Yyteri – tällainen on Suomen paras hiekkaranta

suomen parhaat rannat
Porin tunnetuin nähtävyys on Yyteri, Suomen hienoin hiekkaranta. Kuva: Maisa.fi / Visit Finland

Yyteri on Suomen paras rantakohde. Yyterin hiekkaranta on pitkä ja leveä, ja hiekkapohja on erinomainen. Palveluita on mukavasti, muttei liikaa. Aallot ovat komeat – jos kaipaa etelänmailta aaltojen kuohuntaa, Yyterissä ei pety.

Ja mikä tärkeintä: Yyteri on selvästi etelämpänä kuin muut Suomen Suomen komeimman rannan tittelistä kilpeilevat kohteet. Yyterissä voivat viettää onnistunutta rantalomaa muutkin kuin arktisen rantaklubin jäsenet.

Yyterin aallot ovat komeat. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Yyterin lähiseuduilla on myös mukavasti nähtävää: ihana Reposaari on vartin ajomatkan päässä, ja Porin keskustaan ajaa puolessa tunnissa. Naapurissa Noormarkussa voi ihailla Alvar Aallon suunnittelemaa Villa Maireaa. Raumalle, Unescon maailmanperintökohteeseen, ajaa alle tunnissa.

Koettakaapa nimetä joku toinen suomalainen rantakohde, joka pystyy samaan. Hanko pääsee lähelle, mutta sen rannat eivät ole yhtä komeat. Kalajoki, Kokkolan seutu ja Oulun Nallikari sekä Hailuoto ovat jo turhan pohjoisia eivätkä niiden nähtävyydet pärjää Yyterin vastaaville.

Vaan mistä on Yyteri saanut nimensä? Se oli alun perin Ytterö eli Ulompi saari, joka kasvoi kiinni mantereeseen 1600-luvulla maankohoamisen seurauksena.

Yyterin rannat

Minne mentäisiin? Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Yyterissä on itse asiassa useita rantoja. Päärannalla on pituutta peräti viisi kilometriä ja leveyttäkin ruhtinaallisesti. Päärannalla on kesäisin palveluja mukavasti, mutta pohjimmiltaan sekin on luontokohde.

Yyterin hiekkadyynit ovat suojeltuja, joten ihan rannalla ei ole oikeastaan kuin Yyterin virkistyshotelli ja muutama ravintolarakennus. Ja niidenkin välillä on paljon tilaa.

Viereisellä lahdella, golfkentän takana, on laine- ja leijalautailijoiden suosima upea Herrainpäivien autioranta. Uiminen on vaarallista merelle vievien virtausten takia. Älä mene täällä veteen. Jos kuitenkin menet ja joudut virtauksen viemäksi, älä yritä taistella sitä vastaan ja uida rantaan, vaan rannan suuntaisesti pois virtauksen vaikutusalueelta.

Yyteri on komeimmillaan, kun kesäisen auringon valo väijyy pitkään taivaalla. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Ja sitten on vielä Yyterin koiraranta eli Mäntyluodon ranta, jossa on alueen kaikkein paras hiekka. Yyterin hiekka on ylipäätään Suomen mittapuulla pehmeää ja houkuttelevaa, mutta koirarannan hiekka on vielä astetta ihanampaa. Todella pehmeää ja silkkistä.

Kaiken lisäksi koiraranta tapaa olla tuulen suojassa ja siten lämpimämpi kuin muut rannat. Käykääpä kokeilemassa!

Mäntyluodon rannan vieressä on Mäntyluodon hotelli, joka toimii kauniissa, vanhassa puutalossa. Hotellin kautta voi vuokrata polkupyöriä.

Yyterin nudistiranta suljettiin

Herkän dyyniluonnon keskellä kuuluu liikkua merkatuilla poluilla. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Yyterissä oli myös nudistialue, mutta se suljettiin keväällä 2021. Syynä oli se, että nudistit eivät olleet noudattaneet kieltoa mennä mereen uimaan alasti. Näin oli määrätty sen takia, että nudistiosuuden ja meren välissä oli pätkä ”tavallista” rantaa. Kaikkiaan siis vähän erikoinen järjestely.

Nudistialue sijaitsi dyyneillä Meriravintolan ja Seikkailupuisto Huikeen välissä. Alue oli merkitty kylteillä.

Yyteri luontokohteena

Metsäpolku vie Yyterin surffirannalle. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Rantalomailun ohella, ja oikeastaan vielä sitäkin enemmän, Yyteri on luontokohde. Yyterin alue koostuu dyyneistä, niityistä, lietealueista, ruohikoista ja rantametsistä.

Luontopolkuja kulkee kymmenien kilometrien matkalla, ja lintutornejakin on peräti 15 kappaletta.

Yyteri on myös suosittu kohde surffaukseen ja leijalautailuun. Täällä tuulee usein ja aallot ovat poikkeuksellisen komeat, suuria Suomen mittapuulla.

Seikkailupuisto Huikee

Yyterissä on kaksi erilaista aktiviteettipuistoa. Pääpuisto, Seikkailupuisto Huikee, on rannan eteläosassa, missä ei ole juuri muita palveluita. Täällä voi seikkailla useita tunteja kiipeily- ja zipline-radoilla. Seikkailupuistosta voi vuokrata myös fatbiken retkeilyreittien kiertämiseen.

Virkistyshotellin vieressä on puolestaan edellistä paljon pienempi Huikee Trampoline Park, jossa hypitään erilaisilla trampoliineilla.

Uniluoto – idyllinen pieni asuinalue

Porin satama on heti koirarannan vieressä, vaan eipä sitä juuri huomaa. Siinä melkein vieressä on myös pieni ja viehättävä Uniluodon puutaloalue.

Kannattaa käydä kiertelemässä, jos olet heikoinen pieniin puutaloalueisiin. Tännehän voisi vaikka muuttaa!

Kallo – nauti rantakallioista

Sataman ohi voi ajaa kannastietä pitkin Kalloon, pienelle saarelle, jolla odottavat kauniit rantakalliot. Paikan sanotaan olevan Porin romanttisin paikka.

Tottahan se on. Kallo on komea. Pyydä rakkaasi suudelmaan tai tee niin kuin muuan rouva ja saavu rantakallioille nukkumaan päiväunet. Ja kas, se on vielä parempaa kuin suutelu. Aallot kohisevat, kallio lämmittää jykevänä selkää vasten ja tuuli vilvoittaa. Olo on kuin maaäidin syleilyssä. Joutsenet uivat vierestä.

Autolla pääsee aivan Kallon päähän, jossa on tunnelmallinen majakka ja pitkä muurinmurtaja. Hyvä vaihtoehto on etsiä Kallon luontopolun varrelta omaa rauhallista kallio-osuuttaan.

Yyterin virkistyshotelli

Yyteri
Virkistyshotellin maisematerassilta avautuvat komeat näkymät. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Parhaiten Yyteristä nauttii, kun on siellä yötä. Siihen Yyteriin minäkin hurmaannun, jään koukkuun, kun saa myöhään illalla laskevan auringon valossa kaikessa rauhassa kulkea dyyneillä, tuntea tuulen puraisun ja ihailla aaltojen sinfoniaa.

Aivan rannalla on tosin vain yksi hotelli, vuonna 1974 valmistunut Yyterin virkistyshotelli.

Valmistuessaan kylpylähotelli oli Suomen tasokkaimpia ja trendikkäimpiä. Keittiömestarina toimi aikansa kokkiguru Eero Mäkelä, ja yökerhossa esiintyivät maan kuuluisimmat artistit. Huomiota hotelli herätti ulkomuodollaan, joka ei kerännyt pelkästään kiitoksia.

Yyterin virkistyshotellin ulkomuoto herätti aikoinaan huomiota. Oli vaikea päättää, onko se kaunis vai ruma. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Hotelli on vaihtanut vuosien varrella useaan otteeseen sekä nimeä että omistajia. Sen pyörittäminen ei ole aivan helppoa, sillä huoneet ovat rakennusaikakauden mukaisesti varsin pieniä. Ne voivat olla myös kesähelteellä kuumia.

Kyseessä ei siis ole missään nimessä mikään luksushotelli, mutta jos ei tarvitse täyden kympin kohdetta, niin virkistyshotelli on oikein hyvä paikka muutaman päivän yöpymiseen Yyterin sydämessä. Kivan lisäplussan tuo hotellin pieni mutta viihtyisä kylpylä, jossa on mukava käydä uimassa varsinkin niinä päivinä, jolloin meri voi tuntua turhan viileältä.

Pori – koe nämä nähtävyydet!

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi