5 x järvet joihin on pulahdettava kerran elämässä

kuollutmeri
Kuollutmeri on perin suolainen. Tjaiproject, Flickr CC

On niitä järviä muuallakin kuin Suomessa. Itse asiassa kaikkien Suomen järvien vedet voisi kaataa Baikaljärveen sata kertaa. Indonesian Toba taas oli koitua ihmiskunnan kohtaloksi. Comojärvellä on puolestaan vietetty intergalaktisia häitä.

Baikaljärvi – maailman syvin ja vanhin järvi

baikal-jarvi
Baikal-järveä kutsutaan Venäjän Galapagokseksi. Kuva: Vera & Jean Christophe, Flickr CC

Mikä: Baikaljärvi, Venäjä

Kuuluisa: Baikal on järvien järvi. Maailman syvimmässä ja vanhimmassa järvessä on enemmän vettä kuin kaikissa Suomen järvissä yhteensä. Itse asiassa Suomen järvien vedet voisi kaataa Baikaliin sata kertaa.

Erikoista: Järven iän (25 miljoonaa vuotta) ja äärimmäisen syvyyden (lähes 1700 metriä) vuoksi Baikaliin on kehittynyt niin omalaatuinen ekosysteemi, että sitä on kutsuttu Venäjän Galápagokseksi. Järven 1700 lajista kolmannes elää vain Baikalilla. Eliöistä oudoin on läpinäkyvä ”öljykala” golomyanka, joka sulaa nopeasti auringossa.

Mökkinaapureina: Siperialaisia lomailijoita ja burjaattishamaaneja, jotka palvovat Baikaljärven Olkhon-saarella eriskummallisen näköistä Shamankaa eli ”Shamaanikiveä”.

Rantamökki: Perille pääsee mukavasti pitkin Siperian-rataa, tosin junamatka Baikalille kestää Helsingistä viisi päivää. Listvyankan rantakylässä on monentasoisia majapaikkoja, joista ikimuistoisimpia ovat kotimajoitukset. Luvassa kuuluisaa, perin kosteaa venäläistä vieraanvaraisuutta (ei absolutisteille).

Lue lisää Venäjästä.

Kuollutmeri – järvi johon ei voi hukkua

kuollutmeri
Jo Kleopatra nautti aikoinaan Kuolleenmeren mutakylvyistä. Kuva: Kudumomo, Flickr CC

Mikä: Kuollutmeri, Lähi-idässä Jordanian ja Israelin alueella

Kuuluisa: Kuollutmeri on niin suolainen, ettei siinä elä mikään. Ei siinä pysty oikein uimaankaan, mutta kelluessaan voi lukea vaikka päivän lehden. Järven suolapitoisuus on yli kahdeksankertainen valtameriin verrattuna.

Erikoista: Nimestään huolimatta Kuollutmeri on paitsi järvi, myös erittäin terveellinen paikka. Sen muta on täynnä mineraaleja, jotka auttavat ihosairauksiin ja nivelkipuihin. Myös ilma on poikkeuksellisen happipitoista, sillä järvi sijaitsee 400 metriä merenpinnan alapuolella, matalammalla kuin mikään muu paikka maailmassa.

Mökkinaapureina: Kotoisan mökkitunnelman takaavat keskenään kinastelevat naapurit israelilaiset ja jordanialaiset. Jordanian puolella naapuriksi, tosin harmittomaksi sellaiseksi, voi lukea myös Lootin vaimon, joka seistä jököttää suolapatsaaksi muuttuneena.

Rantamökki: Kuolleenmeren rannat ovat vallanneet luksushotellit, mutta sinne pääsee myös päiväretkelle vaikkapa Israelin Jerusalemista (tai Jordanian Ammanista). Matkan varrella on vuoristolinna Masada, jossa tuhat juutalaista kapinallista tappoi mieluummin toisensa kuin antautui roomalaisille.

Lue lisää Kuolleestamerestä.

Manasarovar – maailman pyhin järvi

manasarovar-jarvi
Pyhä Manasarovar kuvastaa luojajumala Brahman mieltä. Kuva: Yuen Yan, Flickr CC

Mikä: Manasarovar, Tiibet

Kuuluisa: Maailman korkeimmalla sijaitseva (4700 m.) makean veden järvi on buddhalaisten ja hindujen pyhiinvaelluskohde. Mytologian mukaan järvi kuvastaa luojajumalan Brahman mieltä, ja ken juo vettä Manasarovarista, vapautuu sadan elämän synneistä.

Erikoista: 30 kilometrin päässä järvestä sijaitsee vieläkin tärkeämpi pyhiinvaelluskohde, Kailas-vuori. Hindut palvovat sitä universumin keskipisteenä ja Shiva-jumalan falloksena. Vuori on niin pyhä, ettei sen huipulle ole koskaan kiivetty.

Mökkinaapureina: Intialaiset ja tiibetiläiset kiertävät järven ympäri kulkevaa sata kilometriä pitkää pyhiinvaellusreittiä. Jotkut kulkevat kävellen, kaikkein omistautuneimmat heittäytyvät jokaisella askeleella maahan makuulle.

Rantamökki: Järvi sijaitsee äärimmäisessä korvessa Tiibetin länsireunalla. Lhasaan on 2000 kilometriä. Perille ei kulje busseja. Yöpyminen on teltoissa. Ainoa tapa matkustaa on liftata tai osallistua opastetulle retkelle, joita on Suomesta järjestänyt Aventura.

Toba – ikuisen kesän järvi

Toba-järvi-sumatra
Toba on maailman suurin kraatterijävi. Kuva: Max Grabert, Flickr CC

Mikä: Kraatterijärvi Toba, Indonesian Sumatralla

Kuuluisa: Kaakkois-Aasian suurimmalla järvellä vallitsee liki täydellinen ilmasto. 900 metrin korkeudessa päiväntasaajalla jokainen päivä on kuin Suomen suvi parhaimmillaan: on lempeän lämmintä muttei liian kuuma.

Erikoista: Toban äärellä seisoo paikalla, joka oli aiheuttaa ihmiskunnan tuhon. Kraatterin synnytti 70 000 vuotta sitten yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista tulivuorenpurkauksista. Pamaus toi maapallolle kymmenen vuoden ääritalven, josta selvisi tiedemiesten arvion mukaan vain 15 000 ihmistä.

Mökkinaapureina: Toban rantoja asuttavat koristeellisissa paalutaloissaan batakit, jotka herättivät 1800-luvulle asti kauhua verenhimoisina heimosotureina ja kannibaaleina. Nykyisin he ovat leppoisuuden perikuvia.

Rantamökki: Valtavan järven keskeltä, Singaporen kokoiselta Samosir-saarelta, löytyy reppureissaajakylä Tuk Tuk. Kylä oli aiemmin suosittu ympäri maailmaa reppureissaajien keskuudessa, mutta sen maine on hiipunut, ja nykyisin parin euron majatalojen asiakkaista suurin osa on Suomesta: Madventures teki Tobasta kotimaisten reppureissaajien pyhiinvaelluskohteen.

Lue lisää Toba-järvestä.

Comojärvi – kuuluisuuksien naapurissa

como-jarvi
Comojärvi on kuuluisuuksien leikkikenttä – ja esittänyt Naboo-planeettaa Star Wars -saagassa. Kuva: Danny Molyneux, Flickr CC

Mikä: Comojärvi, Italia

Kuuluisa: Como on kuuluisa kuuluisuuksistaan. Järven rannalta, vehreiden vuoristomaisemien sylistä, oman pikkupalatsin ovat ostaneet Muse-yhtyeen Matthew Bellamy, Madonna, Ronaldinho, Sylvester Stallone ja George Clooney. Como-järven rannalla menivät naimisiin myös Anakin Skywalker ja Padmé Star Wars -elokuvassa Epidode II, Attack of the Clones.

Erikoista: George Clooneylle järveä suositteli kollega Brad Pitt, joka kehui paikkaa ihanan rauhalliseksi. Vaan ei aikaakaan, kun paikallinen pormestari joutui kieltämään fanien kokoontumisen Clooneyn huvilan edustalle – 19 euron sakon uhalla. Pahimmillaan faneja oli 3000 päivässä.

Mökkinaapureina: Aristokraatteja, filmitähtiä ja venäläisiä oligarkkeja. George Clooneytä on tosin enää turha toivoa näkevänsä: hän sai tarpeekseen paparazzeista ja nimikirjoituksen metsästäjistä ja pisti talonsa myyntiin.

Rantamökki: Hotelli ei voi muuttua juuri tyylikkäämmäksi kuin historiallinen aatelishuvila Villa d’Este. Ja mitä olisi aristokraattihuvila ilman skandaaleja: vuonna 1948 kreivitär Bellentani ampui siellä kuoliaaksi rakastajansa, paikallisen silkkitehtailijan.

Lue lisää Italian-matkailusta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi