Högsåra – keisarillista tunnelmaa ja Saaristomeren paras kahvila

Högsåra Kemiö
Farmors Cafe on Kemiön saariston kuuluisin kahvila. Kuva: Visit Kimitoön

Högsåra on Kemiön vieressä sijaitseva saari, joka kiehtoo keisarillisella historiallaan. Perille pääsee helposti lossilla Kemiön Kasnäsista.

Venäjän keisari Aleksanteri III oli erityisen mieltynyt Högsåraan ja saaren pohjoisosan poukamaan, jonne hän ankkuroi huvijahdillaan useina kesinä 1800-luvun lopulla.

Tarina kertoo, kuinka heinäkuussa 1886 keisari saapui jälleen Högsåraan. Keisari astui maihin vaatimattomalle satamalaiturille, jolla paikallinen eukko, Serafina, kiskoi raskasta sumppua laiturille.

Suurikokoisen miehen huomattuaan Serafina pyysi tätä auttamaan sumpun vetämisessä. Ja keisari auttoi.

Eukko kutsui keisariparin tupaansa teelle, ja siitä alkoi ystävyys. Serafina opittiin tuntemaan lempinimellä Kejsar-Fina, ja siitä pitäen hänen tehtävänään oli toimittaa tuoretta kalaa keisarin jahdin laivakeittiöön.

Farmors Café

Keisarillisen historian ohella Högsåran vetonaulana on yksi Saaristomeren parhaista kahviloista. Onpa kahvilan mansikkakakkua kehuttu Helsingin Sanomissa jopa maailman parhaaksi. Salaisuutena on kakun sisään piilotettu marenkilevy.

Vanhassa luotsitalossa toimiva kahvila-ravintola Farmors Café löytyy läheltä lossirantaa. Kahvilasta voi vuokrata polkupyöriä, joilla on kätevä kiertää saarta. Lapsia ilahduttavat kotieläimet.

Farmors Café on avoinna kesäisin joka päivä 10–22.

Keisarinranta

Kahvilalta on noin kilometrin verran matkaa Ramsvikintietä pitkin Keisarinsatamaan, saaren pohjoispoukamaan. Komea nimi kertoo Aleksanteri III:n täällä viettämistä kesäpäivistä.

Myös Aleksanterin seuraaja, Nikolai II, kävi Högsårassa, mutta huonommalla menestyksellä. Hänen mahtava huvijahtinsa S/S Standart, aikansa suurin maailmassa, karahti karille Högsåran lähellä syyskuussa 1907.

Keisarinsataman rannassa voi uida ja rannan pienessä museossa tutustua saaren luotsihistoriaan. Saarella asui aikoinaan useita luotseja.

Sandvikin autioranta

Högsårassa voi myös telttailla. Saaren länsirannalla on Sandvikin autio hiekkaranta, jonka teltta- ja tulentekopaikka kuuluu Saaristomeren kansallispuiston palveluihin. Farmor’s Cafésta on matkaa vajaat kaksi kilometriä.

Miten Högsåraan pääsee?

Högsåraan pääsee lossilla Svartnäsistä, jolle käännytään muutama kilometri ennen Kasnäsiin saapumista. Jos mahdollista, jätä autosi Svartnäsin satamaan, niin et ruuhkauta lossiliikennettä.

Losseja kulkee kesäisin yleensä noin tunnin välein.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!