Reposaari – Porin idyllinen kalastajakylä

Reposaari on niin nätti, että se on päässyt Hollywood-elokuvaankin. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Reposaari on Suomen ihanimpia kyliä ja lähes pakollinen vierailukohde Porista, jonka keskustasta ajaa perille vajaassa puolessa tunnissa. Yyteristä ajomatkaa kertyy vain reilu vartti.

Perille pääsee siltaa ja pengertietä pitkin, tyylikkäästi läpi tuulivoimapuiston. Meikäläiselle ainakin tulee aina hyvä mieli, kun näkee modernit tuulimyllyt pyörimässä puhdasta energiaa.

Reposaari on vanha kalastajakylä, joka on säilyttänyt nätit puutalonsa yllättävänkin isolla alueella. Saarella toimii edelleen Suomen suurin kalasatama, ja se on vieläpä kotimaisessa omistuksessa.

Reposaari
Reposaari on ihana vanha kalastajakylä Porin vieressä. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Reposaaren asukkaina ei kuitenkaan enää ole kuin muutama kalastaja. Iso osa asukkaista on eläkeläisiä, mutta Reposaareen on alkanut myös muuttaa yhä enemmän boheemeja nuoria pariskuntia.

Tämän parempaa paikkaa lasten kasvattamiseen on vaikea kuvitella. Saarella on monenlaisia seikkailumaastoja, ja Reposaaren päiväkotikin on aivan ihanassa puutalossa. Kuinkas muutenkaan.

Reposaaren kirkko ja erikoiset paikallistavat

Reposaaren kirkko
Reposaaren kirkkoa koristavat komeat kattomaalaukset. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Kylän päässä on Reposaaren pieni kirkko, jota kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa myös sisältä. Reposaarelainen iskelmätähti Eino Grön aloitti täältä laulajanuransa, kun hän teini-ikäisenä lauloi parvella ja urkuri säesti.

Alttarikaide ja saarnapenkki on koristeltu ahtojääkuvioilla ja katossa on Lennart Segerstrålen komeat, art decoa henkivät maalaukset vuodelta 1928.

Jos tykästyt Segerstrålen tyyliin, kannattaa käydä katsomassa Porin lähellä myös Noormarkun kirkkoa, jonka alttaritaulu on sekin hänen maalaamansa, tosin jo 30 vuotta myöhemmin ja paljon värikkäämpään tyyliin.

Suositussa vihkikirkossa ovat menneet naimisiin niin presidentti Niinistö, jääkiekkoilija Ruutu kuin hiihtäjä Juha Mietokin. Vaan mahtuiko Mietaa edes sisään kirkon pienestä ovesta?

”No juuri ja juuri” kirkon opas Sini Tuomisalo sanoo.

Tuomisalo paljastuu muutenkin mainioksi paikallisoppaaksi. Hän kertoo senkin, että reposaarelaisilla on omat tapansa. ”Kävelemme ja pyöräilemme keskellä tietä, ja pysähdymme siihen juttelemaankin.”

Siestasta Reposaaressa on sentään jo luovuttu. Kylässä pidettiin vuoteen 1989 asti tunnin siesta, jolloin kaupat olivat kiinni.

Torpedovene S2:n muistomerkki

Kirkon edustalla on Wäinö Aaltosen tekemä muistomerkki vuonna 1925 Reposaaren edustalle myrskyssä uponneelle Torpedovene S2:lle. Sen mukana hukkui 23 merimiestä.

Jos teos näyttää tutulta, se voi johtua siitä, että aivan samannäköinen naishahmo on Wäinö Aaltosen museon edessä Turussa.

Museolaiva S/S Santtu

Repoveden vierasvenesataman vieressä on museolaiva S/S Santtu. Laiva rakennettiin 1894 ja se palveli alun perin Suomenlahden merilinnoituksilla kuljetusaluksena. Mitään erityistä tarinaa siihen ei liity.

Reposaaren linnake

Nerokkuutta vai typeryyttä? ”Mä kävin täällä, joten oon parempi ku sä pikku paska”, joka on kirjoittanut Reposaaren näkötornin puukaiteeseen. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Reposaaressa on sellainenkin ihme kuin linnake. Ja vielä Suomen ainoa yksityisin varoin rakennettu. Linnakkeen rakentamisen maksoi reposaarelainen kauppaneuvos Werner Hacklin 1930-luvulla.

Linnakeeseen kuuluu bunkkereita ja juoksuhautamaisia yhdyshautoja, joihin voi vapaasti tutustua. Vieressä on näkötorni, joka on rakennettu entisen tulenjohtotornin paikalle.

Ravintola Merimesta ja Reposaaren kalasatama

Reposaaren kalasatama sijaitsee aivan saaren kärjessä. Satama on suomalaisomistuksessa, mutta suurin osa troolareista tulee Ruotsin saaristosta. Hyvät silakkavedet ovat edelleen Porin lähellä, ja satamassa jalostetaan silakkaa.

Satamassa toimii jo aikamoiseksi klassikoksi noussut Merimesta-ravintola, joka tarjoaa – tietysti – kalavoittoisia ruokia. Suosittu lounaspöytä.

Lounasravintola Patria ja Turo’s Holy Smoke

Reposaari ravintola
Tämännököinenkin ravintola Reposaaresta löytyy. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Tuomisalo vinkkaa, että paikallisten keskuudessa suosituin ravintola on pääkadulla sijaitseva LounasPatria.

”Se on edullinen”, Tuomisalo täsmentää.

Reposaaren legendaarisin ravintola, brittityylinen gastropubi The Merry Monk, on muuttanut liki 50 kilometrin päähän Merikarvialle. Tuttuun vanhaan merimakasiiniin on avattu Turo’s Holy Smoke.

Reposaari elokuvassa

Reposaari
Reposaaressa on myös sopivasti pieni annos rappioromantiikkaa. Eikös tämä voisi käydä siperialaisesta kylästä? Tai peräti Irkutskista? Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Hauskana triviana mainittakoon, että Reposaari on esiintynyt jopa Oscar-palkitussa Hollywood-elokuvassa. Valkeat yöt (1985) oli kylmän sodan aikainen transsidraama, jossa Helsinki esitti Leningradia ja Reposaari siperialaista pikkukylää. Pääosaa esitti palkittu, Venäjältä oikeastikin loikannut balettitanssija Mihail Baryšnikov.

Keskinkertainen filmi ei tosin saanut Oscaria elokuvallisilta avuiltaan vaan Lionel Richien esittämästä kappaleesta Say You, Say Me, jonka voikin laittaa soimaan matkalla Reposaareen.

Ahlaisten ja Noormarkun kautta takaisin Poriin

Reposaarelta kannattaa ajaa Ahlaisten ja Noormarkun kautta takaisin Poriin. Ahlainen on nätti kylä sekin, ja Noormarkku historiallinen ruukkialue, jonka nähtävyytenä on Alvar Aallon suunnittelema huvila Villa Mairea.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!