Kouvola – Suomen rumin kaupunki?

Kouvolan keskuskirkko on kirjaimellisesti ruman kaunis.
Kouvolan keskuskirkko on kirjaimellisesti ruman kaunis. Kuva Wikimedia CC.

Kouvolaan on aivan pakko matkustaa omin silmin katsomaan, kumpaan porukkaan kuuluu: niihin, jotka pitävät Kouvolaa Suomen rumimpana kaupunkina, vai niihin, joiden mielestä Kouvola on arkkitehtoninen mestariteos?

Hämmästyttävän karun kaupunkikuvan vastinparina Kouvolan nähtävyyksinä ovat historiallinen Verlan ruukki, Unescon maailmanperintökohde, sekä kaunis Repoveden kasallispuisto.

Kouvolan kaupunkikuvaan sopii mitä parhaiten syksyinen ja sateinen baarikierros, mitä varten Kouvolassa onkin sopivasti ainakin kolme erittäin legendaarista juottolaa.

Yksi asia Kouvolassa on varma – matkakohteena Kouvola ei jätä ketään kylmäksi. Suosittelemmekin vahvasti viettämään ainakin yhden kotimaan kaupunkiloman Kouvolassa. Mieluiten vieläpä marraskuussa, kuukausista kurjimpana.

Kouvolan keskusta – arkkitehtuurin mestariteos?

Kouvolan kaupungintalo.
Kouvolan kaupungintalo on itse asiassa aika hieno. Kuva: Wikimedia CC.

Arkkitehtuuria ei voi kun rakasta taiteenalana. Sillä mikä muuta taiteenlaji jakaa yhtä paljon mielipiteitä – ja jättää yhtä merkittäviä jälkiä?

Kouvola on siitä hyvä esimerkki. Kansanmiehen silmissä Kouvolan keskusta edustaa pahimmanlaatuista laatikkoarkkitehtuuria, ja Kouvola onkin itseoikeutetusti kärkisijoilla Suomen ruminta kaupunkia äänestettäessä.

Kokonaisuuden täydentää Jaakko ja Kaarina Laapotin suunnittelema Kouvolan keskuskirkko, jota pidetään Suomen rumimpana kirkkona.

Arkkitehtuurin hienouksiin vihkiytyneet näkevät sen sijaan Kouvolassa ja etenkin Kouvolan kaupungintalossa modernin rakentamisen mestariteoksen.

Kouvolan paras hotelli

Kouvolan tunteita jakavasta arkkitehtuurista pääsee nauttimaan myös sopivalla hotellivalinnalla. Hotelli Turistihovi kruunaa kokonaisvaltaisen Kouvola-elämyksen.

Turistihovi on ulkoapäin juuri niin ruma – ja kaukana hovista – kuin Kouvolalta sopii odottaakin, mutta sisältä paljastuu varsin tyylikkäästi sisustettu hotelli.

Kouvolan parhaat baarit

Lisäpisteitä Turistihovi saa hotellin yhteydessä toimivasta, ihastuttavan perinteisestä ja räkäisestä Pub 23 -baarista, joka on toiminut jo vuodesta 1975. Baari avaa arkisin jo kello 6! Nimensä baari on saanut sijannistaan (Kouvolankatu 23), ja siitä on veistelty loistavan kitsi mainoslause: ”Älä tule yksin, vaan kaksi tai jopa kolmisin.” Hyvällä onnella Pub 23:ssa voi nähdä sopivan alakultturelleja bändejä soittamassa. Täydet pisteet!

Vieläkin klassisempi baari on Spede Pasasen ja Simo Salmisen Kouvolaan vuonna 1967 avaama Speden saluuna (Keskikatu 6). Luit oikein: Speden perustama baari! Nimensä baari on saanut Speden pari vuotta aiemmin tekemältä 13-osaiselta huumoriohjelmalta, Speden Saluuna, josta ei ole säilynyt ainakaan Makkarin arkistoissa yhtään kokonaista jaksoa, ainoastaan yksittäisiä sketsejä. Mystistä!

Kouvolan kolmas klassikkobaari on Pyöreä torppa eli tuttavallisesti Mutteri (Kivimiehenkatu 2), joka on iät ja ajat kuulunut Suomen parhaiden karaokebaarien joukkoon.

Alvar Aallon suunnittelema Tehtaanmäki

Kouvolasta löytyy myös Alvar Aallon 1930-luvulla suunnittelema kaupunginosa, paperi- ja kartonkitehtaan työntekijöille rakennettu Tehtaanmäki.

Aalto opittiin myöhemmin tuntemaan arkkitehtina, jolle rakennusten demokraattisuus oli tärkeä ohjenuora. Nuoruudentyö Tehtaanmäki on kuitenkin kaukana tasa-arvoisuudesta: tehtaan mestarit asuivat Mestaritaloissa, insinöörit Insinööritaloissa ja työläisille tehtiin Tervalinja-niminen asuinalue.

Aalto suunniteli myös Tehtaanmäen koulurakennuksen.

Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuiston maisemia. Kuva: Ninara, Flickr CC
Repoveden kansallispuiston maisemia. Kuva: Ninara, Flickr CC

Repoveden kansallispuisto tunnetaan jyrkistä kallioseinämistään, joista nauttii parhaiten melomalla. Kajakkeja ja kanootteja vuokrataan Hillosensalmen melontatukikohdassa.

Jylhä Olhavanvuori on Suomen hienoin kalliokiipeilykohde. Pystysuoralla jyrkänteellä on kymmeniä kalliokiipeilyreittejä, joista legendaarisin lienee Kantti (6a+). Kesäisin Olhavanlammen rannalla on sporttisten kalliokiipeilijöiden telttoja.

Olhavanvuori on ollut pyhä muinaissuomalaisille: siitä kertoo punainen (tosin haalistunut) kivikautinen kämmenenjälki.

Repoveden kansallispuiston maisemat ovat loistava koko perheen vaelluskohde. Lapinsalmen parkkipaikan vieressä on komea riippusilta, jonka luota alkaa perheen pienimmillekin hyvin soveltuva viiden kilometrin pituinen Ketunlenkki. Polku vie Katajavuoren näköalapaikalle. Matkalla on hyvin varusteltuja nuotiopaikkoja, joissa voi paistaa eväsmakkarat.

24 kilometrin pituisella Kaakkurin kierroksella näkee puolestaan puiston kaikki suosituimmat näköalat. Upein maisema avautuu Mustalamminvuoren näkötornista. Reitin varrelle pääsee kaikilta kansallispuiston sisäänkäynneiltä.

Lue lisää Repoveden kansallispuistosta.

Tykkimäen huvipuisto

Kouvolan kupeessa sijaitsee Tykkimäki, Suomen kolmanneksi suurin huvipuisto. Puistosta löytyy lähes 40 härveliä sekä kiipeilystä pitäville seikkailijoille Atreenalin-seikkailuradat, leikki-ikäisten suosiossa oleva sisäleikkipuisto Mukkelis Makkelis ja ulkoleikkipaikka Seikkailumaa.

Vieressä on Tykkimäki Aquapark -vesipuisto ja Tykkimäki Camping -leirintäalue.

Verlan tehdasmuseo

Verlan tehdasmuseo. Kuva: Vitaly Alyabyev / Shutterstock

Unescon maailmanperintökohde Verlan tehdasmuseo on tunnelmallinen ruukkikylä kauniin kosken rannalla. Tehdasmuseossa saa hyvän kuvan pohjoisen metsäteollisuuden varhaisvaiheista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi