Kemiönsaari – Saaristomeren paras kohde saarihyppelyyn

Kemiö Örö saari
Kemiönsaaren Kasnäsistä kulkee laiva Örön linnakesaarelle. Kuva: Visit Kimitoön

Kemiönsaari on niin suuri, ettei se oikein saarelta tunnukaan. Mantereestakin sen erottavat vain hyvin kapeat salmet. Kemiönsaaren edustalla odottavat kuitenkin monet Suomen parhaista saariseikkailuista: viikinkien Rosala, Örön linnoitussaari ja Bengtskärin upea majakka.

Laivakyydit niille lähtevät aivan Kemiönsaaren eteläpäästä, Kasnäsin satamasta.

Kemiönsaarellakin on muutama mielenkiintoinen nähtävyys, joiden kautta kannattaa erikseen koukata. Samalla reissulla on helppo käydä myös trendikkäällä Mathildedalin ruukilla, sillä se sijaitsee heti Kemiönsaarelle johtavan sillan vieressä.

Mathildedalista voi myös vuokrata polkupyörän ja vaihtaa kulkuneuvoa saaristokierroksen ajaksi. Pyörä on (oman veneen jälkeen) kätevin kulkuväline saaristossa. Pyörän kanssa ei joudu jännittämään, mahtuuko mukaan yhteisalukseen.

Sagalund ja Café Adéle – Kemiönsaaren tunnelmallinen ulkomuseo

Sagalund ulkomuseo
Sagalundin ulkomuseossa pääsee vanhan ajan tunnelmiin. Kuva: Visit Kimitoön

Kemiönsaarella ensimmäisenä vastaan tuleva nähtävyys on saaren sisäosissa sijaitseva Sagalund, tunnelmallinen ulkomuseo, joka perustettiin jo vuonna 1900. Sitä sanotaan Suomen ensimmäiseksi maaseudulla sijaitsevaksi museoksi.

Sagalund koostuu talonpoikaistaloista, torpasta, vanhasta koulusta ja käräjätalosta, jotka on siirretty paikalle ympäri Kemiönsaarta. Ulkomuseon yhteydessä toimii viehättävä Cafe Adéle, joka henkii tunnelmaan sopivasti vanhaa aikaa sisustuksellaan.

Sagalundin perustaja, kansakoulunopettaja Nils Oskar Jansson oli erikoinen hahmo. Hän oli innostava mutta myös autoritäärinen opettaja – ja niin pihi, että hänen sanotaan kuolleen anemiaan silkkaa säästeliäisyyttään. Oppilaisiin kuului Kemiönsaaren kuuluisin asukas, tuleva pohatta ja mesenaatti Amos Anderson.

Söderlågvikin kartano – Kemiönsaaren paras nähtävyys

Söderlångvikin kartano
Söderlågvikin kartanossa asui kulttuurivaikuttaja ja pohatta Amos Andersen. Kuva: Visit Kimitoön

Kemiönsaaren paras nähtävyys on Amos Andersonin kesähuvila Söderlångvikin kartano, jossa pääsee kurkistamaan taiteita ja tieteitä tukeneen vuorineuvoksen värikkääseen elämään.

Alakerran keskussalissa näkee muun muassa sohvakaluston, joka teetettiin alun perin Suomen kuningasta varten. Erityisen hauskaksi kohteeksi Söderlångvikin tekee se, että museossa saa kaikin mokomin istuskella pohatan vanhoilla huonekaluilla.

Lyhyen ajomatkan päässä kartanolta on viehättävä Saaristohotelli Merikruunu. Myös Taalintehtaalle ajaa – tai polkee – täältä nopeasti.

Taalintehtaan ruukki ja synkät hiiliuunit

Taalintehdas
Taalintehtaan vanhat hiiliuunit sopisivat kauhuelokuvan lavasteeksi. Kuva: Visit Kimitoön

Kemiönsaaren henkinen keskus on Taalintehdas, joka sijaitsee kauniilla paikalla meren äärellä. Taalintehdas kuului jo Ruotsin suurvalta-ajan varhaisiin rautaruukkeihin. Täällä tehtiin rautaa yli 300 vuoden ajan vuodesta 1686 vuoteen asti 2012.

Vanhat ruukkirakennukset ovat hajallaan eri puolilla kylää. Kuvauksellisimpia ovat vanhat hiiliuunit, jotka jököttävät synkkinä ja salaperäisinä Taalintehtaan keskustassa vierasvenesatamassa. 11 hiiliuunin kokonaisuus on suurin Euroopassa.

Taalintehtaan hylätty kunnantalo on ihastuttavan ruma – täydellinen antiteesi saaristoromantiikalle. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Hämmästyttävää kyllä, aivan vanhojen uunien viereen on rakennettu Taalintehtaan kunnantalo. Se on ihastuttavan ruma – täydellinen antiteesi saaristoromantiikalle. Talo on niin räikeässä kontrastissa historiallisiin uuneihin, että siihen voisi avata museon, jossa esiteltäisiin Suomen rumimpia ja suuruudenhulluimpia kunnantaloja. Niitä riittää.

Se taitaa tosin jäädä haaveeksi, sillä Taalintehtaan kunnantalo on jouduttu sulkemaan huoneilmaongelmien takia.

Satamassa on säilynyt myös kolme vanhaa, empiretyylistä rantamakasiinia, joissa toimivat elokuvateatteri, ravintola ja galleriakahvila.

Taalintehtaan tunnelmallisin majapaikka on meren rannalla puutalossa toimiva Ceracon In.

Kasnäsin satama ja kylpylähotelli

Kemiö Kasnäs
Kasnäsin kylpylän edustalla on kanis hiekkaranta. Kuva: Visit Kimitoön

Taalintehtaalta on vielä tovi matkaa Kasnäsin satamaan, josta lähtevät lautat Kemiönsaaren saaristoon. Matkalla ylitetään komea Lövön silta. Nyt ollaan vihdoin saaristomaisemissa!

Hieman ennen satamaa on Källarvinden Cafe, joka kerää valtavasti kehuja sosiaalisessa mediassa. Meiltä on vielä jäänyt kokeilematta, mutta testaa sinä ja kerro vaikka kommenteissa, mitä tykkäsit.

Sataman parhaalla paikalla on kalatehdas. Vasta toiseksi parhaalle on päässyt Kasnäsin kylpylähotelli. Hotelli on hieman turhan motellinomainen: asvalttia on ympäristössä paljon ja aivan huoneiden viereen pääsee omalla autolla.

Kesällä 2022 kylpylä on tosin saamassa uuden, komean päärakennuksen, joten tilanne ja tunnelma saattaa muuttua.

Puutteistaankin huolimatta kylpylä on hyvä paikka asustaa Kemiönsaarella, sillä lautat saaristoon lähtevät aivan sen vierestä. Ravintolan kalalounasta kehutaan ja kala onkin taatusti tuoretta – kiitos sen maisemia koristavan kalatehtaan.

Lisäpisteitä kylpylä saa viihtyisästä uimarannasta.

Yövy vanhassa kansakoulussa – tai pelaa kierros golfia

Saaristo golf
Kemiönsaarella voi pelata golfia Bjärkas Golf & Country Clubissa. Kuva: Visit Kimitoön

Kasnäsin kylpylän ohella lisää majapaikkoja löytyy Kemiönsaaren sisäosista. Tunnelmalliseen vanhaan kouluun tehty majatalo Kansakoulu hurmaa ystävällisellä palvelullaan.

Lähettyvillä Västanfjärdissä on hauska kirkkokaksikko. Västanfjärdin vanha kirkko on tunnelmallinen punainen puukirkko, ja melkein vieressä on graniitista rakennettu uusi kirkko joka näyttää aivan velhon linnalta.

Samalla suunnalla on myös Kemiösaaren golfkenttä ja hotelli Bjärkas Golf & Country Club.

Retket Kemiönsaarelta

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Antti Viitala / Visit Finland

Kasnäsin satamasta lähtevät ilmaiset yhteysalukset Vänölle ja viikinkikeskuksestaan tunnettuun Rosalaan.

Maksullisilla venekyydeillä pääsee Örön linnakesaarelle ja Bengtskärin majakalle – liput kannattaa varata etukäteen.

Kemiönsaarelta kannattaa poiketa myös idylliselle Högsåralle, jolle pääsee helposti lossilla Kasnäsin läheltä.

Vänö – aitoa Saaristomeren tunnelmaa

Mielenkiintoinen – ja kuvauksellinen – saari on myös ytimekkäästi niemetty Vänö eli Ystävänsaari, jossa asuu vakituisesti reilut kymmenkunta ihmistä. Asutuksen ansiosta saarelle kulkee yhteysalus m/s Stella, joka lähtee Kasnäsistä.

Heti satamassa saapujaa tervehtii valokuvauksellinen suuren puulaivan hylky. Kaunis on myös saaren puinen merenkävijäin kappeli, Vänö Sjöfararkapell. Kappelin lähistöllä on idyllinen hiekkaranta.

Jylhän kallioisella saarella on paljon lampaita, jotka ovat pitäneet näkymät avarina.

Saarella voi telttailla ja vuokrattavia mökkejäkin löytyy.

Kemiönsaari – matka

Kemiönsaarelle on alle tunnin ajomatka Turusta ja pari tuntia Helsingistä.

Kemiösaari – kokemuksia

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia vinkkejäsi ja kokemuksiasi Kemiönsaarelta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi