Kemi – Kekkosen ja jäänmurtajan jäljillä

Risteily jäiden keskellä on elämys sekä ulkomaalaisille että suomalaisile. Kuva: Jäänmurtaja Sampo / Visit Finland

Kekkosen suosikkihotelli, maailman suurin lumilinna ja Suomen suhteettomin kaupungintalo. Ja tietenkin mahdollisuus kokea laivan kannelta, kuinka jäänmurtaja Sampo puskee jäätä nurin. Kemiin on monta hyvää syytä matkustaa.

Pieni kaupunki, suuri kaupungintalo. Jos Kemi ei olekaan Suomen ainoita pikkukaupunkeja, joissa on ylisuuri kunnantalo, on Kemin versio aivan omaa luokkaansa.

Asukkaita Kemissä on vain 20 000, mutta Kemin kaupungintalo nousee kuin pilvenpiirtäjä 52 metrin korkeuteen. Korkeutta tosin perustelee hieman se, että vuonna 1940 valmistunut rakennus toimii samalla vesitornina.

Mutta ei Kemiä enää nykyisin kaupungintalostaan tunneta, vaan jäänmurtajasta ja lumilinnasta. Kemi on onnistunut luomaan nahkansa täysiverisenä talvimatkailukaupunkina.

Jos Kemi onkin vetovoimaisimmillaan talvella, löytyy Kemistä yksi verraton nähtävyys, johon voi tutustua kesälläkin: Kemin jalokivigalleria, jossa voi ihmetellä kopiota Suomen kuninkaan kruunusta.

Jäänmurtaja Sampo

Eläkkeelle jäänyt jäänmurtaja Sampo, Kemin vetonaula, ostettiin Kemiin romuraudan hinnalla. Kuva: Jäänmurtaja Sampo / Visit Finland

Jäänmurtajat ovat todellisia muskelisankareita laivojen joukossa, ja Kemissä voi tehdä lähituttavuutta oikean jäänmurtajan kanssa. Neljän tunnin risteily Sampo-jäänmurtajan kyydissä on aikamoinen elämys. Aluksi Sampo esittelee voimiaan jäätä vastaan, ja lopuksi matkustajat hyppäävät hyiseen mereen. Kuivapuvut päällä tietenkin.

Jäälohkareiden joukossa pulikoiminen on eksoottinen elämys myös suomalaiselle.

Vuonna 1960 valmistunut Sampo toimi Perämerellä jäänmurtajana vuoteen 1987 asti, jolloin Kemin kaupunki hankki jo vahanaikaiseksi käyneen jäänmurtajan matkailukäyttöön romuraudan hinnalla.

Kaupunginjohtaja Juhani Leinon alulle panema idea ei saanut lainkaan varauksetonta kannatusta Kemissä, vaan se meni vain vaivoin läpi kaupunginhallituksen äänestyksessä – kahden äänen enemmistöllä.

Nykyisin jäänmurtaja on suosittu nähtävyys, jolla käy vuosittain noin 10 000 matkailijaa.

Jäänmurtajan imussa Kemi on voinut panostaa matkailuun enemmänkin, Kemin lumilinnan muodossa.

Kemin lumilinna

Kemin lumilinna avataan tammikuussa. Kuva: Timo Laapotti / Kemi Tourism

Vuodesta 1996 alkaen Kemiin on noussut talvisin lumilinna. Ensimmäinen inkarnaatio pääsi jopa Guinnessin ennätystenkirjaan maailman suurimpana lumilinnan.

Lumilinna on avoinna tammikuusta huhtikuulle.

Kemin jalokivigalleria

Kemin jalokivigalleriassa on aivan pakko käydä katsomassa Suomen kuninkaan kruunua.  Sellainenkin ihme ehdittiin suunnitella, kun Suomesta leivottiin sisällissodan jälkeen kuningaskuntaa.

Kuningaskin oli jo mietittynä ja valinta eduskunnan hyväksymä. Hessenin prinssi, Friedrich Karl, oli kaikeksi onneksi sen verran selväjärkinen, että kieltäytyi kunniasta. Lopullisesti ajatus Suomesta kuningaskuntana haudattiin Saksan hävittyä ensimmäisen maailmansodan.

Varsinaista Suomen kuninkaan kruunua ei koskaan tehty, muuta siitä laadittujen piirrossuunnitelmin pohjalta on tehty jäljennös Kemin jalokivigalleriaan.

Suomen kuninkaan palatsiin suunniteltua sohvakalustoa voi puolestaan ihailla Söderlångvikin kartanossa Kemiössä.

Hotelli Merihovi – Kekkosen hotelli

Hotelli Merihovi on Suomen klassisimpia hotelleja – täällä on yövyttävä ainakin kerran elämässä! Kekkonen yöpyi kauniissa funkkishotellissa aina Lapin reissuilta palatessaan, ja onpa Merihovissa yöpynyt myös kosmonautti Juri Gagarin, ensimmäinen ihminen avaruudessa.

Katso tarjoukset Hotelli Merihoviin.

Matka Kemiin

Kemi sijaitsee aika lailla Oulun ja Rovaniemen puolivälissä. Molempiin on Kemistä on puolentoista tunnin ajomatka. Tornioon on Kemistä alle 30 kilometrin matka.

Kemiin on hyvät kulkuyhteydet. Kemiin pääsee junalla ja lentäen. Kemi-Tornio-lentoasema on aivan vieressä.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi