Tankar – Suomen rautaisin majakka

Tankarin majakka kokkola
Tankarin tunnelmallisimpia nähtävyyksiä on pieni puukirkko vuodelta 1754. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Kokkolan ulkosaaristossa sijaitseva Tankar on Suomen kiehtovimpia majakkasaaria. Tankarin majakan ohella saarella on yllättävän paljon muutakin nähtävää: vanha kalastajakylä, tunnelmallinen puukirkko, luotsisatama, lintuasema ja hylkeenpyyntimuseo, joka on tosin avoinna vain sopimuksesta.

Saarella riittää mielenkiintoista historiaa. Hylkeenpyytäjät ottivat saaren tukikohdakseen jo 1500-luvulla, ja Tankarin vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Vuonna 1849 Tankariin perustettiin luotsisatama. Kuutta vuotta myöhemmin kaikki Tankarin luotsit kuolivat myrskyssä.

Tankarin majakalla ensi kertaa käyvän tulee kantaa saaren keskelle niin suuri kuin pystyy. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Saaren eteläosaa, vajaata puolta saaren pinta-alasta, hallinnoidaan edelleen perinteisellä karikokouksella, joka kokoontuu heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Saaren karun kauniiseen luontoon tutustuu reilun kilometrin mittaisella luontopolulla. Pysyttele poluilla ja pitkospuilla!

Keskellä saarta on valtava kivikasa, johon perinteen mukaan jokaisen saarella ensimmäistä kertaa vierailevan pitää kantaa rannasta niin suuri kivi kuin jaksaa kantaa.

Tankarin majakka

Tankarin majakka Kokkola
Tankarin majakan jälkeen maata näkyy seuraavaksi Turussa. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Vuonna 1889 toimintansa aloittanut punavalkoinen Tankarin majakka on edelleen käytössä. Raudasta tehdyn majakan piirustukset tilattiin Ranskasta samasta arkkitehtitoimistosta, joka oli vastannut Pariisin Eiffelin-tornista.

Legendaarinen Gustave Eiffel ei tosin suunnitteluun osallistunut.

Majoitus Tankarin majakalla

Tankarin luontopolun ehtii hyvin kiertää päivävierailullakin. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Tankarin saarella voi yöpyä. Huone Luotsitalossa maksaa noin 60 euroa/yö, ja vierasmajassa pääsee nukkumaan 10 eurolla (makuupussi mukaan!). Pikavisiitti onnistuu päiväseltäänkin; saarella oloon jää kaksi tuntia.

Kuljetus Tankarin majakalle

Tankariin pääsee Kokkolasta kesäaikaan M/S Jennyllä. 15 kilometrin merimatka taittuu puolessatoista tunnissa. Jennyn aikataulut kannattaa tarkastaa etukäteen. Maanantaisin Jenny on tilauskäytössä eikä julkista liikennettä ole.

www.tankar.fi

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi