Saariselkä – hiihtolatuja ja vaelluspolkuja

Saariselkä on suosittu hiihtokohde. Kuva: Victor Maschek / Shutterstock

Saariselkä on Itä-Lapissa sijaitseva tunturijono ja siltä nimensä saanut hiihtokeskus. Saariselkä houkuttelee etenkin vaeltajia ja murtomaahiihtäjiä, sillä puitteet lasketteluun ovat vaatimattomat verrattuna Ylläksen ja Levin korkeampiin ja pitempiin rinteisiin.

Tunnelma on Saariselällä muutenkin maanläheisempi kuin Levillä ja Ylläksellä. Keskusta on mukavan kompakti, toisaalta myös varsin pieni ja ilmeetön. Saariselkä tunnetaan parhaiten hieman varttuneemman väen kohteena, ja paikka sopii mainiosti myös perheille.

Sen minkä Saariselkä häviää laskettelussa, se voittaa vaelluskohteissa ja murtomaahiihdossa. Heti vierestä alkaa valtava Urho Kekkosen kansallispuisto, joka sopii erinomaisesti molempiin. Urho Kekkosen kansallispuistossa on sopivan tiheästi taukopaikkoja sekä autiotupia ja varaustupia yöpymiseen. Maisemat ovat upeat.

Saariselkä houkuttelee myös ulkomaisia matkailijoita luksushotelleillaan, jotka sijaitsevat luonnonrauhassa syrjässä varsinaisesta hiihtokeskuksesta. 

Saariselän laskettelurinteet

Saariselkää mainostetaan Euroopan pohjoisimmaksi hiihtokeskukseksi. Rinteitä on yhteensä 15, joista kymmenen on valaistuja. Pisin rinne on kaksi kilometriä.

Saariselän laskettelurinteet on rakennettu kahden vierekkäisen tunturin, 438 metriä korkean Kaunispään ja hieman matalamman Iisakkipään, rinteille. Hiihtohissit sijaitsevat tuntureiden välissä olevassa laaksossa, jonne Saariselän hotelli- ja mökkikeskittymästä on noin puolentoista kilometrin matka. Paikalla olevan välinevuokraamon pihaan pääsee Ski Bussilla, jonka päivälippu maksaa viisi euroa.

Hauska yksityiskohta on se, että Kaunispään huipulle pääsee myös autolla – maisemia voi siis ihailla helposti, vaikka ei edes laskettelisi. Huipulla on ravintola ja matkamuistomyymälä. Huipun tuntumassa on myös Saariselän parhaisiin hotelleihin lukeutuva Star Arctic Hotel Kaunispää.

Vaikka Saariselällä on kaikentasoisia rinteitä – jopa FIS-luokiteltu kilparinne ja lumilautailijoille rakennettu street – ei paikka pärjää laskettelun osalta paljon isommille Ylläkselle ja Leville.

Lue lisää: Suomen parhaat hiihtokeskukset

Saariselän pulkkamäki – kokemuksia

saariselkä pulkkamäki

Saariselän rinteiden vierestä löytyy Suomen pisin pulkkamäki. Mutkaisella mäellä on mittaa kokonaiset 1800 metriä ja korkeuseroa kertyy 180 metriä. Kaunispään huipulta alkava vajaat kymmenen metriä leveä reitti mutkittelee tykkylumimetsän läpi, ja illalla radan varrella vilkkuvat värikkäät ”revontulivalot”.

Maisemia ei kuitenkaan ehdi ihailla, sillä luodin muotoisella tavallista isommalla vuokrapulkalla ne vaihtuvat todella vikkelästi – lasku kestää noin 10 minuuttia. Mäessä on muutama niin jyrkkä osuus, että ilman jarruttamista syöksyisi lähes varmasti penkalla olevaan turvaverkkoon. Kyllä, kyyti on varsin hurjaa myös aikuisille! Pulkkamäkeä ei suositella alle 7-vuotiaille pikkulapsille.

Mäkeen voi mennä omalla pulkalla, mutta Saariselän välinevuokraamon tavallista isommat pulkat ovat selvästi nopeampia. Vuokrahintaan kuuluu myös kypärä, jonka käyttäminen ei ensimmäisen laskun jälkeen tunnu yhtään liioitellulta. Ikävä kyllä laskettelulasit pitää olla omasta takaa – tai muuten naama on laskun jälkeen yltä päältä lumessa, joka roiskuu jaloilla jarruttaessa.

Pulkan vuokra ja kahden tunnin lippu tuolihissiin maksavat runsaat 30 euroa. Parissa tunnissa ehtii noin viisi laskua Kaunispään huipulta alas välinevuokraamon pihaan.

Saariselkä on paras hiihtokeskus murtomaahiihtoon

Erämaisen Urho Kekkosen kansallispuiston vieressä sijaitseva Saariselkä on Suomen paras hiihtokeskus murtomaahiihtoon. Suomen toiseksi suurimman kansallispuiston tuntureilla voi kokea vuoroin raskaita nousuja ja vauhdikkaita laskuja. 

Saariselän alueella riittää niin hoidettuja latuja kuin vaativia erämaataipaleita. Merkittyjä latuja on yli 200 kilometriä, joista valaistuja on lähes 35 kilometriä. Myös maasto- ja läskipyöräilyyn on omia reittejä.

Kiilopää on rauhallinen ulkoilukohde

Kiilopää. Kuva: Terhi Tuovinen / Lapin Materiaalipankki

Yksi suosituimmista murtomaahiihtäjien kohteista on Saariselän eteläpuolella sijaitseva Kiilopää, jossa voi hiihtämisen lisäksi lumikenkäillä ja maastopyöräillä (myös talvella). Kesällä ja syksyllä Kiilopää on erinomainen paikka aloittaa vaellus Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Kiilopäälle on Saariselältä matkaa noin 15 kilometriä. Nelostien risteyksestä Kakslauttasesta on kuusi kilometriä Suomen Ladun pyörittämään Kiilopään Tunturikeskukseen – viralliselta nimeltään Suomen Latu Kiilopää – jossa on tarjolla hotellihuoneita, mökkejä sekä edullinen hostelli.

Majoitus- ja ravintolapalveluiden lisäksi Suomen Latu Kiilopää vuokraa välineitä ja järjestää opastettua liikuntaa. Talvisin viikko-ohjelmaan kuuluvat murtomaahiihto, lumikenkäily ja läskipyöräily. Kesäisin ohjattuja lajeja ovat patikointi, polkujuoksu, maastopyöräily ja jooga.

Kiilopään savusaunasta pääsee pulahtamaan jääkylmään Kiilopuroon. Kuva: Ville Palonen

Kiilopään Tunturikeskuksesta löytyy myös upea savusauna, joka on monien kävijöiden mielestä Suomen paras. Savusaunan vetonaula on ohi virtaavaan Kiilopuroon rakennettu uimapaikka. Suuren suosion vuoksi 1,5 tunnin saunavuoro pitää varata etukäteen. Kyseessä on sekasauna, joten muista uima-asu!

Lue lisää: Kiilopää talvella – lumikenkäilyä ja savusaunomista

Katso tarjoukset Suomen Latu Kiilopään majoitukseen.

Saariselän vaellukset

Pitkospuut Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kuva: Tekijä Pecold / Shutterstock

Saariselän maisemia hallitsevat avotunturit ja rakkakivikot. Alueen paras päiväretki on kiipeäminen 546 metrin korkuisen Kiilopään huipulle.

Kansallispuiston portilta, Suomen Latu Kiilopään pihalta, alkaa parin kilometrin mittainen hyvin merkitty ja helppokulkuinen reitti. Kiilopään huipulta näkyy kauas Urho Kekkosen kansallispuistoon. Taivaanrannassa siintää puiston korkein tunturi, Sokosti.

Lumikenkäilyä Kiilopäällä. Kuva: Ville Palonen

Huipulle on helppo kiivetä mihin tahansa vuodenaikaan – talvella lumikenkien avulla tai hyvällä kelillä jopa tavallisilla jalkineilla – mutta unohtumattomin aika nähdä UK-puiston upeat maisemat on tietenkin kesän yötön yö.

Urho Kekkosen kansallispuiston pidemmistä vaelluksista legendaarisin on Luirojärven vaellus, joka kestää reittivalinnasta riippuen vajaan viikon.

Lue lisää: Urho Kekkosen kansallispuisto – Suomen paras vaelluskohde?

Pyhä-Nattanen

Pyhä-Nattanen. Kuva: Daniel Taipale / Lapin Materiaalipankki

Läheisestä Sompion kansallispuistosta löytyy päivävaelluksen kohteeksi sopiva Pyhä-Nattanen, saamelaisten muinainen pyhä paikka. Tunturin huipulla on hämmästyttäviä graniittirapaumia eli tooreja, jotka näyttävät luonnon Lego-palikoilta. Terävät Nattastunturit poikkeavat muodoltaan muista alueen tuntureista, ja siitä ne ovatkin saaneet nimensä: ”nattaset” tarkoittaa saamen kielellä nuoren naisen rintoja.

Pyhä-Nattaselle pääsee parhaiten Sompiojärven metsäautotieltä. Lähtöpaikalla on levike, johon pysäköinti onnistuu. Pyhä-Nattasen polku on 7 kilometriä pitkä rengasreitti. Tunturien laella on entinen palovartijan mökki, joka toimii nykyään retkeilijöiden päivätupana.

Noin 20 kilometrin päässä voi majoittua Tankavaaran Kultakylässä.

Kakslauttanen Art Gallery – Lapin paras nykytaiteen galleria

Kakslauttanen Art Gallery. Kuva: Ville Palonen

Lasi-igluistaan maailmankuulusta Kakslauttasen lomakylästä löytyy korkeatasoinen nykytaiteen galleria, Kakslauttanen Art Gallery. Rakennuksen ylle kohoaa 30-metrinen torni, jonka huipulla komeilee lasi-iglua muistuttava revontulibaari. Gallerian yhteydessä on tasokas kotimaisten design-tuotteiden kauppa, johon on kelpuutettu muutaman ison brändin lisäksi monta pientä korutaiteilijaa ja käsityöläistä ympäri Suomea. Kaiken lisäksi vuoden 2020 keväällä viereen avattiin pohjoismaiden suurin planetaario ja oma panimoravintola.

Kakslauttanen Art Gallery sijaitsee parin kilometrin päässä Inariin menevältä valtatieltä. Näyttely vaihtuu kaksi kertaa vuodessa – päänäyttely on esillä koko talven. Galleriaan on ilmainen sisäänpääsy.

Tankavaaran Kultamuseo

Lapin kullankaivuun historiaan voi tutustua Kakslauttasen lähellä sijaitsevassa Tankavaaran Kultamuseossa.

Museon ensimmäinen sali kertoo Lapin kullanhuuhdonnan ja -kaivuun historiasta. Esillä on muun muassa huuhdontavälineitä kuten erilaisia rihloja (joihin maa-ainesta painavampi kulta jää kiinni huuhdontakourussa) ja suurimpien löydettyjen kultahippujen jäljennöksiä. Näyttelyssä opitaan hippujen nimet koon perusteella (russakka, lude, täi, saivare ja hengetön), ja tutuksi tulevat myös Lapin kultamaiden legendaarisimmat hahmot.

Kultamuseon toisessa salissa on kansainvälinen näyttely, jossa esitellään eri maiden kullankaivuuta roomalaisten ajoilta lähtien. Vaskoolin käyttämistä pääsee kokeilemaan kullanhuuhdontakourussa. Kokeilu maksaa 12 euroa ja se pitää varata etukäteen. Huuhtomansa kullan saa pitää.

Kultamuseon vieressä on Tankavaaran Kultakylä, jossa voi myös yöpyä. Apetta tarjoaa kultakuumeajan tyyliin sisustettu ravintola Wanha Waskoolimies (lounaan hinta-laatusuhde on kohdillaan). Kultakylässä on myös villin lännen lavastekylä.

Katso tarjoukset Tankavaaran Kultakylän majoitukseen.

Inari – saamelaisuuden keskus

Saariselältä on tunnin ajomatka Inariin, jonka vetonaula on saamelaismuseo Siida. Sen perusnäyttelystä puolet keskittyy saamelaisten historiaan ja kulttuuriin, ja puolet Lapin luontoon. 

Tammikuun lopussa Inarissa järjestetään alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat. Toinen talven suurtapahtuma on Inarin porokuninkuusajot, jotka järjestetään maalis-huhtikuun vaihteessa.

Inarista löytyy myös koko Lapin paras ravintola Aanaar, joka toimii Wilderness Hotel Juutuan yhteydessä.

Lue lisää: Inari ja Inarijärvi – saamelaisuuden keskus

Saariselän majoitus

Saariselkä. Kuva: Terhi Tuovinen / Lapin Materiaalipankki

Lapin hotellivaraukset on syytä tehdä todella hyvissä ajoin etenkin talvisesongin aikana. Saariselältä löytyy mökkimajoitusta ja lukuisia hotelleja, joista parhaisiin lukeutuu tunturin laelle rakennettu Star Arctic Hotel Kaunispää. 

Saariselän alueen kuuluisin hotelli on Kakslauttanen, joka näytti lasi-igluillaan suuntaa Lapin luksusmatkailulle. Iglut ovat tyyriitä – hinnat pyörivät useissa sadoissa euroissa.

Paljon kohtuullisempaan hintaan samantapaisesta elämyksestä pääsee nauttimaan Saariselän keskustasta 15 kilometrin päässä sijaitsevassa Erähotelli Muotkassa. Lasiseinäiset kodat noin 150 euroa.

Kuukkeli Teerenpesä tarjoaa leppoisaa hirsitalotunnelmaa. Majatalossa on oma sauna, mutta Saariselän kylpyläkin on aivan vieressä.

Lapsiperheet arvostavat Holiday Club Saariselkää, jonka kylpylä on Suomen pohjoisin. Naapurissa on Angry Birds Activity Park.

Rauhaa arvostavalle ulkoilijalle oivallinen tukikohta on Suomen Latu Kiilopää. Retkeilykeskuksen palveluihin kuuluvat Hotelli Niilanpää ja sen vieressä oleva edullisempi hostelli, sekä ravintola, ulkoiluvälinevuokraamo ja savusauna.

Saariselältä löytyy myös kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Varaa mökki Saariselältä.

Saariselän ravintolat

Aanaar on Lapin paras ravintola. Kuva: Ville Palonen

Saariselältä löytyy lukuisia ruokapaikkoja pitsapaikoista huippuravintoloihin. Tasokasta ruokaa ja huolella valittuja viinejä tarjoavat lähiruoasta tunnettu Laanilan Kievari sekä Petronella, jota kehutaan Saariselän parhaaksi ruokapaikaksi.

Lapin ikimuistoisin ravintolaelämys löytyy Inarista. Ravintola Aanaarin upeissa annoksissa pohjoisen perinteiset raaka-aineet päivitetään tälle vuosituhannelle jopa hieman yllättävillä tavoilla. Aanaar toimii hotelli Wilderness Hotel Juutuan (entiseltä nimeltään Hotel Kultahovi) yhteydessä.

Lue lisää: Ravintola Aanaar ja Inarin hotelli Kultahovi

Miten Saariselälle kannattaa matkustaa?

Kätevimmin Saariselälle matkustaa lentämällä Ivaloon, josta on 30 kilometriä Saariselälle ja 45 kilometriä Kiilopäälle. Finnair lentää Helsingistä Ivaloon joka päivä.

Helsingistä ja Turusta matkaa kertyy hieman yli tuhat kilometriä. Jos ei halua ajaa omalla autolla koko Suomen halki, voi matkustaa ensin autojunalla Rovaniemelle, josta Saariselälle on 260 kilometriä.

Rovaniemeltä pääsee Kiilopäälle, Saariselälle ja Inariin myös linja-autolla.

Teksti: Antti Helin ja Ville Palonen

Lue lisää:

Kiilopää talvella – lumikenkäilyä ja savusaunomista

Lapin parhaat elämykset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

Scandinavian Outdoor -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima reppuja, otsalamppuja, ulkoiluvaatteita ja muita tarpeellisia retkeilyvarusteita.