Kokkola – vinkit kaupunkiin joka voitti Englannin laivaston

Pieni on ollut merimiehen tölli.
Pieni on ollut merimiehen tölli Kokkolassa. Kuva: Antti Helin

Jos Kokkola ei vielä olekaan Suomen kuuluisimpia lomakaupunkeja, on tilanteen syytä muuttua. Kokkola kun on täydellinen matkakohde päivän tai parin kaupunkilomalle.

Kokkolassa on sopivasti kivaa ja kummallistakin nähtävää, muttei kuitenkaan niin paljon, että joutuisi päivän päätteeksi kärsimään nähtävyysähkystä.

Kokkolan sydän on laaja puutalokaupunginosa Neristan eli Alakaupunki. Neristanissa asuivat työläiset ja merenkävijät, kun Yläkaupungissa asuivat kaupungin varakkaat asukkaat.

Yläkaupunki ei ole säilynyt lainkaan yhtä hyvin: vanhasta Yläkaupungista ovat jäljellä vain museokäytössä oleva Roosin talo, Engelin piirtämä raatihuone ja kaunis museokortteli.

Neristankin haluttiin 1960-luvulla jyrätä kerrostalojen alta mutta onneksi kokkolalaiset heräsivät alueen suojeluun: Kokkola on Rauman jälkeen Suomen kiehtovin puutalokaupunki.

Itse olisin jopa valmis nostamaan Kokkola jopa Raumaa kiinnostavammaksi, osin toki sen takia, että Kokkola on niin paljon vähemmän tunnettu. Täällä saa kokea löytämisen riemua!

Kokkolan nähtävyyksistä erikoisin on englantilainen barkassi, maihinnousuvene, joka jäi sotasaaliiksi Englannin kuninkaalliselta laivastolta.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet. Osta kirja Adlibris-kirjakaupasta.

Neristan – Kokkolan kaunis puutalokeskusta

Neristan kuuluu Suomen näteimpiin puutalokaupunginosiin.
Neristan kuuluu Suomen näteimpiin puutalokaupunginosiin. Kuva: Antti Helin

Erityisen mainioksi vierailukohteeksi Neristanin tekee se, että matkailijat on otettu hyvin huomioon. Neristanin talojen seinissä on opastetauluja, ja Kokkolan museoista voi poimia mukaansa ilmaisen kävelykartan, joka kertoo kiehtovasti katujen ja talojen historiasta, kuten vaikkapa niin sanotusta Lotta Svärdin talosta.

Lotta Svärdin esikuvana toiminut kokkolalaisneito asui tässä talossa. Kuva: Antti Helin

Talossa asui kokkolalaisneito Brita Granlund, joka kiersi Suomen sodassa armeijan mukana kanttiininpitäjänä toimien. Grandlund toimi innoituksena Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoihin luomalle Lotta Svärdin hahmolle, jonka nimen lainasi puolestaan käyttöönsä suomalaisten naisten vapaaehtoinen maanpuolustustyön tukijärjestö.

Kannattaa kurkistaa myös Neristanin talojen suurille, viehättäville sisäpihoille. Yhdessä puutalossa toimii viehättävä ja tasokas vanhojen tavaroiden liike ja muutamassa talossa on kahvila.

Neristanissa Isokadulla sijaitsee Kokkolan paras ravintola Nera. Pihvien ohella tarjolla on artesaanipitsaa. Ravintola vuokraa myös muutamaa viihtyisää huonetta majoitukseen.

Roosin talo – Suomen rikkaimman miehen koti tyrmistytti Venäjän keisarin

Roosin talossa on vieraillut jopa Venäjän tsaari.
Roosin talossa on vieraillut jopa Venäjän tsaari. Kuva: Antti Helin

Kokkolan Yläkaupungissa eli Oppistanissa sijaitseva, vuonna 1813 rakennettu komea Roosin talo on kiehtova vierailukohde. Roosin talo muistuttaa Kokkolan kulta-ajoista 1800-luvulla, kun kaupunki vaurastui merenkäynnillä. Laivanvarustamisella rikastunut Anders Roos vanhempi oli eläessään koko Suomen rikkain mies.

Jopa keisari Aleksanteri I vieraili Roosin talossa syyskuussa 1819. Keisarin noustessa ylös portaita levittivät Roosin parhaisiinsa tälläytyneet tyttäret hänen jalkojensa juureen ruusujen terälehtiä. Vierailu jäi lyhyeksi. Keisari oli niin tyrmistynyt nähdessään Roosin talon kaltaista ylellisyyttä köyhässä maassa, ettei pitkään talossa viihtynyt.

Emännän suurella tohinalla valmistama juhla-ateriakin jäi nauttimatta. Kupin kahvia keisari sentään joi.

Nykyisin Roosin talossa toimii K. H. Renlundin museo. Komeasti sisustetussa talossa on esillä kauppaneuvos Renlundin Kokkolan kaupungille lahjoittamaa hieno taidekokoelma, johon kuuluu upeita teoksia esimerkiksi Magnus Enckelliltä ja Pekka Haloselta.

Kulman takana Roosin talosta on edulliseen Finlandia-ketjuun kuuluva Hotelli Seurahuone. Pisteet kauniista funkkisrakennuksesta ja klassisesta vanhan ajan nimestä, vaikkei hotelli muuten suuria kehuja kerääkään.

Kokkolan museokortteli – kiehtova ITE-museo ja koulumuseo Pedagogio

kokkola-ite-museo
Kokkolan ITE-museo on kuin kurkistus suomalaiseen hulluuteen. Kuva: Antti Helin

Heti Roosin talon viereisessä korttelissa on Kokkola tunnelmallinen Museokortteli, aivan pakollinen vierailukohde tämäkin. Museokorttelissa toimii vanhoissa taloissa useita mielenkiintoisia pikkumuseoita.

Aloita elämys tankkaamalla voimia Museokorttelin viihtyisällä pihamaalla sijaitsevassa Vohvelikahvilassa.

Museokorttelin kiehtovin museo on Suomen ainoa ITE-taiteen eli kansantaiteen museo. Museon vaihtuvissa näyttelyissä voi ihailla sitä kiihkoa, jolla ITE-taiteilijat ovat keskittyneet yhteen tapaan ja tyyliin tehdä taidetta, jolla on täytetty kodit ja pihamaat.

ITE-museon näyttelyille toivoisi nykyistä enemmänkin tilaa: tämä voisi olla Kokkolan vetonaula! ITE-taide on suomalaista hulluutta parhaillaan.

Kokkolan koulumuseon rakennus Pedagogi on Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt puurakennus.
Kokkolan koulumuseon rakennus Pedagogi on Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt puurakennus. Kuva: Antti Helin

Koulumuseo Pedagogio sijaitsee näyttävässä, vuonna 1696 valmistuneessa punaisessa puutalossa, jota koristaa pikkuruinen torni. Pegagogiotalo on Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt ei-kirkollinen puutalo. Se edusti aikansa uudenaikaisinta arkkitehtuuria – mitä voi olla nykysilmin vaikea havaita.

Heti koulumuseon eteisessä on esillä jalkapuu. Ruumiillinen kuritus oli tavallista entisaikain kouluissa.

Barkassi – sotasaalis Englannin laivastolta

Kokkolaan sotasaaliiksi jäänyt Englannin kuninkaallisen laivaston maihinnousualus. Kuva: Antti Helin

Kokkolan erikoisin nähtävyys on Englannin puistossa sijaitseva Englannin laivaston maihinnousuvene eli barkassi. Harmaa puuvene on näytteillä puuvajassa, suurten ikkunoiden takana.

Veneen kyljessä voi nähdä luodinreikiä. Viereen on aseteltu tykkejä. Kyseessä on maailman ainoa Englannin kuninkaalliselta laivastolta sotavangiksi jäänyt alus.

Krimin sodassa vuonna 1854 Englannin laivaston alukset seilasivat pitkin Suomenkin rannikkoa tuhoten rannikkokaupunkeja ja -linnoituksia. Englantilaiset tuhosivat raunioiksi sekä Bomarsundin linnoituksen Ahvenanmaalla että Svartholman merilinnoituksen Loviisassa.

Tuli Kokkolan vuoro.

Mutta kokkolalaiset eivät antautuneet taistelutta. He keräsivät voimansa puolustukseen, ja seuranneessa Halkokarin kahakassa kokkolalaiset löivät tarkka-ampujina toimineiden hylkeenpyytäjien johdolla englantilaiset pahan kerran.

Vaikka veneen tarina on vaikuttavampi kuin itse barkassi, niin onhan se pakko nähdä. Entisaikain kokkolalaisia hylkeenpyytäjiä ei voi kuin ihailla.

Iso-Britannia muuten maksaa edelleen vuosittain pienen summan taistelussa kuolleiden yhdeksän englantilaissotilaan hautojen kunnossapidosta Kokkolan Marian hautausmaalla.

Kaarlelan kirkko ja pappila

Nähtävää löytyy myös Kokkolan vanhan keskustan ulkopuolelta. Kaarlelan kirkon saarnastuoli vuodelta 1622 on Suomen vanhimpia, kuten myös viereinen pappila.

Kokkolan lähellä – Toivosen eläinpuisto

Kyllähän nyt kesällä pitää päästä traktorilla ajamaan.
Kyllähän nyt kesällä pitää päästä traktorilla ajamaan. Kuva: Antti Helin

Kokkolan pohjoispuolella sijaitsee sympaattinen Toivosen eläinpuisto, jossa voi ihastella monenlaisia eläimiä kuten afrikkalaisia kääpiövuohia ja kiivetä vanhojen traktorien selkään. Eläinpuistoon tuodut vanhat rakennukset esittelevät talonpoikaishistoriaa.

Eläinpuisto sekalainen kokoelma kaikenlaista mielenkiintoista kuvastaa hyvin museon perustajan Matti Toivosen ammattia: hän oli romukauppias.

Kokkolan paras retkikohde

Tankarin majakka Kokkola
Tankarin majakan jälkeen maata näkyy seuraavaksi Turussa. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Kokkolan paras retkikohde on Tankarin majakka, jolle voi tehdä päiväretken tai jäädä yöksi. Komea rautamajakka on luonut valoa Perämeren yöhön jo vuodesta 1889, ja majakkasaarella on monenlaista muutakin kiehtovaa nähtävää.

Saarelle on kesäisin laivakyyti Kokkolasta.

Kokkolan ravintolat

Neristanissa sijaitsevan Neran ohella kehuja kerää myös samojen omistajien tapaspaikka Roja.

Kesällä kannattaa suunnistaa lounaalle keskustan ulkopuolelle tunnelmalliseen Kesäravintola Mustakariin, joka sijaitsee pienellä nimikkosaarellaan sillan päässä.

Kahviloista suosituin on rautatieaseman lähellä modernissa liikekeskustassa sijaitseva Kulma, joka tarjoilee myös lounasta.

Mielenkiintoinen vaihtoehto on myös aivan rautatiesasemaa vastapäätä sijaitseva, komeassa jugendtalossa toimiva Opetusravintola Kokkolinna. Täällä pääsee maistelemaan ravintola-alan opiskelijoiden keitoksia lounasaikaan.

Kokkolan hotellit

Kokkolan "Yläkaupunkia" hallitsee Engelin suunnittelema kaupungintalo.
Kokkolan ”Yläkaupunkia” hallitsee Engelin suunnittelema kaupungintalo. Kuva: Antti Helin

Kokkola ei voi varsinaisesti ylpeillä majoitustarjonnallaan. Sitä on yllättävän vähän ja se on yllättävän tylsää. Varsinkin keskustassa. Edellä mainittujen paikkojen ohella keskustasta löytyy Hotel Kokkola.

Kolmen kilometrin päässä keskustasta on sentään viehättävä aamiaismajoituspaikka Brinkin Wanha Pappila.

Viihtyvyyttä Kokkolan majoitustarjontaan tuovat vuokrattavat huoneistot. Katso tarjoukset Kokkolan hotelleihin ja huoneistoihin.

Matka Kokkolaan

Kokkola sijaitsee 120 kilometriä Vaasasta pohjoiseen. Kaupungissa on rautatieasema.

Kokkola kokemuksia

Kokkolan kokemuksia kirjoitti matkailutoimittaja Antti Helin, joka pitää blogia Paratiisireportteri: ”Vaikka olen reissannut Suomea ristiin rastiin monta kertaa, Kokkola on suhteellisen tuore tuttavuus. Ihana, yllätyksellinen puukaupunki vei saman tien sydämeni. Toivon, että muutkin innostuvat matkustamaan Kokkolaan. Ette tule pettymään!”

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi