Lapin paras ravintola Aanaar

Ravintola Aanaarin annokset ovat erittäin kauniita ja huoliteltuja. Kuva: Ville Palonen

Inarissa odottaa yksi Lapin ikimuistoisimmista makuelämyksistä. Palkintoja kerännyt Ravintola Aanaar valittiin helmikuussa 2020 Vuoden Ravintolaksi. Aiempina vuosina saman Suomen Gastronomisen Seuran myöntämän arvonimen ovat saaneet sellaiset huippuravintolat kuin Savoy, Juuri, Muru, Ask, Grön ja Kaskis. Vuonna 2021 Aanaar pääsi Viisi Tähteä -lehden Suomen parhaiden ravintoloiden listalla sijalle 24.

Ravintola Aanaar – modernia saamelaista lähiruokaa

”Suuri osa ravintolamme raaka-aineista on lähiruokaa, varsinkin kala ja liha. Porosta käytämme perinteiseen tapaan ruhon kaikki osat”, sanoo keittiömestari Heikki Nikula. Mies vaikuttaa kovin tutulta, ja syykin selviää: Nikula on kokannut televisiossa niin Loirinuotiolla kuin Peltsin Lappi -sarjassa, jossa perhokalastettiin haukea Inarin lähivesistä.

”Ennen vanhaan hauki oli täällä tärkeä ruokakala. Kuivahauki eli koškepuško on suorastaan inarinsaamelaisuuden symboli”, selittää innokkaana kalamiehenä tunnettu Nikula. ”Ravintolassa pyrimme tarjoamaan Inarijärven kaloja mahdollisimman monipuolisesti: siikaa, taimenta, rautua ja talvisin myös haukea.”

Aanaar on saamea ja tarkoittaa Inaria. Nimen lisäksi saamelaisuus on läsnä myös keittiössä. Listalta ei löydy perinneruokia, vaan moderneissa annoksissa käytetään ikiaikaisia raaka-aineita kuten pettua. ”Aikoinaan saamelaiset pitivät sitä suorastaan herkkuna”, selittää Nikula. Aanaarissa käytetyt männynkaarna, koivunlehdet ja havunneulasista tehty öljy ovat kuulemma uudempia keksintöjä. 

Lähimetsistä kerätään paljon muutakin tarpeellista: mustikkaa, puolukkaa, hillaa, pihlajanmarjaa, tuoksuvalmuskaa, herkkutatteja, maarianheinää, suolaheinää, väinönputkea, vesiangervoa, nokkosta ja kuusenkerkkää.

Laatuviinien lisäksi juotavaksi löytyy kahden lappilaisen pienpanimon oluita.

Ravintola Aanaarin illallinen on huikea makukimara

Aanaarin alkupala: savustettua poronsydäntä, friteerattua jäkälää, fermentoidulla valkosipulilla maustettua majoneesia ja suolaheinää. Kuva: Ville Palonen

Nikula kantaa pöytään alkupalan: savustettua poronsydäntä, friteerattua jäkälää, fermentoidulla valkosipulilla maustettua majoneesia ja suolaheinää.

Samanlaista jäkälää syötettiin myös presidentti Niinistölle Loirinuotiolla-ohjelmassa. Ja pakkohan se on myöntää: rapeasti suussa rouskuva jäkälä saa kadehtimaan porojen (ja presidenttien) elämää!

Seuraava annos on kylmä kalalautanen: graavisiiasta ja purjotuhkasta valmistettu terriini, jonka lisukkeena on hileiksi jäähdytettyä kurkku-tillipyreetä, fenkolikastiketta ja Inarin siian mätiä.

Kolmas annos on voikastikkeessa haudutettu kuningasrapukeitto – täällä sekin on lähiruokaa, eihän Varanginvuonoon ja Tenovuonoon ole matkaa kuin vaivaiset pari tuntia. Keiton kantena on kippo, jossa on omena-fenkoli -salaattia. Kun kansi nostetaan pois, savu pöllähtää ruokailijan kasvoille ravun aromien saattelemana. Kuningasrapu on herkullisen pehmeää ja lihaisaa, eikä annosta voi syödä lusikoimatta reippaalla kädellä syntisen paksua voikastiketta.

Erikoista, mutta aivan erinomaista!

Jäkälä on ollut pitkään Aanaarin ruokalistalla. Alun perin Nikula tutustui jäkäläreseptiin ruotsalaisessa huippuravintolassa, ja vuosien myötä mies on kehittänyt oman tapansa valmistaa sitä. ”Jäkälä friteerataan, maustetaan ja kuivataan. Tällä hetkellä listalta löytyy mustikalla maustettu jäkälä, joka tarjoillaan poron kanssa.”

Vuorossa on viiden ruokalajin illallismenun pääruoka.

Aanaarin illallismenun pääruoka: savustettua poronvasan paahtopaistia, veripalttua, puikulapyreetä ja mustikalla maustettua friteerattua jäkälää. Kuva: Ville Palonen

”Poro ja mitä se syö” on huikea makukimara. Jäkälän lisäksi lautaselta löytyy herkkutatteja, puikulaperunapyreetä sekä kumpusta eli veripalttua – täällä ei syödä pelkkää sisäfilettä, vaan perinteen mukaisesti ruhosta käytetään kaikki. Vasan paahtopaistiin on tarttunut nuotion huumaava tuoksu, sillä se savustetaan havunneulasilla vasta tarjoiluastiassa.

Aanaarin jälkiruoka on nimeltään ”marjametsä”. Kuva: Ville Palonen

Illallisen kruunaa jäkiruoaksi tarjoiltu ”marjametsä”, joka on nimensä veroinen värien ja makujen ilotulitus. Etenkin hillansiemenistä tehty keksi tekee lähtemättömän vaikutuksen makuhermoihin.

Hotelli Kultahovi – Inarin ensimmäinen hotelli

Heikki Nikula (Aanaar) ja Kaisu Nikula (Kultahovi). Kuva: Ville Palonen

”Kultahovi on Lapin toiseksi vanhin hotelli. Meidän perheemme on hoitanut sitä jo 50 vuotta”, sanoo matkailuyrittäjä ja hotellinjohtaja Kaisu Nikula.

Inarijärveen laskevan Juutuanjoen rannalla sijaitseva Tradition Hotel Kultahovi avattiin jo vuonna 1937. Hotelli tuhoutui kun saksalaiset polttivat Inarin vuonna 1944, ja rakennettiin uudestaan samojen perustusten päälle 1950-luvulla.

Suurin osa Kultahovin nykyisistä vakioasiakkaista tulee ulkomailta. Heinä- ja syyskuu on vilkkaimmat suomalaisten matkailukuukaudet, mutta silloinkin suomalaisia on ollut vain hieman alle puolet hotellin vieraista – ainakin koronakesään 2020 asti. Nikula sanoo, että kesäisin huoneita löytyy lyhyelläkin varoitusajalla.

Vaikka Kultahovia markkinoidaankin Keski-Euroopassa ”saamelaishotellina”, paikasta on turha etsiä kansallispukuja tai vastaavaa. Kotimaisella designilla sisustettu Kultahovi ei ole mikään turistipyydys, vaan tyylikäs perinnehotelli. Esimerkiksi Aanaarin illallispöydässä soi taustamusiikkina moderni saamenkielinen elektropop. ”Saamelaiskulttuuri näkyy pieninä asioina, mutta olemme pyrkineet välttämään kliseistä kulttuurin alleviivaamista”, kertoo Nikula.

”Monella on ennakkokäsitys saamelaisuudesta, vaikka kulttuurimme on modernia ja elävää. Kun turisti kysyy missä voi nähdä saamelaisia, vastaan että lentokenttäbussin kuski oli saamelainen ja kaupan kassa myös.”

Aterian jälkeen puen lämpimästi päälleni ja lähden paukkupakkaseen iltakävelylle. Juutuanjoen rantaan on vain muutama kymmenen metriä. Rannassa käännän katseeni ylös: taivaalla tanssivat syvän vihreät revontulet. Valoshow on täydellinen päätös ikimuistoiselle illalle.

Revontulet leiskuvat Inarissa, Hotelli Kultahovin takapihalla. Kuva: Ville Palonen

Ravintola Aanaarin viiden ruokalajin illallismenu maksaa (ilman viinejä) 89 euroa (kolme ruokalajia 65 euroa). Menu vaihtuu kahdesti vuodessa sesongin mukaan. Tarjolla on myös á la carte -lista sekä kattava valikoima kekseliäitä coctaileja.

Hotelli Kultahovi sijaitsee puolen kilometrin päässä Inarin keskustasta ja Inarijärven rannasta. Saamelaismuseo Siidaan on alle kilometrin kävelymatka.

PÄIVITYS: Vuonna 2022 Kultahovin omistaja vaihtui ja hotellin nimi muuttui Wilderness Hotel Juutuaksi.

Katso tarjoukset Wilderness Hotel Juutuaan.

Lue lisää:

Inari – saamelaisuuden keskus

Lapin parhaat elämykset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi