Mathildedal – hipsterimäisen hauska ruukki

Mathildedal
Mathildedalin ruukissa on hipsterimäinen tunnelma. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Mathildedal on vanha ruukki, joka uinui pitkään ruususen unta, mutta sittemmin siitä on kehittynyt hipsterimäinen hieno matkakohde. Majataloja on useita ja kylästä löytyy niin majataloja, suklaapuoti kuin pienpanimokin.

Mathildedal sijaitsee Salossa aivan Kemiönsaarelle johtavan sillan kupeessa. Täällä onkin helppo piipahtaa vaikka matkalla Kemiöön saarihyppelemään.

Vieressä on pieni ja nätti Teijon kansallispuisto.

Matildan kylä

Kyläravintola Terho on Mathildedalin kohtaamispaikka. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä
Mathildedalin kyläravintola Terho tarjoilee suippoja pizzoja. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Alueen sydämessä on pieni kylä, jossa toimivat sekä Matildankartanon ravintola ja leipomo, Kyläravintola Terho että Vino’sti Bistro. Kaikki oikein mukavia paikkoja.

Auton voi jättää parkkiin jo tänne tai ajaa alas vierasvenesataman parkkipaikalle, miten vain haluaa.

Mathildedalin ruukki

Mathildedalin ruukin museossa kerrataan ruukin historiaa vanhan vuorijalavan vuosirenkaiden avulla. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Matildan puistotie vie kylästä alas varsinaiselle ruukkialueelle ja vierasvenesatamaan.

Mathildedalin ruukki perustettiin jo vuonna 1686, kun Creutzin aatelissuku sai luvan perustaa paikalle hamarin, eli koneen, jolla vesivoimalla käyvä vasara takoi kuumaa metallia.

Käy sisään kauppaan. Ties mitä löydät. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Sen jälkeen Mathildedalissa touhuttiin vähän kaikkea mahdollista koneiden rakentamisesta laivojen purkamiseen, kunnes ruukille kävi niin kuin vanhoille ruukeille tapaa käydä. Aika ajoi ohi, työt loppuivat ja ruukki autioitui.

Kunnes Mathildedalista keksittiin kehittää matkailukohde. Nykyisin ruukin rakennuksissa on pieni museo, viehättäviä käsityöpuoteja ja ihana Hotel Mathildedal.

Suklaapuoti PetriS Chocolate

PetriS Chocolateriesta saa ihania kakkuja Mathildedalissa. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Hieman syrjemmällä, maantien varrella, on Porvoosta tuttu suklaakauppa PetriS Chocolate. Voisiko joku kertoa, miksi nimen lopussa on iso S-kirjain? Eikö se ole vähän outo?

PetriSin kakut ovat erinomaisia, mutta itse en oikein lämmennyt maistelemilleni konvehdeille.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT