Suomen parhaat nähtävyydet

Turun tuomiokirkko
Turun tuomiokirkko on Suomen merkittävin muisto keskiajalta. Kuva: Konstantin Yolshin / Shutterstock

Suomen parhaat nähtävyydet esitellään tällä sivulla aikajärjestyksellä – muinaisuudesta nykypäivään. Tällä halutaan tuoda nähtävyyksiin historiallista perspektiiviä, nähtävyydet kun ovat aikansa lapsia. Tai ongelmanuoria.

Suomen paras nähtävyys ajalta ennen ajanlaskua – 3000 eaa.

Astuvansalmen maisemat olisivat näkemisen arvoiset ilman kalliomaalauksiakin. Kuva: Jaakko H, Wikimedia
Astuvansalmen maisemat olisivat näkemisen arvoiset ilman kalliomaalauksiakin. Kuva: Jaakko H, Wikimedia

Suomen vaikuttavin muinaismuisto ovat Astuvansalmen kalliomaalaukset. Saimaan upeisiin järvimaisemiin Mikkelin lähelle punamullalla maalatut hahmot henkivän elämää vielä tuhansia vuosia maalaamisensa jälkeenkin.

Näkyvimpiä aiheita ovat saaliseläimet hirvet, veneet ja sarvipäiset shamaanit. Maalauksia on kaikkiaan 65.

Astuvansalmen maalauksista varhaisimmat ovat noin 5000 vuoden takaa, kun Chauvet’n luolaan Ranskassa maalattiin vieläkin hienompia töitä jo 26 000 vuotta sitten. Ja silti Astuvansalmen kalliomaalaukset kuuluvat Pohjoismaiden näyttävimpiin.

Lue lisää: Suomen parhaat muinaismuistot

Suomen rautakauden nähtävyydet

Sulkavan linnavuori
Sulkavan linnavuoren laella on maisemiltaan Suomein komein muinaislinna. Kuva: Mannasen, Wikimedia Commons

Suomi oli pitkään ei kenenkään maata kahden valtakunnan, Ruotsin ja Venäjän, välissä. Tämän rajamaan kautta ruotsalaiset ja venäläiset hyökkäilivät toistensa kimppuun. Turvaa muinaisille suomalaisille toivat linnavuoret, joiden muuritusten suojiin kylistä paettiin, kun viholliset lähestyivät.

Suomen linnavuorista erityisen komeita ovat Hakoisten linnavuori Hämeessä ja Sulkavan linnavuori Savossa.

Hakoisten linnavuori nousee peltojen keskeltä pystysuorana kalliona kuin Suomen versio Sri Lankan Sigiriyasta. Ylös pääsee vain jyrkkää polkua pitkin.

Vieläkin hienommalla paikalla on Sulkavan linnavuori, joka sijaitsee Mikkelin ja Savonlinnan välissä. Linnavuori kohoaa peräti 55 metrin korkeuteen kapean järven pinnasta.

Suomen parhaat nähtävyydet keskiajalta

Turun linna
Turun linna linnapihalta kuvattuna. Kuva: Francesco, Flickr CC

Suomen paras nähtävyys keskiajalta on Turun linna, joka perustettiin jo 1200-luvun lopulla Aurajoen suulle. Historialtaan linna on Pohjoismaiden merkittävimpiä, sillä se joutui useasti Ruotsin valtataisteluiden näyttämöksi. Kaiken huipuksi Turun linnan näyttely on rakennettu todella hienosti.

Turku oli itsessäänkin keskiajalla merkittävä kaupunki, Ruotsin valtakunnan toiseksi suurin heti Tukholman jälkeen.

Suomessa oli keskiajalla kolme kaupunkia: Turku, Ulvila ja kuvassa näkyvä Porvoo. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Keskiajasta Turussa muistuttaa myös upea Turun tuomiokirkko, jonka haudat kertovat monta kiehtovaa tarinaa.

Keskiaikaisiin tunnelmiin pääsee myös Porvoossa, jonka kadut ja kujat ovat säilyneet keskiaikaisen sokkeloisuutensa, vaikka nykyiset puutalot ovatkin hieman uudempaa perua.

Lue lisää: Suomen parhaat linnat

Suomen nähtävyydet 1600-luvulta

Lahti hakkapeliittapatsas
Ympäri Eurooppaa mellastaneita hakkapeliittoja muistetaan Lahdessa komealla patsaalla. Kuva: Antti Helin

Kun Euroopassa 1600-luku oli barokin loistoa, Suomessa se oli paskaa aikaa. Ruotsista oli kasvanut eurooppalainen suurvalta, mikä tarkoitti sotimista. Suomalaisia hakkapeliittoja ja rivimiehiä lähetettiin taistelemaan ympäri Eurooppaa samaan aikaan, kun kotimaassa vaivasi nälänähätä vähän väliä.

Erityisen paha nälänhätä vaivasi vuosidadan lopulla, kun jopa neljännesä väesöstä kuoli nälkään ja sen aiheuttamiin tauteihin.

Louhisaaren kartanolinna, Mannerheimin synnyinkoti, on Suomen komeimpia 1600-luvun rakennuksia. Kuva: Jari Sjölund, Flickr CC

Aatelisilla oli sentään varaa rakentaa muutama kartano. Suomen 1600-luvun kartanoista komein on Louhisaaren kartano, jonka rakennnutti mahtava Fleming-suku. Paljon myöhemmin siellä syntyi marsalkka Mannerheim.

Kovin paljon muita merkittäviä nähtävyyksiä 1600-luku ei Suomeen sitten jättänytkään.

Lue lisää: Suomen kiehtovimmat kartanot

1700-luvun nähtävyydet Suomessa

Petäjäveden vanha kirkko Keski-Suomi
Petäjäveden vanha kirkko on Suomen ainoa kirkko, joka on päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi. Kuva: Antti Helin

Jos 1600-luku ei jättänyt paljoakaan jälkiä, niin toista oli 1700-luvulla. Liki puolet Suomen Unescon maailmanperintökohteista on tältä vuosisadalta.

Suomenlinnan rakentaminen oli 1700-luvulla yksi Ruotsin suurimmista ponnistuksista. Kuva: Kevin Tadema / Unsplash

1700-luvulla rakennettiin Helsingin edustalle komea Suomenlinna ja Keski-Suomen erämaiden kupeeseen Petäjäveden vanha kirkko, jonka vetovoimaa kuvaa hyvin suomalainen viisaus: ”Vaatimattomuus kaunistaa.”

Rauma
Rauman Vanhan raatihuoneen torni pilkistää Koulukadulle. Kuva: Antti Helin

1700-luvun kolmas Unescon maailmanperintökohde on Rauma, jossa viimeinen suuri tulipalo riehui jo edellisellä vuosisadalla. 1700-luvulta onkin säilynyt Raumalla niin puutaloja kuin vanha raatihuonekin, joka on yksi Suomen arvokkaimpia alkuperäisessä asussaan säästyneitä aikakauden rakennuksia.

Hamina
Haminan vanha keskusta on rakennettu ympyrän muotoon. Keskeläl kohoaa raatihuone. Kuva: Antti T. Nissinen, CC

Suomen neljäs hieno 1700-luvun nähtävyys on Hamina, vaikkei se maailmanperintökohde olekaan. Linnoituskaupunki rakennettiin erikoiseen ympyräruutukaavaan.

1800-luvun nähtävyydet Suomessa

Senaatintori Helsingin nähtävyydet
Helsingin empire-keskustan esikuvana toimi Pietari. Kuva: Julius Jansson / Unsplash

Jos Suomenlinnan rakentaminen olikin 1700-luvulla Ruotsin suurimpia ponnistuksia, ei se auttanut. 1800-luvulla Suomi astui uuteen aikaan, kun valta vaihtui Ruotsista Venäjälle ja sen myötä pääkaupunki Turusta Helsinkiin.

Helsinkiin rakennettiin komea Tuomiokirkko ja sen viereen Senaatintori samaan empire-tyyliin, mikä oli Pietarissakin vallalla.

tampere tampella
Tampellan entinen tehdasalue Tammerkosken rannassa Tampereella. Kuva: Laura Vanzo / Visit Finland

Vuosisadan jälkipuolesta muistuttavat Tampereen komeat vanhat tehdasrakennukset, kuten Finnlaysonin työväenmuseo Werstas.

Tampereen vanha tehdaskeskusta ei ole päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi, mutta sen arvon on saanut Kouvolan lähellä sijaitseva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas.

suomi savo kerimäen kirkko
Kerimäen kirkon äärellä ihminen tuntee itsensä pieneksi. Kuva: Antti Helin

Erityismaininnan ansaitsee myös 1800-luvun puolivälissä Kerimäelle Savonlinnan lähelle valmistunut maailman suurin puukirkko.

Vieläkään ei oikein tiedetä, miksi Kerimäelle päätettiin niin järjettömän suuri kirkko rakentaa.

Sibelius sävelsi tämän pöydän ääressä Tuusulanjärven kodissaan Ainolassa. Kuva: Antti Helin

1800-luvun lopulla taiteet kukoistivat Suomessa. Aikakausi tunnetaan Suomen taiteen kultakautena ja sen mestariteoksiin tutustuu parhaiten Ateneumin taidemuseossa Helsingissä.

Taiteen kultakausi jatkui vielä 1900-luvun alkuunkin asti, jolloin Sibelius ja monet muut aikakauden sankaritaiteilijoista muuttivat asumaan Tuusulanjärven rannalle. Siellä heidän kotejaan voi – ja kannattaa – edelleen käydä ihailemassa.

1900-luvun nähtävyydet Suomessa

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Antti Viitala / Visit Finland

1900-luvun alku oli Suomessa jugendin aikaa. Helsinkiin nousi kauniita jugendtaloja etenkin Kruununhakaan, Kajananokalle ja Eiraan, mutta myös monet muut kaupungit saivat osansa kansallisromanttisista talokaunottarista.

Ulottipa jugend otteensa jopa ulkosaaristoonkin, kun kauas avomerelle rakennettiin mahtava Bengtskärin majakka.

Tampereen tuomiokirkko on jugendin mestariteos. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Suomen upein jugendrakennus on Lars Sonckin suunnittelema Tampereen tuomiokirkko, jonka koristelivat sisältä aikansa taiteen kauhukakarat Hugo Simberg ja Magnus Enckell.

Rajaportin sauna
Rajaportin sauna on säilynyt Tampereella 1900-luvun alusta. Kuva: Ville Palonen

1900-luvun alusta on säilynyt Tampereella toinenkin ykkösluokan nähtävyys, nimittäin Rajaportin sauna, Suomen vanhin yhä toimiva yleinen sauna. Löylyissä tunnelma on hyvin eksoottinen.

Lenin-museo
Tampereen Lenin-museon näyttely on sopivan äkkiväärä. Kuva: Laura Vanzo

1900-luku oli yhtä suurta muutosta. Aatteet ja ideat vyöryivät ennennäkemättömällä vauhdilla maailman ja myös Suomen yli. Aatehistorian myllerrykseen kannattaa tutustua Tampereen Lenin-museossa, yhdessä maailman harvoista yhä toimivista.

Lenin-patsaat ovat Suomessa säilyneet Turussa ja Kotkassa.

Punaisten sotavankien muistomerkki Fellmannin veripellolla Lahdessa. Kuva: Antti Helin

Mielenkiintoista on muuten se, ettei Suomen sisällissota ole vielä saanut arvoistaan museota. Jokunen pieni muistomerkki löytyy eri puolilta Suomea, muttei mitään mahtavaa, ja huomiota herättävää.

Valkoisten ja punaisten silmittömät veriteoat taitavat edelleen olla suomalaisille liian vaikea asia kunnolla käsiteltäväksi.

Talvisodan muistomerkki Raatteentiellä Suomussalmella. Kuva: Ville Palonen

Toisen maailmansodan koskettavin muistomerkki löytyy Suomussalmelta, jonka Talvisodan muistomerkin 17 000 kivenmurikkaa muistuttavat Raatteentien ratkaisutaistelujen kuolonuhreista, niin venäläisistä kuin suomalaisistakin.

Suomussalmi karhut
Karhuja voi katsella Martinselkosen Eräkeskuksessa Suomussalmella. Kuva: Ville Palonen

Samalla Suomussalmen-reissulla kannattaa ihailla karhuja Martinselkosen eräkeskuksessa, jossa mesikämmeniä näkee luonnossa temmeltämässä aivan lähietäisyydeltä.

Säynätsalon kunnatalo aloitti Aallon punatiilikauden. Kuva: Antti Helin

Sodan jälkeisiin maisemiin jätti Suomessa erityisen näkyvän jäljen maamme kuuluisin arkkitehti, Alvar Aalto, jonka teoksia voi ihailla ympäri Suomea. Parhaita paikkoja on Jyväskylä, jossa on Alvar Aallon museo ja rakennuksia monelta vuosikymmeneltä.

helsinki museot kiasma
Nykytaiteen museo Kiasma hurmaa ja kummastuttaa muodollaan. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Aivan vuosisadan lopulla Helsinkiin valmistui nykytaiteen museo Kiasma, joka on edelleenkin, yli 20 vuotta valmistumisensa jälkeen, Suomen tunnetuin moderni rakennus.

2000-luvun nähtävyydet Suomessa

Kotka talvi
Kotkan Merikeskus Wellamo edustaa Suomessa valitettavan harvinaista wow-arkkitehtuuria. Kuva: Tapio Haaja / Unsplash

Toki Suomeen on saatu nähtävyyksiä myös 2000-luvulla. Näistä uusin on Helsingin upea uusi keskustakirjasto Oodi.

Hienoa uutta arkkitehtuuria edustaa myös Kotkan merikeskus Wellamo, joka on näyttelyiltääkin erinomainen museokohde.

Suomen ikimuistoisimmat hotellit

Hotellissa nukkuminen on myös kotimaassa tärkeä osa lomaa – mutta voisiko yöpaikka olla elämys itsessään? Suomesta löytyy roppakaupalla majapaikkoja, joissa on jotain niin erityistä – maisema, tunnelma, illallinen, tai vaikkapa paikan historia – että niihin kannattaa matkustaa varta vasten.

Keräsimme omat suosikkimme kotimaisista hotelleista ja majataloista – sellaisista, joissa kannattaa yöpyä ainakin kerran elämässä. Listaamamme hotellit eivät ole luksuspaikkoja, vaan joukkoon mahtuu kaikkea hostellin ja boutique-hotellin väliltä. Onpa mukana myös köyhän miehen versio lasi-iglusta.

Lue lisää: Suomen ikimuistoisimmat hotellit

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi