Valkmusan kansallispuisto – Kotkan ja Pyhtään upea suokeidas

Valkmusa
Pieni on kaunista Valkmusan kansallispuistossa. Kuva: Julia_Kivelä / Kotka-Hamina

Valkmusan kansallispuisto on eteläisen Suomen salainen suokeidas. Näkymät muistuttavat Lapin erämaita, toki ilman tuntureita.

Kotkan ja Pyhtään alueelle vuonna 1996 perustettu kansallispuisto omaa kiehtovan historian. Suo on ollut pakopaikka maamme kaakkoiskolkan yli jyränneitä sotia pakeneville. Ruotsin ja Venäjän välisistä yhteenotoista aina omaan sisällissotaamme asti ovat eri osapuolten värväyksiä vältelleet nuoret miehet piileskelleet näillä soilla.

Nyt suolla liikkuminen on helpompaa. Kätevintä on seurata kahta pitkospuita pitkin kulkevaa reittiä, jotka kulkevat kansalliuspuiston eri laidoilla.

Eniten suosta saa irti, jos tutustuu siihen asiantuntevan oppaan johdolla.

Lintuparatiisi

”Jäin Valkmusan lumoihin viisi vuotta sitten”, pääkaupunkilainen luonto-opas Kirsi Kallio sanoo. Vaikutuksen teki varsinkin kurkien tanssi syysmuuton aikoihin.

Tyypillisiä lintuja ovat kuovit ja erikokoiset metsäkanat pyystä metsoon. Suolla pesii kalasääksi, joka hakee ravintonsa usein kahdenkymmenen kilometrin päästä mereltä.

Lintujen lisäksi kansallispuiston kulmilla viihtyy myös villisikoja, joiden kannat ovat kasvaneet viime vuosina juuri täällä Kaakkois-Suomen alueella. Kansallispuiston ulkopuolella toimiikin parikymmentä metsästysseuraa.

Syksyisin kaadetaan hirvien lisäksi villisikoja, joiden kanta yritetään pitää pienenä mahdollisen sikaruton leviämisen estämiseksi.

Suon antimia

Stadilaisella on muistisääntö suon marjoista: HJK eli hilla, juolukka ja karpalo. Varsinkin viimeksi mainittuja aikaiset muuttolinnut syövät jäätyneinä.

Pitkospuiden varrella kasvaa myös vaivaiskoivuja, jotka meidän asiaan vihkiytymättömien keskuudessa sekoittuvat yleisesti käppyräisiin tunturikoivuihin. Nämä soiden asukit ovat yleensä vain vähän mustikanvarpuja korkeampia ja kasvavat korkemmillaankin vain metrin mittaan.

Valkmusan reitit

Valkmusa reitit
Läntisen keitaan reitti kulkee pitkin pitkospuita. Kuva Cursor oy / Kotka-Hamina

Valkmusan reiteistä toinen on 2,3 kilometriä pitkä rengasreitti, Läntisen keitaan reitti, joka vie suon laitamilla Simonsaaren lintutornille. Siivekkäiden lisäksi tornista voi ihailla upeita suomaisemia. Nimensä lenkki on saanut siitä, että se on maastoltaan keidassuota, jota koristavat siellä täällä pienet lammet.

Toinen reitti on kaksi kilometriä pitkä polku Moronvuoren päivätuvalle, jossa on keittokatos ja nähtävyytenä kymmenmetrinen kalliohalkeama.

Saapuminen Valkmusan kansallispuistoon

Kotkan keskustasta on Valkmusaan vajaan 30 kilometrin ajomatka.

Majapaikat Valkmusan tuntumassa ovat vähissä, mutta esimerkiksi Kotkan Mussalosta löytyy luonnonläheistä majoitusta vaikkapa Santalahti Resortista. Siellä voi samalla tutustua kauniiseen merenrantapolkuun ja saunoa hyttysten jättämät paukamat pois.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi