Kemiö – Saaristomeren paras kohde saarihyppelyyn

Kemiö Örö saari
Kemiön Kasnäsistä kulkee laiva Örön linnakesaarelle. Kuva: Visit Kimitoön

Kemiönsaari on suuri, mantereessa melkein kiinni oleva saari, jolla riittää nähtävää ja koettavaa. Kemiönsaari on portti monelle Saaristomeren hienoimmista kohteista.

Kemiönsaaren eteläreunalta, Kasnäsista lähtevät yhteysalukset syvemmälle Kemiön saaristoon: Viikinkikeskuksestaan tunnettuun Rosalaan, Örön linnoitussaarelle ja upealle Bengtskärin majakalle.

Saariston monipuolisimmat majoituspalvelut ovat juuri Kemiönsaarella. Täältä, varsinkin Kasnäsista käsin, on helppo tehdä päiväretkiä pienemmille saarille.

Alla esitellään Kemiön tärkeimmät kohteet, nähtävyydet ja lähisaaret. Omalla sivullaan kerrotaan Bengtskärin majakasta.

Hipsterimäisen hieno Mathildedalin ruukki

Mathildedal
Mathildedalin ruukissa on hipsterimäinen tunnelma. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Jos tarkkoja ollaan, maantieteellisesti Mathildedalissa eli Matildassa ollaan kyllä vielä mantereen puolella ja nimellisesti Salossa, mutta henkisesti täällä ollaan jo saaristossa.

Mathildedalin ruukki sijaitsee aivan Kemiönsaarelle johtavan sillan vieressä, ja täällä onkin helppo käydä samalla vierailulla. Mathildedalista voi myös vuokrata polkupyörän ja vaihtaa kulkuneuvoa saaristokierroksen ajaksi. Autollakin voi toki ajaa, mutta pyörä on (oman veneen jälkeen) paras kulkuväline saaristossa.

Mathildedalin ruukki uinui pitkään ruususen unta, mutta nyt siitä on kehittynyt hipsterimäinen hieno matkakohde. Majataloja on useita, kuten ihana Hotel Mathildedal, ja kylästä löytyy niin suklaapuoti (Porvoosta tuttu PetriS), artesaanipizzeria kuin pienpanimokin.

Ruukin aluetta reunustaa pieni ja nätti Teijon kansallispuisto.

Sagalund – tunnelmallinen ulkomuseo

Sagalund ulkomuseo
Sagalundin ulkomuseossa pääsee vanhan ajan tunnelmiin. Kuva: Visit Kimitoön

Varsinaisella Kemiösaarella ensimmäinen nähtävyys on saaren sisäosissa sijaitseva Sagalund. Ajomatkaa Matildasta on puolisen tuntia.

Sagalund on jo vuonna 1900 perustettu tunnelmallinen ulkomuseo, joka koostuu talonpoikaistaloista, torpasta, vanhasta koulusta ja käräjätalosta.

Museovirasto on luokitellut Sagalundin merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Vajaat puoli tuntia lisää ajomatkaa ja ollaan taas meren äärellä, Taalintehtaalla.

Taalintehtaan ruukki ja synkät hiiliuunit

Taalintehdas
Taalintehtaan vanhat hiiliuunit sopisivat kauhuelokuvan lavasteeksi. Kuva: Visit Kimitoön

Taalintehdas kuului jo Ruotsin suurvalta-ajan varhaisiin rautaruukkeihin, ja Taalintehtaalla rautaa tehtiin yli 300 vuoden ajan vuodesta 1686 vuoteen asti 2012. Vanhat ruukkirakennukset ovat hajallaan eri puolilla kylää.

Kuvauksellisimpia ovat vanhat hiiliuunit, jotka jököttävät synkkinä ja salaperäisinä Taalintehtaan muuten varsin modernin näköisessä venesatamassa. 11 hiiliuunin kokonaisuus on suurin Euroopassa.

Satamassa on säilynyt kolme vanhaa, empiretyylistä rantamakasiinia, joissa toimivat nykyisin ravintola ja galleriakahvila.

Syyskuussa Taalintehtaalla vietetään September Open -keskiaikamarkkinoita.

Taalintehtaan tunnelmallisin majapaikka on meren rannalla puutalossa toimiva Ceracon In.

Söderlågvikin kartano – Kemiönsaaren paras nähtävyys

Söderlångvikin kartano
Söderlågvikin kartanossa asui kulttuurivaikuttaja ja pohatta Amos Andersen. Kuva: Visit Kimitoön

Kemiönsaaren paras nähtävyys on Amos Andersonin kesähuvila Söderlångvikin kartano, jossa pääsee kurkistamaan taiteita ja tieteitä tukeneen vuorineuvoksen värikkääseen maailmaan.

Alakerran keskussalissa näkee muun muassa sohvakaluston, joka teetettiin alun perin Suomen kuningasta varten!

Kartanon alueella toimii herkullisia kakkuja loitsiva Cafe Vivan. Söderlångvikin kartano vuokraa mökkejä majoitukseen.

Muutaman kilometrin päässä on todella upea majapaikka, modernia wow-arkkitehtuuria edustava saaristohuvila Villa Sundsvedja, jossa olo on kuin elokuvassa.

Pelaa golfia tai yövy vanhassa kansakoulussa

Saaristo golf
Bjärkas Golf & Country Clubissa voi pelata golfia saaristomaisemissa. Kuva: Visit Kimitoön

Kemiönsaaren sisämaassa, punaisten tilojen maalaismaisemissa sijaitsee saaren omintakeisin majapaikka. Tunnelmalliseen vanhaan kouluun tehty majatalo Kansakoulu hurmaa ystävällisellä palvelullaan.

Lähettyvillä on graniitista rakennettu, velhon linnan näköinen Västanfjärdin uusi kirkko, jota kannattaa käydä kurkkaamassa.

Samalla suunnalla on myös Kemiösaaren golfkenttä, Bjärkas Golf & Country Club, joka toimii myös viihtyisänä hotellina.

Kasnäs – täältä lähtevät lautat ympäri Kemiön saaristoa

Kemiö Kasnäs
Kasnäsin saaristokylpylän edustalla on kanis pikkuranta. Kuva: Visit Kimitoön

Taalintehtaalta kapea ja sydäntäsärkevän kaunis saaristotie vie Kemiön eteläkärkeen Kasnäsiin. Matkalla ylitetään komea Lövön silta.

Kasnäsista lähtevät lautat Rosalan viikinkikeskukseen, Örön linnakesaarelle ja Bengtskärin majakalle.

Kasnäsin sataman vieressä on Kemiönsaaren tasokkain majapaikka, viihtyisä Kasnäsin kylpylähotelli, jossa voi – ja kannattaa – käydä nauttimassa myös kalapainotteisesta lounasbuffetista.

Vieressä oleva kalatehdas takaa, että kala on taatusti tuoretta. Täältä on helppo tehdä yhteysaluksilla päiväretkiä eri puolille Kemiön saaristoa.

Keisarillinen Högsåra ja Saaristomeren paras kahvila

Högsåra Kemiö
Farmors Cafe on Kemiön saariston kuuluisin kahvila. Kuva: Visit Kimitoön

Kemiönsaarelta voi poiketa idylliselle Högsåran saarelle, jolla sijaitsee mainio Farmors Café (avoinna kesäisin joka päivä 10–22). Lapset voivat tutustua kotieläimiin, ja kahvilasta voi vuokrata polkupyöriä.

Ravintolanakin toimiva kahvila toimii vanhassa luotsitalossa – Högsåraa asuttivat aikoinaan monet saariston luotseista.

Kahvilasta kannattaa jatkaa kilometrin verran Ramsvikintietä Keisarinsatamaan, saaren pohjoispoukamaan. Nimi on komea, ja niin on myös saaren keisarillinen historia.

Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas Aleksanteri III oli mieltynyt paikkaan ja hän vietti poukamassa perheineen ja hoveineen huvijahdillaan useita kesiä 1800-luvun lopulla.

Tarina kertoo, kuinka heinäkuussa 1886 keisari saapui jälleen Högsåraan. Keisari astui maihin vaatimattomalle satamalaiturille, jolla paikallinen eukko, Serafina, kiskoi raskasta sumppua laiturille.

Suurikokoisen miehen huomattuaan Serafina pyysi tätä auttamaan sumpun vetämisessä. Ja keisari auttoi.

Eukko kutsui keisariparin tupaansa teelle, ja siitä alkoi ystävyys. Serafina opittiin tuntemaan lempinimellä Kejsar-Fina, ja aina seuraavina kesinä hänen tehtävänään oli toimittaa tuoretta kalaa keisarin jahdin laivakeittiöön.

Myös Aleksanteri seuraaja, Nikolai II, kävi Högsårassa, mutta huonommalla menestyksellä. Hänen mahtava huvijahtinsa S/S Standart, aikansa suurin maailmassa, karahti karille Högsåran lähellä syyskuussa 1907.

Keisarinsataman rannassa voi uida ja rannan pienessä museossa tutustua saaren luotsihistoriaan.

Högsåraan pääsee lossilla Kemiönsaaren Svartnäsistä, jolle käännytään muutama kilometri ennen Kasnäsiin saapumista. Jos mahdollista, jätä autosi Svartnäsin satamaan, niin et ruuhkauta lossiliikennettä. Losseja kulkee yleensä noin tunnin välein.

Rosalan Viikinkikeskus

Kemiö Viikinkikeskus
Rosalan Viikinkikeskuksessa pääsee lähemmäs viikinkitunnelmaa kuin missään muualla Suomessa. Kuva: Visit Kimitoön

Turun saariston viikinkiaikaiseen historiaan voi tutustua upeassa Rosalan Viikinkikeskuksessa, jossa on kokonainen rekonstruoitu viikinkikylä.

Suomessa ei tosin koskaan asunut varsinaisia viikinkejä, mutta Saaristomeren asukkaat olivat vilkkaassa vuorovaikutuksessa kuuluisien skandinaavisten naapuriensa kanssa.

Viikinkikeskuksessa on monipuolisesti palveluita ravintolasta museokauppaan. Yöpyä voi yhdessä museorakennuksista, komeassa viikinkipäällikön hallissa. Viikinkikeskuksessa voi järjestää jopa häät! Sovi kuitenkin morsiamen kanssa häistä etukäteen – äläkä vain ryöstä häntä paikalle.

Heinäkuun lopulla Viikinkikeskuksessa järjestetään vuosittaiset viikinkipäivät, jolloin keskukseen saapuu koko joukko hurjia viikinkejä esittelemään sotaisia taitojaan.

Rosalan Viikinkikeskuksen aukioloajat: joka päivä kesäkaudella (15.5–15.9.).

Ilmaiset yhteysalukset Rosalaan lähtevät Kasnäsistä ja pysähtyvät Långnäsin satamaan, josta on noin viiden kilometrin matka viikinkikeskukseen (ja saman verran Hiittisiin). Kesäisin Kasnäsista on myös maksullinen Wilson Charterin laivayhteys suoraan Rosalaan.

Hiittinen ja Suomen kaunein kylä

Rosalasta kannattaa ajaa tietä pitkin naapurisaarelle Hiittisiin. Ajomatkaa on vain vartin verran, ja matkalla ylitetään kapea Kyrksundet-salmi.

Hidasta lyhyellä sillalla (kunnon pysähdyspaikkaa ei valitettavasti ole) ja anna ajatustesi rientää tuhannen vuoden taakse. Juuri tästä on kulkenut viikinkiveneitä!

Salmi oli viikinkien idäntien varrella, ja Hiittisistä onkin löytynyt Suomen ainoa riimukiven kappale. 24 kiloa painava riimukivi löytyi vuonna 1997 rantavedestä salmen suusta. Riimuja on kahdessa rivissä.

Tuhat vuotta sitten salmi taisi tosin olla nykyistä selvästi leveämpi, kiitos maankohoamisen.

Salmen ylittämisen jälkeen matka jatkuu halki saaristometsän, kunnes saavutaan Hiittisiin. Kylää voi hyvinkin nimittää Suomen kauneimmaksi. Talot ovat pusia ja vanhoja, ja vuodelta 1686 periytyvä Hiittisten kirkko aivan ihanan näköinen.

Pysähdy vaikka jäätelöllä sympaattiseen, pieneen kyläkauppaan.

Rousal Brygghus – Suomen pienin panimo

Rosalan Långnäsissa, aika lailla piilossa Norrlandintien varrella, sijaitsee Suomen pienin panimo Rousal Brygghus. Oluet ovat suodattamattomia ja pastöroimattomia ja pullot etiketteineen aivan ihanan näköisiä.

Panimon pullokauppa on avoinna kesä-elokuussa päiväsaikaan.

Örön linnakesaari

Saaristomeri
Örön linnakesaari on Saaristomeren uusin nähtävyys. Kuva: Visit Turku

Örön linnakesaari on Saaristomeren uusin nähtävyys. Suomen armeijan käytössä ollut saari avautui yleisölle vasta vuonna 2015.

Örössä on suorittanut varusmiespalvelustaan esimerkiksi Sauli Niinistö, Suomen nykyinen presidentti ja armeijan ylipäällikkö.

Niinistön muistot eivät tosin ole kovin kultaiset. Hän on valitellut muun muassa saaren ruokahuoltoa, joka saattoi olla usein pelkkää makaronikeittoa, eikä lomillekaan päässyt saarelta ensimmäiseen kahteen kuukauteen.

Saaren valvontatornit ovat edelleen armeijan käytössä ja yleisöltä suljettuja.

Örön linnoittivat venäläiset vuosina 1915–1917, ja suomalaiset kunnostivat saaren isot tykit vuonna 1929. 12-tuumaiset tykit tulivat tarpeeseen jatkosodassa, jossa niillä osallistuttiin Bengtskärin taisteluun ja ammuttiin venäläisiä Hankoniemellä ja Russarössä asti. Tykkien kantama kun on huikeat 45 kilometriä!

Toiseen tykeistä pääsee tutustumaan. Lisäksi saarella on pienempiä kuusituumaisia tykkejä.

Saarella on kaksi noin viiden kilometrin mittaista vaellusreittiä. Toinen vie saaren eteläkärkeen ja toinen pohjoisosiin. Örön eteläkärjestä avautuvat upeat maisemat Bengtskärin majakkasaarelle asti.

Örölle voi matkata päiväksi tai jäädä yöksi. Örön matka kannattaa suunnitella etukäteen ja varata ajoissa sekä majoitus että ateriat.

Saarella on vierasvenesatama, hotelli, hostelli (sänkypaikka noin 30 euroa) ja muutama mökki, joita voi vuokrata (noin 100 euroa/yö). Oman teltan kanssa Örössä saa yöpyä ilmaiseksi.

Maksullinen laivakyyti Örön saarelle lähtee Kasnäsistä.

Vänö – kuvauksellinen löytö

Mielenkiintoinen – ja kuvauksellinen – saari on myös ytimekkäästi niemetty Vänö eli Ystävänsaari, jossa asuu vakituisesti reilut kymmenkunta ihmistä. Asutuksen ansiosta saarelle kulkee yhteysalus m/s Stella, joka lähtee Kasnäsistä.

Heti satamassa saapujaa tervehtii valokuvauksellinen suuren puulaivan hylky. Kaunis on myös saaren puinen merenkävijäin kappeli, Vänö Sjöfararkapell. Kappelin lähistöllä on idyllinen hiekkaranta.

Jylhän kallioisella saarella on paljon lampaita, jotka ovat pitäneet näkymät avarina.

Saarella voi telttailla ja vuokrattavia mökkejäkin löytyy.

Kemiönsaari – matka ja majoitus

Yllä esiteltyjen majapaikkojen ohella Kemiöstä löytyy muutama muukin mukava majapaikka. Erityisen viehättävä on Dragsfjärdissä sijaitseva Saaristohotelli Merikruunu, jonne on lyhyt ajaomatka Taalintehtaalta ja Söderlångvikin kartanolta.

Kemiöön on alle tunnin ajomatka Turusta ja pari tuntia Helsingistä.

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia vinkkejäsi ja kokemuksiasi Kemiön saarelta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi