Rosala – viikinkikeskus ja viehättävä Hiittinen

Rosalan ja Hiittisen lautta lähtee Kasnäsistä. Sama lautta vie molempiin. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Rosala on Suomen paras paikka viikinkiaikaan tutustumiseen. Kemiön saaristossa sijaitsevalla saarella toimii Rosalan viikinkikeskus.

Viikinkikeskuksen ohella Rosala on muutenkin mukava vierailukohde. Saari henkii täysillä saaristolaistunnelmaa punaisine mökkeineen ja venevajoineen. Vetonaulana on myös Rosalan panimon viehättävä kesäravintola.

Lyhyttä siltaa pitkin pääsee naapurisaarelle Hiittisiin.

Rosalaan ja Hiittisiin pääsee ilmaiselle yhteysaluksella Kemiön Kasnäsin satamasta.

Rosalan viikinkikeskus

Rosala viikinkikeskus
Rosalan viikinkikeskus on parhaimmillaan perheille. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Rosalan viikinkikeskukseen on rekonstruoitu kokonainen viikinkikylä. Opastetaulut kertovat kiinnostavaa knoppitietoa viikingeistä.

Erityisen komea on viikinkipäällikön halli, jollaisissa viikingit viettävät kolmipäiväisiksikin venähtäneitä juhliaan. Pöydän sivustoilla on sopivasti nukkumapaikat, joihin saattoi kallistua, kun alkoi väsyttää. Ja herättyä jatkaa juhlimista. Eikös kuulostakin hyvältä konseptilta vaikka 50-vuotisjuhlien viettoon?

Viikinkipäällikön hallissa voi kun voikin järjestää omat pidot etukäteen varaamalla, joskaan ei ehkä kolmipäivisiä. Täällä on pidetty esimerkiksi häitä. Sovi kuitenkin morsiamen kanssa häistä etukäteen – äläkä vain ryöstä häntä paikalle viikinkityyliin.

Oman poikani mielestä parasta Viikinkikeskuksessa olivat erinomaiset pehmomiekat, jotka sopivat hyvin taisteluun. Suojakseen voi ottaa myös kilven ja vaikka kypärän. Tai rautapaidan.

Vierailun aluksi näytetään video, joka on sangen omituinen. Se yhdistää muinaissuomalaisia myyttejä viikinkeihin.

Heinäkuun lopulla Viikinkikeskuksessa järjestetään vuosittaiset viikinkipäivät, jolloin keskukseen saapuu koko joukko hurjia viikinkejä esittelemään sotaisia taitojaan.

Rosalan viikinkikeskus on avoinna kesäkaudella joka päivä (15.5–15.9.).

Asuiko Suomessa viikinkejä?

Kemiö Viikinkikeskus
Rosalan Viikinkikeskuksessa pääsee lähemmäs viikinkitunnelmaa kuin missään muualla Suomessa. Kuva: Visit Kimitoön

Mutta asuiko Rosalassa oikeasti viikinkejä? Ei. Suomessa ei koskaan asunut viikinkejä, paitsi ehkä Ahvenanmaalla, mutta Saaristomeren asukkaat olivat vilkkaassa vuorovaikutuksessa hurjien naapuriensa kanssa. Siitä on todisteena useita esinelöytöjä Rosalasta.

Viikinkien idänreitti kulki Rosalan ja Hiittisten välissä olevan kapean salmen kautta. Sen ylittää nykyisin pieni silta, jota pitkin pääsee Hiittisiin.

Sillalla kannattaa hidastaa ja antaa ajatusten rientää tuhannen vuoden taakse. Juuri tästä on kulkenut viikinkiveneitä!

Viikinkiaikaan salmi taisi tosin olla nykyistä paljon leveämpi, kiitos maankohoamisen.

Salmi oli viikinkien idäntien varrella, ja Hiittisistä onkin löytynyt Suomen ainoa riimukiven kappale. 24 kiloa painava riimukivi löytyi vuonna 1997 rantavedestä salmen suusta. Riimuja on kahdessa rivissä. Kiven nykyistä sijaintia emme tiedä.

Salmen ylittämisen jälkeen matka jatkuu halki saaristometsän, kunnes saavutaan Hiittisiin.

Viehättävä Hiittinen

Hiittisen kirkko. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Hiittinen on nätti saaristokylä. Talot ovat puisia ja vanhoja, ja vuodelta 1686 periytyvä Hiittisten kirkko ihastuttavan näköinen.

Pysähdy vaikka jäätelölle pieneen kyläkauppaan. Juuri muuta tekemistä Hiittisissä ei ole.

Ajomatkaa Rosalasta Hiittisiin on vain vartin verran.

Rousal Brygghus – Suomen pienin panimo

Rosalan panimon oluihin kuuluu sellainenkin veijari kuin Fish Pis. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Långnäsin sataman lähettyvillä, aika lailla piilossa Norrlandintien varrella, ovat vierekkäin Rosalan panimo (Rousal Brygghus), ja kylän leipomo. Molemmat ovat hyvin pieniä. Panimon sanotaan olevan jopa Suomen pienin. Leipomossa taas ei yleensä ole myyjää, vaan rahat jätetään lippaaseen.

Molemmista ajaisi helposti vahingossa ohitse, onneksi maamerkinä on minikokoinen Bengtskärin majakka.

Panimon kauppa vaikuttaa olevan auki satunnaisesti kesäaikaan. Helpommalla Rousal Brygghusin oluita pääsee maistelemaan panimon hipsterimäisessä kesäravintolassa, Rousal Brygghus Tap Room Smokehouse, joka sijaitsee lähistöllä nätillä merenlahdella.

Lisäpisteet kelluvasta pöytäkunnasta. Ja ruokakin oli erinomaista viimeksi maistellessamme.

Matka Rosalaan ja Hiittisiin

Rosalan maisemat ovat idyllistä saaristoromantiikkaa punaisine venevajoineen. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Ilmaiset yhteysalukset Rosalaan lähtevät Kemiön Kasnäsistä ja pysähtyvät Långnäsin satamaan, josta on noin viiden kilometrin matka sekä Viikinkikeskukseen että toiseen suuntaan Hiittisiin.

Rosalan ja Kasnäsin välillä kulkeva lossi on niin iso, että siihen kyllä yleensä mahtuu. Jos haluaa kuitenkin pelata varman päälle, kannattaa saapua lauttarantaan hyvissä ajoin. Kasnäsissä auton voi jättää lossijonoon ja käydä vaikka jäätelöllä. Tai syömässä Kasnasin kylpylähotellin erinomaisen kalapöydän.

Kesäisin Kasnäsista on myös maksullinen Wilson Charterin laivayhteys suoraan viikinkikeskukselle, josta matkaa voi jatkaa samalla charterilla Bengtskärin majakalle.

Rosalassa on mökkimajoitusta, mutta kätevintä on asua Kemiön puolella Kasnäsin kylpylässä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!