Rauma – maailmanluokan matkakohde

Rauma
Rauman puutalokeskusta on täynnä toinen toistaan kauniimpia näkymiä. Tämä on Isoraastuvankadulta Vanhan raatihuoneen takaa. Kuva: Antti Helin

Rauman kuvaaminen on helppoa. Se onnistuu yhdellä sanalla: ihastuttava!

Rauma on Suomen Unescon maailmanperintökohteista omaa luokkaansa, Suomen harvoja oikeasti kansainvälisen tason nähtävyyksiä. Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin säilynyt puukaupunki ja maailmankin mittakaavassa harvinaisuus.

Maailmanperintökohteeksi Vanha Rauma valittiin ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta, vanhasta pohjoisesta puukaupungista.

Kooltaan Rauman puutalokeskusta on suuri, mikä tekee siitä kivan käveltävän – kauniita puutalonäkymiä riittää pitkälle ja siellä täällä on viehättäviä gallerioita ja putiikkeja. Matkakohteena Vanha Rauma onkin aivan kotimaan kärkeä myös suomalaisille.

Rauman omalaatuinen murre elää ja voi hyvin. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Vanhan Rauman säilyminen on aikamoinen ihme. Puutalokaupunkeja ovat tavallisesti vaivanneet suurpalot, mutta Rauman viimeisestä suuresta kaupunkipalosta on jo aikaa: se tapahtui vuonna 1682, ja vanhimmat alkuperäisen asunsa säilyttäneet puutalot ovat 1700-luvun loppupuolelta.

Vanhan Rauman talot ovat kauniisti koristeltuja toisin kuin monessa muussa Suomen puutalokaupungissa, jossa puutaloalueet ovat olleet köyhemmän väen alueita ja talot ovat ilmeeltään karumpia, silti toki tunnelmallisia. Rauman taloista jokainen onkin kuin oma yksilönsä, jolla on oma värinsä ja piirteensä. Kaikilla taloilla on myös oma nimensä, joka on merkitty kilpeen rakennuksen kulmaan.

Vanhan Rauman elämään entisaikoina pääsee kurkistamaan kahdessa kotimuseossa, ja kaupungin merenkulun perinteitä esittelee mainio Rauman merimuseo.

Puutalojen lisäksi Raumalla on säilynyt myös paikallinen Rauman murre, jonka kuunteleminen saa väkisin hyvälle tuulelle.

Rauman tori ja Vanha raatihuone – aloita täältä Rauman-matka

Rauma
Rauman Vanhan raatihuoneen torni pilkistää Koulukadulle. Kuva: Antti Helin

Vanhan Rauman sydän on Rauman kauppatori, jonka laidalla sijaitsee Rauman Vanha raatihuone. Taloa komistaa kaunis, renessanssityylinen torni. Raatihuone on Suomen arvokkaimpia alkuperäisessä asussaan säästyneitä 1700-luvun rakennuksia.

Raatihuone toimii Rauman historiaa esittelevänä museona. Esillä on muun muassa pitsinnypläystä, joka oli tärkeä ammatti kaupungissa 1700-luvulla.

Torin kahvikioskeissa kuuluu nauttia seisaaltaan perinteiseen raumalaiseen tapaan pystökaffet.

Rauma pubi
Otavan talo on seissyt paikoillaan reilut 200 vuotta ja ravintolatoimintakin on jatkunut melkein vuosidadan ajan. Kuva: Antti Helin

Torin reunoilla on iso osa Vanhan Rauman ruokapaikoista. Moni niistä on vaihtanut nimeä ja omistajaa viime vuosina, mutta Jubupizza on pitänyt pintansa, samoin pubi Toripöllö.

Jos janottaa, hyvä vaihtoehto huurteiselle on koukata raatihuoneen korttelin toiselle puolen Ravintola Otavaan, perinteiseen pubiin, jossa on harjoitettu ravintolatoimintaa jo liki sata vuotta.

Ja mikä hauskinta, Otavan vieressä on Hilskun akvaarionurkka! Vanhan Rauman kujilta voi muutenkin löytää vaikka kuinka paljon merkkejä siitä, ettei kaupunki ole myynyt sieluaan turismille, vaan kortteleissa eletään paikallista arkea.

Sydvest – koe Rauman paras ravintola

Rauman paras ravintola löytyy muutaman sadan metrin päässä Kauppatorilta, Kuninkaankadun varrelta. Viehättävässä puutalossa toimivassa gastropub-henkisessä Sydvestissä kokataan rennosti ja rakkaudella gourmet-tason ruokaa.

Pyhän ristin kirkko – levähdä tunnelmallisessa kirkossa

Kun Rauman kauppatorilta kääntyy Isokirkkokadulle, saapuu Pyhän ristin kirkolle, joka sijaitsee tunnelmallisella paikalla nätin kanavan rannalla.

Fransiskaaniveljet rakensivat sen 1500-luvulla luostarinsa kirkoksi. Samalta ajalta periytyvät kirkon maalaukset, jotka esittävät raamatullisen pelastushistorian tiivistetysti.

Uskonpuhdistuksen myötä luostari katosi, mutta kirkko jäi.

Kirstin talo – maista raumalaisen merimiehen elämää

Kirstin talo esittelee tavallisten merimiesten elämää Raumalla. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Kirkon luota kapeaa kanavaa seuraileva Pohjankatu vie museona toimivalle Kirstin talolle, jossa näkee sen, millaisissa oloissa tavalliset merimiesperheet elivät.

Kanavan yli pääsee takaisin keskustan puolelle pieniä, viehättäviä siltoja pitkin. Seuraavaksi suunnan voi ottaakin kohti Rauman kapeinta katua Kitukränniä – mutta matkalla kannattaa ensin pysähtyä Kuninkaankadulla.

Vanhan Rauman kirjakauppa ja Kuutti Lavosen taidetta

Rauma kirjakauppa
Vanhan Rauman kirjakauppa. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Kuninkaankatu on Vanhan Rauman pääkatu. Kiinnostava nähtävyys on Sisustusarkkitehtitoimisto Leino Reine, jossa on pysyvä näyttely Suomen maineikkaimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Kuutti Lavosen töitä. Kannattaa pistäytyä katsomassa! Sisustusarkkitehtitoimisto sijaitsee 200 vuotta vanhassa Auleenin talossa (Kuninkaankatu 36).

Kuninkaankadun toinen viehättävä pysähdyspaikka on lähempänä Rauman toria sijaitseva Vanhan Rauman kirjakauppa, jossa on säilynyt ihastuttavasti vanhan ajan kirjakauppojen henkeä. Istu sohvalle ja tutustu kirjoihin kaikessa rauhassa.

Melkein kirjakaupan vieressä on Wanhan Rauman KaffeBar, joka tunnetaan mehevistä munkeistaan.

Kitukränn – näe Rauman kapein katu

Rauma kapein katu
Kitukrännillä ei parane retostella. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Koko Suomen kapein katu, vain reilut kaksi metriä leveä Kitukränn, kulkee Vanhan Rauman pääkatujen Kuninkaankadun ja Kauppakadun välillä.

Kuninkaankatu ja Kauppakatu yhdistyvät Rauman kauneimmalla aukiolla.

Hauenguano – ihastu Rauman idyllisimpään aukioon

Rauma aukio
Hauenguanon aukiota koristaa uusvanha puukaivo. Kuva: Antti Helin

Rauman kuvauksellisin aukio on pikkuruinen Hauenguano, jonka keskellä on pieni ja söpö puukaivo. Vastaavanlaiset pienet aukiot olivat yleisiä keskiajalla. Nimensä aukio on saanut muodostaan, joka muistuttaa hauen leukaluuta.

Aukion reunalla on Rauman taidemuseo, joka sijaitsee vuonna 1795 rakennetussa vaaleanpunaisessa talossa. Museo esittelee lähiseudun ja Itämeren alueen taiteilijoita.

Rauma patsas
Muistatko Pirkka Pekka Peteliuksen komediahahmon Herra 47? Hän sopisi istumaan Rauma Flikkan viereen. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Museon edustalla penkillä istuu raumalaisen keramiikkataiteilijan Kerttu Horilan tekemä patsas, Rauma Flikk. Horilan Raumaan tekemä patsas, Kolme sulotarta, esittää kanavassa kylpeviä rouvia.

Jos aukiolta kulkee lyhyen matkaa Kuninkaankadun päähän, saapuu Rauman kaiketi kuuluisimpaan vanhojen tavaroiden liikkeeseen, Hauenguanon antiikkiin.

Marela – tutustu rikkaan laivanvarustajan elämään

Rauma museo
Kotimuseo Marelassa voi tutustua rikkaan laivanvarustajan elämään. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Rikkaan laivanvarustajan elämään ja purjelaivojen aikakauteen voi tutustua kotimuseo Marelassa, joka sijaitsee Kalatorin laidalla, Kauppakadun varrella, melkein Kitukrännin vieressä.

Talossa asunut Gabriel Granlund (1819–1901) oli Rauman rikkaimpia asukkaita ja hänen kotinsa on sisustettu aseman arvoisesti. On koristeellisia ovia, kattomaalauksia, seinäpanelointeja ja hienoja kaakeliuuneja.

Herkuttele Kalatorissa ja asu Rauman parhaassa hotellissa

Kalatori oli keskiajalla Rauman päätori, mutta nykyisin toimii lähinnä parkkipaikkana. Vaan kyllä täältä saa edelleen kalaakin, nimittäin erintomaisesta Ravintola Kalatorista.

Ravintola sijaitsee torin laidalla funkkisrakennuksessa, jossa toimii Rauman paras hotelli, Vanha Rauma. 1930-luvun funkkishotellin kaikki huoneet ovat kaikki erilaisia, ja aamiainen nostaa veden kielelle. Hotellilta voi myös vuokrata polkupyöriä.

Rauhoitu Rauman vanhalla hautausmaalla

Kordelinin kappeli Rauman vanhalla hautausmaalla.
Kordelinin kappeli Rauman vanhalla hautausmaalla. Kuva: Antti Helin

Kalatori menetti merkitystään kauppaikkana jo 1600-luvulla, kun sen vieressä sijainnut Pyhän kolminaisuuden kirkko paloi maan tasalle. Jäljellä ovat rauniot.

Raunioiden takaa alkaa Rauman vanha hautausmaa, jonka kohokohta on aikansa sankariarkkitehti Lars Sonckin piirtämä jugendtyylinen Kordelinin kappeli.

Ihastu Rauman merimuseoon

Rauman keskustan jakaa kahtia kanava, Rauma Ganal, jonne yksi Suomen historian pahamaineisimmista väkivaltarikollisista, Kanaali-Koskinen, hukutti uhrinsa vuonna 1979.

Suurin syy kanavan ylittämiseen on mainio Rauman merimuseo, joka sijaitsee lyhyen kävelyn päässä Kalliokadun varrella. Rakennus on kerrassaan erikoisen näköinen: koristeellisen puutalon keskeltä kohoaa jykevä tiilitorni.

Rauman vanhassa merikoulussa toimivan museon vetonaulana on navigointisimulaattori, samanlainen, jota käytetään merenkulun koulutuksessa. Sillä voi koettaa vaikka ajaa autolautan läpi Kustaansalmesta Helsingin edustalla – ja oppia, että se on helpommin sanottu kuin tehty.

Näyttely on muutenkin mukavan interaktiivinen. Kannattaa huomioida, että merimuseo on kesäajan ulkopuoella avoinna vain lauantaisin. Museosta voi lukea lisää Meriharakka-blogista.

Museota vastapäätä on ulkoa ruma, mutta sisältä viihtyisä Hotel Kalliohovi. Vanhan Rauman ytimeen on 10 minuutin kävely.

Koe hyytäviä tunnelmia Rauman kummituskierroksella

Vanhan Rauman kummituskierros tarjoaa hauskan hyytäviä tunnelmia ja kiehtovan tavan tutustua Raumaan pintaa syvemmältä. Kierrokset kestävät noin 75 minuuttia.

Katsele merimaisemia Kiikartornissa

Reippaasti keskustan ulkopuolella on Rauman venesatamassa, jonka Kiikartornista voi ihailla Syväraumanlahden saaristomaisemia. Torni on kopio 1800-luvun lopulla rakennetusta ja 1950-luvulla puretusta tornista, jota käytettiin apuna merenkulun viestinnässä.

Uimaranta, Poroholman lomakeskus ja Rauman kesäteattteri

Muutaman kilometrin päässä Vanhasta Raumasta on Poroholman lomakeskus, joka sijaitsee upealla paikalla hiekkarannan vieressä. Kyseessä on täyden palvelun leirintäalue ja vieressä on myös Rauman kesäteatteri.

Tee retki Kylmäpihlajan majakalle

Rauman paras retkikohde on Kylmäpihlajan majakka, joka sijaitsee 10 kilometriä mantereesta. Kesäisin majakalle on Raumasta on päivittäinen laivayhteys, ja kuhinaa riittää. Moni saapuu päiväretkelle ihan vain syödäkseen majakan viihtyisässä ravintolassa.

Kylmäpihlaja on iältään varsin nuori, rakennettu vuonna 1953. Ulkonäöltään se ei ole kaikkein pittoreskein mahdollinen majakka, vaan näyttää melkeinpä kolholta. Pyöreän sijaan torni on neliskanttinen ja sen kyljessä on suurehko luotsiasema. Majakka on edelleen toiminnassa.

Kylmäpihlaja sijaitsee kallioisella pikkusaarella kuten majakan kuuluukin, ainakin mielikuvissa. Oman lisänsä elämykseen tuovat Tiiravaara-kyltit. Osan saaresta ovat vallanneet tiirat, jotka puolustavat reviiriään hanakasti.

Kylmäpihlajan majakka on ihan oikea hotelli, lajissaan Suomen suurin. Huoneita on peräti 15. Kylpyhuoneet ovat jaetut – myös kaikkein kalleimmissa huoneissa. Mukava majapaikka Kylmäpihlaja kyllä on, kunhan ottaa rajoitteet huomioon. Lisäpisteitä se saa hyvästä ravintolasta.

Vesibussit lähtevät Poroholmasta. Merimatka kestää vajaan tunnin.

Eksy Sammallahdenmäen muinaushaudoilla

Sammallahdenmäen komein hiidenkius tunnetaan nimellä Kirkonlaattia. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Rauman lähettyvillä on toinenkin Unescon maailmanperintökohde, tosin paljon Vanhaa Raumaa vaatimattomampi nähtävyys: Sammallahdenmäen muinaishaudat.

Komeasta statuksesta huolimatta nähtävyys tuntuu ajan unohtamalta ja opasteetkin ovat sen verran vaillinaiset, että metsäisellä alueelta voi löytää ulkomaisia turisteja harhailemassa ja ihmettelemässä, missä se nähtävyys on.

Vuojoen kartano – herkuttele lounaalla Engelin jäljillä

Rauman keskustan ulkopuolella sijaitseviin nähtävyyksiin kuuluu myös reilun vartin ajomatkan päässä Raumalta sijaitseva Vuojoen kartano, joka toimii upeana lounaspaikkana. Myös kartanon sisätiloihin voi tutustua.

Vuojoen kartanon suunnitteli empire-arkkitehti Engel.

Rauman hotellit

Rauman tunnelmallisessa vanhassakaupungissa vierähtää mukavasti koko viikonloppu. Paras ja keskeisin majapaikka on 1930-luvun funkkishotelli Vanha Rauma, joka sijaitsee aivan puutalokeskustan sydämessä.

Aivan keskustan kupeessa sijaitsee myös Cityhovi Rauma, tosin ankeassa uudisrakennuksessa. Lyhyen kävelyn päässä keskustasta on myös funkkishotelli Raumanlinna, jonka ilmainen parkkipaikka kerää kehuja autoilijoilta.

Mukava budjettivaihtoehto on ketjuhotelli Place to Sleep Rauma, joka sijaitsee kauniissa vanhassa tehdaskiinteistössä vajaan viiden minuutin kävelymatkan päässä Rauman linja-autoasemalta, eikä vanhaankaupunkiinkaan kestä montaa minuuttia pitempään.

Matka Raumalle

Raumalle on hyvät bussiyhteydet Porista (50 km), Turusta (90 km), Tampereelta (140 km) ja Helsingistä (240 km). Rauman bussiasema sijaitsee lähellä Pyhän ristin kirkkoa, lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta keskustasta.

Raumalle ei ole henkilöjunaliikeettä. Lähin lentokenttä on Turussa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi