Kotka – Suomen elämyksellisin satamakaupunki

Talvisodan sankari, jäänmurtaja Tarmo, on Kotkan symboleita. Kuva: Antti Helin

Kotka tunnetaan satamastaan ja kuuluisimmasta pojastaan, sanoittajalegenda Junnu Vainiosta. Kotka onkin Suomen ”virallinen” satamakaupunki ja sellaisena erittäin elämyksellinen matkakohde.

Jos kuvittelee Kotkan olevan karu satamakaupunki, kannattaa varautua yllätykseen. Kotka on kaunis ja vehreä kaupunki, jossa on useampikin huippuluokan nähtävyys, kuten upea merikeskus Vellamo ja meriakvaario Maretarium.

Kotka on muutenkin nätti kaupunki. Siellä täällä on säilynyt useita upeita vanhoja rakennuksia, ja Kotkassa on paljon puistoja, joista Sapokka on useasti palkittu Suomen kauneimpana.

Aitoa merimiestunnelmaa löytää puolestaan legendaarisesta merimieskapakasta Kairosta.

Kotka onkin kerrassaan erinomainen kesäisen viikonlopun kotimaan matkakohde. Eikä Helsinkiin ole matkaa kuin 130 kilometriä.

Merikeskus Vellamo – Kotkan paras nähtävyys

Kotkan merikeskus Vellamo herättää huomiota.
Kotkan merikeskus Vellamo herättää huomiota. Kuva: Antti Helin

Kotkan satamassa on upea merikeskus Vellamo. Suomessa moderni wow-arkkitehtuuri on valitettavan harvinaista, mutta Vellamo on loistava poikkeus: ensisilmäys merikeskukseen lyö ällikällä. Vau!

Vellamosta löytyy vaihtuvia näyttelyitä, ravintola ja museokauppa, sekä kolme museota: Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, ja Merivartiomuseo. Lapsille on tarjolla erilaisia toimintapisteitä.

Merikeskuksen tiloissa on esillä monenlaista paattia, ja Vellamoon kuuluu nykyisin myös Talvisodassa palvellut sankarijäänmurtaja Tarmo.

Maretarium – Suomen paras akvaario

Mareariumin keskustankki on vaikuttava.
Mareariumin keskustankki on vaikuttava. Kuva: Antti Helin

Kotkan toinen hieno nähtävyys on Akvaariotalo Maretarium. Maretarium ei fiksusti edes yritä kilpailla koossa maailman parhaiden meriakvaarioiden (Genovan akvaario! Okinawan akvaario!”) kanssa, vaan näyttely on rajattu kotimaisiin kaloihin. Maretariumissa näkee, mitä Suomesta löytyy pinnan alta.

Akvaario yllättääkin komeasti: aikamoisia vonkaleita pinnan alla elääkin! Vaikka näyttävimmät kalat eli sammet katosivat Suomen vesistä jo 1930-luvulla, löytyy Maretariumista myös suurin osa kotimaan nykyisistä kalalajeista.

Kaloista kerrotaan myös monenlaista mielenkiintoista tietoa. Iltapäivisin kello 15 pääsee seuraamaan, kun akvaristi kiertää ruokkimassa kalat.

Kotkan ortodoksikirkko

Kotkan kuuluisampien nähtävyyksien ohella kannattaa kurkistaa myös Kotkan ortodoksikirkkoon – se on Suomen ensimmäinen empiretyylinen kirkko.

Kotkan kaunein puisto – Sapokan Vesipuisto

Sapokan puisto, Kotka. Kuva: Estea / Shutterstock

Vielä 1980-luvulla Kotkan keskustassa sijiatseva saappaan muotoinen Sapokanlahti oli niin pahoin saastunut, että se aiheutti jopa hajuhaittoja. Kotka päätti puhdistaa alueen perusteellisesti, ja kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksosen ansiosta loppu on historiaa: Sapokan Vesipuisto on voittanut palkintoja ja sitä tullaan ihailemaan ulkomailta asti.

Kairo – Suomen paras merimieskapakka

Hyvä syy jäädä yöksi Kotkaan on merimieskapakka Kairo, joka on toiminut nykyisellä paikallaan Satamakadulla jo vuodesta 1935. Eikä Kairon sisustustakaan ole pahemmin sen koomin muutettu. Ravintolan salia koristavat mainiot maalaukset, ja eteinen on kattoa myöten täynnä merimiesten jättämiä kirjoituksia.

Mutta yksi nähtävyys Kotkasta puuttuu: Junnu Vainiolle ei ole vieläkään pystytetty patsasta kotikaupunkiinsa, mikä häpeä! Millainen se patsas olisi: abstrakti väkkyrä, jonka voisi tulkita kotkanpoikaseksi ilman siipiä?

Onneksi Junnu on saanut Kotkaan sentään edes nimikkokadun.

Kotkan meripäivät

Kotkan meripäivät on järjestetty jo vuodesta 1962 alkaen, ja se on yleisömäärältään Suomen toiseksi suurin yleisötapahtuma: heinäkuun viimeisen viikonlopun aikana festivaalivieraita on jopa 200 000.

Meno on pahimmillaan aikamoista örveltämistä, mutta Kotkan meripäivillä voi kokea myös aitoa merimiestunnelmaa. Ohjelmaan kun kuuluu kansainväliset merimieslaulufestivaalit.

Retkiä Kotkasta – Kaunissaari ja Keisarillinen kalastusmaja

Keisarillinen kalastusmaja on edelleen lähes alkuperäisessä asussaan. Kuva: Kymi, Wikimedia

Upea retkikohde Kotkasta on Keisarillinen kalastusmaja, jonka Langinkoskeen ihastunut Venäjän keisari Aleksanteri III rakennutti 1800-luvun lopulla kosken rannalle. Kalastusmaja on Suomen parhaiten säilyneitä muistoja Venäjän keisareista ja Langinkoski eteläisen Suomen paras meritamenkoski.

Toinen mainio retkikohde on Kotkan ja Pyhtään edustalla sijaitseva Kaunissaari. Saaren eteläkärjessä on parikymmentä taloa käsittävä entinen kalastajayhdyskunta, joka toimii Kaunissaaren saaristolaismuseona.

Nimensä mukaisesti kauniilla Kaunissaarella on komeita männiköitä ja pitkiä hiekkarantoja. Matkailijoita palvelevat kauppa, ravintola ja kahvila. Majoitusta tarjoavat lomakeskus, entinen kansakoulu ja majatalo.

Kaunissaareen pääsee Kotkasta kesäkuukausina päivittäin lautalla.

Kotkan hotellit

Mainio paikka yöpyä Kotkan lähettyvillä on kartanohotelli Karhulan Hovi. Edullista majoitusta tarjoaa hostelli Kuin Kotonaan.

Katso tarjoukset Kotkan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi