Tornio – vinkit kaupunkiin, jossa voi huijata aikaa

Alatornion kirkko on osa Struven ketjun Unescon maailmanperintökohdetta. Kuva: Roland Magnusson / Shutterstock

Tornio on maailman paras paikka huijata aikaa. Torniosta kun on vaivatonta ylittää raja Ruotsin puolelle Haaparannalle, jossa kello on tunnin vähemmän. Maiden välissä sijaitsevalla Tornio Golfin kentällä voikin lyödä maailman pisimmän golflyönnin: pallo on ilmassa tunnin. Ainakin kellon mukaan.

Ajan huijaamisen lisäksi Tornion sopii olla ylpeä Tornionjoesta, CMX-bändistä ja pitkästä historiastaan. Ruotsin sankarikuningas Kustaa II Aadolf, Pohjoisen leijona, perusti Tornion kaupungin Suensaarelle vuonna 1621. Reilun parinkymmenen vuoden ajan se oli Euroopan pohjoisin kaupunki.

Samalla Tornionjoen saarella Tornion keskusta sijaitsee edelleenkin, joskin saari on osin kasvanut kiinni Ruotsin puolelle maankohoamisen ja täyttömaan käytön johdosta. Aivan vieressä on Ruotsin Haaparanta, joka muodostaa yhdessä Tornion kanssa kitkattomasti kaksoiskaupungin.

Suomen ja Ruotsin rajalla kulkeva Tornionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava joki, ja nykyään Suomen paras lohijoki.

Matkailijoille Tornio on portti Pohjois-Ruotsiin ja Käsivarren Lappiin.

Tornion kirkko – Tornion paras nähtävyys

Sopusuhtainen ja kauniin valkoinen Tornion kirkko on Suomen merkittävimpiä 1600-luvun puukirkkoja. Vuonna 1686 käyttöön vihitty kirkko edustaa tyyliltään karoliinista barokkia.

Ruotsin kuningas Kaarle XI vieraili kirkolla vuonna 1694 ihaillakseen sen torniosta keskiyön aurinkoa. Vaan niinhän siinä kävi, että juuri keskiyöllä pilvet peittivät pohjoisen taivaanrannan.

Kaarle aikoi palata uudelleen, ja vierailua varten kirkkoon rakennettiin uusi, entistä korkeampi kellotapuli. Siihen tehtiin vielä pyöreät ”Kuninkaan ikkunat” maisemien ihailua varten. Kaarle kuitenkin kuoli ennen kuin ehti palata Tornioon.

Tarina on hyvä, mutta sen todenmukaisuutta sopii epäillä, sillä Suomen eteläisimpänä paikkana ihailla keskiyön aurinkoa pidetään Aavasaksan vaaraa, joka sijaitsee 70 kilometriä Torniosta pohjoiseen.

Alatornion kirkko – osa Unescon maailmanperintökohdetta

Tornion toinen merkittävä kirkko on 1700-luvun lopulla rakennettu Alatornion kirkko, jonka kellotornia käytettiin Struven ketjun mittauspisteenä vuonna 1842. Mittauksen aikana tornin kellohuoneen seinään raapustettiin merkintöjä.

Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä kulkevaa, kolmiomittaustorneista koostuvaa Struven ketjua käytettiin maapallon koon laskemiseen. Nykyisin se on useiden maiden välille jakaantuva Unescon maailmanperintökohde.

Kirkko sijaitsee viehättävässä Alatornion kylässä.

Tornion keskusta ja ostoskeskus Rajalla På Gränsen

Tornion keskustan kauneimmat korttelit löytyvät Keskus- ja Rantakadulta, joissa on säilynyt vanhoja puutaloja.

Varsinainen pääkatu on Hallituskatu, joka johtaa kaupungin suurimpaan kauppakeskukseen – ja Suomen ja Ruotsin rajalle. Ostoskeskus Rajalla På Gränsen sijaitsee nimensä mukaisesti maiden rajalla, juuri ja juuri Suomen puolella.

Aivan ostoskeskuksen perällä oleva Hesburger on itse asiassa osin Ruotsin puolella.

Keskustan kauneimpia rakennuksia ovat Tornion vanha raatihuone sekä pieni ja uskomattoman söpö ortodoksinen kirkko, joka rakennettiin 1800-luvun lopulla venäläisen varuskunnan kirkoksi.

Valitettavasti kirkko sijaitsee sangen tylsällä paikalla Lukiokadulla, jonne se siirrettiin keskustasta 1950-luvulla.

Viehättävä Haaparanta ja Ruotsin rumin kirkko

Ruotsin puolella Haaparannassa pääsee ihmettelemään yhtä maailman kummallisimmista kirkoista. Vuonna 1963 rakennettu Haaparannan kirkko on vaikuttava, musta mötikkä.

Kirkon synkkyyden vastapainoksi Haaparannan pieni puinen keskusta on oikein viehättävä. Valitettavasti Torniossa ei ole säilynyt yhtä paljon vanhaa arkkitehtuuria kuin kaksoiskaupungissaan.

Haaparannassa kannattaa poiketa myös ostoksille, sillä ICA Supermarketista löytyy eksoottisia ruotsalaisherkkuja kohtuulliseen hintaan. Shoppailijaa houkuttavat myös poistomyymälät, joista voi bongata todella edullisia tarjouksia.

Haaparannalla on mm. Fjällrävenin, Häglöfsin ja Peak Performancen outlet-myymälä. Sisustusmyymälöistä löytyy HomeNord ja Iittala Outlet.

Tornion ja Haaparannan välillä pääsee liikkumaan ilman rajamuodollisuuksia. Matkaa keskustojen välillä on noin kilometrin verran.

Tornion panimo ja Elämystehdas Lappari

Torniossa pantiin vuoteen 2010 asti Lapin kultaa. Tehtaan sulkiessa oli päättyä myös pitkä siivu suomalaista oluthistoriaa: Lapin kultaa oli tehty Torniossa 137 vuoden ajan. Onneksi vuonna 2016 samoihin tiloihin avattiin joukkorahoituksen voimin artesaanioluita valmistava Tornion panimo. Sen yhteydessä toimii panimomyymälä.

Entisessä Lapin kullan tehtaassa pitävät majaansa myös Duudsonit Activity Park Tornio ja rock-klubi Club Teatria Keikkoja on satunnaisesti. Paikka kantaa nimeä Elämystehdas Lappari.

Kukkolankoski – Suomen suurin valjastamaton koski

Tornionjoen tunnelmia kannattaa käydä henkimässä Kukkolankoskella, joka on Suomen suurin valjastamaton koski. Sen voimaa voi ihailla viidentoista minuutin ajomatkan päässä Torniosta.

Kukkolankoski tunnetaan loistavana kalapaikkana: kesällä koskesta nousee lohta ja siikaa, syksyllä nahkiaisia ja talvella madetta. Kukkolankosken erikoisherkku on varrassiika, jonka valmistusta voi seurata ikivanhassa paistopaikassa.

Tuoreita kaloja pääsee maistamaan Kukkolankosken rannalla sijaitsevassa ravintolassa Myllynpirtti, jonka terassilta voi seurata siian lippousta viereisestä koskessa. Myllynpirtin ruoka on todellista lähiruokaa!

Toinen Tornionjoen mahtikoskista on parikymmentä kilometriä pohjoisempana kuohuva Matkakoski.

Tornion hotellit ja ravintolat

Tornion klassinen hotelli on Park Hotel eli entinen Tornion kaupunginhotelli, joka sijaitsee Tornionjoen rannalla. Hotelli on myös mainio paikka käydä herkuttelemassa: Tornion kaupunginhotellin ravintola Josephinessa taidetaan pororuuat, ja listalta löytyy paljon nostalgiselta kuulostavia herkkuja sienikaalikääryleistä savuhaukikeittoon.

Parasta vastinetta rahalle tarjoaa erinomainen Boutique Hotel Mustaparta. Sijaintikin on hyvin keskeinen Hallituskadulla.

Keskustan ulkopuolella lähellä on Camping Tornio. Leirintäalueelta löytyy erilaisia mökkejä, sauna, grillikatoksia ja lapsille leikkipuisto, trampoliineja ja minigolf.

Katso tarjoukset Tornion majoitukseen.

Tornio Golf ja uusi vuosi Torniossa

Torniosta Haaparannan puolelle ulottuva Tornio Golf tunnetaan golfkenttänä, jolla voi kentän poikki kulkevan aikarajan ansiosta huijata itse Neiti Aikaa. Pakkohan täällä on käydä pelaamassa ainakin kerran elämässä.

Aikaero tekee Torniosta myös yhden maailman parhaista paikoista viettää uutta vuotta – sitä kun voi viettää peräti kahdesti. Torniossa olikin aikamoiset bileet, kun uusi vuosituhat vaihtui vuoden 1999 lopussa.

Matka Tornioon

Tornioon pääsee junalla – tai lentämällä Kemi-Tornion lentokentälle. Torniosta rautatie jatkuu Lapin Kolariin.

Kemiin on parinkymmenen minuutin ajomatka, Ouluun vajaat kaksi tuntia. Rovaniemelle ajaa puolessatoista tunnissa ja Ylläkselle kolmessa.

Lue lisää:

Lapin parhaat elämykset

Ruotsin Lappi – Pohjois-Ruotsin parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Kivasti koottu kotiseudun näkemiset ja kokemiset yhteen. Ihmetyttää silti kirjoitusvirheiden määrä, eikö tekstiä oikolueta ennen julkaisua?
    Ikuinen virhe ulkopaikkakuntalaisella; Haaparannassa. Se on väärin. Oikein on Haaparannalla.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi