Taivalkoski – hämmästele Jalavan kauppaa ja Kalle Päätaloa

Jalavan kauppa
Jalavan kaupan rakensivat vienankarjalaiset työmiehet vuonna 1883. Kuva: Estormiz, Wikimedia Commons

Taivalkoski tunnetaan kahdesta asiasta: Kalle Päätalosta ja Jalavan kaupasta. Ja molemmissa riittääkin ihmeteltävää.

Karttaa katsomalla Taivalkosken sijainti Koillismaalla voi tuntua syrjäiseltä, Syötteen ja Hossan kansallispuistojen välistä. Ja silti Taivalkoskella käy kesäisin kuhina.

Kirkonkylä sijaitsee Oulusta Kuusamoon vievän tien varrella ja Jalavan kaupasta on tullut – syystäkin – kesälomalaisten suosittu pysähdyspaikka. Tunnelma on upea.

Ja sitten ovat tietysti myös Päätalo-fanit, joita käy kirjallisella pyhiinvaelluksella vuosittain jopa 10 000 kirjailijan kotitalolla.

Jalavan kauppa

Jalavan kauppa on todellinen kotimainen ihme. Jalavan kauppa on Suomen toiseksi vanhin yhä alkuperäisellä paikallaan seisova kauppa – se vanhin on Röksän kyläkauppa Parikkalassa.

Komea, koristeellinen puutalo on seissyt Taivalkosken kirkonkylässä vuodesta 1883. Mahtailevan kauppakartanon rakennutti Taivalkoskelle muuttanut vienankarjalainen laukkukauppias Stephan Jakowleff, ja jottei koti-ikävä iskisi, hän palkkasi rakennusmiehet kotiseuduiltaan. Talo edustaakin vienankarjalaista rakennusperintöä kaunemmillaan.

Stephan Jakowleff iski todelliseen markkinarakoon – kauppojen perustaminen maaseudulle oli sallittu lailla vain parikymmentä vuotta aiemmin.

Kauppa kukoisti. Ennen ensimmäistä maailmansotaa Jakowleff kävi poikineen kauppaa  Taivalkoskelta käsin moneen suuntaan, niin Pietariin, Tukholmaan kuin Kuolan niemimaallekin.

Perimätiedon mukaan Jakowleffien Tukholmaan toimittama helmi on päätynyt jopa Ruotsin kuninkaan kruunuun.

Jalavan kaupan valttina ovat perinnevaatteet

Jalavan kauppa on siirtynyt isältä pojalle jo viidenteen polveen. Siinä välissä Jakowleffien nimi on vaihtunut Jalavaksi. Kaupan yhteydessä on myös 1920-luvun asuinrakennus ja kivinavetta, joka toimii nykyisin juhlatilana.

Kunnon vanhan ajan sekatavarakaupan tapaan Mikko ja Laura Jalavalla on myynnissä kaikkea mahdollista vaatteista metsästystarvikkeisiin. Hyllyillä voi ihailla myös muistoja kaupan historiasta: vanhaa kassakonetta ja monenlaista entisaikain purnukkaa.

Elintarvikkeiden myynnistä kauppa luopui jo 1980-luvulla, mutta sen valikoima laadukkaita perinnevaatteita on Suomen parhaita. Flanellipaitoja, pussihousuja ja vanhan ajan kenkiä tullaan ostamaan kauempaakin. Nykyisin niitä voi tilata myös netistä.

Jalavan kauppa on kesäisin auki päivittäin, ja muinakin vuodenaikoina kiinni vain maanantaisin.

Kalle Päätalon monumentti Taivalkoskella

Jalavan kaupan ohella Taivalkosken nähtävyytenä on kirkonkylän toria koristava monumentti Kirja. Se on omistettu Taivalkosken lähellä syntyneelle Kalle Päätalolle. Kyseessä on yksi Suomen vaikuttavimmista muistomerkeistä.

Teos koostuu jättimäisestä teräksisestä kirjasta ja siitä ”irronneista” sivuista, joihin on leikattu siluetteja Päätalon hahmoista. Muistomerkki on juuri niin mahtava kuin 26 teosta Iijoki-sarjaansa kirjoittanut Kalle Päätalo ansaitseekin.

Kalle Päätalon kotitalo Kallioniemi

Päätalo-fanien todellinen pyhiinvaelluskohde on kuitenkin kirjailijan kotitalo Kallioniemi, joka sijaitsee Jokijärvellä. Kesäisin ja ruska-aikaan auki olevaa kotimuseota käy katsomassa hämmästyttävät 10 000 vierasta vuodessa.

Päätalopäivät

Jos harva nykynuori on lukenut Päätaloa, riittää Suomen luetuimpiin – ja vitsailluimpiin – kuuluvalla kirjailijalla edelleen vannoutuneita faneja. Taivalkoski on vilkkaimmillaan Päätalonpäivien aikaan heinäkuussa, jolloin Päätalon perintöä vaaliva kulttuuritapahtuma kerää Taivalkoskelle tuhansia juhlijoita.

Entäpä kuka oli kaikkein innokkain Päätalo-fani? Omien sanojensa mukaan Juice Leskinen, joka on sanonut lukeneensa Iijoki-sarjan seitsemään kertaan – ja viimeisen kerran takaperin.

Matka Taivalkoskelle

Ouluun on ajomatkaa vajaat kaksi tuntia ja Rukalle tunnin verran. Kalle Päätalon henkeen Taivalkoskella voi yöpyä vanhan ajan matkustajakodin tyyliin Ruska Bed & Breakfastissa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!