Tampereen Lenin-museo – Eläköön Neuvosto-Suomi!

Lenin-museo
Eläköön Neuvosto-Suomi! Lenin-museon näyttely on sopivan äkkiväärä. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen erikoisin museo on Lenin-museo, joka avattiin Tampereella jo vuonna 1946. Kyseessä onkin maailman vanhin Leninille omistettu museo Venäjän ulkopuolella. Alkuperäisen näyttelyn tarjosi Moskova Suuressa ystävällisyydessään.

Neuvostoliiton romahdettua museo sai 1990-luvulla nauttia myös maailman ainoan Lenin-museon maineesta, kun Lenin-museot suljttiin muualla maailmassa. Sittemmin Leninille on avattu uudestaan useampikin museo Venäjällä.

Lenin-museo
Tampereen Lenin-museossa voi ihaila Otto-Wille Kuusiselle lahjoitettua koristeellista piippua. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Vuoteen 2013 asti museo oli Suomi-Venäjä-Seuran omistuksessa. Lopulta Työväenmuseo Werstas otti rahavaikeuksissa olleen museon hallintaansa ja uudisti kokonaan näyttelyn. Werstaan mukaan edellinen, vuodelta 1982 periytyvä, näyttely oli turhankin brežneviläinen.

Onneksi museo ei menettänyt uudistuksessa omituista tunnelmaansa. Erikoisimpia esineitä on poliittisten vankien kommunistijohtaja Otto Wille Kuusiselle salaa veistämä ja Neuvostoliittoon toimitettu koristeellinen piippu.

Parasta Lenin-museossa on kuitenkin sen sijainti Tampereen työväentalon vanhimmassa osassa. Juuri tällä samalla paikalla Lenin ja Stalin tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa vuonna 1905. Huisia!

Lue lisää Tampereen nähtävyyksistä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi