Pohjanmaan nähtävyydet – koe nämä lakeuden ihmeet

Sibelius vietti häitään Tottesundin kartanossa Maksamaalla. Satunnainen ohikulkija voi valitettavasti ihailla kartanoa vain ulkoa. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaahan liittyy paljon mielikuvia: lakeuksien komeat talot ja omaehtoiset puukkojunkkarit, Koskenkorvan viinatehdas, kitupiikkien Laihia ja Lapuan liikkeen muilutukset.

Mutta millainen on Pohjanmaa matkakohteena – vastaako Pohjanmaa herättämiään mielikuvia?

Kyllä ja ei. Puukkojunkkarien historiasta ei Pohjanmaan-matkailu ole ottanut mitään irti. Sen sijaan lakeuksilla riittää peltoja, leveitä jokia ja komeita punamultaisia taloja ihailtavaksi.

Jos Oulu ei kuulukaan Pohjanmaan kuuluisien puutalokaupunkien joukkoon, kyllä Oulustakin muutama hieno vanha puutalo löytyy. Kuva: Visit Oulu

Aluksi Pohjanmaan maisemista oikein hurmaantuu, kun myyttinen, lättänä Pohjanmaa tulee todeksi omien silmien edessä. Kunnes peltoja ja punamultaisia taloja alkaa jo nähdä pitkästymiseen asti. Länsirannikon tie on maisemiltaan yksi Suomen monotonisimmista.

Yksipuolisista maisemista huolimatta Pohjanmaalla riittää nähtävää ja koettavaa. Pohjanmaa onkin yksi Suomen monipuolisimmista matkailualueista.

Puutalokaupungit – Pohjanmaan paras nähtävyys

Pieni on ollut merimiehen tölli Kokkolassa.
Pieni on ollut merimiehen tölli Kokkolassa. Kuva: Antti Helin

Parasta Pohjanmaalla ovat rannikon idylliset puutalokaupungit. Jokaisella niistä on omat luonteensa ja vetonaulansa. Kristiinankaupunki on ihanan idyllinen, Pietarsaaren puutaloalue on Suomen suurin ja Raahen vetonaulana on maailman vanhin sukelluspuku.

Pohjanmaan puutalokaupungeista monipuolisin ja sankarillisin (tämä kaupunki voitti Englannin laivaston) on kuitenkin Kokkola, joka on myös Pohjanmaan paras kohde viikonlopun kaupukilomalle.

Kokkola on hengästyttävän kaunis ja kiehtova puutalokaupunki, jossa on kokoonsa nähden hämmästyttävän paljon hienoja nähtävyyksiä. Ja löytyypä Kokkolasta myös yksi Suomen parhaista ravintoloista.

Tankarin majakka kokkola
Tankarin majakkasaaren viehättävä pieni puukirkko vuodelta 1754. Kuva: Juho Kuva, Visit Finland

Jos et siis ole vielä käynyt Kokkolassa, parasta alkaa suunnitella reissua. Ja ei, tämä ei ole Kokkolan maksamaa piilomainontaa, kunhan vaan olemme menettäneet sydämemme Kokkolalle.

Kokkolasta voi muuten tehdä retken Tankarin majakalle, yhdelle Suomen kiinnostavimmista majakkasaarista.

Unescon maailmanperintökohde Pohjanmaalla

merenkurkku vaasa suomi
Merenkurkun maisemia pääsee ihailemaan Saltkaretin näkötornista. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaan maailmanperintökohteena on Merenkurkku, jossa maa kohoaa niin nopeasti, että Unescokin vaikuttui.

Maan kohoamiseen tutustuu helpoiten Vaasasta käsin vierailemalla Björkön saarella Saltkaretin näkötornissa. Matkalla ylitetään Raippaluodolla Suomen komein silta.

Sotahistorian karvaat kohteet Pohjanmaalla

suomi pohjanmaa oravainen
Vänrikki Stoolin keskuksessa pääsee vanhan ajan tunnelmiin. Kuva: Antti Helin

Suomen sotahistoriasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Vänrikki Stoolin keskuksessa Oravaisten taistelukentällä, jossa käytiin Suomen sodan ratkaisutaistelu syyskuussa 1808. Takkiin tuli ja Suomesta osa Venäjää. Oravainen on sopivasti matkalla Vaasasta Pietarsaareen ja Kokkolaan.

Huonosti kävi myös sata vuotta aiemmin, kun Napuella käytiin yksi Suuren Pohjan sodan ratkaisevista taistelusta. Turpaan tuli silloinkin. Taistelun jälkeen venäläiset ryöstivät ja raiskasivat ympäri Pohjanmaata. Vaasan ja Seinäjoen välissä sijaitsevalla Napuella voi nykyisin huuhtoa taistelun karvaan lopputuloksen mielestään maailman parhaalla ginillä.

Pohjanmaan sotaisaan historiaan kuuluu myös Nuijasota, jota käytiin 1500-luvun viimeisinä vuosina. Pohjanmaan komein muistomerkki on pystytetty Nuijasodan talonpoikaiskapinallisten johtajalle, Jaakko Ilkalle, jolla on maine eräänlaisena Suomen Robin Hoodina. Muistomerkki löytyy Ilmajoelta, samalta paikalta, jolle Ilkan ruumis jätettiin lintujen syötäväksi.

Vöyrin kirkko – Suomen vanhin puukirkko

Vöyrissä voi ihailla vuonna 1626 valmistunutta Vöyrin kirkkoa, Suomen vanhinta yhä käytössä olevaa puurkirkkoa. Kirkon aarteina on 1300-luvun lopun saksalainen krusifiksi ja hakkapeliittojen Lyypekistä sotasaaliina tuoma alttarikaappi.

Tänne ei ole pitkä koukkaus Vänrikki Stoolin keskuksesta.

Pohjanmaan muinaismuistot

Pohjanmaalta löytyy myös Suomen kiinnostavimpia muinaismuistoja: Levänluhdan mystinen uhrilähde, Kastellin jätinkirkko ja paljon kohua herättänyt Susiluola.

Pohjanmaan erikoiset nähtävyydet

Ja löytyypä Pohjanmaalta (melkein) oikea linnakin. Maailman suurin kyläkauppa Tuuri on tehnyt kitsistä nähtävyyden. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaan erikoisiin nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi Laihian Nuukuurenmuseo ja Suomen kuninkaallisin kusipaikka, Kurikan Kusikivi.

Pohjanmaalaista suuruudenhulluutta parhaimmillaan edustaa jättimäinen Tuurin kyläkauppa, Suomen taatusti kitsein nähtävyys. Tuurista löytyy myös sopiva erikoinen majapaikka, Junamajoitus Tuuri. Majatalo on kunnostettu kauniisiin, vanhoihin junanvaunuihin.

Pohjanmaan perhekohteet

kalajoki hiekkadyyni
Kalajoen hiekoilla kelpaa juoksennella. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaan pitkältä rannikolta löytyy useita upeita hiekkarantoja kuten Munsalan Storsand ja Pietarsaaren Fäboda. Kuuluisin rantakohde on kuitenkin Kalajoki, jossa on rantojen ohella paljon muutakin tekemistä koko perheelle.

Lasten kanssa Pohjanmaalla pitää tietenkin käydä Alahärmässä Power Parkissa, jota voi hyvällä omalla tunnolla kutsua Suomen parhaaksi huvipuistoksi. Power Parkiin ajaa päiväseltään kätevästi niin Vaasasta kuin Seinäjoeltakin, joista molemmista löytyy mukavia hotelleja.

Kolmas mainio perhekohde on Ähtärin eläinpuisto, jonka perustamista melkein keskelle ei-mitään Pohjanmaan ja Keski-Suomen rajalla pidettiin aikoinaan aivan outona ideana. Nykyisin Ähtärissä voi nähdä jopa pandoja.

Ähtärissä on myös yksi Pohjanmaan ihanimmista majapaikoista, historialliseen pappilaan kunnostettu tunnelmallinen Vanha pappila Hetki.

Mitä on jäljellä Pohjanmaan puukkojunkkareista?

Ylistaron hautuumaan vieressä sijaitseva komea, vanha meijeri sai mielikuvituksemme lentämään. Kuva: Antti Helin

Jostain kumman syystä pohjanmaalaiset matkailuyrittäjät eivät ole lähteneet tuotteistamaan nähtävyydeksi maakunnan myyttistä henkeä. Puukkojunkkarien historiasta ei juuri mitään nähtävää löydy.

Miten olisi kunnon puukkojunkkarimuseon perustaminen Alahärmään tai Ylihärmään Isontalon Antin ja Rannanjärven kotimaille?

Ylistarossa on sentään Ritarin kotimuseossa nähtävillä aitta, jossa piileskeli Suomen historian hurjin murhamies Matti Haapoja. Ylistaron hautuumaalla on myös Haapojan koskettava hauta.

Hautuumaalla katse kiinnittyy myös vanhaan, jugendhenkiseen meijeriin. Siitäkin saisi mainion vierailukohteen, meijerimuseon, jossa voisi maistaa vastalypsettyä maitoa ja kokeilla itsekin lypsemistä. Me täällä kerran elämässä -sivustolla olisimme ainakin myytyjä. Jonkin sortin maatilamajoitus meijerin yhteydessä näyttäisi sentään jo toimivan.

Satusetä Topeliuksen jäljillä Uudessakaarlepyyssä

Uudenkaarlepyyn maisemia.
Satusetä Topelius vietti lapsuutensa Uudenkaarlepyyn maisemissa. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaalta on ponnistanut kansallisrunoilija Runebergin (Vänrikki Stoolin tarinat) ohella myös satusetä Topelius.

Zacharias Topeliuksen kotitilalla Kuddnäsissä pääsee kurkistamaan Topeliuksen rasavilliin lapsuuteen: eemelimäisiä tuhmuuksia tehnyt Topelius lukittiin useasti talon ruokavarastoon katumaan. Tallella on myös Topeliuksen keräämä hyönteiskokoelma.

Suosittujen satujen ohella Topeliuksen tunnetuimpia teoksia on Ruotsi-Suomen historiasta elävästi kertova romaanisarja Välskärin kertomuksia.

Pohjanmaan parhaat tapahtumat

Jaakko Ilkan muistomerkki Ilkan kentällä, samalla paikalla, jossa nuijamiesten johtaja teilattiin, eli hänen jäsenensä murskattiin. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaan kuuluisin tapahtumakaupunki on Seinäjoki, jonne vetävät kesäisin väkeä sekä Seinäjoen tangomarkkinat että Provinssi(rock).

Oulun kesän kohokohta ovat puolestaan Ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailut, joissa meno on fantastisen sekopäistä.

Ilmajoella vietetään kesäisin Ilmajoen musiikkijuhlia. Kannattaa käydä, varsinkin jos ohjelmassa on nuijasodan johtajasta, Jaakko Ilkasta, sävelletty ooppera.

Pohjanmaan parhaat hotellit ja majapaikat

Pohjanmaan ihastuttavimpia majapaikkoja on Kristiinankaupungissa vanhassa merikauppiaan pihapiirissä sijaitseva Hotelli Krepelin – täällä todella tuntee olevansa keskellä pohjanmaalaista puutaloidylliä!

Mainio majapaikka on myös Seinäjoen aseman vieressä sijaitseva Hotelli Alma, jossa on huoneita niin tunnelmallisessa puutalomiljöössä kuin vanhassa vesitornissakin.

Seinäjoen lähellä pääsee asumaan aidossa (lue: suuressa) pohjalaisessa maatalossa Siirilän tilalla.

Toinen majataloksi muutettu upea vanha maatalo on Vaasan ja Kristiinankaupungin välissä sijaitseva Mäntylän tila, jonka tarjoilemaa aamiaista ei suotta kehuta yhdeksi Suomen parhaista.

Vaasan hotelleista tunnelmallisin on vanhaa aikaa henkivä Hotel Astor.

Pohjanmaan paras kylpylä on Oulussa komealla Nallikarin hiekkarannalla sijaitseva Break Sokos Hotel Eden, jonka suuren lasikuvun sisällä voi melkein kuvitella olevansa tropiikissa.

Vuokraa mökki Pohjanmaalta

Pohjanmaalta löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Pohjanmaan vuokramökkeihin.

Pohjanmaa kokemuksia

Pohjanmaasta kirjoitti matkailutoimittaja Antti Helin, joka on vieraillut Pohjamaalla lukemattomia kertoja. Ensin entisen tyttöystävän perässä ja sittemmin siskon perhettä tervehtimässä. ”Suosikkipaikkani on ilman muuta Kokkola, joka on matkakohteena ihan Suomen huippuja.”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Vapaudenpatsas Vaasasta ja Jääkärimuseo Kortesjärveltä jäivät mainitsematta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi