Kaunissaari – tällainen on Pyhtään paratiisisaari

Kaunissaari
Kaunissaari on Kotkan, anteeksi Pyhtään, oma paratiisisaari. Kuva: Kaapo Valkeavirta / Cursor, Visit Kotka Hamina

”Suomessa on ainakin 11 Kaunissaarta, joista Suomenlahdella sijaitsevat Pyhtään Kaunissaari ja Sipoon kaima tahtovat joskus mennä vierailla sekaisin. Joskus minulle on tullut puhelu vierailta, jotka odottavat yhteysalusta Helsingin Vuosaaressa”, sanoo Kaunissaaren kyläkaupan pitäjä Ville Laakso.

Kyläkauppa on heti Kaunissaaren satamassa, jota ympäröi pittoreski saaristolaiskylä kapeine kujineen. Kaupassa on tarjolla kaikki tarvittava, Alkon noutopistettä myöten. Samassa yhteydessä toimii kahvila Merituuli.

Kyläkauppias Ville Laakso on yksi saaren kymmenestä vakinaisesta asukkaasta ja omien sanojensa mukaan Suursaaren evakon, venepakolaisen, jälkeläinen. Isoäidin kotisaari siintää ulapalla 35 kilometrin päässä. Leningradin eli nykyisen Pietarin väylää hallitseva Suursaari jäi Neuvostoliitolle talvisodassa, ja lopullisesti taas jatkosodassa.

Kun olot sodan jälkeen taas normalisoituivat 1950-luvulla, Kaunissaareen alkoi saapua myös turisteja. Sähkö saareen saatiin vasta 1982, ja vihdoin 2021 heinäkuussa vesikin tulee mantereelta.

Punkkitilanne on kauppiaan mukaan hyvä ─ siis punkkien kannalta. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun lähtee kirmaamaan saaren lukuisille niityille.

Saaristolaismuseo vanhoissa ranta-aitoissa

Kaunissaari kylä
Vanhat ranta-aitat toivottavat tervetulleeksi Kaunissaareen. Kuva: Julia Kivelä / Cursor, Visit Kotka Hamina

Kaunissaaren tärkein kulttuurinähtävyys on sataman vanhoihin ranta-aittoihin perustettu Saaristolaismuseo. Kaikenkirjavaa saaristolaisuuteen liittyvää roinaa on kertynyt 1940-luvulta asti, jolloin Lennart Rekonen alkoi sitä haalia.

Museossa on esillä saaren elinkeinojen kirjo vuosisatojen varrelta, kätilöistä kalastajiin.

Pitkäniemen tulenjohtotorni – ”Suomen suurin saapas”

Saaristolaiskylän vieressä kaartuu lahti, josta suojaa Pitkäniemi. Niemen kärjessä on 1930-luvulla rakennettu tulenjohtotorni, joka tunnetaan myös nimellä Rikaman saapas. Syynä eversti Johan Lambert Rikaman suunnitteleman tornin lempinimeen on sen ulkomuoto.

Kaunissaaren rannat ja hautausmaa

Kaunissaari hiekkaranta
Loma näkyvissä! Kaunissaari on aikamoinen rantaparatiisi. Kuva: Julia Kivelä / Cursor, Visit Kotka Hamina

Kaunissaaren rannat sopivat niin uimareille kuin auringonpalvojille. Suojaa antavien kivenlohkareitten välissä on yllättävän hienoa hiekkaa.

Rannoista upein on pohjoiskärjessä sijaitseva komea hiekkasärkkä, Pohjaspää. Linnuntietä pohjoiskärkeen on matkaa kolme kilometriä, saaren halki kulkevaa polkua pitkin enemmän.

Lähempänä satamakylää sijaitsevista rannoista parhaita on Itäinen uimaranta / Hautausmaan poukama, jolle kertyy kylästä kävelyä 1,3 kilometriä. Rannan lähellä on hautausmaa, joka muistuttaa saaren pitkästä historiasta ja siitä, kuinka merikin on vaatinut omansa.

Kaunissaaressa on asuttu 1500-luvulta alkaen, vaikka niin pitkälle historiaan ei tällä hautausmaalla pääsekään. Matkalla hautausmaalle on Mari Sihvosen taidegalleria.

Majoitus Kaunissaaressa

Sataman lähellä majoitusta tarjoaa Kaunissaaren maja. Telttailukin onnistuu.

Matka Kaunissaareen – yhteysaluksella, taksiveneellä tai meloen

Kaunissaari matka
Kaunissaareen voi karauttaa myös taksiveneellä. Kuva: Harri Taskinen / Cursor, Visit Kotka Hamina

Kesäisin saari voi majoittaa jopa kolmesataa vierailijaa. Suurin osa heistä saapuu ilmaisella yhteysveneellä. Merimatka Kotkasta kestää noin puolitoista tuntia.

Yhteysaluksen aikataulut vaihtelevat päivän mukaan. Kesällä 2021 päivävierailu onnistuu lautta-aikataulujen puitteissa maanantaisin ja torstaisin, muuten pitää jäädä yöksi, jos meinaa saarella yhtään kierrellä.

Tietenkin saareen pääsee myös itsenäisesti. Melojille saaren hiekkaisilta rannoilta löytyy paljon rantautumispaikkoja. Aivan noviisille ei kajakkiretkeä voi kuitenkaan suositella, koska matka Kotkasta vaatii suuren selän ylityksen.

Jos rahaa on käytettävissä enemmän kuin aikaa, taksivene vie 300hv rib-veneellä (rigid inflatable boat) perille alle puolessa tunnissa.

Kaunissaaren vierasvenesatama

Kaunissaaren vierasvenesatama on ollut vuosia huonossa kunnossa huonosti toteutetun aallonmurtajaprojektin takia. Sen vuoksi yöpyminen veneessä ei ole suositeltavaa vielä tänä kesänä.

Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho ei juhannuksen 2021 alla uskaltanut luvata, että vierasvenesatama vielä tänä vuonna toimisi kaikilta osin. Ensi kesäksi hän kuitenkin antaisi jo toivoa.

Veneretkeä suunnittelevan on kuitenkin parasta tarkistaa asia etukäteen paikalliselta, vaikkapa saaren kauppiaalta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi