Tankarin majakka – Suomen kiehtovin majakkasaari

Tankarin majakka kokkola
Tankarin tunnelmallisimpia nähtävyyksiä on pieni puukirkko vuodelta 1754. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Tankarin majakka on Suomen kiehtovimpia majakkasaaria. Erityisen upeaksi vierailukohteeksi Kokkolan ulkosaaristossa sijaitsevan majakan tekee se, että saarella on paljon muutakin nähtävää: vanha kalastajakylä, tunnelmallinen puukirkko, luotsisatama, lintuasema ja hylkeenpyyntimuseo (joka on tosin avoinna vain sopimuksesta).

Täällä viihtyminen ei ole pelkän majakan varassa, niin kuin monella muulla sinänsä upealla majakkasaarella.

Ja silti Tankar on myös täynnä syrjäisen ja karun saaren romantiikkaa. Aika pysähtyy, meri tuoksuu ja vanhat harmaat puutalot nököttävät tuulen tuiverruksessa.

Jos Suomessa aikoo käydä yhdellä majakkasaarella, Tankar on vahva vaihtoehto Hangon edustalla olevalle kuuluisalle Bengtskärin majakalle.

Kiehtovaa on sekin, että saaren eteläosaa, vajaata puolta saaren pinta-alasta, hallinnoidaan edelleen perinteisellä karikokouksella. Se kokoontuu heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Saarella riittää mielenkiintoista historiaa. Hylkeenpyytäjät ottivat saaren tukikohdakseen jo 1500-luvulla. Kalastajakylän vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta.

Tankariin perustettiin luotsisatama vuonna 1849. Kuutta vuotta myöhemmin kaikki luotsit kuolivat myrskyssä. Majakka aloitti toimintansa vuonna 1889.

Näkemistä ja tekemistä Tankarin majakalla

Tankarin majakalla ensi kertaa käyvän tulee kantaa saaren keskelle niin suuri kivi kuin pystyy. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Jos on saarella ensi kertaa, Tankarissa kuuluu poimia rannasta iso kivenmurikka, niin suuri kuin jaksaa, ja kantaa se saaren keskellä sijaitsevaan valtavaan kivikasaan. Näin määrää perinne.

Saaren karun kauniiseen luontoon tutustuu reilun kilometrin mittaisella luontopolulla. Pysyttele poluilla ja pitkospuilla!

Siellä täällä on ihastuttavia pikku mökkejä, joissa kalastajat ovat aikoinaan asuneet pyyntikaudella. Vanhin niistä on vuodelta 1768.

Kannattaa ehdottomasti kurkistaa sisään Tankarin kirkkoon. Vuonna 1754 rakennettu pikkukirkko on sisältä todella tunnelmallinen. Saarella asuneet kalastajat tarvitsivat oman kirkon, sillä sunnuntain jumalanpalveluksiin osallistuminen oli aikoinaan lähes pakollista.

Suomen rautaisin majakka

Tankarin majakka Kokkola
Tankarin majakan jälkeen maata näkyy seuraavaksi Turussa. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Vuonna 1889 toimintansa aloittanut punavalkoinen Tankarin majakka on edelleen käytössä. Raudasta tehdyn majakan piirustukset tilattiin Ranskasta samasta arkkitehtitoimistosta, joka oli vastannut Pariisin Eiffelin-tornista.

Legendaarinen Gustave Eiffel ei kuitenkaan osallistunut suunnitteluun.

Majakan vieressä on pieni lintutorni.

Majoitus Tankarin majakalla

Tankarin luontopolun ehtii hyvin kiertää päivävierailullakin. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Tankarin saarella voi yöpyä. Huone Luotsitalossa maksaa noin 60 euroa/yö, ja vierasmajassa pääsee nukkumaan 10 eurolla (makuupussi mukaan!). Pikavisiitti onnistuu päiväseltäänkin; saarella oloon jää kaksi tuntia.

Tankarin majakka ja esteettömyys

Tankarin majakalla onnistuu vierailu myös pyörätuolilla. Eeva Simons kertoo: ”Laivaan pääsi luiskaa pitkin, mutta laivan ravintolasaliin alhaalla oli vain portaat (minut kannettiin). Tankarilla pystyi liikkumaan majoituksen ja ravintolan välillä hyvin. Majoituskin onnistui. Yhdessä rakennuksessa oli tilava kylppärikin.”

Kuljetus Tankarin majakalle

Tankariin pääsee Kokkolasta kesäaikaan M/S Jennyllä. 15 kilometrin merimatka taittuu puolessatoista tunnissa. Jennyn aikataulut kannattaa tarkastaa etukäteen. Maanantaisin Jenny on tilauskäytössä eikä julkista liikennettä ole.

Lisäpisteitä Tankarin majakka saa siitäkin, että Kokkola on jo itsessään upea matkakohde.

www.tankar.fi

Jos pidit artikkelista, arvostamme kovasti, jos jaat sen sosiaalisessa mediassa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi