukko-Kolin, Paha-Kolin ja Akka-Kolin komeimmat maisemat. Kierroksella käydään myös Mäkrävaaran laella, paikalla, josta Eero Järnefelt maalasi Kolin maisemia.

Pirunkirkko – Kolin pirullisin nähtävyys

Pirunkirkko on Z-kirjaimen muotoinen 34 metriä pitkä rakoluola. Kuva: Ville Palonen

Pirunkirkko on mainio retkikohde Kolilla. Kyseessä on pirullisen tunnelmallinen lohkareluola, jossa voisi hyvin kuvitella kohtaavansa itsensä vanhan vihtahousun. Luolalle on lyhyt ajomatka Ukko-Kolilta. Parkkipaikalta laskeudutaan luolaan kiviportaita pitkin.

Herajärven kierros – Kolin pitkä vaellus

Jos aika ja into riittää, Kolin paras vaellusreitti on Herajärven kierros. Maisemissa vaihtelevat ahot ja koivumetsät, luonnonniityt, järvet ja komeat kalliot.

Reitin varrella on myös Pirunkirkko Pielisen rannalla sekä kahluuvaijeri, jonka avulla ylitetään noin 15 metriä leveä Herajoki.

Herajärven kierros koostuu kahdesta rengasreitistä: valittavana ovat joko eteläinen (30 km) tai pohjoinen (35 km) kierros. Koko Herajärven kierrokselle tulee mittaa 61 kilometriä. Herajärven kierros kannattaa kulkea vastapäivään, jotta komeimmat maisemat jäävät kierroksen loppuun: vasta lopuksi noustaan Ukko-Kolin laelle.

Suositeltavia yöpymispaikkoja ovat Herajärven eteläpäässä sijaitseva Ahvenlammen autiotupa sekä Kiviniemen luontotila, jossa yöpyessä ei tarvita edes omaa makuupussia: yö aitassa (sis. lakanat ja pyyheen) maksaa 25 euroa ja aamiainen kuusi euroa!

Varaa mukaan kunnolla vettä, sillä vedentäyttöpaikkoja on vähän. Suoraan juomavedeksi kelpaavaa vettä saa ainoastaan Kiviniemestä ja luontokeskukselta.

Kolin kylä – herkuttele Kolin Ryynäsessä

Vaarojen kupeessa, kolmen kilometrin päässä Ukko-Kolilta sijaitsee pieni ja sievä Kolin kylä, joka koostuu muutamasta kauniista puurakennuksesta.

Täällä kannattaa pysähtyä ainakin syömään tunnelmallisessa Kolin Ryynäsessä. Pieni gastropubi vuokraa myös karun kodikkaita huoneita vanhassa luhtiaitassa. Jaetut kylpyhuoneet.

Koli talvella

Kolin luontokeskus, Sokos Hotel Koli, laskettelurinteet ja Pielinen.

Kolin maisemat ovat upeat myös talvella. Pielisen seutu on Suomen runsaslumisimpia alueita. Erikoinen kokemus on ajaa autolla jäätietä pitkin Pielisen yli Vuonislahteen. Seitsemän kilometrin pituisella Kolin jäätiellä on pysähtyminen kielletty.

Koli on aikamoinen talviurheilun ihmemaa. Murtomaahiihtolatuja on 50 kilometriä, ja opastusta saa lumikenkäkävelyssä. Talvella voi myös lähteä moottorikelkkasafarille, ajelulle husky-valjakolla tai ratsastusretkelle islanninhevosilla (joilla ratsastaminen toki onnistuu myös kesäisin).

Kolilla on myös laskettelukeskus: sen lasketteluhissi oli Suomen ensimmäinen. Kolin kansallispuisto perustettiin vasta vuonna 1991, kun uhkana oli, että laskettelukeskuksen rinteitä laajennettaisiin ja Kolin rinteiden vanhat metsät kaadettaisiin.

Kolilla on eteläisen ja keskisen Suomen jyrkimmät rinteet, joiden profiili riittää jopa alppihiihtokisojen järjestämiseen. Seitsemän laskettelurinnettä ovat hotellille nousevan tuolihissin ja viereiselle huipulle menevän ankkurihissin välissä. Hissien ala-asemat ovat lähekkäin alhaalla Pielisen rannalla kulkevan maantien vieressä. Kolin pisin rinne on 1500 metriä ja suurin korkeusero 230 metriä.

Kolilta löytyy off piste -rinteitä, mutta kansallispuiston alueella (eli esimerkiksi Ukko-Kolin huipulta) ei saa laskea.

Kolin majoitus

Koli Relax Spa on yksi Suomen ihanimmista kylpylöistä. Kuva: Laura Huttunen

Paras majoitus Kolilla on moderni Break Sokos Hotel Koli, jonka romanttinen Relax Spa on suunnattu aikuiseen hemmotteluun: kylpylän isoista ikkunoista ja lämmitetyistä ulkoaltaista avautuvista maisemista voi nauttia kuohuviinilasillisen kera.

Uima-altaan vedenalaisista kaiuttimista soi Sibeliuksen Finlandia, ja elämyssuihkussa voi valita ohjelmaksi karibialaisen ukkosmyrskyn tai viileän valtameren sumun.

Hotelli sijaitsee klassisella näköalapaikalla Ukko-Kolilla, jolla oli matkailumaja jo sata vuotta sitten. Hotellista on vain 10 minuutin kiipeäminen Ukko-Kolin huipulle, joten maisemia voi käydä ihailemassa vaikka illallisen jälkeen (tai aamuvarhain ennen aamiaista).

Kolin kupeessa on toki muitakin upeita majapaikkoja. Erityisen tunnelmallinen – ja edullinen – on Kolin keidas, joka sijaitsee kauniissa vanhassa maatalossa. Muutama huoneista on 1800-luvun aitassa!

Katso tarjoukset Kolin majoitukseen.

Kolin vuokramökit

Metsähallituksella on muutama erähenkinen vuokratupa Kolin alueella. Mökkien päivävuokra on muutamia kymppejä. Avaimet noudetaan luontokeskus Ukosta.

Oman kokemuksen perusteella hyvä tukikohta on Ikolanahon kämppä, josta on lyhyt matka Mäkrävaaran laelle. Kävelymatka lähimmältä tieltä Ikolanahoon on alle kilometri, luontokeskus Ukkoon on matkaa kolmisen kilometriä.

Kolilta löytyy myös kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Jos kaipaa mökiltä luksustunnelmaa, sitä tarjoaa supertyylikäs Aava Koli.

Katso tarjoukset Kolin vuokramökkeihin.

Matka Kolille

Kuopiosta on Kolille reilun kahden tunnin automatka. Joensuusta Kolille ajaa tunnissa. Kolin-matkalla kannattaa tutustua myös muihin Pohjois-Kajalan nähtävyyksiin.

Katso tarjoukset Kolin majoitukseen.

Pakkaa mukaan Kolille

Scandinavian Outdoor -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima reppuja, otsalamppuja, ulkoiluvaatteita ja muita tarpeellisia retkeilyvarusteita.

Milloin vierailla Kolilla?

Kolilla jokainen vuodenaika on näkemisen arvoinen. Etenkin kesä on varsin suosittua aikaa matkustaa Kolille. Vesistöt ovat kesällä parhaimmillaan ja Pielisen upea järvi mahdollistaa monenlaiset harrastukset. Syksyllä ruska maalaa vaellusreitit mahtavalla väripaletilla ja luontopolut kuhisevat maisemia ihastelevia matkalaisia.

Kolilla on myös useita tapahtumia, joita järjestetään ympäri vuoden. Suosituimpia lienevät Kolin Venetsialaiset, Ruska Blues ja Vaarojen Maraton. Talvella pidetään useampi hiihtotapahtuma, jotka ovat jo vuosia olleen todella suosittuja.

Näistä ja muista Kolin tapahtumista ja palveluista löytyy paljon lisätietoa Koli 24 -sivustolta.

Koli on paikka, josta jokainen löytää jotain itselleen. Olipa ajankohta siis mikä tahansa, Koli on erinomainen vaihtoehto kotimaan loman kohteeksi.

Koli – kokemuksia

Kolista kirjoittivat matkailutoimittajat Antti Helin ja Ville Palonen. Antille Koliin tutustuminen oli pitkäaikainen haave, jonka toteutumiseen vierähti pari vuosikymmentä. ”Jostain syystä Koli vältteli minua, vaikka olen kiertänyt Suomea ympäri useaankin otteeseen. Kun sitten viimein matkani vei Kolille, mietin, olisiko se maineensa veroinen. Oli se, ja vielä enemmän. Ukko-Koli on todellakin sellainen paikka, että sen maisemia katsellessa tuntee olevansa yhteydessä kollektiiviseen suomalaiseen sieluun.”

Lue lisää:

Suomen kauneimmat maisemat

Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi