Satakunnan nähtävyydet

Vanhan Rauman puutaloja. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Satakunnan nähtävyyksiin kuuluu peräti kaksi Unescon maailmanperintökohdetta – Puu-Rauma ja Sammallahdenmäen muinaishaudat. Satakunta on muutenkin täynnä historiaa: Sammallahdenmäen ohella on monta muutakin muinaismuistoa, ja keskiaikakin on hyvin edustettuna.

Porista löytyy puolestaan Suomen komein hiekkaranta, Yyteri, jonka sanotaan myös olevan Suomen aurinkoisimpia paikkoja.

Rauma ja Pori – Satakunnan kaupunkikohteet

Porin vanha raatihuone on ylevä näky. Kuva: Visit Finland

Puu-Rauma on Suomen ainutlaatuisin Unescon maailmanperintökohde: näin hyvin säilynyt puukaupunkialue on maailmankin mittakaavassa harvinaisuus.

Rauman tunnelmallisessa vanhassakaupungissa vierähtää mukavasti koko viikonloppu. Hyvä valinta majapaikaksi on Vanhan Rauman kupeessa sijaitseva 1930-luvun funkkishotelli Vanha Rauma. Hotellin kaikki huoneet ovat kaikki erilaisia, ja aamiainen nostaa veden kielelle. Hotellilta voi myös vuokrata polkupyöriä.

suomen parhaat rannat
Porin tunnetuin nähtävyys on Yyteri, Suomen hienoin hiekkaranta. Kuva: Maisa.fi / Visit Finland

Kaupunkiloman kohteena Pori on paljon Raumaa vähemmän tunnetumpi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Poriin kannattaisi suunnata vaikka viikonlopun viettoon. Myös Porissa on säilynyt kaunista vanhaa kaupunkimiljöötä enemmän kuin moni tietääkään, minkä lisäksi Porin nähtävyyksiin kuuluvat Gallen-Kallelan koristelema Juseliuksen mausoleumi, Aallon suunnittelema Villa Mairea sekä idyllinen Reposaaren kalastajakylä.

Satakunnan muinaismuistot

Kuninkaanhauta on Suomen suurin hiidenkiuas.
Kuninkaanhauta on Suomen suurin hiidenkiuas. Kuva: Antti Helin

Satakunta on täynnä muinaismuistoja; esihistoriallisia nähtävyyksiä on paljon etenkin Eurajoen ja Euran välimaastossa. Satakunnan muinaismuistoista kuuluisin on Sammallahdenmäki, Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu esihistoriallinen hauta-alue.

Sammallahdenmäessä poikkeuksellista on hautojen määrä ja monimmuotoisuus. Suomen suurin hiidenkiuas on sen sijaan Kuninkaanhauta, joka sijaitsee Satakunnan Paneliassa. Kuninkaanhauta olisikin varsin komea nähtävyys, jos aivan sen vierestä ei kulkisi tunnelmaa latistavaa maantietä.

Suosikkimme on Satakunnan muinaismuistoista on Eurassa sijaitseva Käräjämäki, Suomen oma hellyttävän kokoinen Stonehenge.

Keskiajan nähtävyydet Satakunnassa

Lallin patsas
Murhamiehestä kansallissankariksi. Lallin patsas koristaa Köyliön keskustaa. Kuva: Antti Helin

Satakunnan suuruudenaika ei päättynyt esihistoriaan. Myös keskiajalla Satakunta oli merkittävää seutua, mistä todistaa vaikkapa Porin lähellä sijaitseva Ulvilan kirkko, yksi Suomen merkittävimmistä keskiaikaisista rakennuksista.

Keskiajasta kiinnostuneelle Satakunnalla on kuitenkin tarjottavana vieläkin kiinnostavampi kohde: Köyliönjärvi. Järvellä voi käydä katsomassa paikkaa, jolla Lalli surmasi piispa Henrikin. Erityisen kihtovaksi kohteeksi Köyliönjärven tekee se, että Henrkikin ja Lallin jälkiä seuraavia varten rantaan on jätetty vene vapaasti lainattavaksi.

Satakunnan erikoiset nähtävyydet

Suomen Stonehengen ja Köyliönjärven ohella Satakunnassa lomaillessa voi hämmästellä muitakin erikoisia nähtävyyksiä. Olkiluodon ydinvoimalassa voi etsiä Suomen Homer Simpsonia ja Eurajoen vesitornissa hämmästellä Foucault’n heiluria.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi