Pohjanmaan nähtävyydet

Sibelius vietti häitään Tottesundin kartanossa Maksamaalla. Satunnainen ohikulkija voi ihailla kartanoa vain ulkoa. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaahan liittyy paljon mielikuvia: lakeuksien komeat talot ja omaehtoiset puukkojunkkarit, Koskenkorvan viinatehdas, kitupiikkien Laihia ja Lapuan liikkeen muilutukset. Vuoden 1918 sisällissotakin on Pohjanmaalla vapaussota, mistä todistavat Vaasan ja Kokkolan Vapaudenpatsaat, jotka on omistettu ”isänmaan vapauttajille”.

Mutta millainen on Pohjanmaa matkakohteena – vastaako Pohjanmaa herättämiään mielikuvia?

Jos Oulu ei kuulukaan Pohjanmaan kuuluisien puutalokaupunkien joukkoon, kyllä Oulustakin muutama hieno vanha puutalo löytyy. Kuva: Visit Oulu

Kyllä ja ei. Puukkojunkkarien historiasta ei Pohjanmaan-matkailu ole ottanut mitään irti. Sen sijaan lakeuksilla riittää peltoja, leveitä jokia ja komeita punamultaisia taloja ihailtavaksi. Aluksi Pohjanmaan maisemista oikein hurmaantuu, kun myyttinen, lättänä Pohjanmaa tulee todeksi omien silmien edessä, kunnes peltoja ja punamultaisia taloja alkaa jo nähdä pitkästymiseen asti. Länsirannikon tie on maisemiltaan yksi Suomen tylsimmistä.

Monotonisista maisemista huolimatta Pohjanmaalla riittää nähtävää ja koettavaa. Pohjanmaa onkin yksi Suomen monipuolisimmista matkailualueista.

Pohjanmaan parhaat nähtävyydet

Punaisten puutalojen ohella Pohjanmaalta löytää myös modernin arkkitehtuurin mestariteoksia, kunhan suuntaa Seinäjoelle. Kuvassa Aallon vanha kierjasto heijastuu Seinäjoen pääkirjaston uudesta Apila-rakennuksesta. Kuva: Kotivalo, Wikimedia CC

Parasta Pohjanmaalla ovat rannikon idylliset puutalokaupungit Kristiinankaupunki, Pietarsaari, Kokkola ja Raahe. Jokaisella kaupungilla on omat vetonaulansa. Kristiinankaupunki on ihanan idyllinen, Pietarsaaren puutaloalue on Suomen suurin ja Raahen vetonaulana on maailman vanhin sukelluspuku.

Pohjanmaan puutalokaupungeista paras ja monipuolisin on kuitenkin Kokkola, josta lisää tuonnempana. Kokkolasta voi muuten tehdä retken Tankarin majakalle, yhdelle Suomen kiinnostavimmista majakkasaarista.

Pohjanmaan maailmanperintökohteena on Merenkurkku, jossa maa kohoaa niin nopeasti, että Unescokin vaikuttui. Maan kohoamiseen tutustuu helpoiten Vaasasta käsin vierailemalla Björkön saarella Saltkaretin näkötornissa. Matkalla ylitetään Raippaluodolla Suomen komein silta.

Tankarin majakka kokkola
Tankarin majakkasaaren viehättävä pieni puukirkko vuodelta 1754. Kuva: Juho Kuva, Visit Finland

Suomen sotahistoriasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Vänrikki Stoolin keskuksessa Oravaisten taistelukentällä, jossa käytiin Suomen sodan ratkaisutaistelu. Suuressa Pohjan sodassa Suomen kohtalo ratkaistiin puolestaan Napuella, jossa voi huuhtoa taistelun karvaan lopputuloksen mielestään maailman parhaalla ginillä.

Vöyrissä voi ihailla vuonna 1626 valmistunutta Vöyrin kirkkoa, Suomen vanhinta yhä käytössä olevaa puurkirkkoa. Kirkon aarteina on 1300-luvun lopun saksalainen krusifiksi ja hakkapeliittojen Lyypekistä sotasaaliina tuoma alttarikaappi.

Pohjanmaalta löytyy myös Suomen kiinnostavimpia muinaismuistoja: Levänluhdan mystinen uhrilähde, Kastellin jätinkirkko ja paljon kohua herättänyt Susiluola.

Pohjanmaan komein muistomerkki on pystytetty Nuijasodan talonpoikaiskapinallisten johtajalle, Jaakko Ilkalle, jolla on maine eräänlaisena Suomen Robin Hoodina. Muistomerkki löytyy Ilmajoelta, samalta paikalta, jolle Ilkan ruumis jätettiin lintujen syötäväksi.

Ja löytyypä Pohjanmaalta (melkein) oikea linnakin. Maailman suurin kyläkauppa Tuuri on tehnyt kitsistä nähtävyyden. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaan erikoisiin nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi Laihian Nuukuurenmuseo ja Suomen kuninkaallisin kusipaikka, Kurikan Kusikivi.

Pohjanmaalaista suuruudenhulluutta parhaimmillaan edustaa jättimäinen Tuurin kyläkauppa, Suomen taatusti kitsein nähtävyys.

Pohjanmaan perhekohteet

kalajoki hiekkadyyni
Kalajoen hiekoilla kelpaa juoksennella. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaan pitkältä rannikolta löytyy useita upeita hiekkarantoja kuten Munsalan Storsand ja Pietarsaaren Fäboda. Kuuluisin rantakohde on kuitenkin Kalajoki, jossa on rantojen ohella paljon muutakin tekemistä koko perheelle.

Lasten kanssa Pohjanmaalla pitää tietenkin käydä Alahärmässä Power Parkissa, jota voi hyvällä omalla tunnolla kutsua Suomen parhaaksi huvipuistoksi. Power Parkiin ajaa päiväseltään kätevästi niin Vaasasta kuin Seinäjoeltakin, joista molemmista löytyy mukavia hotelleja.

Kolmas mainio perhekohde on Ähtärin eläinpuisto, jonka perustamista melkein keskelle ei-mitään Pohjanmaan ja Keski-Suomen rajalla pidettiin aikoinaan aivan outona ideana. Nykyisin Ähtärissä voi nähdä jopa pandoja.

Pohjanmaan parhaat kohteet kaupunkilomalle

Pieni on ollut merimiehen tölli Kokkolassa.
Pieni on ollut merimiehen tölli Kokkolassa. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaan paras (ja sankarillisin) viikonlopun kaupunkikohde on Kokkola, kaupunki, joka voitti Englannin laivaston. Kokkola on hengästyttävän kaunis ja kiehtova puutalokaupunki, jossa on kokoonsa nähden hämmästyttävän paljon hienoja nähtävyyksiä. Ja löytyypä Kokkolasta myös yksi Suomen parhaista ravintoloista.

Jos et siis ole vielä käynyt Kokkolassa, parasta alkaa suunnitella reissua. Ja ei, tämä ei ole Kokkolan maksamaa piilomainontaa, kunhan vaan olemme menettäneet sydämemme Kokkolalle.

Hyvänä, joskin kaukaisena, kakkosena tulee Oulu, joka tunnetaan paitsi Pohjoisen piilaaksona myös Suomen hevipääkaupunkina. Oulun innovaatioihin kuuluu mainio hevikaraoke, yksi Suomen koukuttavimmista baarielämyksistä.

Rankan hevikaraoksession jälkeen voi rentoutua Oulun mainiossa Eden-kylpylähotellissa Nallikarin hiekkarannalla.

Mitä on jäljellä Pohjanmaan puukkojunkkareista?

Ylistaron hautuumaan vieressä sijaitseva komea, vanha meijeri sai mielikuvituksemme lentämään. Kuva: Antti Helin

Jostain kumman syystä pohjanmaalaiset matkailuyrittäjät eivät ole lähteneet tuotteistamaan nähtävyydeksi maakunnan myyttistä henkeä. Puukkojunkkarien historiasta ei juuri mitään nähtävää löydy.

Miten olisi kunnon puukkojunkkarimuseon perustaminen Alahärmään tai Ylihärmään Isontalon Antin ja Rannanjärven kotimaille?

Ylistarossa on sentään Ritarin kotimuseossa nähtävillä aitta, jossa piileskeli Suomen historian hurjin murhamies Matti Haapoja. Ylistaron hautuumaalla on myös Haapojan koskettava hauta.

Hautuumaalla katse kiinnittyy myös vanhaan, jugendhenkiseen meijeriin. Siitäkin saisi mainion vierailukohteen, meijerimuseon, jossa voisi maistaa vastalypsettyä maitoa ja kokeilla itsekin lypsemistä. Me täällä kerran elämässä -sivustolla olisimme ainakin myytyjä. Jonkin sortin maatilamajoitus meijerin yhteydessä näyttiäsi sentään jo toimivan.

Satusetä Topeliuksen jäljillä Uudessakaarlepyyssä

Uudenkaarlepyyn maisemia.
Satusetä Topelius vietti lapsuutensa Uudenkaarlepyyn maisemissa. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaalta on ponnistanut kansallisrunoilija Runebergin (Vänrikki Stoolin tarinat) ohella myös satusetä Topelius.

Zacharias Topeliuksen kotitilalla Kuddnäsissä pääsee kurkistamaan Topeliuksen rasavilliin lapsuuteen: eemelimäisiä tuhmuuksia tehnyt Topelius lukittiin useasti talon ruokavarastoon katumaan. Tallella on myös Topeliuksen keräämä hyönteiskokoelma.

Suosittujen satujen ohella Topeliuksen tunnetuimpia teoksia on Ruotsi-Suomen historiasta elävästi kertova romaanisarja Välskärin kertomuksia.

Pohjanmaan parhaat tapahtumat

Jaakko Ilkan muistomerkki Ilkan kentällä, samalla paikalla, jossa nuijamiesten johtaja teilattiin, eli hänen jäsenensä murskattiin. Kuva: Antti Helin

Pohjanmaan kuuluisin tapahtumakaupunki on Seinäjoki, jonne vetävät kesäisin väkeä sekä Seinäjoen tangomarkkinat että Provinssi(rock).

Oulun kesän kohokohta ovat puolestaan Ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailut, joissa meno on fantastisen sekopäistä.

Ilmajoella vietetään kesäisin Ilmajoen musiikkijuhlia. Kannattaa käydä, varsinkin jos ohjelmassa on nuijasodan johtajasta, Jaakko Ilkasta, sävelletty ooppera.

Vuokraa mökki Pohjanmaalta

Pohjanmaalta löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Pohjanmaan vuokramökkeihin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi