Rauma – Suomen kaunein puutalokaupunki

rauma-0712
Rauman puutalokeskusta on täynnä toinen toistaan kauniimpia näkymiä. Kuva: Antti Helin

Vanhan Rauman kuvaaminen on helppoa. Se onnistuu yhdellä sanalla: ihastuttava!

Rauma on Suomen Unescon maailmanperintökohteista omaa luokkaansa, Suomen harvoja oikeasti kansainvälisen tason nähtävyyksiä. Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin säilynyt puukaupunki ja maailmankin mittakaavassa harvinaisuus.

Maailmanperintökohteeksi Vanha Rauma valittiin ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoisesta puukaupungista.

Rauman puutalokeskusta on suuri, mikä tekee siitä kivan käveltävän, kun moni muu Suomen puutalokaupunki koostuu muutamasta pitkästä puutalokadusta yhtenäisen kaupunkikuvan sijaan. Kaiken lisäksi Rauman talot ovat kauniisti koristeltuja, kun monessa muussa kaupungissa säilyneet puutaloalueet ovat olleet köyhemmän väen alueita ja talot ilmeeltään karumpia, silti toki tunnelmallisia.

Vanhan Rauman puutaloja. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Rauman taloista jokainen onkin kuin oma yksilönsä, jolla on oma värinsä ja piirteensä. Kaikilla taloilla on myös omat nimensä, jotka on merkitty kilpiin rakennusten kulmaan.

Vanhimmat alkuperäisen asunsa säilyttäneet puutalot ovat 1700-luvun loppupuolelta.

Vanhan Rauman säilyminen on aikamoinen ihme. Puutalokaupunkeja ovat tavallisesti vaivanneet suurpalot, mutta Rauman viimeisestä suuresta kaupunkipalosta on jo aikaa: se tapahtui vuonna 1682.

Puutalojen lisäksi Raumalla on säilynyt myös paikallinen Rauman murre, jonka kuunteleminen saa väkisin hyvälle tuulelle.

Rauman nähtävyydet

Kordelinin kappeli Rauman vanhalla hautausmaalla.
Kordelinin kappeli Rauman vanhalla hautausmaalla.

Rauman suurin nähtävyys on tietenkin Vanha Rauma, jota on mukava kävellä ympäriinsä, aina välillä poiketen puutaloissa sijaitseviin gallerioihin ja putiikkeihin. Kaduista kapein on vain kaksi metriä leveä Kitukränn.

Vanhan Rauman Pyhän ristin kirkko on 1500-luvun alusta, jolloin fransiskaaniveljet rakensivat sen luostarinsa kirkoksi. Samalta ajalta periytyvät kirkon maalaukset, jotka esittävät raamatullisen pelastushistorian tiivistetysti.

Rauman historiasta kertoo Rauman museo, joka sijaitsee vanhassa renessanssitornisessa raatihuoneessa. Esillä on hyvin muun muassa raumalainen pitsinnypläys, joka oli tärkeä ammatti kaupungissa 1700-luvulla.

Vanhan Rauman elämään entisaikoina pääsee kurkistamaan kahdessa kotimuseossa. Marelassa asui aikoinaan yksi Rauman rikkaimmista laivanvarustajista. Kirstin talossa näkee puolestaan sen, miten merimiesperheet elivät.

Rauman venesatamassa sijaitsevasta Kiikartornista voi ihailla Syväraumanlahden saaristomaisemia. Torni on kopio 1800-luvun lopulla rakennetusta ja 1950-luvulla puretusta tornista, jota käytettiin apuna merenkulun viestinnässä.

Muista käydä myös Rauman vanhalla hautausmaalla, jonka kohokohta on Lars Sonckin piirtämä jugendtyylinen Kordelinin kappeli.

Rauma ei ole pelkkää historiaa: Raumalta löytyy myös kaksi nykytaiteeseen keskittyvää museota. Rauman taidemuseo esittelee lähiseudun ja Itämeren alueen taiteilijoita. Lönnströmin taidemuseossa on puolestaan vaihtuvia näyttelyitä suomalaisesta nykytaiteesta.

Rauman lähettyvillä on toinenkin Suomen Unescon maailmanperintökohteista, tosin paljon Vanhaa Raumaa vaatimattomampi nähtävyys: Sammallahdenmäen muinaishaudat.

Rauman parhaat ravintolat

Vanhan Rauman ravintolavaihtoehdot löytyvät torin ympäriltä: Goto palvelee fine diningin ystäviä ja Lungi tarjoaa modernia aasialaista. Pizzoja saa Jubusta ja Sali on suuri ja moderni kahvila. Olutta voi ryystää Toripöllön terassilla.

Rauman tunnelmallisin ravintola löytyy Rauman ulkopuolelta. Reilun vartin ajomatkan päässä sijaitseva Vuojoen kartano toimii upeana lounaspaikkana. Vuojoen kartanon suunnitteli empire-arkkitehti Engel. Myös kartanon sisätiloihin voi tutustua.

Rauman ostokset

Rauman kaupat ovat erikoistuneet vanhaan tavaraan. Hauenguanon antiikki myy anttiikkia, ja Liiteri on täynnä kaikenlaista käytettyä tavaraa kirjoista keinuhevosiin.

Vanhoissa makasiinirakennuksissa toimivat Ratamakasiini ja Kirpputori Nostalgia myyvät nekin vanhaa tavaraa kuten Arabian astioita ja huonekaluja.

Vanhan junaradan molemmin puolin sijaitsee SPR:n kirpputori, jonka rakennukset kulkevat nimillä Puoti ja Wanhat tawarat.

Rauman hotellit

Rauman tunnelmallisessa vanhassakaupungissa vierähtää mukavasti koko viikonloppu. Hyvä valinta majapaikaksi on Vanhan Rauman kupeessa sijaitseva 1930-luvun funkkishotelli Vanha Rauma. Hotellin kaikki huoneet ovat kaikki erilaisia, ja aamiainen nostaa veden kielelle. Hotellilta voi myös vuokrata polkupyöriä.

Merellisiin tunnelmiin pääsee yöpymällä Kylmäpihlajan majakalla, joka sijaitsee karulla pikkusaarella 10 kilometriä mantereesta. Kesäisin majakalle kulkee vesibussi, muina aikoina pitää kuljetus tilata erikseen.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi