Kokkola – kaupunki joka voitti Englannin laivaston

Pieni on ollut merimiehen tölli.
Pieni on ollut merimiehen tölli Kokkolassa. Kuva: Antti Helin

Jos Kokkola ei vielä olekaan Suomen kuuluisimpia lomakaupunkeja, olisi tilanteen syytä muuttua. Sillä Kokkola on täydellinen matkakohde päivän tai parin kaupunkilomalle.

Kokkolassa on sopivasti pientä kivaa ja kummallistakin nähtävää, muttei liikaa jotta joutuisi päivän päätteeksi kärsimään nähtävyysähkystä. Sen sijaan päivän voi kruunata illallisella yhdessä Suomen parhaista ravintoloista.

Kokkolan nähtävyyksistä erikoisin on englantilainen barkassi, maihinnousuvene, joka jäi sotasaaliiksi Englannin kuninkaalliselta laivastolta.

Neristan – Kokkolan kaunis puukeskusta

Neristan kuuluu Suomen näteimpiin puutalokaupunginosiin.
Neristan kuuluu Suomen näteimpiin puutalokaupunginosiin. Kuva: Antti Helin

Kokkolan sydän on laaja puutalokaupunginosa Neristan eli Alakaupunki. Neristanissa asuivat työläiset ja merenkävijät, kun Yläkaupungissa asuivat kaupungin varakkaat asukkaat.

Yläkaupunki ei ole säilynyt lainkaan yhtä hyvin: vanhasta Yläkaupungista ovat jäljellä vain museokäytössä oleva Roosin talo, Engelin piirtämä raatihuone ja kaunis museokortteli.

Neristankin haluttiin 1960-luvulla jyrätä kerrostalojen alta mutta onneksi kokkolalaiset heräsivät alueen suojeluun: Kokkola on Rauman jälkeen Suomen kiehtovimpia puutalokaupunkeja.

Lotta Svärdin kotitalo löytyy Kokkolasta

Lotta Svärdin esikuvana toiminut kokkolalaisneito asui tässä talossa. Kuva: Antti Helin

Erityisen mainioksi vierailukohteeksi Neristanin tekee se, että matkailijat on otettu hyvin huomioon. Neristanin talojen seinissä on opastetauluja, ja Kokkolan museoista voi poimia mukaansa ilmaisen kävelykartan, joka kertoo kiehtovasti katujen ja talojen historiasta, kuten vaikkapa niin sanotusta Lotta Svärdin talosta.

Talossa asui kokkolalaisneito Brita Granlund, joka kiersi Suomen sodassa armeijan mukana kanttiininpitäjänä toimien. Grandlund toimi innoituksena Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoihin luomalle Lotta Svärdin hahmolle, jonka nimen lainasi puolestaan käyttöönsä suomalaisten naisten vapaaehtoinen maanpuolustustyön tukijärjestö.

Kannattaa kurkistaa myös Neristanin talojen suurille, viehättäville sisäpihoille. Yhdessä puutalossa toimii viehättävä ja tasokas vanhojen tavaroiden liike ja muutamassa talossa on kahvila.

Roosin talo – Suomen rikkaimman miehen koti

Roosin talossa on vieraillut jopa Venäjän tsaari.
Roosin talossa on vieraillut jopa Venäjän tsaari. Kuva: Antti Helin

Kokkolan Yläkaupungissa eli Oppistanissa sijaitseva, vuonna 1813 rakennettu komea Roosin talo on kiehtova vierailukohde. Roosin talo muistuttaa Kokkolan kulta-ajoista 1800-luvulla, kun kaupunki vaurastui merenkäynnillä. Laivanvarustamisella rikastunut Ander Roos vanhempi oli eläessään koko Suomen rikkain mies.

Jopa keisari Aleksanteri I vieraili Roosin talossa syyskuussa 1819. Keisarin noustessa ylös portaita levittivät Roosin parhaisiinsa tälläytyneet tyttäret hänen jalkojensa juureen ruusujen terälehtiä. Vierailu jäi lyhyeksi. Keisari oli niin tyristynyt nähdessään Roosin talon kaltaista ylellisyyttä köyhässä maassa, ettei pitkään talossa viihtynyt.

Emännän suurella tohinalla valmistama juhla-ateriakin jäi nauttimatta. Kupin kahvia keisari sentään joi.

Nykyisin Roosin talossa toimii K. H. Renlundin museo. Komeasti sisustetussa talossa on esillä kauppaneuvos Renlundin Kokkolan kaupungille lahjoittamaa hieno taidekokoelma, johon kuuluu upeita teoksia esimerkiksi Magnus Enckelliltä ja Pekka Haloselta.

ITE-museo – Kokkolan kiehtovin museo

kokkola-ite-museo
Kokkolan ITE-museo on kuin kurkistus suomalaiseen hulluuteen. Kuva: Antti Helin

Kokkolan tunnelmallisessa Museokorttelissa toimii vanhoissa taloissa useita mielenkiintoisia pikkumuseoita.

Kiinnostavin museoista on keväällä 2015 avattu Suomen ainoa ITE-taiteen eli kansantaiteen museo. Museon vaihtuvissa näyttelyissä voi ihailla sitä kiihkoa, jolla ITE-taiteilijat ovat keskittyneet yhteen tapaa ja tyyliin tehdä taidetta, jolla on täytetty kodit ja pihamaat.

ITE-museon näyttelyille toivoisi nykyistä enemmänkin tilaa: tämä voisi olla Kokkolan vetonaula! ITE-taide on suomalaista hulluutta parhaillaan.

Koulumuseo Pedagogi

Kokkolan koulumuseon rakennus Pedagogi on Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt puurakennus.
Kokkolan koulumuseon rakennus Pedagogi on Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt puurakennus. Kuva: Antti Helin

Koulumuseo Pedagogi sijaitsee näyttävässä, vuonna 1696 valmistuneessa punaisessa puutalossa, jota koristaa pikkuruinen torni. Pegagogiotalo on Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt ei-kirkollinen puutalo. Se edusti aikansa uudenaikaisinta arkkitehtuuria – mitä voi olla nykysilmin vaikea havaita.

Heti koulumuseon eteisessä on esillä jalkapuu. Ruumiillinen kuritus oli tavallista entisaikain kouluissa.

Barkassi – sotasaalis Englannin laivastolta

Kokkolaan sotasaaliiksi jäänyt Englannin kuninkaallisen laivaston maihinnousualus. Kuva: Antti Helin

Kokkolan erikoisin nähtävyys on Englanninpuistossa sijaitseva Englannin laivaston maihinnousuvene eli barkassi. Harmaa puuvene on näytteillä puuvajassa, suurten ikkunoiden takana.

Veneen kyljessä voi nähdä luodinreikiä. Viereen on asteltu tykkejä. Kyseessä on maailman ainoa Englannin kuninkaalliselta laivastolta sotavangiksi jäänyt alus.

Krimin sodassa vuonna 1854 Englannin laivaston alukset seilasivat pitkin Suomenkin rannikkoa tuhoten rannikkokaupunkeja. Tuli Kokkolan vuoro.

Mutta kokkolalaiset eivät antautuneet taistelutta. He keräsivät voimansa puolustukseen, ja seuranneessa Halkokarin kahakassa kokkolalaiset löivät tarkka-ampujina toimineiden hylkeenpyytäjien johdolla englantilaiset pahan kerran.

Vaikka veneen tarina on vaikuttavampi kuin itse barkassi, niin onhan se pakko nähdä. Entisaikain kokkolalaisia hylkeenpyytäjiä ei voi kuin ihailla.

Iso-Britannia muuten maksaa edelleen vuosittain pienen summan taistelussa kuolleiden yhdeksän englantilaissotilaan hautojen kunnossapidosta Kokkolan Marian hautausmaalla.

Kaarlelan kirkko ja pappila

Nähtävää löytyy myös Kokkolan vanhan keskustan ulkopuolelta. Kaarlelan kirkon saarnastuoli vuodelta 1622 on Suomen vanhimpia, kuten myös viereinen pappila.

Kokkolan lähellä – Toivosen eläinpuisto

Kyllähän nyt kesällä pitää päästä traktorilla ajamaan.
Kyllähän nyt kesällä pitää päästä traktorilla ajamaan. Kuva: Antti Helin

Kokkolan pohjoispuolella sijaitsee sympaattinen Toivosen eläinpuisto, jossa voi ihastella monenlaisia eläimiä kuten afrikkalaisia kääpiövuohia ja kiivetä vanhojen traktorien selkään. Eläinpuistoon tuodut vanhat rakennukset esittelevät talonpoikaishistoriaa.

Eläinpuisto sekalainen kokoelma kaikenlaista mielenkiintoista kuvastaa hyvin museon perustajan Matti Toivosen ammattia: hän oli romukauppias.

Kokkolan paras retkikohde

Tankarin majakka Kokkola
Tankarin majakan jälkeen maata näkyy seuraavaksi Turussa. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Kokkolan paras retkikohde on Tankarin majakka, jolle voi tehdä päiväretken tai jäädä yöksi. Komea rautamajakka on luonut valoa Perämeren yöhön jo vuodesta 1889, ja majakkasaarella on monenlaista muutakin kiehtovaa nähtävää.

Saarelle on kesäisin laivakyyti Kokkolasta.

Kokkolan ravintolat

Kokkolan "Yläkaupunkia" hallitsee Engelin suunnittelema kaupungintalo.
Kokkolan ”Yläkaupunkia” hallitsee Engelin suunnittelema kaupungintalo. Kuva: Antti Helin

Kokkolasta löytyy yksi Suomen parhaista ravintoloista. Liharuokaan erikoistunut Vanhankaupungin ravintola tarjoilee fine diningia vuonna 1831 valmistuneessa talossa. Tarjolla on lähituottajien ruokaa kuten hanhea. Varaa pöytä etukäteen!

Pieneen nälkään auttaa Museokorttelin viihtyisällä pihamaalla sijaitseva Vohvelikahvila.

Kokkolan hotellit

Kokkolan viehättävin aamiaismajoituspaikka on Brinkin Wanha Pappila kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Katso tarjoukset Kokkolan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi